גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה והחנון

איך תסתיים תנועת המחאה במצרים, איננו יודעים. אבל איך היא התחילה ואיפה היא עומדת, למדנו השבוע מהפכה ללא מנהיג הצליחה להביא המונים אל הכיכר באמצעות הודעה פשוטה: הבחור מגוגל ידבר אסלאמיסטים אולי עוד יחטפו אותה, אבל בינתיים כיכר תחריר שייכת לעמק הסיליקון של קהיר

השבוע למדנו, כי תנועת הדמוקרטיה במצרים אינה מעשה-ידי האחים המוסלמים, או אל קאעידה. זה התברר ביום שלישי, כאשר תווי פניו של וואהל ע'נאיים הוצגו סוף-סוף לפני ההמון בכיכר תחריר. ובכן, החדשות המפתיעות הן שאת המהפכה המצרית התחיל חנון. ככה אומרים בעברית מודרנית, הלוא כן?

באנגלית-אמריקנית, המילה המתאימה היא Geek. הגיקים התחילו להיוודע לעולם, אם אינני טועה, באמצע שנות ה-70, כאשר סטיב ג'ובס וסטיב ווזניאק המציאו את "אפל". אחר כך הופיעו ביל גייטס ופול אלן, כדי להנחיל לעולם את תוכנת ה-DOS הראשונה. הם היו הגיקים המייסדים של מהפכת הטכנולוגיה העילית. לימים יבואו הגיקים ההודים והישראלים, ויאריכו את צלו של עמק הסיליקון עד בנגלור ועד קריית אריה ועד בכלל.

אבל איש מהם לא יכול לזקוף לזכותו מהפכה. בכיר הגוגל המצרי הצעיר, בן 30, הוא הראשון. לא שהוא נראה רע, אבל הוא קצת רחוק מן הדגם של גמאל עבד א-נאצר, שהיה בערך באותו גיל, כאשר נעשה גיבור התהילה של ההמונים הערביים באשר הם. היו לו קומת תמר ויפי-צורה וסבר (אם מותר לצטט מה שכתב ירון לונדון על איתמר בן אב"י). וואהל ע'נאיים קצת יתקשה להתחרות בתמר ובסבר. הוא בוודאי אינו מגיע לקרסולי הרטוריקה של נאצר. הוא נשא נאום קצרצר ולא מרשים. אבל עצם הופעתו הייתה מחשמלת. הוא עתה זה הגיח מבית-הסוהר, לאחר שנחטף בידי סוכני המשטר.

מדוע הם עצרו את ע'נאיים בהיחבא, והקיפו אותו כמה ימים בשתיקה? האם זה היה רפלקס ישן של מדינת משטרה מגושמת, או אולי זה נעשה דווקא בכוונה? השאלה מוקדשת לחובבי תיאוריות קונספירציה.

קדוש מעונה

הנה מדוע אלמנטים של המשטר יכלו לחשוב שמעצר ע'נאיים ישרת את מטרתם, אם אנחנו מניחים שמטרתם היא למצוא חלופה לא-אסלאמיסטית לרודנותם הקורסת: מהפכות זקוקות לקדושים מעונים. עד היום, קדושה כזאת הייתה מורעפת כמעט בלבדית על האחים המוסלמים. עכשיו היא נתונה גם למייסד המהפכה של כיכר תחריר.

עיתונאים דיווחו מקהיר באמצע השבוע, שהידיעה על הופעתו הצפויה של ע'נאיים הביאה אל הכיכר יותר מפגינים ממה שהיו בתחריר מאז "יום הזעם", לפני שבועיים. אל הכיכר הגיעו הפעם אפילו קהירים שלא נכחו בהפגנות הקודמות. אם ביומיים הראשונים של השבוע התעורר הרושם שהרוח יוצאת ממפרשי תחריר, ע'נאיים חידש את תנופתה.

האם זה אומר שע'נאיים יהיה נשיא מצרים בעוד שנה או שנתיים? בוודאי שלא, זאת אומרת סביר שלא, זאת אומרת מי יודע. האם אסלאמיסטים מיומנים, מאורגנים וממומנים יחטפו את המהפכה? יתכן בהחלט, זאת אומרת אולי, זאת אומרת מי יודע. איננו יודעים איך תסתיים המהפכה הזו, אבל השבוע למדנו שהתחילו אותה מצרים צעירים ופרוגרסיבים, לא שליחי האיחוואן, לא באי-כוחו של אוסמה בן לאדן.

ישראלים, באופן טבעי בהחלט, נשאו השבוע עיניים חוששות אל רפיח ואל אל עריש. איש לא היה רוצה לחזור ולשמוע את רן אלירן שר "שארם א-שייח, חזרנו אליך שנית", כלומר שלישית. קשה לבודד את המאורעות בסיני מן המאורעות בתחריר. אבל אילו יכולנו לבודד, ואילו יכולנו להתעלם לרגע ממגיני הדוד המצוירים על כרזות הגנאי למובארק, האם לא היינו מוצאים את עצמנו בעמדה של אהדה טבעית למפגינים? הם עורכים את הפיקניק ההמוני הגדול ביותר לטובת דמוקרטיה מאז טיינאנמן בבייג'ין, לפני 21 שנה. הם עושים כן אגב הקרבה ניכרת, בוודאי במחיר של אי-נוחות גדולה. הם נשכבים מתחת לטנקים, או סמוך לשרשרותיהם, כדי להבטיח שהצבא לא ינעל את תחריר באישון לילה.

מאחר שהם אנשים משכילים, הם יודעים שאין להם כל פוליסת ביטוח. מהטמה גנדי אמר פעם, כאשר התחיל לעשות ניסיונות של התנגדות לא אלימה (בדרום אפריקה, עדיין לא בהודו), כי הצלחתה של התנגדות כזאת תלויה באויב. אם הוא יירה, זה לא יעבוד. זה עבד, תחת הבריטים, מפני שהם נמנעו מלירות באנשים לא חמושים. היטלר אגב לא הבין את זה. הוא אמר לאורח בריטי באמצע שנות ה-30, "תירו בו (בגנדי), וחסל". למרבה האבסורד, גנדי קרא ליהודי גרמניה להשתמש ב"התנגדות לא אלימה" להיטלר לאחר ליל הבדולח.

אין מנדלה, יש ואקום

לרוע מזלה של מצרים, היא אינה יכולה לזנק אל זרועותיו של משיח. אין לה נלסון מנדלה, שייצא מן הכלא לאחר 27 שנה, וינהיג אותה אל הארץ המובטחת מכוח אישיותו הנדירה. אין לה מנהיג גולה, שיוכל לחזור הביתה, כדי להקים ממשלה זמנית. כך ניצלה יוון בקיץ 1974 מהתמוטטות, לאחר תבוסתה בקפריסין. משטר צבאי ברוטלי היה חייב לרדת מן השלטון. הוא זימן ראש ממשלה לשעבר, קונסטנסטין קרמנליס, שגלה בפריז במשך 11 שנה, וקרמנליס הושיע את יוון. לטוב או לרע, אין למצרים אפילו עריץ ודמגוג חלופי ממין חואן דומינגו פרון של ארגנטינה.

זה מקור הוואקום המבהיל במרכזה של מצרים. השבוע כתב ג'קסון דיל, בעל טור ב"וושינגטון פוסט", כי ממשל אובמה חזר והוזהר מפני מצב עניינים כזה. קבוצת עבודה מיוחדת כתבה למזכירת המדינה קלינטון באפריל 2010, כי "מצרים נמצאת בנקודת מפנה קריטית". היא הזהירה את הממשל לבל ייתן את ידו ל"תהליך מעבר לא-הולם, אולי מזויף" משלטון מובארק אל יורשו. יש לארה"ב "ההזדמנות לתמוך ברפורמה דמוקרטית הדרגתית ואחראית". אבל אם ארה"ב תפסח על שתי הסעיפים, "יהיה קשה ביותר למנוע נטייה מסוכנת".

לא בטוח כלל שארה"ב יכלה להדריך "רפורמה הדרגתית". למשטר מובארק לא היה שום תמריץ להתחיל אותה מרצונו. רק איום בעיצומים היה יכול להזיז אותו מדעתו, אבל איום כזה אינו מתקבל על הדעת. ארה"ב הייתה יכולה לנסות לעודד הפיכה צבאית נגד מובארק, אבל זה מנוגד לרוח החוק האמריקני, לפחות מאז סוף שנות ה-70.

האנרגיה העצומה של מפגיני תחריר מחפשת מנהיגות אמינה, שתוכל לחלץ את השלטון מידי משטר מובארק-סוליימן בלי שמצרים תקרוס תחתיה. יש אמנם כמה אופורטוניסטים המציעים את שירותיהם: מוחמד אל בראדעי היה הראשון, אבל נראה שהוא כבר הבין את מגבלותיו; שני הוא עמר מוסא חסר הבושה, מזכ"ל הליגה הערבית, יציר-כפיו של המשטר, שגילה פתאום את אהדתו הטבעית לתנועת הדמוקרטיה; השבוע ראינו אפילו את פניו של אוסמה אל-באז הזקן בין מפגיני תחריר, זה האיש שמילא תפקיד מרכזי בתהליך קמפ דייוויד הראשון, בסוף שנות ה-70.

ארצות אחרות, שהגיחו מצילן של רודנויות צבאיות ארוכות, הצליחו למצוא מנהיגים: פורטוגל ב-1974, ספרד ב-1976, פולין ב-1989, צ'ילה ב-1990, אינדונזיה ב-1999. זה לא היה קל או פשוט, ברוב המקרים, אבל מנהיגים הופיעו. מצרים מצאה מנהיג כזה לפני תשעים שנה, בדמותו של סעד זאגלול. חסרונם של מנהיגים כאלה במצרים כיום הוא ביטוי טראגי להצלחתו המושלמת של המשטר להרוס את כוחו הפוליטי של מעמד הביניים האזרחי.

אז מי בכל זאת? חפשו-נא בגוגל.

רשימות קודמות של יואב קרני אפשר לקרוא ב-yoavkarny.com

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם