גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההשוואה בין שוק המוזיקה לשוק הספרות עושה עוול"

בשבוע בו ענקית הספרים "בורדרס" מודיעה על פשיטת-רגל, מגיע האחראי על פרויקט "גוגל books" לישראל ■ בראיון ל"גלובס" מנסה סנטיאגו דה לה-מורה להרגיע את הוצאות הספרים

שנת 2004. רשת חנויות המוזיקה הענקית "טאואר רקורדס" מבירת קליפורניה, סקרמנטו, מודיעה לראשונה על פשיטת-רגל לאור חובות של כ-100 מיליון דולר - ומודה: ההורדות הפיראטיות ברשת, הפרות זכויות היוצרים ונגישות היתר של הגולשים למוזיקה סחטו את המכירות וחיסלו הרווחיות. כ-100 החנויות של החברה בארה"ב נסגרות בזו אחר זו.

פברואר 2011, סוף השבוע האחרון. ענקית הספרים האמריקנית בורדרס מגישה בניו-יורק בקשה לפשיטת-רגל, כשהיא נערכת לסגור עד 275 מסניפיה ומודה בכישלונה בניסיון להתחרות בספקים הווירטואליים ובראשם אמזון. ברחבי העולם, רבים כבר מתחילים להספיד את המילה הכתובה והמודפסת.

הנסיבות הללו מהוות רקע מעניין במיוחד לביקורו השבוע בישראל של סנטיאגו דה לה-מורה, מנהל שיתופי-הפעולה בתחום התוכן המודפס מטעם גוגל העולמית בכל מדינות אירופה, המזרח התיכון ואפריקה. דה לה-מורה פועל לרוב ממשרדי הענק של גוגל בלונדון ומקדם את אחד מהפרויקטים המעניינים אך גם השנויים במחלוקת יותר של החברה - "‏Google Books‏".

מקדמים את המענה החוקי

מאז החלה גוגל בשלהי 2004 במיזם שבמרכזו היא מקטלגת את הספרים, מאפשרת חיפוש בכל דפיהם וכן צפייה מוגבלת בקטעים מהם - הספיקו שם לחתום על הסכמי שיתוף-פעולה עם 35 אלף הוצאות לאור ולהעלות לרשת יותר מ-2 מיליון ספרים ב-100 שפות שונות, תוך שהם קובעים עובדות בשטח באשר לדרך שבה בני אדם יצרכו את התוכן הכתוב בשנים הקרובות.

"ההשוואה בין שוק המוזיקה לשוק הספרות מהבחינה הזו עושה עוול", אומר בחיוך מרגיע דה לה-מורה, שהגיע לישראל לרגל יריד הספרים הבינלאומי בירושלים שנפתח אמש (א'). "בסופו של דבר הסופר רוצה להגיע בצורה המדויקת ביותר לקהל הרחב ביותר והמתאים ביותר, והאינטרנט מאפשר לו לעשות את זה. עבור המו"ל מדובר בהזדמנות מדהימה לשווק ולדחוף קדימה לא רק את הכותרים הידועים בקטלוג שלו אלא את כל היצע הספרים שלו ולהגיע בקלות בדיוק לקורא המתאים.

"מבחינתנו, לכל ספר בעולם יש קורא שמתאים לו - אם פעם היה צריך להתאמץ ולמצוא את הקורא הזה באמצעות גורמי דחיפה שלא תמיד היו יעילים - היום הגולש הוא זה שמגיע ו'נמשך' לספר בעצמו. הוא זה שמחפש את מילות המפתח, שמביע עניין, שמחפש את הספר - אלה הלידים הכי איכותיים ונוחים שיש מבחינת המו"ל".

- ומה לגבי זכויות יוצרים? איך אפשר להבטיח שקורא אחד שרכש את הספר לא עושה צילום מסך ומפרסם את כולו ברשת?

"אנחנו עושים מאמצים אדירים בעניין הזה - וזה עוד הבדל מתעשיית המוזיקה. במוזיקה, קודם היה לך את נאפסטר ואת תכנות שיתוף הקבצים ורק מאוחר יותר, אחרי כמה שנים, נוצר הפתרון, וצברה תאוצה חנות ה-iTunes שנתנה מענה חוקי, ראוי וכדאי למשתמש. אנחנו מקדימים את המענה החוקי כדי למנוע את ההתפתחות של האופציות הבלתי חוקיות. לא סתם מו"לים מכל העולם נותנים בנו אמון".

מצב של win-win לכל הגורמים

עד עתה תיפקדה גוגל בעיקר כארכיון-על לספרים: הגולשים שחיפשו מילות מפתח יכלו לגלוש להם בין הכותרים, לקרוא תקציר שלהם וגם לראות חלקים נבחרים מכל ספר. לאחר מכן הם יכלו לבחור לרכוש את הספר בגרסתו המלאה (כן כן, זו עם כריכה ודפים באמצע) באמצעות אתר ההוצאה לאור או חנויות ספרים וירטואליות.

לאחרונה הושק בארה"ב שירות ה-e-books של גוגל, המאפשר רכישה של הספרים בגירסה וירטואלית. "כדי למנוע מצב של הפרת זכויות יוצרים הקבצים תמיד נמצאים אצלנו - אין כאן אלמנט של הורדת הספר כקובץ למחשב, צעד ששם את האחריות בצד של המשתמש. הקובץ בעצם נמצא אצלנו בתוך 'ענן', על השרת המאובטח שלנו - בדומה לדואר אלקטרוני כמו הג'ימייל.

"בשביל המשתמש זה פתרון מצוין, כי הוא יכול להתחבר לקובץ באמצעות סיסמאות ואבטחת מידע גם מהמחשב הביתי שלו, גם מהעבודה וגם מהטלפון הסלולרי, האייפוד, האייפד או כל מכשיר טכנולוגי אחר; עבור ההוצאות - זו הבטחה שהקובץ תמיד נמצא בידיים טובות, ואי-אפשר לשכפל ולהפיץ אותו במלואו.

"ברור שאי-אפשר למנוע ב-100% הפרות של זכויות יוצרים. אף פעם אי-אפשר. זה משהו שמדאיג את כולם. כמו שאדם יכול לקנות ספר, לצלם אותו במכונת צילום ולמכור עותק - הוא יכול גם לקרוא אותו ברשת ולהקליד אותו מילה-מילה בעצמו, אבל אנחנו עושים את כל הצעדים האפשריים להגן על הסופרים וההוצאות - ובשורה התחתונה העובדות מוכיחות שזה מצב שלwin win לכל הגורמים".

כוכבי הרשת החדשים: שייקספיר ואריסטו

מלבד חיוך ומבט מעורר אמון של חובב ספרות אמיתי שנהנה למצוא את עצמו בתפקיד מחיה המילה הכתובה, דה לה-מורה מגיע לישראל ולכל הוצאות הספרים במדינות עליהן הוא אמון, חמוש בנתונים מרשימים במיוחד. ע

ל-פי נתוני גוגל, 80% מ-2 מיליון הספרים שעלו לרשת במסגרת שיתופי הפעולה בפרויקט זוכים ללפחות ביקור אחד של גולש סקרן בכל חודש - נתון מרשים בהתחשב בעובדה שרבים מאוד מהספרים הם נישתיים.

"אנשים אומרים לי כל הזמן שזה לא חוכמה כי מדובר בספרים חדשים יחסית - ולכן הנתון שמרשים אפילו יותר מבחינתנו נוגע לספרים הישנים יותר, אלה שאין עליהם כבר זכויות יוצרים כי מחבריהם עברו מן העולם לפני יותר מ-70 שנה".

מדובר במיליוני ספרים ישנים, חלקם בני מאות שנים, שלאחר עבודה מצד גוגל מצאו את דרכם אל הרשת. מאחר שהם אינם מוגנים בזכויות יוצרים, ניתן להוריד גירסאות מלאות שלהם אל המחשב - מאריסטו עד שייקספיר ודרך קלאסיקות ספרותיות אחרות ב-100 שפות שונות. "הסטטיסטיקות שלנו מראות שבכל חודש הציבור מבקר ב-35% מהכותרים הללו, מה שמוכיח שבאמת לכל ספר יש קורא, ורק צריך ליצור את הנגישות המקסימלית".

למרות קבלת-הפנים החמימה לה זוכה בכיר גוגל בשוק הספרים בישראל, לא קשה לאתר אנשים שמסתכלים עליו במבט חמוץ ומסמנים אותו ואת הטרנספורמציה בשוק הספרים שאותה הוא מייצג כאויב המילה הכתובה.

רבים מהסופרים, מסתבר, חוששים מהשלב הבא במהפיכה הדיגיטלית שעובר התחום, אותה הגדירו לאחרונה כמה מחברים אירופיים כ"טוויטריזציה של הספרות", שמכריחה את הסופר לחשוב על היצירה שלו מבעד ל-140 התווים של הטוויטר או התקציר שמופיע בחיפוש של גוגל.

"אני לא חושב שהסופרים צריכים לשנות את הדרך שבה הם כותבים - המטרה שלהם היא לעורר עניין ולהתפרנס מהיצירה שלהם וכך גם יהיה בעתיד; גם בחנויות הספרים עד היום הספר היה על המדף גלוי, והציבור יכול היה לעיין בו. בחנות יש לך 100% מהספר גלוי - שלא כמו אצלנו. אתה הרי לא מגיע לחנות ומסתפק בלראות את שם הספר בקטלוג. גם בספרים שהודפסו עד היום יש תקציר בגב הספר - יש מקום לכולם, אפילו יותר מבעבר.

"הסופרים הידועים שפונים לקהל רחב יכולים להגיע לקוראים שלהם ביתר קלות, ואלה שכותבים לקהל מאוד מוגדר ומסוים זוכים להפיץ את הספר שלהם לאנשים בכל העולם הודות ליתרונות של רשת האינטרנט - כשגם אלה וגם אלה יכולים ליצור דיאלוג יותר טוב עם הקוראים, לקבל פידבק ולנהל איתם דו שיח".

- זה אומר שאם אני היום מנהל בית דפוס, הגיע הזמן שאתחיל לארוז את המכונות ואמצא עבודה חדשה?

"אני לא חושב. כשהטלוויזיה נכנסה, כולם חשבו שזה הסוף של הרדיו - ועדיין אנחנו מוצאים היום יותר תחנות רדיו מתמיד. כשהאינטרנט נכנס, כולם אמרו שהגיעה העת של 'משרד ללא נייר' ושהכול יהיה דיגיטלי - ועדיין, גם במשרדים שלנו בגוגל אפשר למצוא הרבה מאוד ניירות מסתובבים, ויש הרבה מאוד ערימות דפים על שולחנות העבודה. אני מאמין שהספרים המודפסים והספרים המקוונים ימשיכו להתקיים אלה לצד אלה".

- אז איזה נתח שוק יהיה לספרים המודפסים בעוד 10 שנים למשל?

"זה משהו שקשה לחזות. היום הספרים המקוונים בארה"ב זוכים לנתח של 10% פחות או יותר כשמחוץ לצפון אמריקה המספרים קטנים משמעותית - אני מאמין שכמו בהרבה מקרים אחרים, העולם יילך בעקבות ארה"ב והתופעה הזו תתרחב. קשה לחזות אם זה יגיע ל-15%, 25% או יותר מזה.

"לפני 10 שנים היו 360 מיליון משתמשים ברשת האינטרנט - היום אנחנו מדברים על 2 מיליארד. לפני שנה ההערכה הכי אופטימית הייתה שאפל תמכור 7 מיליון טאבלטים - אבל היא מכרה 15 מיליון חתיכות של אייפד בשנת 2010 לבד, כשהיא השיקה את המוצר רק במהלך השנה, כך שלא מדובר אפילו על שנה מלאה.

"כשמדובר בטכנולוגיה, החדירה היא מאוד מהירה ונעשית רק מהירה יותר ויותר - השחקנים בשוק צריכים פשוט להבין שמדובר בהזדמנות אדירה עבורם. בקיצור תהליכים שמשרת אותם בדיוק כמו שהוא משרת את המשתמש".

- ומה לגבי רשתות הספרים, יש להן בכלל זכות קיום?

"החוויה שהם מציעים תמשיך להתקיים לדעתי, הם גורם חשוב בשוק. אנחנו רואים אותם כשותפים, ואנחנו מפנים לאתרים שלהם שבהם ניתן לקנות את הספרים. אין ספק שהסביבה משתנה והנסיבות משתנות, אבל זה משחק שאף אחד לא ייפגע בו כל עוד הוא יפנים את החוקים של הסביבה החדשה שנוצרה ויראה אותה כהזדמנות. המסר החשוב ביותר הוא שלא מדובר כאן על משחק סכום אפס".

- אגב, איך אתה קורא את הספרים שאתה אוהב?

"האמת? על נייר יותר מבכל דרך אחרת - אבל אני מגוון. בדיוק כמו שאני רואה סרטים גם בקולנוע וגם בבית".

"ב-2013 הסמארטפונים יביסו את המחשבים הביתיים"

לא רק מוכרי הספרים והסופרים מודאגים: עולם העיתונות, הן היומית והן המגזינית, עדיין מתקשה לעכל את הצפרדע הווירטואלית: מודלים כלכליים של תוכן וירטואלי קמים (וגם נופלים) בתדירות מבהילה ואף אחד כבר לא מעז להתנבא. גם לא דה-לה מורה.

"העיתונים והמגזינים היו פעילים מוקדם יותר מהמו"לים והבינו שיש הרבה דרכים להתמודד עם התוכן - החל מלהציע אותו חינם, דרך הצדקה כלכלית עם פרסומות, תשלום לפי צפיות (Pay Per View), דמי חברות תקופתיים - יש הרבה מודלים, וזה משתנה לפי אופי הקהל ומערכת השיקולים המשתנה של גוף התקשורת.

"אני חושב שעולם העיתונות מפנים את הצורך לנצל את ההזדמנות ולהציע שירותים חדשים לגולשים, לנצל את האינטראקטיביות של המדיום, לאפשר דיאלוג ולעודד תגובתיות. אנחנו צועדים לעולם שבו ב-2013 צופים כי הסמארטפונים יביסו את המחשבים הביתיים - זה נתון חשוב שכל גוף תוכן צריך לקחת בחשבון".

תהליך מתגלגל

בגוגל לא מסתירים את הנתונים שמוכיחים שצרכני התוכן נמצאים במגרש הביתי שלהם הרבה יותר מבחנויות הספרים או בכל מקום אחר, אבל גם לא ממהרים לנפנף בנתונים הללו. גם דה לה-מורה עצמו מקפיד להתנסח בדיפלומטיות ראויה כשהוא נשאל על התנגדויות שבהן נתקל מצד מו"לים כאלה ואחרים איתם הוא מנהל קשרים הן בישראל והן מחוצה לה.

במקרה, או שלא, הוא גם בוחר להשתמש באופן קבוע במונח הטעון "מפת הדרכים", Road Map, כדי לתאר את המשך הפעילות של גוגל בנושא: "יש מוציאים לאור ושחקנים בשוק שיש להם רתיעה גדולה יותר מפני טכנולוגיה - אבל עברו 6 שנים מאז שנכנסנו לפעילות הזו, ולאט-לאט אנשים מבינים לאן זה הולך ונפתחים לטרנדים חדשים שהשוק מפנים. זה כמו עם דפוס דיגיטלי, לצורך העניין. הרבה מאוד גופים היו נגד המגמה הזו בהתחלה, לפני שנים - אבל לאורך זמן אי-אפשר להתווכח עם המספרים".

- אז מה השלב הבא במפת הדרכים שלך?

"ההערכות הן שבעולם יש 130 מיליון ספרים שנכתבו. נכון לעכשיו יש לנו במאגר אפשרות לחפש בתוך 15 מיליון ספרים - מתוכם 2 מיליון ספרים במסגרת שיתופי-הפעולה שלנו, והיתר ספרים ללא זכויות יוצרים או ספרים שניתן לחפש בהם אך לא לצפות בהם - יש לנו עוד דרך לצעוד בה כדי להגדיל את המאגר שלנו, והשלב הבא הוא כמובן לפתח את התחום הזה של e-books שהושק לאחרונה בארה"ב. המו"לים והסופרים יודעים שזה מגיע גם לשאר העולם וגם לכאן, לישראל. זה תהליך מתגלגל שכולם יכולים להרוויח ממנו.

"מה שמוביל אותנו בסופו של דבר הוא הרצון לפשט כמה שיותר את התהליך שעומד בבסיס: למצוא את התוכן, לטעום מהתוכן, לקנות את התוכן - ולבסוף לקרוא את התוכן".

גם האקדמיה מפנימה: 7 מיליון צפיות לספרי האונ' הפתוחה בגוגל

לצד ספרי הקריאה מכל התקופות, מסתמן שגם האקדמיה מפנימה את השינוי שעובר התחום: באוניברסיטה הפתוחה, המקדשת את הנגישות לחומרים אקדמיים ומאפשרים לסטודנטים ללמוד גם מחו"ל, הרימו ראשונים את הכפפה עם גוגל והעלו לרשת כאלף ספרים שונים של האוניברסיטה, בעברית, לרווחת הסטודנטים וכלל הגולשים. עד לחודש דצמבר 2010 נהנו ספרי האו"פ בגוגל מכ-7 מיליון כניסות וכ-360 אלף ביקורים כשכמות המבקרים עולה בקצב מהיר: בחודש נובמבר לבדו, למשל, נרשמו 100,000 כניסות לספרי הלימוד המקוונים.

באוניברסיטה מרוצים משיתוף הפעולה ומדווחים על כ-4000 פניות לקניית ספרים שנרשמו דרך ערוץ ההפצה של גוגל המאפשר חיפוש בכל הספרים שעודכנו למאגר על פי מילות מפתח וצפייה בחלקים נבחרים מהחומר.

מגוון החומרים האקדמיים בעברית שעודכנו למאגר כולל מאמרים בנושאים שונים - ממגמות בחברה הישראלית, דרך תורת היחסות ופיזיקה של כדור הארץ - ועד ספרים המתארים נוסחאות ושיטות חישוב בסטטיסטיקה. בשלב זה, יכולים הגולשים לראות באתר 30% מתוכן כל אחד מהספרים מבלי לרכוש אותו.

"גוגל בוקס והאוניברסיטה הפתוחה שותפות לאידיאולוגיה של פתיחות וגישה חופשית לידע כמנופים ללמידה ולדמוקרטיזציה של ההשכלה", מסביר פרופ' יואב יאיר, דיקן פיתוח טכנולוגיות למידה באוניברסיטה, שאירחה השבוע את דה-לה מורה בפאנל מיוחד שקיימה בנושא. לדברי פרופ' יאיר, "לאור הצלחת הפרויקט המשותף של העלאת ספרי האוניברסיטה הפתוחה לגוגל בוקס, הוחלט כי לכל ספר עתידי של האוניברסיטה הפתוחה יהיה תאום דיגטלי בגוגל".

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות