גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט מיוחד: האם היה כדאי למדינה להציל את ערוץ 10?

שנה אחרי הארכת הזיכיון שהצילה את הערוץ - ההפסדים פחתו, ותוכניות כמו "היפה והחנון" ו"לרדת בגדול" הפכו למותגים מדוברים ■ "ב-2013 נשיג נתח צפייה של 43% מול ערוץ 2"

שנה בדיוק חלפה מאז הוחלט על הארכת הזיכיון לערוץ 10. אז התחייב הערוץ על החזרת כל חובות העבר - בהשקעה בסוגה עילית ובקולנוע - עמידה במחויבויות העתיד ומעבר שידורי החדשות לירושלים. ההחלטה, שהתקבלה ברגע האחרון, 3 ימים לפני פקיעת הזיכיון הקודם, התקבלה אמנם ברוב של 17 חברי כנסת (ושני מתנגדים), אך העלתה ספקות רבים בקרב הציבור ואנשי תעשיית התקשורת בארץ, לגבי יכולתו של הערוץ לעמוד שוב על הרגליים ולהצדיק את פעילותו.

עדיין מוקדם לקבוע בצורה חד-משמעית אם הארכת הזיכיון היתה מוצדקת, אך דבר אחד ברור: בחודשים האחרונים ערוץ 10 מצליח להביא אל המסך הצהרת כוונות רצינית.

"היפה והחנון", "לעוף על המיליון", "לרדת בגדול", "המקור", "היום שהיה", "לילה כלכלי" - הן חלק מרשימת תוכניות מבית היוצר של הערוץ שמחזקות את מעמדן כמותגים טלוויזיוניים. כפי שפורסם לראשונה ב"פירמה", תהליך ההחייאה של הערוץ חולק ל-3 שלבים, וכלל טיפול נקודתי ברצועות השידור השונות של הערוץ: בשלב הראשון - חיזוק רצועת הלילה, עם טיפוחן של תוכניות האולפן "לילה כלכלי" ו"צינור לילה". בשלב השני - הצערת רצועת הפרה-פריים, עם שיבוצה של תוכנית הבידור של גיא פינס לפני מהדורת החדשות המרכזית. בשלב השלישי - טיפול ברצועת הפריים-טיים, הרצועה הבידורית והתחרותית ביותר. למרות שרצועת הפריים של הערוץ עדיין אינה כוללת סדרות דרמה ודוקו - מפאת הזמן הדרוש להבשלתן של סדרות אלה - בחודשים האחרונים, תוכניות הבידור שמשובצות בשעות צפיית השיא מצליחות להגיע לרייטינג דו-ספרתי וליצור באזז תקשורתי נאה.

לפי גורמים בכירים בערוץ, מיד עם ההחלטה על הארכת הזיכיון, מנכ"ל הערוץ יוסי ורשבסקי התווה את המשך פעילות התוכן בשנת 2010 בצורה ברורה: התנהלות על בסיס תזרים המזומנים העצמי של הערוץ, קיצוץ חד בהוצאות ועמידה בכל מחויבויות הרגולציה. "אנחנו נהיה הילד הכי טוב בכיתה", חזר ורשבסקי ואמר באוזניהם של סמנכ"לי המחלקות.

"הרכישה של משחקי ליגת העל בכדורסל היא דוגמה טובה לדומיננטיות של השיקול הכלכלי והתזרימי על החלטות הערוץ", אומר ורשבסקי ל"פירמה". "היה ברור לנו שלא מדובר בתוכן עתיר רייטינג, אך רכשנו אותו בשל הצורך למלא משבצת שידור ורק בגלל שהתאפשר לנו לממן את הרכישה מהפרסום במשדרים עצמם. דוגמאות נוספות: הכמות הגדולה יחסית של שידורים חוזרים שנראו על המסך של 10 במהלך 2010, וכן ההחלטה לשבץ את 'הישרדות 4' לשידור מול המונדיאל - החלטה שקיבלנו בגלל הצורך למקסם את פוטנציאל ההכנסות בתקופת ביקוש חזקה ולמרות פגיעה ידועה מראש ברייטינג".

רף הרייטינג עלה ל-30%

מבחינה רגולטורית, במהלך השנים 2009-2010, הערוץ הצליח לעמוד בכל מחויבויות התוכן שאליהן התחייב. כמו כן, קרוב ל-80% ממחויבויות העבר של הערוץ, אותן התחייב להחזיר עד תום 2011, כבר הוחזרו. זאת, במקביל לתקופה של שנה וחצי, ממארס 2009 עד ספטמבר 2010, שבמהלכן הופסקה הזרמת המזומנים לערוץ על-ידי הבעלים.

לפי הערכות של גורמים בשוק ההפקה, ההוצאה של הערוץ על תוכן במהלך 2010 הסתכמה בכ-250 מיליון שקל, לעומת 270 מיליון שקל בשנה הקודמת. מאחר שפעילות התוכן בערוץ הוקפאה, כמעט לחלוטין, פחות או יותר באמצע 2009, המשמעות היא שהערוץ צמצם את ההוצאות על תוכן בשנה שעברה ביותר מ-50%. במהלך השנה הנוכחית, ההוצאה של הערוץ על תוכן צפויה לגדול באופן משמעותי ולעבור את ה-300 מיליון שקל.

לפי אותם גורמים, הערוץ הצליח לקצץ את הפסדיו בצורה ניכרת במהלך 2010, ולעומת הפסד של כ-100 מיליון שקל בשנת 2009, בשנה שעברה נרשם הפסד של כ-40 מיליון שקל.

לדברי נתי דינר, סמנכ"ל הפרוגרמינג של ערוץ 10, 2010 היתה שנת היערכות, שבמהלכה הערוץ החזיק את הראש מעל המים, במטרה לעמוד על הרגליים ולחזור למגרש בשיא המרץ עם פתיחת עונת החורף הנוכחית, שהחלה בחודש אוקטובר האחרון. "ב-2010, למרות התחזיות החיוביות וההחלטה על הארכת הזיכיון לערוץ 10, הבעיה של הערוץ היתה היעדר תכנים רלוונטיים לשידור, אחרי תקופת הקפאה ממושכת יחסית במחלקות התוכן. בנוסף, בגלל מצוקה תקציבית, היינו חייבים להתנהל עם הכסף הקיים, ללא יכולת להשקיע במסך לטווח הארוך.

"עברנו לעבוד לפי מודל שקבע כי לא מעלים למסך תוכנית שלא תחזיר את ההשקעה בה באופן מיידי, תוך 3 חודשים, מכספי הפרסום. כלומר, החלטות הלוח שהתקבלו ב-2010 לא נבעו משיקולים תוכניים אלא שיקולים כלכליים ורגולטוריים.

"יש שתי דרכים לבנות לוח שידורים שמשפר את השורה התחתונה: הראשונה, לצמצם עלויות עד כמה שניתן - כמו שנאלצנו לנקוט במהלך 2010. הבעיה באסטרטגיה הזו, שהיא לא בונה לוח. להפך, בטווח הארוך היא הרסנית. זה כמו לנסות לייעל חברה במקום שפוגע בלקוחות. האופציה השנייה - שאותה הערוץ אימץ החל מחודש אוקטובר האחרון, היא השקעה בבנייה של המסך וקהל הלקוחות, מתוך אמונה שההשקעה תחזיר את עצמה והערוץ יתאזן.

"במשולש כסף-רייטינג-הכנסות, כשעושים רייטינג גבוה, למשל, ההכנסות עולות ואז היכולת להשקיע יותר כסף במסך עולה. כלומר, ספירלה עולה. הבעיות מתחילות כשהספירלה מתהפכת: ההכנסות קטנות והתגובה הכמעט אינסטינקטיבית היא לקצץ בהשקעה בתוכן, כי זו ההוצאה המסיבית ביותר. הצמצום בלוח גורם לירידה ברייטינג, וכן הלאה. כשהספירלה יורדת, הדרך היחידה לצאת מהלופ היא להביא משאית עם כסף ולשפוך על התוכן".

- מתי אתה צופה שהערוץ יגיע לנקודת איזון?

"אני מאמין שכשנגיע לרייטינג ממוצע של 13%-14%, נתקרב לאיזון".

כשדינר מתאר את המסלול שעבר ערוץ 10 בשנים האחרונות, הוא מדבר על טיפוס במעלה הר, כשיום אחד, לפני כשנתיים, נפל על הערוץ סלע אימתני שהפיל אותו חזרה לנקודת ההתחלה.

- איפה אתם נמצאים על ההר מאז החל הטיפוס בשנית?

"ממש בהתחלה. טיפוס של יומיים. הקצב לא רע, לפי התכנון, והמטרה להגיע בטווח הנראה לעין לאמצע הדרך. אנחנו מתחרים בגוף השידור הכי מנוסה וחזק בשוק, וכל צעד שאנחנו עושים, אנחנו מגלים שהפסגה אינה סטטית - היא כל הזמן מתרוממת. אם פעם להגיע לפסגה, אמר לעשות רייטינג של 24% בפריים; היום, קשת העלתה את הרף למינימום 30%".

14%: ערוץ 10 העיקרי עבורנו

אחד המדדים בהם משתמשים בערוץ 10 כדי לקבוע את מידת הרלוונטיות של הערוץ, הוא קיום סקר, אחת לכמה שבועות, שבוחן מהו הערוץ העיקרי עבור קהל הצופים בטלוויזיה. בשנת 2008, לדוגמה, היו חודשים שבהם כ-19% מהצופים הגדירו את ערוץ 10 כערוץ העיקרי שלהם, לעומת 10% בממוצע, בלבד, ב-2010. מקורות המקורבים לערוץ טוענים כי בסקר האחרון, שהתקיים בחודש שעבר, 14% מהנשאלים ציינו את ערוץ 10 כערוץ עיקרי.

אין ספק שכדי להמשיך ולהגדיל את מספר הצופים בערוץ, מחלקת הפרוגרמינג לא תוכל להמשיך להילחם רק בחזית ימי השידור של רשת - כפי שקורה כבר כמה שנים - ותיאלץ להתחרות גם בפגזי הרייטינג של קשת.

"כשאנחנו בונים לוח, ההסתכלות שלנו היא על ערוץ 2 כמכלול, ולא בחלוקה לרשת וקשת, כי אנחנו יודעים שאם אנחנו רוצים עוד צופים, הם יגיעו בעיקרם מערוץ 2", טוען דינר. "נכון שעד עכשיו התחרות היתה כביכול רק מול רשת, אבל זה רק בגלל שהיה לנו מספר מצומצם מאוד של תוכניות פריים גדולות, ורצינו לשבץ אותן במקום הכי פחות פגיע. בניגוד לטענות, בערוץ 10 ממש לא קיבלו החלטה אסטרטגית לרסק את רשת ולתת לקשת לפרוח. מה לעשות ששיבוץ מול 'כלבוטק' פחות פגיע משיבוץ מול 'האח הגדול' או 'כוכב נולד'? לאט-לאט הדברים מתחילים להשתנות, כי אנחנו מייצרים כמות גדולה יותר של תכנים ראשיים, שיתפרסו לאורך כל השבוע".

- לא מדובר במאבק חסר סיכוי? הרי בקשת יכלו להרשות לעצמם להוריד את הרגל מהגז ואולי לשפר רווחיות, אבל מסתמן שזה לא הכיוון. העובדה שערוץ 10 יורה את כל התחמושת ברשת מאוד נוחה להם.

"שיהיה ברור, בכל יום שאנחנו קמים בבוקר ושומעים שקשת עשתה 40% רייטינג, אנחנו יודעים שזו עבודה שלנו - לא פחות מעבודה של אנשי קשת. יש לנו חלק גדול בכך ש'האח הגדול' הוא מפלצת כזאת ענקית, ואני חושב שגם בקשת יודעים את זה.

"אחד היתרונות שיש לנו בבניית הלוח, הוא העובדה שהערוץ משדר 7 ימים בשבוע, מה שמאפשר לנו ליצור מפגשים קבועים בין התוכניות לצופים, לאורך זמן. אנחנו רוצים לבנות לוח חסר פשרות, שיצור מערכת יחסים קבועה ומאוזנת עם הצופה, שעדיין כועס עלינו בגלל טלטלות העבר".

- מתי אתה מעריך שנראה לוח חסר פשרות על המסך של 10?

"אני מקווה שבעונת הקיץ כבר נציג לוח הרבה פחות מתפשר, ונתפנה להתמודד עם שדרוג סוף השבוע".

אין קהל אלטרנטיבי

אחת הדילמות הגדולות שעמדו מול קברניטי ערוץ 10, ובעיקר מול קרני זיו, סמנכ"ל התוכן של הערוץ - היא האם הערוץ יכול להוות אלטרנטיבה לערוץ 2, ומכאן, שעליו לפנות לקהלים אחרים. מבחינות שערך הערוץ בנושא, עלה נתון ברור: אם ערוץ 10 ינסה להציב אלטרנטיבה מובהקת, הוא ימשוך אליו, לכל היותר, 8% מהצופים, ולא יצדיק את קיומו מבחינה כלכלית.

המסקנה: הבידול של הערוץ לא יהיה במגוון, במינון או בשיבוץ הז'אנרים - בהשוואה לערוץ 2 - אלא בביצוע.

דוגמה טובה המיישמת את הדברים היא הפקתו של השעשועון המקורי של הערוץ "לעוף על המיליון", שהוסיף לתחרות הטריוויה המוכרת פן קומי, באמצעות התעופפותם של המפסידים מהסט. בנוסף, הליהוק המוצלח של המנחה הצעיר והאנונימי יחסית ירון בורובינסקי, מחזק את תחושת הרעננות.

"המטרה שלנו היא להוות אופציה", אומרת קרני זיו. "הרבה זמן הסתובבה פה המילה 'אלטרנטיבה'. ב'אלטרנטיבה' יש קונוטציה שמה שהמתחרים עושים לא מספיק טוב, ושאנחנו שואפים לקהלים אחרים.

"אין קהל אחר. אנחנו רוצים את אותו קהל של ערוץ 2. אנחנו רוצים גם גברים וגם נשים, גם הורים וגם ילדים. אנחנו רוצים צופים דו-קהליים. הדרך להביא את אותם צופים תצטרך להיות הדרך שלנו - שהיא כמו, אבל קצת אחרת. מדובר בהגדרה חמקמקה שקשה להסביר במילים חד-משמעיות. ההבדל יבוא לידי ביטוי בפרטים הקטנים".

זיו הצטרפה לערוץ 10 כחודשיים לאחר ההחלטה על הארכת זיכיונו, במטרה לנער ביעילות את מחלקות התוכן של הערוץ, שהיו בשלבי גסיסה שונים.

- מה היה השלב הראשון בתהליך ההחייאה?

"לשחרר כספי פיתוח, בטירוף, בכל המחלקות. במקביל, פגישות אינטנסיביות עם אנשי תוכן, מפיקים וגופי שידור, כדי לייצר תוכן שימלא לוחות שידורים בשנים 2011-2012".

מבדיקת "פירמה" עולה כי במהלך השנה החולפת ערוץ 10 השקיע כ-6 מיליון שקל בפיתוח תוכניות בז'אנרים השונים - כמחצית מהכסף הושקעה בפיתוח דרמות ופרויקטים דוקומנטריים. לפי מקורות בשוק ההפקה, תקציבי הפיתוח שמקצה הערוץ דומים לאלה שניתנים על-ידי גופי השידור האחרים. לדוגמה, תקציב של 30-50 אלף שקל לפיתוח סדרת דרמה.

בימים אלה מחלקת התוכן של הערוץ מנהלת קרוב ל-70 פרויקטים שונים, שנמצאים בשלבי פיתוח והפקה. כך למשל, צפויות להגיע למסך במהלך השנתיים הקרובות 9 סדרות דוקומנטריות חדשות, 8 סדרות דרמה ו-7 פורמטים בידוריים חדשים. מאחר שרק בחודשים האחרונים הערוץ החל להוציא פרויקטים חדשים לשלב ההפקה, עדיין קשה להעריך את נאותות ההפקה של תקציבים אלה.

- כרגע אפשר לראות הצהרת כוונות של הערוץ. מתי להערכתך נראה את השינוי על המסך?

"אני לא חושבת שיהיה רגע אחד שבו נגיד 'זה קרה'. אני מקווה שמרבעון לרבעון נראה תוספת משמעותית, במונחי תוכן ורייטינג. יצירת תוכן זה תהליך מורכב שדורש זמן ואורך רוח. המכשול הגדול שעומד בפנינו, הוא הפער בין הצורך לעמוד במחויבויות התוכן שמכתיבה הרגולציה לרצון להביא למסך סדרות איכותיות, שדורשות תקופת פיתוח ממושכת. מאחר שהתקבלה בערוץ החלטה חד-משמעית שהעמידה במחויבויות קודמת לכל, נאלצנו לעשות ויתורים מסוימים בדרמות שנראה בשנה הקרובה, ואולי גם בזו שאחריה, על המסך שלנו".

כחלק מהחלטת הערוץ לעמוד בכל מחויבויות התוכן, וכך לא להעמיד בסכנה את המעבר לשידור באמצעות רישיון, ערוץ 10 השקיע ב-2010 8 מיליון שקל בזירה הקולנועית, שחולקו בין 15 סרטים שונים. אולם, מסתבר שלמרות העמידה במחויבות הנדרשת, המהלך הזה גורר ביקורת בקרב לא מעט מפיקים ויוצרים מקומיים.

"לגבי ההשקעה של ערוץ 10 בתחום הקולנוע, הדברים עדיין לוטים בערפל", אומר אחד הבמאים המוערכים בארץ, שביקש להישאר בעילום שם. "חלוקת ההשקעה בין 15 סרטים, יוצרת מענק של כ-530 אלף שקל לסרט, זאת אומרת, פחות מ-150 אלף דולר. מדובר בסכום נמוך שמעמיד בסימן שאלה גדול את היכולת של הסרטים לעמוד בנאותות הפקה. החיתוך הדק של הנקניק מצהיר כי כוונתו של הערוץ אינה לתמוך בתעשיית הקולנוע מתוך אמונה בתחום, אלא מתוך רצון לעמוד במחויבויות התוכן בלבד".

"כל הסיפור של ההשקעה בקולנוע מאוד מורכב", משיבה זיו לטענה. "נכון שחלוקת התקציב היתה בשנה שעברה די שרירותית - מפאת חוסר היכולת שלנו לטפל בכל החזיתות בבת אחת. חלוקת התקציב הבאה תהיה הרבה יותר מובנת, ותתבצע על-ידי לקטורים מקצועיים. אני עדיין לא יודעת בכמה סרטים נשקיע, אבל החלוקה תהיה, בין היתר, לפי קטגוריות של: יוצרים חדשים שאנחנו רוצים לעודד ולטפח, יוצרים מוערכים שנשמח לעבוד איתם בעתיד במסגרת הערוץ, פרויקטים שעשויים להיות מסחריים ופרויקטים אמנותיים שיציגו שיח אחר".

"התחרות עדיין לא אמיתית"

משיחות עם גורמים בגופי השידור, מפיקים, יוצרים וסוכנים, עולה כי רובם ככולם שותפים לתחושה שמשהו טוב קורה בערוץ 10; ולראשונה, מזה כמה שנים, אפשר לראות אופק לערוץ למוד הקרבות.

מאיר קוטלר, מבכירי הסוכנים בארץ, המייצג בין היתר את נאור ציון, מהטאלנטים הוותיקים של הערוץ: "במהלך השנה החולפת, מבחינת עשייה, ערוץ 10 הפך לתחנה מאוד רלוונטית לתעשיית היוצרים והעיתונאים בארץ. הערוץ חי, נושם וגדוש פעילות, במערך שלם של תוכניות ריאליטי, בידור, דוקו דרמה וקומדיה. אני יודע שהערוץ בנה תוכניות עבודה מצוינות ל-2011, וגם 2012 מגובשת כמעט לחלוטין".

המפיק הוותיק מוש דנון, יו"ר איגוד המפיקים אומר, כי "עדיין לא ניתן המענה הברור אם בשוק טלוויזיה מוגבל, כמו זה שבישראל, צריך שני ערוצים מסחריים; אבל בהתייחס לעניין הספציפי - האם היה נכון להאריך לערוץ 10 את הזיכיון - התשובה היא בפירוש כן. המצב הנוכחי פתר גם את סכנת הפיטורים שעמדה בפני עובדי הערוץ, וגם את תעשיית הפרילאנסרים, שעד להארכת הזיכיון נאלצו לשבת בבית. כרגע ההתעוררות מורגשת בעיקר בקרב תסריטאים, במאים ומפיקים, אבל אני מאמין שבהמשך היא תורגש אצל שאר אנשי המקצוע.

"אחת לכמה חודשים איגוד המפיקים מבצע בדיקות מול חברות הפקה, כדי לשמור על אצבע על הדופק, לדעת מה הלך הרוח בשוק וכיצד מתנהלת העבודה מול גופי השידור השונים. מהפידבק שאנחנו מקבלים בחודשים האחרונים על ערוץ 10, מסתמן שהאווירה הכללית בערוץ היא של תנופת עשייה.

"בעניין הזה ראוי לציין את המאבק הנכון והצודק שהנהיג ממ"ה (מטה מאבק היוצרים - ד.י.) כנגד הניסיון של ערוצי הברודקאסט לחמוק ממחויבויות התוכן שלהם. כשהתחלנו את המאבק, בערוץ 10 הכריזו כי ביכולתם להשקיע אפס שקלים. כשסיימנו את המאבק, הערוץ התחייב להשקיע עשרות מיליוני שקלים. המהפך התפיסתי שחל בערוץ עושה טוב לכל הצדדים".

למרות הלך הרוח החיובי, לדברי דנון, החזרה המואצת של ערוץ 10 למגרש - והעובדה שמדובר בערוץ מסחרי שמשדר 7 ימים בשבוע - לא השפיעה על תנאי השכר הנמוכים, שהתקבעו בשנים האחרונות בארץ, בתעשיית היוצרים.

"התחרות התחזקה במידה מסוימת, אבל היא עדיין לא תחרות אמיתית", מסביר דנון. "עדיין קיים ניצול ציני של תחנות השידור - כל תחנות השידור - את העובדה שיש בארץ היצע גדול יותר של יוצרים מוכשרים מהביקוש להפקות מקור, כנדרש לפי החוק. הביקוש עוד ילך ויקטן עם המעבר של הזכייניות לרישיונות, אז הערוצים המסחריים יהיו מחויבים להשקעה עוד יותר נמוכה בתכנים מקוריים. אני רוצה לקוות שבערוץ 10 יהיו פרויקטים שהם מספיק ירצו אצלם, והם יהיו מוכנים להשקיע בהם תקציבים גבוהים יותר. כרגע, בקרב תחנות ערוץ 2, הפרויקטים המורכבים נעשים במסגרות פנימיות, כאלה ואחרות".

לנגוס עוד בנתח הצפייה של ערוץ 2

יוסי ורשבסקי, מנכ"ל ערוץ 10, מרוצה מהתוצאות אליהן הגיע הערוץ במהלך השנה החולפת ומסכם בנימה אופטימית לגבי הבאות: "היעדים שהצבנו לעצמנו לשנת 2010 היו פעילות, לאורך זמן ממושך, ללא הזרמת כסף מהבעלים, כשכל ההחלטות המרכזיות שלנו נובעות בראש ובראשונה משיקולים כלכליים של תזרים עצמאי, רווח והפסד ומעמידה בכל מחויבויות הרגולציה - כולל החזרה של מחויבויות מהעבר. כשאנחנו בוחנים את עצמנו מול היעדים, אין ספק שעמדנו בצורה טובה בכולם. כמובן שעל העמידה ביעדים האלה, שילמנו מחיר לא פשוט של שחיקה ברייטינג".

- מה היעדים ל-2011?

"ב-2011 אנחנו רואים לנגד עינינו תמונה שונה לגמרי, בעיקר משום שאנחנו מגדילים בכ-30% את ההשקעה בלוח השידורים. אנחנו אמנם לא מצפים לגידול בשיעור תואם גם ברייטינג ובהכנסות, אבל בהחלט מצפים להתחזקות הדרגתית ועקבית, גם בנתח הצפייה מול ערוץ 2 וגם בהכנסות. המטרה היא להתקרב השנה לאיזון כלכלי".

- איפה ערוץ 10 יהיה בעוד 5 שנים?

"קשה לי להתנבא מה יהיה בעוד 5 שנים. ב-2013 אנחנו נרצה לראות את עצמנו משיגים נתח צפייה של 43% מול ערוץ 2".

עוד כתבות

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גל"צ, וזאת בניגוד לחוות הדעת של היועצת המשפטית ● שר הביטחון הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה, וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

גלולת ההרזיה החדשה שמגיעה לישראל בשבוע הבא

סטארט־אפ ישראלי צעיר נחשף עם גיוס חריג של 165 מיליון דולר לפיתוח תרופות פסיכיאטריות ● אינסייטק מפצלת פעילות ומעבירה פיתוח לחברה חדשה שתנסה להקל על תרופות לחדור למוח ● אפיטומי פותחת את השלב המסחרי בישראל עם גלולת הרזיה שתגיע לחנויות בשבוע הבא ● סטארט־אפ קטן מדווח על תוצאות מעודדות לאפליקציה שעוזרת לנפגעי טראומה לישון טוב יותר ● וגם: חילופי ההנהלה בסיסרם מדיקל ● השבוע בביומד

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

מוניות בדרכים / צילום: Shutterstock

האם כניסת אובר לישראל מצדיקה פיצוי של 4 מיליארד שקל?

במשרד התחבורה בוחנים פיצוי בהיקף 4 מיליארד שקל לנהגי המוניות בשל קידום הכנסת חברות שיתופיות בינלאומיות לשוק ● מדובר בסכום גבוה יותר בהשוואה למהלכים דומים

העיתונאי שלומי אלדר / צילום: צילום מסך יוטיוב

אול־אין פונה לחברה הערבית עם מחלקת פודקאסטים חדשה

בית הפודקאסטים אול־אין מקים מחלקה ייעודית לחברה הערבית בעקבות התחזקות ההאזנה בקרב צעירים וביקוש גובר מצד מפרסמים ● המרכז הארצי החדש להצלת צבי הים במכמורת נפתח לפעילות בהשקעה של 30 מיליון שקל ● ושורת מינויים חדשים בבזק, במשרד הפרסום מנצ' ובאיילון ביטוח ופיננסים ● אירועים ומינויים

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: תמר מצפי, Shutterstock

פילאטיס, מענקי הישארות וימים קצרים: משרדי עריכת הדין במרוץ על המתמחים

עונת ראיונות העבודה למתמחים החדשים מתקרבת, ובעוד השכר דומה ברוב המשרדים - ההבדלים בהטבות המוצעות מגיעים לאלפי שקלים ● מענקים גבוהים, הכנה למבחני הלשכה, סבסוד ארוחות וגמישות בזמן העבודה - כך מנסים המשרדים הגדולים למשוך את דור המתמחים הבא

נאוויטס פטרוליום / צילום: נאוויטס פטרוליום

עם הנפט ממפרץ מקסיקו גם המזומנים יזרמו? רגע האמת של נאוויטס מגיע

לאחר שסיפקה למשקיעים תשואה פנומנלית של יותר מ-1,500% מאז ההנפקה, שותפות האנרגיה בראשות גדעון תדמור משאירה מאחור את שלב פיתוח המאגרים עתיר המזומנים, ונכנסת להפקה מאסיבית ויצירת תזרים חופשי ● האם מחירי הנפט מותירים למניה עוד אפסייד? ● מדור חדש

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

המהלך של רשות ני"ע שירחיב את האכיפה למנהלים בחברות פרטיות

ועדת האכיפה המינהלית הטילה עיצומים של כמיליון שקל על חברה פרטית לקנאביס רפואי בשל טעויות בדוחות ● בהחלטתה קבעה הוועדה כי לראשונה סמנכ"ל הכספים ורואה החשבון המבקר נושאים באחריות לכשל ● ההחלטה עשויה להשפיע על לפחות 10% מהחברות בבורסה

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

המכס האמריקאי על ישראל יישאר 15%: "זה האפס החדש"

גובה המכס הכללי שיוטל על סחורות מישראל לא ישתנה לעומת השלב הקודם של תוכנית המכסים האמריקאית ● החידוש בהכרזה צפוי להיות בהחרגות ובהקלות שיינתנו למוצרים מענפים מסוימים - כגון תעשיות ביטחוניות ויהלומים ● בכירה במשרד הכלכלה: "ישראל כבר הלכה כברת דרך גדולה לכיוון האמריקאים; מקווה שנצליח להשיג הקלות נוספות"

מפעל ייצור חברת ''על בד'' / צילום: איל יצהר

המושב הדתי מצטרף לגל המימושים בבורסה: משואות יצחק מכרה מניות עלבד ב-33 מיליון שקל

אחרי זינוק של מעל 80% בשנה האחרונה, בעלת השליטה ביצרנית המגבונים עלבד החליטה לממש 6% ממניותיה וירדה להחזקה של כ-60% ● במשואות יצחק מציינים כי מדובר בסגירת מעגל, לאחר שלפני שלוש שנים רכש המושב שיעור דומה של מניות בעת שהחברה נקלעה לסחרור

חנות של ליאור עדיקה / צילום: איל יצהר

"חוק ליאור עדיקה" מגיע להצבעה סופית. איך ייראו הכללים החדשים?

בימים הקרובים תכריע הכנסת האם להחריג רשתות פארם קטנות ובינוניות מהרגולציה הכבדה של חוק המזון ● אבל לצד השאיפה לעודד תחרות מול סופר פארם ו-Be, ישנם לחצים של לוביסטים וחשש מפגיעה בשקיפות המחירים ● גלובס עושה סדר בתיקון שעשוי לשנות את הרגלי הקנייה שלכם

מושגים לאזרחות מיודעת.המדד לפעילות המשק / צילום: Shutterstock

לבנק ישראל יש מדד חדש שהוא בוחן לפני החלטת ריבית. כך זה עובד

בנק ישראל פרסם לאחרונה מדד חודשי חדש לפעילות המשק ● איך הוא בנוי, ומי אמור להיות מושפע ממנו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

המאבק על וורנר ברדרס עולה שלב / צילום: Shutterstock

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

בעוד פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר