גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בלונדינית

לארה לוגן שילמה מחיר כבד במצרים - מה זה אומר עליך שיש משהו שאתה מוכן למות בשבילו

התמונה הזאת, של העיתונאית לארה לוגן, לא יוצאת לי מהראש. אני מניחה שאני לא היחידה: סיפור התקיפה המינית הברוטאלית שלה בכיכר א-תחריר בקהיר זעזע את המערב. הקולות האופטימיים שקראו למהפכה נעצרו לרגע. פתאום, היה לזה מחיר שניתן להבין אותו.

כשבמדיה מדווחים ביבושת על פצועים, נפגעים, או הרוגים, אין בזה הרבה יותר מאשר מספרים. לפעמים די בסיפור אישי אחד, על אישה חזקה, מוכרת ויפה, שהותקפה במפתיע על-ידי המון זועם של עשרות אנשים והוטסה בדחיפות לאישפוז בארה"ב, כדי להפוך אותך מצופה אדיש לצופה מעורב רגשית.

הרי אחת מהבעיות החריפות ביותר במדינות הערביות היא היחס לנשים. הסיפורים לא מגיעים הרבה למדיה הבינלאומית, בעיקר בגלל הסכם שבשתיקה. מרבית הנשים למדו להשלים עם המצב ולחיות איתו איכשהו, זוועתי ככל שיהיה.

אבל זה לא קורה כל יום לכתבת אמריקנית, ועוד אחת שמייצגת באופן כמעט סטריאוטיפי את המערב: "גו-גטרית", בלונדינית, מצליחנית, מודל לחיקוי. אחת כזאת שרבים, מן הסתם, מקנאים בה. אחת שמצטיירת כסופרוומן מושלמת, למרות שרק אלוהים יודע איך נראים חייה באמת.

עכשיו זה גם פחות משנה איך נראו חייה האמיתיים של לוגן בעבר, כי הם כבר לעולם לא יחזרו להיות מה שהיו. גם אם למראית-עין היא תתאושש ותחזור לשעוט ברחבי הגלובוס, היא כבר לא תהיה אותו אדם.

אם מישהו היה שואל את לארה לוגן לפני שיצאה למשימה אם תהיה מוכנה לשלם מחיר כזה, קשה לדעת מה היתה עונה. זה מסוג הסיכונים שאנשים לוקחים על עצמם בלי להיכנס יותר מדי לפרטים - הם פשוט עושים את זה, מתוך ריכוז במשימה ואמונה ש"להם זה לא יקרה". אבל עד כמה תומכי המהפכות באשר הם מוכנים באמת להקריב משהו למען עולם טוב יותר?

לרובנו נוח: אנחנו יושבים בכורסה וצופים בתמונות המרצדות בטלוויזיה, בעיתון, באינטרנט או על מסך האייפד. מבחינתנו, כולה מדובר באינפורמציה. רובנו נביע דעה שיפוטית נמהרת - חלק יקבעו שלאוכלוסייה שחונכה לסוג מסוים של חיים, אין יכולת ליצור משטר דמוקרטי אמיתי. חלק יטענו כי הצעירים חשופים יותר למערב דרך הפייסבוק, ולכן הם אלה שייצרו את השינוי. חלק יגידו - הנה, אמרנו לכם - האנשים שאנסו והכו את לוגן הם המצרים האמיתיים, והעולם פשוט לא מבין את זה.

אין רע בלי טוב, אין אור בלי צל. כדי לנצח את הרע, הטובים צריכים לשלם מחיר אישי לא קטן. עם לארה לוגן, היפהפיה המערבית, אולי קל לנו יותר להזדהות. אבל מה עם אלפי האנשים שנפגעו במהומות במצרים? מה עם כל המפגינים באיראן שנורו, הוכו, נדקרו ויתכן שגם נאנסו, ואנחנו אפילו לא יודעים עליהם?

קצת קשה שלא לחשוב איפה זה מעמיד אותנו, הישראלים, כעם. האם אנחנו מרגישים מספיק חזק לגבי משהו כדי שנהיה מוכנים למות למענו? כן, נכון, ילדינו מתגייסים לצה"ל, אבל ככל שעובר הזמן רבים יותר משתמטים, רבים מזדהים יותר עם האויבים מסיבה כזו או אחרת, והתקשורת מוצאת לנכון לתת לטרנדים האלה רוח גבית.

עד כמה ההתגייסות לצה"ל או "התגייסות האנטי" שכנגד, משקפות את מה שכל אחד מאיתנו מאמין בליבו, ועד כמה היא פשוט הליכה עם נורמות שהשתרשו פה?

תראו איך אנחנו לא מצליחים להחזיק התנהגות שונה לאורך זמן: בשבוע שעבר התחיל פה "מרי אזרחי" בעניין עליות המחירים. ביבי הפריח הבטחות שלא ברור אם יוכל לעמוד בהן, ואנחנו חזרנו לכורסה, ל"האח הגדול", להבעת דעה מהצד לגבי מה שקורה מסביבנו, והנה תכף נחליף ערוץ.

באזור מתחולל שינוי שידרוש, מן הסתם, שינוי גם מישראל. הממשלה שלנו לא ממש אוהבת שינויים: לא בחינוך, לא בניהול פנימי של מערכות חיוניות כמו בריאות או כבאות, וגם לא במדיניות החוץ. מבחינתה, רק תנו לה כמה שיותר סטטוס-קוו כדי שהיא תוכל להמשיך לשרוד.

אבל האם זו בכלל אופציה? העולם משתנה, וצעדים יידרשו בין אם נצעד אותם ובין אם נאמין שאנחנו עומדים באותו מקום, ורק האדמה היא זו שתזוז. איזה מחיר נהיה מוכנים לשלם במסגרת השינויים האלה? עד כמה נהיה נכונים להיות אמיצים, במחיר שאולי ניפגע?

כישראלים אנחנו מוכנים בדרך כלל לשנות התנהגות באופן נקודתי, כשמתרחש אסון לאומי. מתגייסים, מתארגנים, תורמים, פותחים את בתינו ואת הארנקים. אבל כדי שמהפכה תתרחש באמת, דרושה מחויבות לשינוי התנהגות. ההתגייסות הנקודתית מספיקה רק כדי להתניע תהליך, אבל לא כדי לקיים אותו.

גם האמריקנים, עם כל הדיבורים שלהם, לא באמת הצליחו להביא מהפכה. בדומה אלינו, גם הם תופסים "עשיית מהפכה" בהצבעה אחרת מזו שציפו ממך. אבל זה לא באמת מספיק רק להצביע, לא באמריקה ולא בקלפי המקומי.

כדי שתתרחש מהפכה אמיתית, ההמונים צריכים לשנות את התנהגותם, לא רק לשבת על הכורסה ולהביע איזו דעה פסאודו-אינטליגנטית על מה שקורה במזרח התיכון.

המהפכה במצרים עוד לא באמת קרתה, גם לא זו שבטוניס, ועל אחת כמה וכמה המהפכה באיראן. ככל שיש לך פחות מה להפסיד, מן הסתם תהיה מוכן לתת מעצמך יותר עבור המהפכה שלך. המצרים, הטוניסאים, התימנים, האיראנים, כבר נמצאים במקום כל-כך נמוך שהם מוכנים למות עבור האפשרות לשינוי.

ומה איתנו? האם אנחנו מוכנים היום למות בעבור משהו? כדאי שנחשוב טוב לפני שאנחנו עונים על השאלה הזאת, ולא בגלל שרצוי שנמות, חלילה. רק בגלל שבדרך-כלל, מי שאינו מוכן נפשית למות בעבור משהו - גם אינו באמת מוכן לחיות בעבורו.

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

תיקון והתנצלות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?