גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקה נסגרה: אינדקס עוברת לבעלותה של דש איפקס

בית ההשקעות השני בגודלו יוצא לדרך‏: העברת חברת תעודת הסל לבעלות בית ההשקעות שבשליטת אלי ברקת הושלמה ■ היעד הבא? ייתכן שבית ההשקעות ‏IBI‏

‎‎עסקת אינדקס נסגרה. דש איפקס המחזיקה בתכלית ואינדקס, הופכת למובילת שוק תעודות הסל וכעת מחפשת את היעד הבא: רכישת בית השקעות בינוני. ייתכן שבית ההשקעות הזה יהיה ‏IBI‏.

ל"גלובס" נודע כי סעיף בהסכם עם מייקל דייויס, בעל השליטה בתכלית, מאפשר לדש איפקס למזג את תכלית ואינדקס גם ללא הסכמתו. מטעם דש איפקס יזם והוביל את העסקה המנכ"ל המשותף, עידו נויברגר.

היום סוכם רשמית כי דש איפקס תרכוש מברק קפיטל, שבבעלות אייל בקשי וקבוצת דלק של יצחק תשובה, את חלקה (45%) בחברת תעודת הסל אינדקס. הרכישה מתבצעת תמורת 36 מיליון שקל, ומשקפת לחברה שווי של 80 מיליון שקל (השווי המקורי היה גבוה יותר, אך בוצעו הפחתות בשל הוצאות נדחות בגין הנפקת תעודות סל).

בנוסף, תקבל ברק קפיטל מאינדקס 20 מיליון שקל כפירעון הלוואות בעלים. מנכ"ל אינדקס, אורי בן דב, מימש את האופציות שהיו לו לרכישת 10% מהמניות, ואלו נרכשו על ידי דש איפקס תמורת 8 מיליון שקל. דש איפקס מחזיקה כבר ב-45% מאינדקס, ולאחר הרכישה היא תעבור לבעלותה המלאה.

הסגירה הפורמלית של העסקה תלויה באישור רשות ההגבלים העסקיים לעסקת תכלית. בעסקה זו רכשה דש איפקס את השליטה בתכלית (50.1%) מבנק דיסקונט וממייקל דייויס. תכלית היא חברת תעודות הסל השנייה בגודלה, והיא מנהלת 14.2 מיליארד שקל. עוד נודע כי מספר עובדים של תכלית, ובראשם דוד אללוף, המנכ"ל מטעם מייקל דייויס, מחזיקים ב-12.9% מהמניות ששוויין 23 מיליון שקל, כאשר דייויס עצמו מחזיק ב-37%.

אינדקס, חברת תעודות הסל החמישית בגודלה, מנהלת 5.9 מיליארד שקל. עם הרכישה תהפוך, כאמור, דש איפקס למובילת שוק תעודות הסל עם נכסים בסך 20 מיליארד שקל, ונתח שוק של 34%. דש איפקס נמצאת בבעלות קרן ‏BRM‏ של אלי ברקת, המכהן כיו"ר בית ההשקעות.

לאחר הרכישה תעבור דש איפקס למבנה ארגוני חדש. בדש איפקס - תחת נויברגר, והמנכ"ל המשותף ויקטור שמריך - יהיו חברות החיתום, הברוקראז', ניהול הנוסטרו ויחידת המיזוגים ורכישות. בחברה הבת דש, תחת ידין ענתבי, יהיה ניהול נכסים שיורכב משני זרועות: חיסכון ארוך טווח - קרן הפנסיה יובלים, קופות הגמל ופעילויות הביטוח שיוקמו כולל סוכנויות הביטוח שירכשו. הזרוע השנייה תהיה החיסכון לטווח קצר - ניהול תיקים, תעודות סל וקרנות נאמנות.

לקראת מיזוג תכלית ואינדקס?

הדילמה שעומדת כעת לפני דש איפקס היא האם למזג את תכלית ואינדקס תוך ויתור על אחד המותגים או להישאר עם שני מותגים? ההחלטה בעניין טרם התקבלה. בדש איפקס רואים בתכלית "חברה מעולה המנוהלת ברמה גבוהה", ומאידך סבורים כי אינדקס הוא מותג חזק ובעל ערך. גם הסוגיה הפרסונאלית בעייתית: לאחר המיזוג ייווצר עודף של אנשים מוכשרים ברמת ההנהלה. לתכלית שני מנכ"לים מצוינים, דוד אללוף ואייל סגל, ובאינדקס נמצא בן דב. המטרה של נויברגר תהיה להשאיר את כולם בחברה, אבל לא בטוח שזה אפשרי.

"לא יהיו שלושה מנכ"לים בשום תרחיש", אומר מקור יודע דבר. השאלה היא מי יאבד את תפקיד המנכ"ל. החוליה החלשה הוא בן דב שמנהל את אינדקס, הגוף הקטן שיבלע בתוך תכלית. "בן דב מנהל איכותי וצריך לראות איך משתפים אותו בשדרת הניהול", אומר המקור.

הטיעונים בעד מיזוג ידועים: לחברת תעודות סל יש יתרון מובנה לגודל, ומיזוג יאפשר מיצוי היתרונות. למשל, חיסכון בהוצאות על ידי מיזוג חדרי מסחר ומערכי שיווק. בנוסף, מיזוג יאפשר להקטין את ההון העצמי הרגולטורי הנדרש בלפחות 20 מיליון שקל. בעוד אינדקס נדרשת להחזיק 40 מיליון שקל ותכלית 80 מיליון שקל, הרי החברה הממוזגת תידרש להחזיק רק 100 מיליון שקל.

עם זאת, למיזוג יש גם חסרונות. ראשית, המותג אינדקס שהוא מותג איכותי ובעל מוניטין - יימחק. שנית, לגופים מוסדיים יש לעיתים מגבלת השקעה בחברה אחת, ופיזור בין שתי חברות מתוך שש הפועלות בשוק, יתמוך בנתח השוק. בעיה נוספת היא הקושי הרגולטורי והמשפטי באיחוד תעודות סל כפולות, הנובע מהגדרת כל תעודת סל כחברה נפרדת. אם יוחלט שלא למזג את החברות ולהשאיר אותן כחברות אחיות, יאוחדו חלק מהמערכים כמו ניהול סיכונים ורגולציה, אך חדרי המסחר ומערכי השיווק יישארו כפולים.

‎‎מה יבחר מייקל דייויס?

מיזוג יקטין את חלקו של מייקל דייויס בחברה המאוחדת. שווי אינדקס לפי העסקה הוא 80 מיליון שקל, ושווי תכלית 180 מיליון שקל. כך שבמיזוג על ידי החלפת מניות יקטן חלקו של דייויס מ-49.9% מתכלית לכ-34% בחברה המאוחדת. אמנם יהיה לו חלק קטן יותר מתוך שלם גדול יותר, אך ברור כי לבעל מניות המחזיק שליש מהמניות, פחות עוצמה מבעל מניות המחזיק מחצית מהן.

ל"גלובס" נודע כי למרות שדייויס מחזיק מחצית מתכלית, מיזוג לא מצריך אישור שלו, ובהסכם המכירה של תכלית הוכנס סעיף המאפשר לדש איפקס למזג את תכלית גם ללא הסכמת דייויס. מאחר שלדש איפקס יש אופציית ‏CALL‏ לרכישת חלקו של דייויס מפברואר 2013 במחיר שנקבע מראש (85.5 מיליון שקל), ולדייויס אופציית ‏PUT‏ לחייב את דש איפקס לקנות ממנו את חלקו הנותר במחיר זה, הסוגיה על הפרק היא חלוקת הדיבידנדים.

אם ידולל נגד הסכמתו, דייויס יצטרך לבחור בין שתי אפשרויות. בראשונה, הוא יקבל דיבידנדים שוטפים על בסיס חלקו בחברה המאוחדת. מאחר שמיזוג גורר בדרך כלל הוצאות רבות בשנה הראשונה, צפוי הרווח השוטף לקטון בתחילה, וכך גם חלקו של דייויס בדיבידנדים, אך בהמשך, עם צמיחת החברה, לגדול.

באפשרות השנייה, דייויס יוכל להמשיך לקבל דיבידנד שנתי מובטח מראש שיחושב על בסיס חלקו היום בתכלית, ולפי רווחי תכלית בארבעת הרבעונים האחרונים לפני המיזוג, כך שהכנסותיו לא ייפגעו.

בדש איפקס מעדיפים את דייויס בפנים כשותף אמיתי, ורוצים ליהנות מיכולותיו, אך כאמור ההחלטה על מיזוג תהיה החלטה בלעדית של נויברגר וברקת, על בסיס השיקול האסטרטגי של הדבר הנכון לדש איפקס. ‏‎‎

‎‎האם הרכישה הבאה תהיה ‏IBI‏?

רכישת אינדקס והשליטה בתכלית הופכים את דש איפקס לבית השקעות השני בגודלו, והוא ממוקם כעת אחרי פסגות ולפני אקסלנס. אבל לרכישות משמעות נוספת: עד עתה היה דש איפקס בית השקעות שהתמחה בגמל, עם רגל קטנה יחסית של חיסכון טווח קצר. כעת התהפכו היוצרות: דש אייפקס מנהלת 37 מיליארד לזמן קצר, ועוד 25 מיליארד שקל לטווח ארוך.

השלב הבא צפוי להיות רכישה גדולה של גוף פיננסי. אחת האפשרויות היא הפניקס, וזו החלטה אסטרטגית שברקת צריך לקבל. זה אינו סותר בחינת רכישת בית השקעות קטן או בינוני. כאן המועמדים העיקריים הם ‏IBI‏ (בסבירות גבוהה), וילין לפידות (בסבירות נמוכה).

רכישת ‏IBI‏ מתאימה מאוד לדש איפקס כיון שנקודות החוזק שלו הן נקודות החולשה של דש איפקס. ‏IBI‏ חזק מאוד בחיתום באמצעות החברה הבת, פועלים ‏IBI‏, ובנוסף הוא ממוקם במקום החמישי בקרנות נאמנות, עם נכסים בהיקף של 12 מיליארד שקל. רכישת ‏IBI‏ תקפיץ את דש איפקס למקום השני בקרנות נאמנות, ובנוסף ומקום הראשון בתעודות סל והמקום השלישי בקופות גמל - יתבסס בית ההשקעות כגוף מרכזי בשוק.

במקביל, יתחיל דש איפקס לטפל בקרוב בבעיית חולשתו בערוצי הפצה, כלומר לרכוש סוכנויות ביטוח. בניגוד לאסטרטגיה של פסגות, שרוכשת סוכנויות קטנות, בדש איפקס מתכוונים לרכוש מנהל הסדרים בינוני/ גדול, ולמזג תחתיו סוכנויות שירכשו. ‏‎‎

כך עושים עסקה נכונה

עסקת תכלית הייתה אחת העסקאות הארוכות והמסובכות בשוק ההון. נויברגר, שהוביל אותה, למד היטב את לקחי הרכישות המהירות של 2005-2006, ולא חזר על הטעויות של אותה תקופה. לכן, העסקה לקחה כמעט תשעה חודשים עד לסגירה. ברקת, כבעלים, גיבה אותו בכל צעד.

היוזמה לרכישת תכלית נולדה כאשר התברר שבנק דיסקונט, שהיה חייב למכור את חלקו עד 2013, מקדים בשנתיים את המכירה. לאחר הבדיקה הראשונית התברר לנויברגר כי מדובר ברכישה טובה אך מורכבת לביצוע מבחינה משפטית. זאת, לאור מבנה ייחודי שכלל 11 חברות בנות ויצר בעיות מיסוי ותמחור.

בעזרת ייעוץ מארנסט ויאנג ובסיוע משרד הרצוג פוקס נאמן, נמצא פתרון משפטי שכלל את ריכוז הפעילויות בחברת בת אחת (חברת סינרגטיקה) שקונה את כל שאר החברות, ומרכזת אצלה הכל.

בדש איפקס הוגדרה העסקה כ"מאסט", אך למרות זאת התקבלה החלטה שלא קונים בכל מחיר, ללא שיפוי מתאים ובדיקת נאותות. החלק הבעייתי בעסקה היה לשכנע את דיסקונט שלמרות שמדובר בנכס פיננסי שהוא כביכול קומודיטי המתומחר לפי יחס נכסים, המבנה המסובך של תכלית מחייב התייחסות שונה.

לאחר שדיסקונט הבין את המורכבות, ניתנה בלעדיות לדש איפקס והתחיל מו"מ רציני. דיסקונט גם נאות, בניגוד מוחלט לעסקאות אחרות של רכישת נכסים מהבנקים, לתת שיפויים על מצגים מלאים, ולא למכור את הנכס ‏AS IS‏.

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הבורסות יורדות, הנפט מזנק ומה צפוי לשקל?

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● מחירי הנפט מזנקים: מחיר חבית ברנט קפץ ל-89 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים ● הדולר צפוי להתחזק באופן משמעותי מול השקל

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"