גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלכודות בכרטיס האשראי: 5 דברים שכדאי לזכור לפני שמגהצים

מזליגת פרטים אישיים למאגרי מידע של חברות מסחריות, ועד חיובים שקשה להתחקות אחר מקורם - "גלובס" מונה 5 דברים שכדאי לשים אליהם לב לפני ה"גיהוץ" הבא

כרטיסי אשראי הם חלק בלתי נפרד מהתנהלותם היומיומית של מרבית הצרכנים, אולם במצבים מסוימים הם עלולים לייצר בעיות שהצרכן אינו ער לקיומן - מזליגת פרטים אישיים למאגרי מידע ועד חיובים שקשה להתחקות אחר מקורם. "גלובס" מונה 5 דברים שכדאי לשים אליהם לב בדרך ל"גיהוץ" הבא.

חותמים קבע

הוראת קבע בכרטיס האשראי כבר אינה כרוכה בסיכונים כמו בעבר: בעקבות שינויי חקיקה במהלך 2009, היא ניתנת לביטול מיידי ללא צורך באישור בית העסק, ולא אורכת בין 30 ל-45 יום עם צורך באישור כל הגורמים.

לשיטה קיימים גם יתרונות, כמו ויתור על עמלת שורה בנקאית או צבירת נקודות בכרטיס האשראי. ובכל זאת, צרכנים רבים מעדיפים לנהל את הוראות הקבע שלהם באופן בנקאי - אם מפני שאינם מחזיקים בכרטיסי אשראי, ואם מטעמים אחרים.

מדוע, אם כך, מתעקשים פעמים רבות בתי העסק על הוראת הקבע בכרטיס האשראי? התשובה לכך טמונה, אולי, ביד הארוכה שניתנת לחברות המספקות שירותים - כמו חברות התקשורת - עמוק לכיסנו, עם מסירת פרטי הכרטיס, לצד חוסר ההקפדה של הלקוחות על הליך ביטול מסודר.

אם בהוראת קבע בנקאית ברור ללקוח שהביטול הוא מהלך שנעשה על-ידו, כשמדובר בכרטיס אשראי - משום מה סומכים לא מעט צרכנים על טוב-לבן של החברות ומסיימים את ההתקשרות מולן, מבלי לוודא שבוטלה גם ההרשאה לחיוב.

וכך, מגלים לקוחות רבים כי גם לאחר שבחרו להתנתק מהחברות, ממשיכים להיגבות מחשבונם סכומים נוספים בהמשך: זה יכול לקרות בהמשך ישיר לסדרת החיובים הקודמים, או לאחר כמה שנים - עם הערת קו רדום מרבצו וגביית סכומים ללא ידיעת הלקוח לשעבר.

* המלצה לצרכן: הקפידו על ביטול מסודר של הוראת הקבע עם ביטול ההתקשרות - ישירות מול חברת האשראי, ולא באמצעות החברה, לאחר שווידאתם כי החשבון נסגר לשביעות רצונכם.

שלום לפרטיות

מי שמחזיק בכרטיס אשראי המשמש גם ככרטיס מועדון, זכאי אולי ללא מעט הטבות - אבל גם עוקץ בצדן: העברה וקיטלוג של פרטיו האישיים במאגרי מידע, המועברים לא אחת לגורמים נוספים העלולים לעשות בו מידע שיווקי מטריד, פעמים רבות על-פי פילוח מדויק של העדפותיכם כצרכנים ושל השימוש שעשיתם בכרטיס האשראי.

האותיות הקטנות בחוזים אינן מכחישות קיומם של מאגרי מידע כאלה: פעמים רבות מותנה אחזקת הכרטיס בוויתור על הפרטיות, אולם הלקוחות כלל אינם מודעים לסעיפים עליהם הם חותמים.

לרוב מתקבלת ההחלטה על הצטרפות למועדון בספונטניות יתרה, "על רגל אחת", וכך גם נעשה הליך החתימה - מבלי לרדת לעומקן של משמעויות. כך נשאלים המצטרפים פעמים רבות שאלות אישיות רבות היוצרות פרופיל אישי, מבלי לדעת איזה שימוש ייעשה בנתונים האישיים.

"בהצטרפותו למועדון, החבר מסכים כי מידע שיקבל המועדון, לרבות פרטיו האישיים ופירוט בדבר רכישותיו, יוחזק במאגר מידע אחד או יותר"; "החברה רשאית להעביר את המידע מעת לעת לרשתות או גופים השותפים במועדון על-פי שיקול-דעתה"; "החברה רשאית למסור מידע הקשור לפירוט רכישותיו לצדדים שלישיים" - כל אלה הם ציטוטים מדאיגים למדי מתקנונים של כמה מכרטיסי המועדון הגדולים יותר בשוק.

* המלצה לצרכן: חשבו היטב בטרם חתימה אם אתם מוכנים ליטול את הסיכון במסירת פרטים אישיים - ואל תהססו לבקש את הסרת פרטיכם ממאגר מידע, כפי שמאפשר לכם החוק לעשות, במקרה של שימוש בפרטיכם על-ידי גורם מסחרי או אחר.

תעביר את זה הלאה

הצרכנית א' הביטה בפירוט החיובים החודשיים שלה, ולא הבינה: על אף שהיא תושבת בת-ים, הופיע ברשימת החיובים בכרטיס האשראי עסקה שבוצעה בירושלים. "לקח לי זמן עד שהבנתי שמדובר בעסקה שאכן ביצעתי", היא אומרת, "אלא שבית העסק העביר את שובר העסקה לבית עסק אחר - וכך החיוב נעשה על שמו. כצרכנית, מטריד אותי מאוד שיש מי שיכול לכאורה להעביר את הכרטיס שלי מיד ליד ולשרשר את העסקה הלאה. בחברות עצמן לא רואים בזה בעיה".

א' צודקת: שרשור עסקאות אכן אפשרי, במקרים מסוימים. "בהסכם שבין חברת כרטיסי האשראי לבין בתי העסק", מסבירים למשל בויזה כאל, "מתחייב בית העסק להציג לחברת האשראי שוברים המתייחסים לעסקאות שנעשו בבית העסק עצמו בלבד. במקרים חריגים עשויה החברה להתיר 'גלגול שוברים' מעסקות שנעשו בבית עסק אחר, אך הרשאה כזו תינתן על-ידה מראש ובכתב".

בישראכרט מפרטים כי מקרים כאלה תקפים "במספר מצומצם של ענפי פעילות, בהם חנויות חשמל, רהיטים ופנצ'ריות, בכפוף לחתימה מוסדרת של בית העסק עם ישראכרט". מדוע דווקא בתי עסק אלה? כנראה כתוצאה של נורמות העבודה באותם ענפים.

מבחינת הצרכן, ברור שמדובר בגורם מבלבל המקשה על המעקב התקין אחר עסקאות - מה שעלול אגב לקרות גם במקרים רבים בהם שמו הרשמי של העסק אינו זה המוכר לקונה.

* המלצה לצרכן: בכל המקרים הללו, רצוי וכדאי לברר עם חברת האשראי באיזה בית עסק מדובר בדיוק - בטרם קופצים למסקנות, וכמובן להיות ערניים ככל הניתן ולוודא כי חויבתם בדיוק על מה ששילמתם, גם אם הכותרת השתנתה.

מי נגע בעסקה שלי

ומה קורה כאשר גילית עסקה שלא ביצעת, או כזו שאינה תואמת את הציפיות (למשל על סכום גבוה מהנדרש, או כשלא התקבלה התמורה)? הכחשת עסקה היא הליך שאמור להיות פשוט, אך הלקוח עשוי להקיז דם בטרם יקבל בבטחה את כספו. במקרים מסוימים זה אכן עובר חלק; במקרים אחרים, הבירור עשוי להיות ארוך ומייגע.

בסיטואציות מסוימות הלקוח נותר חסר אונים: כך למשל במקרה של א', שגילה באיחור כי בבית-קפה שבו ישב חויב על 600 שקל במקום 60 שקל בלבד, רק בשל טעות הקלדה.

כשלקוח נקלע למחלוקת מול עסק, הוא תלוי לא אחת בנכונותן של החברות לסייע לו במצוקתו - ולעתים גם בחסדיו של בית העסק. אם יפעל נכון, הוא עשוי למזער נזקים, אך סבלנות נדרשת כמעט תמיד כחלק מהעניין.

* המלצה לצרכן: לאחר בירור ראשוני בניסיון לזהות את בית העסק או העסקה (80% מהתלונות מנופות בשלב הזה, אומרים בחברות האשראי) - אם הגעתם למסקנה שיש צורך בכך, פנו לחברת האשראי בהקדם והכחישו את העסקה. החברה נדרשת לזכות אתכם תוך 10 ימים עד לבירור הנושא, אולם חובת ההוכחה היא עליכם, כשטענה מבוססת אמורה להספיק (בהיעדר חתימתכם על השובר).

כדאי לדעת: דיווח מאוחר עלול לעלות יותר כסף, במקרים בהם הלקוח נדרש לשאת באחריות חלקית (וכעבור 150 יום פגה זכות ההכחשה).

מה שחשוב במיוחד הוא לגלות ערנות לא רק במעקב בחשבון החודשי - אלא גם בעת "גיהוץ" הכרטיס בזמן אמת; אחרת, מסתבר, תוכלו לגלות מאוחר מדי ששתיתם את הקפה היקר בחייכם.

טשטוש עקבות

ואולם, גם מי שמקפיד לעקוב בדבקות אחר חשבונות האשראי שלו עלול להיתקל בהפתעות המסתתרות בין השורות. כך קרה למשל ל-א', שגילתה יום אחד חיוב של 130 שקל בכרטיס ישראכרט שבו היא מחזיקה, בנפרד מסך החיוב החודשי. כמי שנוהגת לבדוק בתדירות גבוהה את מצב החיובים בכרטיס במהלך החודש, נדהמה לגלות כי סכום משתנה נגבה בכרטיס כבר כמה חודשים מבלי שיופיע בפירוט העסקאות הרגיל באתר.

שיחה למוקד השירות חשפה תמונת מצב בעייתית: החיובים, התברר, מקורם בעסקת "ישראקרדיט" שבוצעה בעבר במסגרת תשלום חוב גדול לרשות המקומית. בניגוד לתוכניות הקרדיט המקובלות בכל חברות האשראי (וגם בישראכרט), תוך פריסה רחבה לתשלומים קבועים בריבית גבוהה במיוחד, מדובר בתוכנית שבה משלמים בכל חודש 5% מיתרת האשראי המנוצל או 100 שקל - כשההבדל המהותי אינו רק באופן הפריסה, אלא בחוסר האפשרות לעקוב באופן שוטף, כששורת החיוב מופיעה כאמור רק בדיעבד, וגם לנציג השירות האומלל על הקו לקח פרק זמן ממושך לאתר את מקור החיוב, יתרת החוב ופרטים נוספים. א', אגב, כלל אינה בטוחה שהורתה לבית העסק על חיוב בשיטה הזו - אלא שמעולם לא יכלה לעמוד על הטעות לאחר שכבר בוצעה.

מישראכרט נמסר כי המידע על עסקאות בקרדיט מופיע באופן פשוט וברור באתר המאובטח של ישראכרט לצד כל החיובים החודשיים, תחת סעיף "תוכניות קרדיט", וכי הדיווח המאוחר על סכום החיוב בכל חודש נובע מיכולתו להשתנות בהתאם לניצול האשראי.

* המלצה לצרכן: לעקוב בשבע עיניים, במועדים שונים על פני החודש - לפני ואחרי החיוב.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?