גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת החשמל: פיטורים ללא שימוע, פרוטוקול שונה בדיעבד

ממצאי מבקר המדינה חושפים אי-סדרים בוועדת הביקורת של דירקטוריון חברת החשמל

פיטורים ללא עריכת שימוע כנדרש בחוק, קציבת כהונה למבקר בניגוד לחוק, תרשומת ישיבה של ועדת דירקטוריון ששונתה בדיעבד ובאופן מגמתי - אלה חלק מממצאי מבקר המדינה לגבי התנהלות ועדת הביקורת של דירקטוריון חברת החשמל.

הממצאים כלולים בדוח מפורט בן 38 עמודים הנחשף לראשונה ב"גלובס". מה שהופך את ממצאי המבקר לחמורים יותר, היא העובדה שבראשות הוועדה עומדת אחת המשפטניות הבכירות ביותר בשירות הציבורי. בדיקת מבקר המדינה נפתחה בעקבות תלונתו של מבקר הפנים של החברה, רו"ח שי רוזנשטוק.

"פגמים מהותיים"

מבקר הפנים ביקש ממבקר המדינה להוציא צו הגנה שימנע את הדחתו, לאחר שוועדת הביקורת המליצה ב-29 ביולי לדירקטוריון החברה שלא להאריך את כהונתו. את ההחלטה שלא להאריך את כהונתו של רוזנשטוק יזמה יו"ר ועדת הביקורת, עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה. ברנע-פרגו נחשבת לדמות דומיננטית בדירקטוריון החברה ובוועדת הביקורת. גם קודמו של רוזנשטוק בתפקיד פרש על רקע חילוקי דעות עמה.

רוזנשטוק טען כי העילה האמיתית להדחה הייתה החלטתו לבדוק תלונות נגד שניים מחברי ועדת הביקורת, וסירובו לשנות את טיוטת הדוח. נגד השניים, דורית ענבר ויוסי ודנה, הוגשו תלונות אנונימיות בטענה כי לא דיווחו על ניגוד עניינים בפעולותיהם. התלונה בעניינו של ודנה הועברה לטיפול מבקר המדינה והיא נמצאת בימים אלה בבדיקה.

בסיכום הבדיקה דוחה מבקר המדינה את בקשתו של רוזנשטוק לצו הגנה בנימוק שלא הונחה בפניו "תשתית מספקת" להוכחת תלונתו. עם זאת, הוא מוצא לנכון לציין כי שניים מחברי הדירקטוריון שאינם חברים בוועדת הביקורת, עו"ד שולי אשבול ויצחק אלישיב, סברו כי ההחלטה להמליץ על הפסקת העסקתו של רוזנשטוק אכן התקבלה בגלל טיוטת הדוחות על ודנה וענבר.

ואולם, ללא קשר להחלטתו בעניין צו ההגנה, החליט מבקר המדינה לבטל את פיטוריו של רוזנשטוק בשל "פגמים מהותיים" בהליך, בין היתר בשל אי מתן זכות שימוע כנדרש בחוק. בהודעת מבקר המדינה לתקשורת צוין כי בחברת החשמל הונהגה תפיסה פסולה, שלפיה ניתן להעסיק את מבקר הפנים לתקופת ניסיון, שרק בסיומה יוחלט האם להעניק לו מינוי של קבע.

מבקר המדינה קבע כי לתפיסה אין בסיס משפטי, ושהיא אף פוגעת בעצמאותו של מבקר הפנים בחברה ומנוגדת למדיניות רשות החברות הממשלתיות. עיון בדוח המלא של הבדיקה מעלה ליקויים ופגמים נוספים, המצטברים לכדי תמונה עגומה לגבי התנהלות ועדת הביקורת של דירקטוריון חברת החשמל.

הממצאים החמורים ביותר מתייחסים לישיבת ועדת הביקורת מ-15 ביולי. מבקר המדינה מציין כי הישיבה הוגדרה על-ידי מזכיר הוועדה "בלתי פורמלית", ומשום כך לא נערך פרוטוקול, אלא "תרשומת בלתי מחייבת" מהשיחה שהתקיימה. המבקר דוחה את ההגדרה וקובע כי "מדובר בישיבת ועדת הביקורת לכל דבר ועניין".

שינויים בדיעבד

חמור מכך, מבדיקת המבקר עולה כי מישהו ערך בדיעבד שינויים בתרשומת המקורית של הדברים שנאמרו בישיבה, וכי העריכה הייתה מגמתית ונעשתה במטרה לחזק את הטענה שכבר באותה ישיבה הביעו חברי הוועדה כוונה שלא להעסיק את רוזנשטוק.

"קיומן של שתי התרשומות מעורר תהייה", כתב מבקר המדינה, "בפרט נוכח המשמעות שניתן לייחס להבדלי הגרסאות". כך, למשל, נושא הישיבה בתרשומת הראשונה הוגדר "אישור מינוי קבע של שי רוזנשטוק למבקר פנים". בתרשומת השנייה, לעומת זאת, שונתה הגדרת נושא הישיבה ל"המשך כהונתו של שי רוזנשטוק למבקר פנים".

דוגמה נוספת: לפי התרשומת הראשונה אמרה חברת הוועדה עו"ד רחל דון-יחיא כי היא "ממליצה לאשר לו (לרוזנשטוק, ע"ב) את מינוי הקבע בכפוף להערות חברי הוועדה". לפי התרשומת השנייה, לעומת זאת, אמרה דון-יחיא כי היא "חושבת שיש לאשר את המשך העסקתו לתקופה קצרה".

פגם חמור נוסף שמצא המבקר באותה ישיבה הוא השתתפותם של יוסי ודנה ודורית ענבר, שני חברי ועדת הביקורת שנגדם התנהלה באותו זמן בדיקת המבקר. ב-29 ביולי נערכה הישיבה שבה התקבלה ההחלטה להמליץ על סיום כהונתו של רוזנשטוק. ודנה וענבר נעדרו מאותה ישיבה, כמצופה.

אך גם בישיבה זו נפל לדעת המבקר פגם חמור, בכך שלא ניתנה לרוזנשטוק זכות שימוע כדין. רוזנשטוק לא קיבל מראש את הטענות נגדו, לא ניתן לו זמן סביר להתכונן ולא הזדמנות נאותה להשמיע את דבריו. בהקשר זה, מציין המבקר כי גרסתה של עו"ד ברנע-פרגו הייתה שלא היו נגד רוזנשטוק טענות ספציפיות שחייבו הודעה מראש, ואולם בניגוד לגרסה זו "עיון בפרוטוקול הישיבה מגלה כי עו"ד ברנע-פרגו הגיעה לדיון עם שורת טענות מוגדרות וברורות כלפי רוזנשטוק".

עם זאת, מציין המבקר כי ברנע-פרגו הייתה זו שביקשה מדירקטוריון החברה לדחות בחודש את ההחלטה הסופית על הדחת רוזנשטוק, כדי לתת לו הזדמנות נאותה להציג את טענותיו.

"אין בסיס משפטי"

לפני שהגיע לחברת החשמל, שימש רוזנשטוק במשך ארבע שנים מבקר הפנים של נמל אשדוד. כשהחל לעבוד בחברת החשמל, בפברואר 2009, נאמר לו כי המינוי שלו הוא לתקופה של 5 שנים שלוש, כאשר השנה הראשונה תיחשב לשנת ניסיון.

המונח "שנת ניסיון" הופיע גם בהחלטות אחרות של החברה וכן בדיווח שלה לרשות ני"ע. ואולם כאמור קובע מבקר המדינה קובע כי לקביעה בדבר שנת ניסיון אין בסיס משפטי בחברה ממשלתית, וכי היא מנוגדת לחוק ולהוראות רשות החברות הממשלתיות.

ההצגה המעוותת הזו סייעה להביא להדחתו של רוזנשטוק, קובע מבקר המדינה ומציין כי "חלק מחברי ועדת הביקורת העידו כי אילו היה נאמר להם שמדובר בהחלטה פוזיטיבית על הפסקת העסקה, התייחסותם הייתה שונה".

הדחתו של רוזנשטוק עוררה תגובות שליליות בחברת החשמל מנכ"ל החברה, עמוס לסקר, שלח באוגוסט, לאחר ההחלטה של ועדת הביקורת, חוות דעת המעתירה שבחים על מקצועיותו של מבקר הפנים. "מנהל בעל מוסר עבודה גבוה", "דרך פעולתו מאפיינת מנהלים בעלי רצון להצטיינות והישגיות", כתב לסקר וסיכם כי "שי ראוי לשמש כמבקר הפנים של החברה".

צרפתי למען המבקר

גם יו"ר המזכירות הארצית של ועד העובדים, מיקו צרפתי, התערב למענו. "מדובר במבקר הפנים השלישי שהודח, או שכיהן בתפקיד ונמצא לא מתאים במהלך השנתיים וחצי האחרונות", כתב צרפתי לברנע-פרגו ולממלא מקום יו"ר הדירקטוריון, רו"ח מיכה לזר. "מדובר בהתנהלות חריגה ביותר בחברה ממשלתית, שכשלעצמה מחייבת בדיקה מעמיקה", הוסיף צרפתי.

קודמו של רוזנשטוק בתפקיד, ד"ר אלי סברדלוב, פרש ב-2007 אך המשיך לכהן כיועץ חיצוני לחברה. בשיחה עם היועץ המשפטי וסגן הנשיא של לשכת המבקרים הפנימיים, עו"ד מרדכי שנבל, התלונן סברדלוב על מערכת יחסים עכורה עם ברנע-פרגו ומתח ביקורת קשה על התנהלות ועדת הביקורת שבראשותה.

בין היתר טען סברדלוב כי הוועדה אינה מנהלת דיונים רציניים בשום נושא, למעט ענייני כוח אדם. ביקורת מרומזת יותר השמיע המנכ"ל לסקר, שציין כי בין רוזנשטוק לברנע-פרגו שררו הבדלי גישה ביחס לתפקיד אגף הביקורת הפנימית. "רוזנשטוק ביקש לעסוק בעיקר בנושאים מערכתיים, בעוד שברנע-פרגו רואה חשיבות בבדיקת נושאים של טוהר מידות ובקביעת מסקנות אישיות נגד מבוקרים במידת הצורך".

מהדירקטוריון של חברת החשמל נמסר כי "ועדת הביקורת בדירקטוריון פועלת בנחישות להטמעת ערכי מינהל תקין וטוהר מידות בחברה וחיזוק עצמאות הביקורת הפנימית". בדירקטוריון טוענים כי הוועדה זוכה להערכה רבה בקרב חברי הדירקטוריון ונציגי רשות החברות, ושהיא "רשמה לזכותה הישגים חשובים בתחומים האמורים. החלטות ועדת הביקורת מדווחות באופן קבוע, מדי חודש לחברי הדירקטוריון".

מהדירקטוריון הוסיפו כי עו"ד ברנע, יו"ר ועדת הביקורת, קיבלה לידיה את דוח המבקר בשבוע שעבר ו"מיד קבעה דיון בו, אשר אמור היה להתקיים ביום ה' האחרון, אולם בפתח הדיון הודיע מבקר הפנים על סיום תפקידו, ולפיכך החליטה הוועדה לקיים את הדיון בישיבתה הבאה".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים