גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרך בורמה

מי ינסה לחקות צבא מצרים? הרודנות הצבאית בבורמה מספקת כמה תשובות

דוד בן גוריון התעניין בפוליטיקה של מיאנמר (לשעבר בורמה), הרבה לפני ששאר המערב התחיל לשים לב. הוא קיווה שמיאנמר העצמאית והדמוקרטית תהיה גשר בין ישראל לעולם האפרו-אסיאני. ראש ממשלת בורמה דאז, או נו, היה המנהיג הזר הראשון שסר לביקור רשמי בישראל, ב-1955.

יצאו שלוש שנים, ובמיאנמר הייתה הפיכה צבאית. רמטכ"ל הצבא, גנרל נה ווין, הצטדק: הוא רק רצה לעזור למולדת להיחלץ ממשבר פוליטי, והוא ימהר להחזיר את השלטון לממשלה אזרחית נבחרת. הכול הנידו בראשיהם. לפחות מאז יוליוס קיסר פחת מאוד שיעור האמון בכוונותיהם הדמוקרטיות של רודנים צבאיים. אבל, ראו זה פלא, גנרל נה ווין עמד בדיבורו. בן גוריון השתאה. איזו ג'נטלמניות, איזו אלגנטיות, איזה מופת לכל העולם השלישי.

מופת-שמופת. גנרל נה ווין החליט להפוך את הצלת המולדת למקצוע קבוע. ב-1962 הוא תפס את השלטון, והחזיק בו, רשמית ולא-רשמית, 26 שנה. אחריו באו עוד שני רודנים צבאיים, והחודש החליט רודן שלישי להתחפש לנשיא אזרחי.

דרכה של מיאנמר "אל הסוציאליזם" ואל האוטוקרטיה צריכה לעורר הרבה אסוציאציות אצל הגנרלים של מצרים. כמו נה ווין, חוסני מובארק לא ידע מתי לפרוש; כמו נה ווין, מובארק הקיף את עצמו באומרי 'הן', וסיגל לעצמו גינוני מלכות; כמו נה ווין, מובארק שם את מבטחו בשלטון הפחד, בלי להכין תרחישים חלופיים. נה ווין נפל בעקבות מהפכה דמוקרטית, שצבא מיאנמר מיהר להטביע בדם.

עכשיו יש למצרים שליט צבאי חדש, פילדמרשל חוסיין טנטאווי. הוא רודן נאור ומחייך, המבטיח להעביר את השלטון לידי ממשלה אזרחית נבחרת. כמו נה ווין, ב-1958. מותר בהחלט להניח שבגיל 75 אין לטנטאווי שאיפות אישיות מרחיקות לכת. כיוצא בזה, בגיל 75 מותר לחשוד בכנות ההסבה הדמוקרטית שלו.

שומר הסף של שושלת יולי

הצבא הוא יציר כפיה של שושלת יולי 1952 ושומר הסף שלה. הצלחתו להעמיד את עצמו מעל המשטר אולי תיחשב יום אחד לאחד הלהטוטים הגדולים של הזמן המודרני. מחווה מבריקה של טנטאווי בימי תחריר הראשונים חיזקה את הרושם העצמאי הזה: הוא ביקר אצל המהפכנים, וחיזק את ידיהם. זה היה מגוחך, אבל זה הספיק. תחריר העניקה לצבא רישיון להציל את המולדת.

מה הסבירות שצבא המצילים יחזור לקסרקטינים? גבוהה למדי, בטווח הקצר; גבוהה קצת פחות, או הרבה פחות, בטווח הארוך. בעולם הערבי, הפיכות צבאיות היו פעם לחם חוק. לפני הרבה שנים, שייק'ה אופיר הצחיק את היישוב בפזמון "הופ, הפכנו" על סוריה. הוא מנה אחד לאחד את השליטים הצבאיים שקמו ונפלו ב-30 שנותיה הראשונות.

את חוסני זעים שידיו כגזעים

ואת סמי אל-חינאווי דורש שלום העם

ואת אדיב ואת סברי ואת שוקרי אל-קוואטלי

ואת אכרם אל חוראני שעבד כמו חורני

ואת סלאח אל-ביטאר ואת נאזם אל קודסי

את עיזאת אל-נוס ואת מעמון אל-קוצברי

ואת חאפז אמין שסילק את הימין

את עטאסי ואת עאזם, שאמרו להם מוש לאזם

הסדרה האינסופית של הפיכות הסתיימה בעולם הערבי בסוף שנות ה-60 (טוב, בתימן היו קצת, גם בסודן). בתור שכזה, המשטר הצבאי החדש במצרים הוא הראשון מאז ימי "מוש לאזם" בסוריה.

הגנרלים עזבו, הגנרלים יחזרו

צבאות מקצועיים בעולם השלישי קיבלו עליהם זה כבר להציל מולדת. פקיסטן, בעלת קשרים צבאיים ענפים עם העולם הערבי, היא הדוגמה המובהקת. שם, הצבא הפיל כל ממשלה אזרחית נבחרת מאז 1947. פעם אחת, הצבא אפילו תלה את ראש הממשלה המודח. כל התערבות עלתה לצבא באובדן יוקרה ומוניטין - אבל הוא תמיד חזר, מפני שהפוליטיקאים היו תמיד מפולגים, רעשנים, לא יעילים ומושחתים. הפקיסטנים התרגלו להיאנח לרווחה כאשר הגנרלים חזרו לשלטון, ולחזור ולהיאנח לרווחה כאשר הגנרלים עזבו אותו.

אינדונזיה, הארץ המוסלמית הגדולה בעולם, הייתה בידי הצבא במשך 30 שנה. אחר כך באו שלושה נשיאים אזרחיים חלשים, ולבסוף הבוחר האינדונזי הואיל להושיב גנרל בדימוס בארמון הנשיא, בבחירות דמוקרטיות בהחלט. הצבא הניגרי הפיל כל ממשלה נבחרת עד 1983. אחר כך באו שלושה רודנים צבאיים, שהאחרון בהם היה כנראה מטורף קליני, רוצח וגנב. התקף לב פטר את ניגריה מעונשו. למרבה הנוחיות, מפלגת השלטון שצמחה יש-מאין העניקה את הנשיאות לרמטכ"ל לשעבר.

באמריקה הלטינית מלומדת ההפיכות הצבאיות, גנרלים הצילו את המולדת פעם אחר פעם מידי עצמה, וגנרלים אחרים הצילו אותה מידי מציליה. גנרלים לטינו-אמריקניים נטו לייצג את כל הזרמים הפוליטיים. היה אפשר למצוא גנרל ליברלי וגנרל שמרני, גנרל שמאלני וגנרל ימני.

עורמת ארדואן

מופת החיקוי רב ההשראה ביותר בשביל מצרים הוא אולי זה של טורקיה. מיום ייסודה של הרפובליקה הטורקית, ב-1923, עד 1950, שלטה בה רודנות צבאית בתחפושת חד-מפלגתית. הבחירות הדמוקרטיות הראשונות הנחילו תבוסה ניצחת למפלגתו של מייסד הרפובליקה, והיא חזרה והובסה פעמיים נוספות. ב-1960 התערב הצבא, תלה את ראש הממשלה, ורק בקושי חס על חיי הנשיא. ב-20 השנה הבאות חזר הצבא והתערב פעמיים, במישרים. אבל גם כאשר לא התערב בגלוי, הוא לא חדל להתערב מאחורי הקלעים. פוליטיקאים ידעו את מקומם ואת הקווים האדומים. כאשר לא ידעו, הם נשלחו הביתה.

זו משוואת הכוחות שטאייפ ארדואן, ראש הממשלה הניאו-אסלאמיסטי, גמר אומר לשנות לצמיתות. נוסחת ארדואן נלמדת בכל בית-אולפנה אסלאמיסטי, גם אצל האחים המוסלמים של מצרים. כמעט כל מה שהם עשו, או אמרו, בשבועות האחרונים טבוע בחותם עורמתו של ארדואן.

הצבא המצרי מחזיק עכשיו ברישיון עממי להציל את המולדת. האם, כמו הצבא הטורקי, הוא יתבע לעצמו מעמד של אפוטרופוס על "ערכי היסוד של המהפכה הרפובליקנית" (זו של יולי 1952)? האם הוא ישתמש ברישיון ההצלה, כדי לתקן מסלול מפעם לפעם? האם הוא ירחיק לכת כפי שהרחיק הצבא האלג'ירי ב-1991, כדי לשלול מן האסלאמיסטים את פירות ניצחונם בבחירות פחות-או-יותר דמוקרטיות?

או אולי הגנרלים המצריים יעשו מה שעשה הרודן הצבאי החשוב ביותר באפריקה באמצע שנות ה-70, יאקובו גואון מניגריה. הוא סולק בהפיכה צבאית בהיותו בחו"ל. הוא כינס מסיבת עיתונאים קצרצרה, ציטט את ויליאם שייקספיר, "כל העולם במה", הודיע שהוא יורד ממנה - וירד. בפעם הבאה הוא נראה כסטודנט מן המניין באוניברסיטה בריטית, נושא מגש בתור בקפטריה.

הגיאוגרפיה מחייבת אותנו לבחור בניגריה. היא הרבה יותר קרובה. האינטואיציה שולחת אותנו אל מיאנמר. נראה.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב