גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גורם ברשות המסים: "השחיתות - בגלל השכר הנמוך"

"פרשת רשות המסים השנייה", שהתפוצצה השבוע, מעלה את השאלה האם רשות המסים הפכה קרקע פורייה לשחיתות ■ מערכת פקידות מושחתת או רק כמה "עשבים שוטים"?

בשנת 2010 הסתכמו הכנסות המדינה ממסים ומאגרות בכ-195.4 מיליארד שקל. בחודש שעבר הסתכמו הכנסות המדינה ממסים בכ-19.1 מיליארד שקל. אלה הם נתונים מרשימים לכל הדעות, שמשקפים גם עודף בגביית מסים בהיקף מיליארדי שקלים מעבר ליעדים שנקבעו בתקציב המדינה.

אלא שהמיליארדים הללו, ועוד הרבה מאוד כסף, זורמים במסדרונות רשות המסים, מדלגים בין שולחנות הפקידים והמפקחים, ומתעכבים עוד קצת אצל פקיד שומה כזה או אחר, הרבה לפני שהם מגיעים אל הקופה הציבורית.

אף אחד, למעט המושכים בחוטים ברשות המסים, לא יודע מה קורה עם הכסף הזה עד שהוא מתגבש לכדי סכום סופי שמגיע לאוצר. אנחנו סומכים על עובדי רשות המסים שיטפלו היטב בכסף שלנו.

ואז פתאום מתפוצצת לנו פרשת שחיתות חדשה - לכאורה כמובן - בפנים. השבוע זו היתה פרשת השוחד לכאורה ביחידה הארצית למודיעין שטח וחקירות מרכז ברשות המסים, שכבר זכתה לכינוי (ולא בהכרח בצדק) "פרשת רשות המסים השנייה".

שמות החשודים מפוצצים: נשיא לשכת רואי החשבון לשעבר, ראובן שיף; ראש היחידה הארצית למודיעין שטח וחקירות-מרכז, דוד ואנונו; מנכ"ל קדימה, משה שחורי, ועובד חיצוני בקדימה, יואל מוגמי - שנעצרו בקול תרועה רמה, יחד עם אמרגנו של הזמר קובי פרץ.

על-פי החשד, ואנונו הפעיל באופן ישיר ובאמצעות מתווכים, וביניהם נשיא לשכת רואי החשבון לשעבר שיף, מנגנון שוחד וטובות הנאה עבור נישומים שהגיעו אליו במסגרת תפקידו כראש היחידה לחקירות ובמסגרת תפקידו הקודם כראש ההוצאה לפועל ברשות.

לפני קצת יותר מ-4 שנים חוותה רשות המסים רעידת אדמה קשה, עם התפוצצות "פרשת רשות המסים" הראשונה. המשטרה פשטה על בתיהם של בכירים ברשות המסים, בהם ראש הרשות דאז, ג'קי מצא, וחשפה כי אנשי העסקים קובי בן-גור ויורם קארשי חשודים במתן שוחד למצא ולעובדים נוספים, כדי שימנו לתפקידים ברשות את אנשי שלומם ויקדמו את האינטרסים שלהם.

לאחרונה הורשע מצא, במסגרת הסדר טיעון, בסיוע לשוחד וב-5 עבירות של מירמה והפרת אמונים, ונשלח לשנת מאסר.

ויש עוד כמה פרשיות בשוליים - פחות דרמטיות - שהתרחשו "בין לבין" וגם הרבה לפני כן. ביניהן כתבי האישום שהוגשו נגד פקיד דן לשעבר, רו"ח שוקי ויטה ועו"ד יעקב וינרוט, בטענה כי ויטה טיפל בשומות לטובת לקוחותיו של וינרוט בתמורה לייעוץ משפטי במחיר מציאה; וגם כתב אישום ישן יותר, מ-2006, בפרשת מכירת המידע ממאגרי המידע של מס הכנסה וגופי ציבור אחרים לחוקרים פרטיים על-ידי עובדי מדינה, בהם גם חיים ליבוביץ', רכז בכיר במס הכנסה לשעבר, בתמורה לשוחד.

החשדות שהתפרסמו השבוע לא הוכחו עדיין, וייקח זמן רב עד שיתגבשו למסקנות שירכיבו תיק פלילי נגד מי מהמעורבים, אם בכלל. ובכל זאת, בעקבות הפרסומים הללו, שמתחברים לפרשיות עבר, קשה שלא לתהות אם לא מתפתחת לנו, ממש מתחת לאף, חממה נוחה במיוחד לשחיתות ציבורית, קרקע פורייה במיוחד למעילה בכסף של כולנו.

כרוניקה של שחיתות ידועה מראש

"הרשות היא כר פורה לשחיתות. יש הרבה כוח וסמכויות בידי הפקידים, הם נחשפים לסכומי כסף עצומים כשהמשכורות שלהם לא גבוהות, והפיתוי הוא גבוה", אומר רו"ח נדב הכהן ממשרד רוז'נסקי, הליפי, מאירי.

הכהן מדגיש כי הוא אינו מתייחס לחשדות האחרונים שפורסמו, אך "באופן כללי", הוא אומר, "אנשים ברשות המסים רואים ועיניהם כלות. הם גם יודעים דברים שאת ואני לא יודעים על כל מיני כספים שאנשים מקבלים בלי להתאמץ יותר מדי, למשל כשאדם עם קשרים חברתיים פנטסטיים מנצל את הקשרים שלו ומציע למולטימיליונר עסקה ענקית וגוזר 10-20 ו-50 מיליון דולר דמי תיווך, והוא לא עשה שום עבירה. הציבור לא חשוף לכך. אנשי רשות המסים יודעים על הכול, והם רואים איך עושים כסף מקשרים. לפעמים זה חוקי, לפעמים בשטח האפור, ולרוב ברור לכולם שזה לא בסדר, אבל לאט-לאט זה מרופף את כוח הרצון שלהם".

א', בכיר לשעבר ברשות המסים (השם שמור במערכת), מסביר כי זו כרוניקה של שחיתות ידועה מראש: "עורך דין ורואה חשבון במחלקה המקצועית, הסיירת של רשות המסים, מקבל 12-13 אלף שקל ברוטו אחרי 8-10 שנות עבודה. זה הגיוני? המשכורות הזעומות הן אחד הגורמים שמובילים לזה שהפיתוי של עובדי הרשות יהיה גבוה במיוחד".

- במה עובדי הרשות שונים מעובדי גוף ציבורי אחר?

"רשות המסים מופלית לרעה מבחינת שכר לעומת גופים אחרים, יחסית לרשות ניירות ערך, יחסית לבנק ישראל, ששם המשכורות מאוד מנופחות. למה אנחנו לא מוצאים ברשות ניירות ערך ובבנק ישראל מעילות? כי אלה גופים קטנים ומתוגמלים. ברשות נותנים לך משכורות נמוכות מאוד ביחס לשוק.

"עורך דין או רואה חשבון מתחיל, שעבר קורס מפקחים ומקבל משכורות של בקושי 7,000 שקל ברוטו, לכל היותר, ב-4 השנים הראשונות שלו, מגלגל מיומו הראשון מיליונים מצד אחד לצד שני. אנשים כאלה לא יכולים להתקיים. הממשלה לא מבינה שכשנותנים לאנשים עם כוח וסמכות משכורת יחסית נמוכה, הם פוזלים לצדדים. מיליונים מתגלגלים בידיים שלהם. קשה לעמוד בפיתוי כשאתה צריך לפרנס משפחה של 3-4 ילדים".

לא', שפרש לסקטור הפרטי וראה איך תלוש המשכורת שלו מקבל נפח לראשונה בקריירה של כ-10 שנים, קשה להאשים את הפקידים. את האצבע המאשימה הוא מפנה לעבר המדינה.

"המדינה עצמה יוצרת כר נרחב כדי לשלוח יד בשחיתות ובכל הדברים האלה", הוא אומר. "חד-משמעית, הממשלה אשמה. היא לוקחת את האנשים הטובים ביותר, נותנת להם משכורת יחסית נמוכה ואומרת להם 'לכו להתקיים'".

"הפיתוי נעוץ במבנה הארגון"

היינריך היינה, מגדולי המשוררים של גרמניה במאה ה-19, אמר "כסף הוא האלוהים של זמננו". מאז ועד היום נאמר אותו הדבר באלפי וריאציות. האמנם התשובה כל-כך פשוטה? הפיתוי שמגלמים בתוכם סכומי הכסף שתלויים ועומדים מעל ראשם של פקידי רשות המסים, ממתינים לקטיפתם כפרי בשל, כל-כך חזק?

"כנראה שכן", אומר רו"ח הכהן, אך מבקש גם להדגיש כי רשות המסים בכלל מיוחדת בהקשר הזה. "התופעה הזו, הכר הפורה לשחיתות, במשך השנים הולכת יחד עם דברים אחרים, עם התופעה שהרבה אנשים התעשרו מהר, עם לגיטימציה להיות עשיר ולנהל רמת חיים גבוהים. יש מתירנות. הבון-טון הוא להצליח, ולא בודקים בציציות איך.

"היום זה בסדר גמור לנצל קשרים בשביל להתעשר. אלה שהיו רגולטורים ויועצים הולכים לעבוד אצל האחים עופר ודנקנר, ואנשים שהיו בתפקידים בכירים בממשלה ובמשרד האוצר מקבלים אחרי זה ג'ובים ואופציות ותופרים לעצמם כיסים גדולים - הם לא עושים עבירות, אבל התופעה של להצליח מתעצמת וחלק מהאנשים ברשות המסים ובמקומות אחרים כנראה לא עומדים בפיתוי. וכך אנחנו רואים פרשיות שחיתות וחשדות שונים ומשונים. יש הרבה גופים ציבוריים שגם בהם יש שחיתות, אבל עוד לא גילו אותה".

עו"ד פנחס רובין, מבכירי פרקליטי המס בישראל, לא חושב שמערכת המס בישראל מושחתת. "מימיי לא הרגשתי תחושת שחיתות הרווחת ברשויות המס", הוא אומר.

עם זאת, גם הוא מזהה את הפוטנציאל הרב לשחיתות שגלום בה: "צריך להבין שפקידי מס נגישים למעין 'כסף מזומן' כל אימת שהם דנים בשומה, שכן על-פי שיקול-דעתם הגמיש יישק דבר. במשיכת קולמוס קלה הם יכולים להעשיר נישום או למרר את חייו. זהו פתח פוטנציאלי למעשים פסולים, מה גם שהבקרה והפיקוח על שיקול-דעתו של פקיד השומה כמעט בלתי אפשריים. כך שהפיתוי נעוץ במבנה הארגון עצמו".

"מסים זה לא שחור-לבן. יש הרבה שטח אפור", מוסיף גורם שעבד ברשות. "קל למי שחותם לשכנע את אלה שמעליו ששיקול-הדעת שלו ראוי. אותו אדם שמגיע לסיכומים לא כשרים עם נישום, הופך למייצג של הצד השני בתוך המערכת, והוא משכנע שהוא אכן צודק. יש המון תיקים, עומס עבודה מטורף, ואי-אפשר לחקור כל תיק עד היסוד. התיקים שפתאום בודקים אותם נובעים בדרך כלל מהלשנה של מישהו, אבל בשוטף יכול להיות שיש מדגם פה-מדגם שם לגבי סבירות החלטה, אבל אי-אפשר לכסות את כל התיקים".

עו"ד ד"ר משה שקל, ממומחי המס המובילים בארץ, לא מבין על מה מדברים. עשרות שנים של עבודה מול רשות המסים, והוא מעולם נתקל ברמז לשחיתות.

"אני מכיר מערכת אחרת לגמרי ממה שאני קורא בשבוע האחרון בעיתון", הוא אומר. "ברור שברשות, ובכל מקום, בתפקידים רבי כוח והשפעה מצד אחד, כשמעורב הרבה מאוד כסף, זה כר פורה שבמסגרתו יכולים לצמוח כל מיני קוצים. צירוף של כוח מול שכר לא גבוה במיוחד וסכומי-עתק שעוברים דרכך. אבל טיפלתי בתיקים ענקיים, בהיקפים כספיים שקשה להעלות אותם על הדעת, ואף פעם, מימיי, לא הייתי בנקודה ששם הרגשתי שיש שיקולים אישיים של מי מהפקידים שמולם התמודדתי. להפך - תמיד פגשתי אנשים מאוד מקצועיים, מאוד רציניים ומאוד הגונים".

לדבריו, "במערכת שעובדים בה אלפי אנשים יהיו פה ושם מקרים בודדים של סטייה מהנורמה. זה צריך להכתים מערכת שלמה?".

"זו לא בעיה של המערכת"

גם רו"ח עופר מנירב, לשעבר נשיא לשכת רואי החשבון ויו"ר ועדת המסים של הלשכה, בטוח שאין תופעה של שחיתות ברשות המסים. "עשבים שוטים יש בכל מקום. רשות המסים בנויה נכון, הבקרות והאנשים בסדר גמור. אבל מערכת שתהיה הכי טובה והכי בסדר, תמיד יכולות להיות בה בעיות בגלל האופי של אנשים. יש כאלה שיותר ישרים ופחות ישרים, אבל זו לא בעיה של הסיסטם.

"אם יש עשב שוטה או שניים במערכת של 5,000 איש, להגיד שהמערכת לא בסדר, הדרך רחוקה מאוד. ברשות המסים ההגנות מצוינות משום שזה מבנה מסודר היררכי, הכול מתועד, יש פרוטוקולים, דברים שאפשר לבדוק אותם גם בדיעבד, לראות איך ולמה התקבלו ההחלטות ואת התיעוד לכל ההחלטות. בגלל שהופכים כל עשב שוטה ל'פרשה', אני חרד למערכת ולמה שיהיה בעתיד".

עו"ד טלי ירון-אלדר, לשעבר נציבת מס הכנסה, מסכימה ומצרה על ה'עליהום' על הגוף שעמדה בראשו. "לא מדובר בתופעה. מערכת המסים בישראל היא טובה מאוד. אם ימשיכו לרדוף אנשים על שיקול-דעת מוטעה המערכת לא תוכל להמשיך להיות טובה, ואני מתייחסת למקרים של ג'קי מצא ושוקי ויטה, ולא למקרה הנוכחי.

"הפרסומים האלה גורמים לאנשים במערכת רשות המסים להרגיש שחושבים שהם מושחתים ולשתק את היכולת שלהם לעבוד. זה גם גורם לכך שהציבור חושב שהוא יכול לשחד את עובדי הרשות.

"אני מופתעת. הערכתי שיש שחיתות ברמות יותר נמוכות כי קשה להתמודד איתן, אבל חשדות בנוגע לרמה הזו, של ואנונו, זה מאוד מפתיע אותי. זה לא מאפיין של המערכת".

עו"ד זיו שרון מוסיף כי "אסור להתערב יתר על המידה בשיקול-הדעת שנתון לעובדי הרשות. נשמתה של פעולת רשות המסים היא שיקול-הדעת שטומן בחובו גם סיכון. ככל שתחפור ותלטף את התיק אולי תגיע לתוצאה המדויקת ביותר, אבל אינטרס המערכת הוא לא שימוצה הדין עד לסנטימטר האחרון, עם כל נישום, אלא שיגיעו למה שיותר נישומים ויגבו יותר. יצירת מחסומים אולי מיישרת דברים, אבל יש לה גם מחיר. אם הפקידים של המערכת יהיו עסוקים בלגבות את עצמם, הם יעבדו פחות בעבודה העיקרית".

גם יאיר רבינוביץ', לשעבר נציב מס הכנסה וכיום יועץ בתחום המיסוי, מבקש לסכם במסר חיובי: "רשות המסים היא אחת הרשויות המקצועיות והיותר טובות בשירות המדינה. היא מונה למעלה מ-5,000 איש שעוסקים במיליארדים, וכל עבודתם מבוססת על שיקול-דעת.

"באופן טבעי יהיו שם מושחתים, השאלה היא הכמות ומידת הניסיון למזער את התופעה. יש תפוחים רקובים, ויש כאלה שעוד לא התגלו, אבל לא מדובר במנגנון מושחת. השחיתות שנתגלתה היא מזערית".

"צריך מישהו כמו גבי אשכנזי"

קצת יותר מחודשיים חסרו למנהל רשות המסים הפורש, יהודה נסרדישי, כדי שבניגוד לכל הסיכויים, יעלה בידו לסיים קדנציה מוצלחת למדי בתפקיד. אבל כנראה שסיום מוצלח של קדנציה שלמה כמנהל רשות המסים משול בישראל לניסיון לצלול בקישון ולהישאר בריא, או להתמנות לרמטכ"ל - זה כמעט בלתי אפשרי.

כעת, לאחר שפרשת השוחד החדשה נחשפה, איש כבר לא יזכור לנסרדישי, שיסיים את תפקידו ב-30 באפריל, כי הרשות תחת הנהגתו הצליחה בשנתיים האחרונות לעמוד מחדש על רגליה ולחזור להיות גוף אכיפה אפקטיבי למדי.

המומחים שרואיינו לצורך הכנת הכתבה חלוקים ביניהם באשר לשאלת דמותו הרצויה של מנהל רשות המסים הבא, שזהותו טרם נקבעה. אחדים מהם סבורים כי הוא צריך לבוא מקרב בכירי הרשות הנוכחיים. אחרים בטוחים שהכרחי להביא לתפקיד אדם מבחוץ, מנהיג בעל שיעור קומה שיהיה ביכולתו לשקם את המערכת. רק אחר-כך, הם אומרים, צריכה לבוא בקיאותו בתחום המס.

להחזיר את הכבוד האבוד

נציב מס הכנסה לשעבר, רו"ח יאיר רבינוביץ', רואה בסיום הקדנציה של נסרדישי הזדמנות פז להחזיר לעובדי הרשות את כבודם האבוד. לדבריו, מה שצריך עכשיו זה להביא לרשות אדם מבחוץ, שיהיה מנהיג אמיתי. "היום, אנשים ברשות פוחדים לקבל החלטות והמשמעות היא הרס אמיתי של מנגנון המס בישראל.

"אני מאמין שאם יביאו אדם מתאים, יהיה ביכולתו, עם החומר האנושי הקיים, להחזיר למנגנון את כבודו, לנהל את הרשות ולהחזיר לעובדים את המוטיבציה", אומר רבינוביץ', שמציין כי אם היו נותנים לו לבחור מנהל רשות חדש, והיו מעמידים בפניו ברירה בין אדם שהוא ידען גדול במסים לבין אדם שהוא מנהיג כמו למשל הרמטכ"ל גבי אשכנזי - "הייתי מעדיף את אשכנזי, כי דרוש מנהיג".

הפנטזיה של רבינוביץ' על מנהיג לרשות בשיעור קומתו של אשכנזי כנראה שכבר לא תתממש. לדברי עו"ד פנחס רובין, יהיה גם קשה מאוד לגייס מועמד טוב מבחוץ, שיחליף את נסרדישי. "אינני רואה תור של מתדפקים על שערי רשות המסים, והחפצים בתפקיד מבין אנשי המקצוע שמחוץ למערכת, רובם ממילא נגועים בניגוד עניינים. עם זאת, ישנם מועמדים טובים וראויים מאוד בין בכירי רשות המסים היום, ומתוכם צריך יהיה לבחור את מנהל הרשות הבא".

רו"ח עופר מנירב מסכים עם רובין. "לדעתי לא צריך להביא עכשיו מנהל מזן אחר. כל השמות מתוך המערכת ששמעתי שהועלו כמועמדים הם ראויים. מה שקרה עכשיו לא צריך לשנות את זה בכלום. יש אנשים טובים בתוך המערכת. אני לא חושב שהמערכת נגועה בעשבים שוטים ושצריך היום להביא מישהו מבחוץ שינכש אותם. זה לא המצב".

לדברי רו"ח נדב הכהן, את הפתרונות לבעיות רשות המסים צריך למצוא במקומות אחרים, ולא באדם זה או אחר שישמש כמנהל. "הסיכויים שיגיע 'מלאך מושיע' שינקה את האורוות, יצעיד את כולם קדימה וינווט למהלכים מקצועיים נכונים ולרפורמות מס מרחיקות לכת - הוא לא מהמשופרים. גוף כל-כך גדול עם כל כך הרבה עוצמה, הפינות האפלות מתרבות בו".

בין אם מנהל הרשות הבא יבוא מתוך הרשות ובין אם ייובא מחוץ למערכת, בין אם יהיה מומחה גדול במסים ובין אם יהיה מנהיג בעל שיעור קומה - יהיה עליו להתמודד עם תדמית בעייתית ועם אלפי עובדים שמסתובבים עם הראש למטה. גם הליך המינוי לא צפוי להיות פשוט.

וכדברי עו"ד רובין: "זה יהיה הרבה יותר גרוע הפעם. יקפידו או יגזימו בציציותיו של מנהל הרשות הבא, אפילו יותר מאשר עשו ליואב גלנט, המועמד לשעבר לרמטכ"לות".

מסלול השחיתות

מצעד החקרים

שמואל בוברוב

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מציאות הפוכה / צילום: Shutterstock

אם תסתכלו על הנתונים האלה תקבלו רושם שונה לחלוטין על מה שעומד לקרות בשווקים

בזמן שמחירי המניות מאותתים על צפי להורדת ריבית, תשואת השיא באג"ח הממשלתיות משקפת תחזית הפוכה ● בשוק הסחורות הבהלה לזהב שוברת שיאים, תרחיש השמור לחששות מפני גלישה למיתון, בעוד שהנפט משדר עסקים כרגיל ● אז מה ההסבר לנתונים הסותרים לכאורה, וכיצד ניתן להרוויח מכך

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה