גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בלונדינית

לארה לוגן שילמה מחיר כבד במצרים - מה זה אומר עליך שיש משהו שאתה מוכן למות בשבילו

התמונה הזאת, של העיתונאית לארה לוגן, לא יוצאת לי מהראש. אני מניחה שאני לא היחידה: סיפור התקיפה המינית הברוטאלית שלה בכיכר א-תחריר בקהיר זעזע את המערב. הקולות האופטימיים שקראו למהפכה נעצרו לרגע. פתאום, היה לזה מחיר שניתן להבין אותו.

כשבמדיה מדווחים ביבושת על פצועים, נפגעים, או הרוגים, אין בזה הרבה יותר מאשר מספרים. לפעמים די בסיפור אישי אחד, על אישה חזקה, מוכרת ויפה, שהותקפה במפתיע על-ידי המון זועם של עשרות אנשים והוטסה בדחיפות לאישפוז בארה"ב, כדי להפוך אותך מצופה אדיש לצופה מעורב רגשית.

הרי אחת מהבעיות החריפות ביותר במדינות הערביות היא היחס לנשים. הסיפורים לא מגיעים הרבה למדיה הבינלאומית, בעיקר בגלל הסכם שבשתיקה. מרבית הנשים למדו להשלים עם המצב ולחיות איתו איכשהו, זוועתי ככל שיהיה.

אבל זה לא קורה כל יום לכתבת אמריקנית, ועוד אחת שמייצגת באופן כמעט סטריאוטיפי את המערב: "גו-גטרית", בלונדינית, מצליחנית, מודל לחיקוי. אחת כזאת שרבים, מן הסתם, מקנאים בה. אחת שמצטיירת כסופרוומן מושלמת, למרות שרק אלוהים יודע איך נראים חייה באמת.

עכשיו זה גם פחות משנה איך נראו חייה האמיתיים של לוגן בעבר, כי הם כבר לעולם לא יחזרו להיות מה שהיו. גם אם למראית-עין היא תתאושש ותחזור לשעוט ברחבי הגלובוס, היא כבר לא תהיה אותו אדם.

אם מישהו היה שואל את לארה לוגן לפני שיצאה למשימה אם תהיה מוכנה לשלם מחיר כזה, קשה לדעת מה היתה עונה. זה מסוג הסיכונים שאנשים לוקחים על עצמם בלי להיכנס יותר מדי לפרטים - הם פשוט עושים את זה, מתוך ריכוז במשימה ואמונה ש"להם זה לא יקרה". אבל עד כמה תומכי המהפכות באשר הם מוכנים באמת להקריב משהו למען עולם טוב יותר?

לרובנו נוח: אנחנו יושבים בכורסה וצופים בתמונות המרצדות בטלוויזיה, בעיתון, באינטרנט או על מסך האייפד. מבחינתנו, כולה מדובר באינפורמציה. רובנו נביע דעה שיפוטית נמהרת - חלק יקבעו שלאוכלוסייה שחונכה לסוג מסוים של חיים, אין יכולת ליצור משטר דמוקרטי אמיתי. חלק יטענו כי הצעירים חשופים יותר למערב דרך הפייסבוק, ולכן הם אלה שייצרו את השינוי. חלק יגידו - הנה, אמרנו לכם - האנשים שאנסו והכו את לוגן הם המצרים האמיתיים, והעולם פשוט לא מבין את זה.

אין רע בלי טוב, אין אור בלי צל. כדי לנצח את הרע, הטובים צריכים לשלם מחיר אישי לא קטן. עם לארה לוגן, היפהפיה המערבית, אולי קל לנו יותר להזדהות. אבל מה עם אלפי האנשים שנפגעו במהומות במצרים? מה עם כל המפגינים באיראן שנורו, הוכו, נדקרו ויתכן שגם נאנסו, ואנחנו אפילו לא יודעים עליהם?

קצת קשה שלא לחשוב איפה זה מעמיד אותנו, הישראלים, כעם. האם אנחנו מרגישים מספיק חזק לגבי משהו כדי שנהיה מוכנים למות למענו? כן, נכון, ילדינו מתגייסים לצה"ל, אבל ככל שעובר הזמן רבים יותר משתמטים, רבים מזדהים יותר עם האויבים מסיבה כזו או אחרת, והתקשורת מוצאת לנכון לתת לטרנדים האלה רוח גבית.

עד כמה ההתגייסות לצה"ל או "התגייסות האנטי" שכנגד, משקפות את מה שכל אחד מאיתנו מאמין בליבו, ועד כמה היא פשוט הליכה עם נורמות שהשתרשו פה?

תראו איך אנחנו לא מצליחים להחזיק התנהגות שונה לאורך זמן: בשבוע שעבר התחיל פה "מרי אזרחי" בעניין עליות המחירים. ביבי הפריח הבטחות שלא ברור אם יוכל לעמוד בהן, ואנחנו חזרנו לכורסה, ל"האח הגדול", להבעת דעה מהצד לגבי מה שקורה מסביבנו, והנה תכף נחליף ערוץ.

באזור מתחולל שינוי שידרוש, מן הסתם, שינוי גם מישראל. הממשלה שלנו לא ממש אוהבת שינויים: לא בחינוך, לא בניהול פנימי של מערכות חיוניות כמו בריאות או כבאות, וגם לא במדיניות החוץ. מבחינתה, רק תנו לה כמה שיותר סטטוס-קוו כדי שהיא תוכל להמשיך לשרוד.

אבל האם זו בכלל אופציה? העולם משתנה, וצעדים יידרשו בין אם נצעד אותם ובין אם נאמין שאנחנו עומדים באותו מקום, ורק האדמה היא זו שתזוז. איזה מחיר נהיה מוכנים לשלם במסגרת השינויים האלה? עד כמה נהיה נכונים להיות אמיצים, במחיר שאולי ניפגע?

כישראלים אנחנו מוכנים בדרך כלל לשנות התנהגות באופן נקודתי, כשמתרחש אסון לאומי. מתגייסים, מתארגנים, תורמים, פותחים את בתינו ואת הארנקים. אבל כדי שמהפכה תתרחש באמת, דרושה מחויבות לשינוי התנהגות. ההתגייסות הנקודתית מספיקה רק כדי להתניע תהליך, אבל לא כדי לקיים אותו.

גם האמריקנים, עם כל הדיבורים שלהם, לא באמת הצליחו להביא מהפכה. בדומה אלינו, גם הם תופסים "עשיית מהפכה" בהצבעה אחרת מזו שציפו ממך. אבל זה לא באמת מספיק רק להצביע, לא באמריקה ולא בקלפי המקומי.

כדי שתתרחש מהפכה אמיתית, ההמונים צריכים לשנות את התנהגותם, לא רק לשבת על הכורסה ולהביע איזו דעה פסאודו-אינטליגנטית על מה שקורה במזרח התיכון.

המהפכה במצרים עוד לא באמת קרתה, גם לא זו שבטוניס, ועל אחת כמה וכמה המהפכה באיראן. ככל שיש לך פחות מה להפסיד, מן הסתם תהיה מוכן לתת מעצמך יותר עבור המהפכה שלך. המצרים, הטוניסאים, התימנים, האיראנים, כבר נמצאים במקום כל-כך נמוך שהם מוכנים למות עבור האפשרות לשינוי.

ומה איתנו? האם אנחנו מוכנים היום למות בעבור משהו? כדאי שנחשוב טוב לפני שאנחנו עונים על השאלה הזאת, ולא בגלל שרצוי שנמות, חלילה. רק בגלל שבדרך-כלל, מי שאינו מוכן נפשית למות בעבור משהו - גם אינו באמת מוכן לחיות בעבורו.

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה