גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביניש בעקבות התאבדות בן-עטר: "יש לשקול שינויים מבניים"

נשיאת העליון בדיון בכנסת: "בישראל הרשות השופטת איננה עצמאית בצד האדמיניסטרטיבי" ■ מנכ"ל האוצר, חיים שני: "העומס על שופטים בישראל איננו גדול יותר מאשר על עמיתיהם בחו"ל"

נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, קוראת שוב לתת עצמאות מערכתית לרשות השופטת, ולנתק אותה מהתלות המינהלית והתקציבית בממשלה ובמשרד המשפטים.

ביניש דיברה הבוקר (ב') בדיון שהתקיים בוועדת החוקה בכנסת, שאותו כינס יו"ר ועדת החוקה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) בעקבות התאבדותו של השופט מוריס בן-עטר בשבוע שעבר, בין היתר בשל לחציו בעבודתו השיפוטית.

"בנוסף למשאבים שאנו זקוקים להם", אמרה ביניש, "יש מקום לשקול שינויים מבניים. בישראל הרשות השופטת עצמאית בהחלטותיה ואיננה עצמאית בצד האדמיניסטרטיבי, בתקציבים. אנו נדרשים לרשות המבצעת כדי למלא את יעדי המערכת. ללא שינוי משמעותי בתפיסה, זה לא יקרה", אמרה.

מנהל בתי המשפט, משה גל, ציין כי "לא מדובר בעניין של אגף התקציבים אלא בסדרי העדיפויות של הממשלה. במדינה דמוקרטית למשפט יש עלויות. אין אח ורע לעומס במדינה בהשוואה למדינות דמוקרטיות אחרות".

יו"ר נציגות השופטים, ורדה אלשיך, אמרה כי יש למנות ועדה שתקבע מכסות תיקים לשופט, מאחר שבכל מדינות המערב העומס לשופט הוא כמחצית מאשר בישראל. "צריכים להיות ימים המוקדשים רק לכתיבת פסקי דין", אמרה אלשיך.

השופט אבי זמיר מבית המשפט המחוזי בתל אביב, אמר: "לשופט בישראל אין זמן לקרוא, אין זמן לכתוב, אין זמן לחשוב. לא ייתכן ששופט ירגיש כמו צ'רלי צ'פלין ליד המכונה בסרט 'זמנים מודרניים'. לא נבחרנו לתפקיד כדי לתקתק. צריך להכפיל מיידית את כוח העזר לשופט, ולהעביר את המערכת ל-3 ימי שמיעת תיקים בשבוע. כל עוד אין משאבים הציבור ימשיך להמתין בתור, כמו שממתינים בפקקים בכבישים".

יו"ר הוועדה, ח"כ רותם, אמר כי "האירוע הטרגי הוא תמרור אזהרה אדום ובוהק לכולנו", וקרא להגדיל מיידית את תקציב מערכת בתי המשפט, ולמנות שופטים נוספים. "השופטים נמצאים פשוטו כמשמעו במאבק הישרדות. עם כל הרצון הטוב, הכריעה תחת הנטל תהפוך בקרוב לקריסה תחת הנטל. לשם כך יש פתרון אחד ויחיד, תוספת תקציב שתוביל לתוספת שופטים. לא ייתכן שבכל פעם שמערכת הביטחון שורקת את השריקה המוכרת לכל פקיד באוצר, מיד מועברים אליה עוד מאות מיליוני שקלים", אמר.

נציגי האוצר שהגיעו לדיון לא התרשמו מהדברים, "במסגרת תקציב 2011-2012 הנהלת האוצר והשר ערכנו ניתוח מסודר של השירותים הציבוריים הניתנים לאזרחי ישראל", אמר מנכ"ל האוצר, חיים שני, "אנחנו עובדים מול משרד המשפטים על מנת לקדם את הנושאים השונים". לפי נתונים שהציג האוצר, העומס על שופטים בישראל איננו גדול יותר מאשר על עמיתיהם בחו"ל. לדברי רותם פלג, סגן הממונה על התקציבים, "בעשור האחרון מערכת המשפט הכפילה את עצמה".

"צריך לעשות שינוי יסודי במערכת"

שר המשפטים, יעקב נאמן, אמר שהגדלת מספר השופטים לבדה לא תפתור את בעיית העומס ועינוי הדין הנגרם לאזרחים. "צריך לעשות שינוי יסודי במערכת", אמר נאמן. הוא הביע תמיכה בעמדת לשכת עורכי הדין, ולפיה יש צורך ברפורמה בלימודי המשפטים וההתמחות. "אין לי ספק שהשיטה הקיימת שכל דיכפין ישמש עורך דין, יש צורך בשינוי גם בדבר הזה. במדינות רבות צריך לקבל תואר ראשון לפני לימודים בפקולטה למשפטים. ההתמחות בישראל במצב לא טוב", אמר.

לדבריו, לפי שעה כל התקנים מלאים במערכת המשפט - 626 שופטים. בשנה האחרונה מונו 129 שופטים, ובישיבת הוועדה לבחירת שופטים ביום שישי הקרוב ימונו עוד 15.

עוד כתבות

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

תרחיש האימים שמדאיג את ארה"ב - תקיפה על אדמת אירופה

גובר החשש בארה"ב כי איראן נערכת להפעיל את ארגוני הטרור השונים באזור לביצוע פעולות טרור נגד יעדים באירופה ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשוי להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

משרדי EY / צילום: Shutterstock

15 שנה אחרי קריסת אגרקסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו מפרקי החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרקסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש שהדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים