גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מודו לא הוציאה לסנדיסק החשק להשקיע בחב' צעירות"

כך אומר יורם צידר, מספר 2 בסנדיסק, בראיון ל"גלובס" ■ צידר: "אנחנו בתקופה של ביקושים אדירים ומכירות עולות, אבל אנחנו עם עיניים פקוחות על השוק"

עולם המוליכים-למחצה נהנה מאקלים נוח בשנה החולפת, ואת זרי הפרחים החברות בתחום יכולות לשלוח לסטיב ג'ובס, מייסד אפל. עם דחיפה שלו, השוק - שסבל מהאטה בביקושים ב-2008 - זוכה לעדנה מחודשת.

חדירת הטלפונים החכמים והטאבלטים (מחשבי הלוח) הקפיצו את הביקושים בעולם, וחברות השבבים הגדולות שוב נהנות מעדנה גם בשוק ההון.

אחת הנהנות היא חברת סנדיסק בעלת השורשים הישראליים, שמפתחת, מייצרת ומשווקת מוצרי זיכרון פלאש לתעשיית המכשור האלקטרוני. שווי השוק של החברה הוא 12 מיליארד דולר - חזרה לשוויים שבהם נסחרה בסתיו 2008 וזינוק של 800% מהשפל של אוקטובר 2009.

מהבחינה הזו, עזיבתו השנה של ד"ר אלי הררי, מייסד סנדיסק ומנהלה מאז היווסדה ב-1988, הגיעה בעיתוי יחסית נוח. להנהלה יש את הזמן להתרגל לחיים בלעדיו. המנכ"ל הנכנס, סנג'י מהרוטרה, אינו דמות חדשה - הוא היה שותף להקמת החברה ובמשך השנים מילא בה תפקידים בכירים, לצד הררי.

בתערוכת הסלולר העולמית בברצלונה שתיפתח מחר (ב'), סנדיסק תחזיק ביתן ענק של 195 מ"ר שיכלול אזור מיוחד שבו שותפות שלה, כמו סוני, קוואלקום, גוגל וסמסונג, יציגו מוצרים שסנדיסק בבסיסם. בנוסף, היא תציג את שאר מוצריה ובהם כרטיסים, כונני פלאש, רכיבים המיועדים לטלפונים ניידים, למצלמות, לטאבלטים ולמכשירי ניווט.

סנדיסק מעסיקה בישראל 550 עובדים ביחידות פיתוח ועסקים. שדרת ההנהלה של החברה העולמית משובצת בישראלים: מתוך 12 סגני נשיא, שישה ישראלים ובהם מספר 2, יורם צידר, מנהל טכנולוגי וסגן נשיא בתחום OEM; דן ענבר, מנכ"ל סנדיסק ישראל, מנהל חטיבת ה-OEM של סנדיסק; ודניאל שרייבר, סגן נשיא ומנהל חטיבת החדשנות.

בראיון ל"גלובס" אומרים צידר, שביקר באחרונה בישראל, וענבר כי "בינתיים, החיים בלי אלי הררי לא נראים שונים". לדברי צידר, "לא חלף מספיק זמן, ולכן קשה לומר איך סנדיסק בלעדיו. גם בעבר היינו רגילים שהוא היה יוצא לחופשה ארוכה. יהיה הבדל, שסנג'י עבר לשבת בחדר של אלי - אבל ברמה היומיומית המעבר היה הדרגתי".

- למה הררי לא נשאר יו"ר?

צידר: "כי הוא ידע היטב שאם יישאר יו"ר, הוא עדיין יהיה מעורב ברמה היומיומית. כרגע הכול זורם טוב, אבל בתקופות טובות המצב קל יותר. המבחן האמיתי של ההנהלה החדשה יהיה כשיגיעו זמנים פחות קלים. והם יגיעו".

צידר לא יתנבא מתי יגיע המשבר הבא אבל מכיר היטב את מחזוריות ותנודתיות התעשייה שבה הוא פועל. "אם היינו יודעים מתי יבוא המשבר, היינו נערכים בהתאם. השוק שסנדיסק פועלת בו מונע מביקוש והיצע. אנחנו מצויים בתקופה של ביקושים אדירים ומצליחים לעמוד בהם ולהציג גרף עולה של מכירות. אבל אנחנו עם עיניים פקוחות על השוק, ומעלים את התחזיות באופן הדרגתי. בונים לאט את ההיצע".

רכישה מוצלחת? רק בדיעבד

סנדיסק היא לא חברה שהשקיעה בשלל סטארט-אפים ישראליים, אבל אחד מאלה שבהם השקיעה היה מודו, החברה שביקשה לפתח טלפון סלולרי זעיר, אך כשלה ונסגרה במפח נפש לפני כחודשיים. סנדיסק רכשה את החברה הקודמת של מורן, אם-סיסטמס, ב-1.55 מיליארד דולר ב-2006.

- אתם מצטערים שהשקעתם במודו?

"מעבר לרעיון של מודו היה בסנדיסק עניין לעבוד עם מורן. הוא הציע מודל חדש ומוצר עם רכיבי פלאש משמעותיים וחשבנו שנכון להשקיע. העיניים שלנו היו פקוחות, ידענו שהמודל העסקי לא פשוט. מורן התעקש לייצר את המכשיר וזה סיבך את העניינים ולצערנו, זה לא הצליח.

"אנחנו שומרים על קשר הדוק עם דב, שהוא בחור נהדר ויזם ברמה גבוהה, ואני מקווה שעוד נשמע עליו. אם לא מנסים לא מצליחים. הלכנו על זה שנתיים, בדקנו את ההזדמנות, אבל מודו לא הוציאה לנו את החשק. נמשיך לחפש חברות צעירות שמפתחות מוצרים חדשניים. צריך לזכור גם שבמודו קנינו חלק מהפטנטים תמורת ההון שהשקענו".

גם הרכישה של אם-סיסטמס לא נראתה תמיד כמוצלחת, עברה עליות ומורדות, גלי פיטורים וסגירת קווי מוצרים, אך היום הביזנס שהביאה איתה מהווה 65% מהפעילות של סנדיסק. אם-סיסטמס הביאה את סנדיסק לעולם ה-OEM - מכירת טכנולוגיה, רכיבים ומערכות לעולם יצרני המכשירים, ולא רק לעולם הקמעוני.

ענבר: "זה תחום שלא היינו חזקים בו במיוחד. קיבלנו כך לקוחות שהם בעיקר יצרני טאבלטים, מצלמות וטלפונים חכמים. התחום המסורתי שלנו לא התכווץ אבל התחום האחר גדל. עכשיו אנחנו מבוססים בשני הכיוונים, וזה ייחודי מול המתחרים".

סנדיסק העמיקה את פעילותה בישראל, גם לאחר רכישת אם-סיסטמס. שרייבר מנהל בתפן את קבוצת החדשנות, חטיבות פיתוח ופעילות השיבוץ, כולל הפעילות העסקית ולא רק זו של המו"פ. לדברי ענבר, החברה תגייס עובדים והיא עומדת לבנות מרכז חדש בתפן על קרקע שרכשה.

ומה עם הודו? שם יותר זול. "יש מקומות שבהם עלות המהנדסים זולה יותר", אומר ענבר, "אבל הערך המוסף של המהנדסים הישראלים גדול יותר ויעיל יותר לחברה. אנחנו פעילים בישראל מטעמים עסקיים גרידא. יש לנו מרכזים ביפן ובהודו אבל אנחנו מוכיחים שאפשר לעשות עסקים מישראל".

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר