גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראלי בחדר מיון מתנהג כמו שהוא מתנהג בכל מקום אחר: אלים וחושב שמגיע לו יותר מאחרים"

כש"האח הגדול" משודר חדרי המיון ריקים ■ מטופלים דורשים בדיקות לא רלבנטיות כי זה מה שהם קראו באינטרנט ■ הדוקטור לא יכול לעשות דבר ללא אישור של הרב ■ ובסופי שבוע אנשים נוטשים את הקרובים הזקנים שלהם, וחוזרים רק אחרי הנופש ■ כך נראים חדרי המיון בישראל

חדרי המיון חזרו בימים האחרונים לכותרות. העומס חריג ובלתי נסבל, האחיות שובתות, הרופאים דורשים תוספת שכר והחולים נאנחים במסדרון. מן הבחינה הזאת נדמה ששום דבר לא השתנה במרוצת השנים בבתי החולים בארץ. מה שהשתנה לבלי הכר הוא דווקא התנהגותו של הישראלי הממוצע בחדר המיון - או בשם המקובל בשנים האחרונות: המחלקה לרפואה דחופה.

אם פעם המטופל הישראלי חיכה בצייתנות בתור, הנהן בהכנעה על כל אבחנה רפואית ומילא אחר הוראות הרופאים, היום הוא כבר לא פסיבי. הוא בא לחדר המיון מוכן, ויש לו תנאים. הוא כבר חרש בבית את האינטרנט והגיע לאבחנה רפואית מדאיגה עד חשוכת מרפא. יש לו צ'ק ליסט של בדיקות שהוא מתכנן לדרוש בתוקף מהרופאים, ושלא יבלבלו אותו עם העובדות. יש לו מספר הטלפון של האח של גיסתו, כירורג בבית חולים בצפון, כי הוא לא זז בלי סקנד אופיניין, ויש לו גם מנטרה: כל החיים אני משלם לקופת חולים, פעם אחת אני צריך טיפול דחוף, ואני רוצה אותו עכשיו. הרגע. מיד. לפני ההוא עם התקף הלב, לפני ההיא עם הדימום. וכן, הישראלי הממוצע קודם יסיים לראות את "האח הגדול", ורק אחר-כך יתפנה עם כאביו למיון. למה? מפלצת הרייטינג, מתברר, מנצחת גם את הבריאות.

האח הגדול / איור: ליאב צברי

חדר מיון הוא מקום שבו באות לידי ביטוי תכונות האופי הישראליות, לטוב ולרע. זה סיר לחץ שפועל 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ומנקז אליו חרדות, כאבים, עצבים, ולעתים גם חיים שתלויים על בלימה. מה זה מוציא מאיתנו? איך נראים הישראלים כשהם מגיעים לחדרי מיון?

לפרנסין לאוטמן, מנהלת הסיעוד של המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים סורוקה, יש למה להשוות. היא אחות כבר ארבעים שנה, וחוותה מקרוב את השינוי ההתנהגותי: "החולה הישראלי השתנה בגישה שלו, בגלל החשיפה הגדולה לאינטרנט ולכלי התקשורת. כיום הוא יותר מודע, הוא בא עם דרישות מפורטות, והוא יודע בדיוק מה הוא רוצה. המצב הזה דורש מקצועיות רבה יותר מהצוות הרפואי, וגם יותר סבלנות וסובלנות כלפי המטופלים. מצד אחד זה מקל עלינו, כי אנחנו יכולים לדבר עם המטופל באותה שפה ובשקיפות מלאה. מצד שני, זה יוצר לא אחת סיטואציות של הרמת טון וכעסים".

האלימות המילולית כלפי הצוות הרפואי, אם נקרא לילד בשמו, ולעתים רחוקות גם הפיזית, לא השתנתה לאורך השנים. ד"ר יורם קליין, מנהל המחלקה לכירורגיה דחופה וטראומה בבית החולים קפלן, לא לוקח את זה באופן אישי: "ישראלי בחדר מיון מתנהג כמו שהוא מתנהג בכל מקום אחר. אותו אדם שיהיה אלים בכביש ובתור בסופרמרקט הוא גם זה שיהיה אלים ותוקפן בחדר מיון ויחשוב שמגיע לו יותר מאחרים. אנשים חושבים שאם הם במצוקה ובלחץ מותר להם לעשות כל מיני דברים. יש אנשים שלמרות המתח ממשיכים להיות סבלניים ותרבותיים, ויש אנשים שלא".

ד"ר פיני הלפרין, מנהל המחלקה לרפואה דחופה באיכילוב, מאבחן שינוי דרמטי בהתייחסות הכוללת למערכת הרפואית: "מה שלמעשה קורה זה הורדה של מערכת הרפואה והרופאים מן ההדום שעליו עמדנו במשך מאות שנים. מצד אחד אנחנו עדיין מקבלים הרבה כבוד והערכה מן החולים, ומצד שני הם אומרים, 'שמענו עליכם, על בית החולים שלכם או על בתי חולים אחרים, קראנו בעיתון, קראנו פסקי דין, ראינו תחקירים - ואנחנו יודעים שהמערכת מפשלת לפעמים. תוכיח לי שאתה בסדר'. כך, לצד אנשים שמגיעים למיון עם גישה חיובית, רבים מגיעים עם גישה חשדנית".

וכך פוגשים הרופאים את הישראלי החשדן, החקרן, האלים, החצוף; אך גם את הישראלי האמפתי, המשפחתי, שיודע להכיר תודה; ההוא שידחה את הכאבים בחזה עד לסיום הדרבי כדי לראות את הקבוצה שלו מנצחת; ההיא שפשוט אין לה זמן להתאשפז כי היא צריכה לארח עשרים איש בליל הסדר; הישראלי הקשוח שמתעלף בחדר הלידה; המשפחה שמתקשה לטפל בסבא הסיעודי ונוטשת אותו בבית החולים.

הרופאים בחדרי המיון עמוסים לאין שיעור, אבל בד בבד הם רואים בדיוק איך אנחנו מתנהגים, כלפי עצמנו וכלפי אחרים. ככה זה נראה מהעיניים שלהם.

האח הגדול דוחה אשפוז

"באחד הערבים בשבוע שעבר ראיתי שהמיון כמעט ריק, ושאלתי את האחיות מה קרה. הן אמרו, 'אתה לא יודע שיש עכשיו 'האח הגדול'?", מספר ד"ר פיני הלפרין מאיכילוב. "המיון מתרוקן בשעות שבהן התוכנית משודרת, בעיקר בשבועות האחרונים. זה מוכיח שני דברים: ראשית, לאנשים יש היכולת לדחות כאב וסבל; שנית, בחלק מהמקרים אפשר לבחור אם ללכת למיון או לא - ומתברר שלא הכול כל-כך דחוף". לאחר סיום התוכנית המיון מתמלא שוב: "יש כמות חולים מסוימת שמבקרת בכל יום במיון, ובסוף היא תגיע, גם אם זה אחרי 'האח הגדול'".

גם בסורוקה מתקשים להתעלם מהרייטינג של "האח", והחליטו לרתום את ההתמכרות של עם ישראל לטובתם. "יש לנו במיון חמישה מסכים, שמשדרים כל הזמן את ערוץ 20", מספרת פרנסין לאוטמן, מנהלת הסיעוד בחדר המיון. "גילינו שאם נשפר מעט את ההרגשה של החולים בזמן שהם מחכים ונספק להם חוויית המתנה, זה יקל עלינו. אין ספק שעכשיו יש יותר שקט בעמדות ההמתנה".

ד"ר דניאל בן-דב, מנהל בפועל של המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים כרמל בחיפה, מזכיר ש"האח הגדול" לא המציא את הגלגל; הדרבי היה שם קודם. "גברים משתדלים להגיע רק אחרי משחקי גמר ולא באמצע", הוא מבהיר. "יש להם כאבים בחזה, ולמעשה הם עוברים התקף לב, אבל הם מחכים עם ההתקף לסוף הדרבי".

- מה הם חושבים לעצמם?

"הם חושבים שאם הקבוצה שלהם תנצח, הכאבים יחלפו. אבל אז הקבוצה מפסידה, הכאב כמובן לא חולף, והגבר מגיע למיון אחרי שהוא עבר התקף לב".

אבחנתי את עצמי בבית

"הדיון שמתקיים במיון בין הרופא לחולה כולל את הידענות של החולה ושל המלווה שלו, ואני לא אומר את זה בציניות", אומר ד"ר הלפרין. "יש לפציינטים הרבה מקורות: הם היו אצל יועץ או מומחה, קראו באינטרנט או בעיתונות או באין-ספור הבלוגים הרפואיים הקיימים".

"הישראלים מאוד חקרניים, יותר מאחרים", מסכים ד"ר דניאל בן-דב. "הם באים מהבית עם שאלות מוכנות. אנחנו מברכים על כל שאלה, כי המטרה היא שיהיו בהירות והבנה מקסימליות. לפעמים הדברים רלבנטיים, לפעמים הם מטעים".

ד"ר ריאד מג'אדלה, סגן מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבילינסון, נותן דוגמאות להטעיות כאלה. "חולה בא למיון בגלל כאבים בחזה ואמר לי, דוקטור, למה אתה לא עושה לי MRI? אני כבר בדקתי אותו ואני יודע שיש לו כאבים בחזה בגלל שנתפס לו שריר בצוואר, ואין צורך ב-MRI; אבל הוא דורש את הבדיקה הכי משוכללת, ולא משנה לו שהגענו לאבחנה רפואית שבכלל לא דורשת זאת. אדם אחר מגיע עם סחרחורת, הוא קרא באינטרנט שזה עלול להיות קשור לאירוע מוחי, והוא דורש בדיקת CT. אני מסביר לו שאין לו שום סימן קליני לאירוע מוחי, ואם היה צורך בבדיקה היינו עושים אותה ברצון גם בלי שיבקש, אבל הוא דורש, ולפעמים קשה לשכנע אותו שאין שום סיבה".

באתי עם כל החמולה

"הייתי בחדרי מיון בכמה מדינות, אבל בשום מקום לא ראיתי שאדם מגיע למיון עם חמישה-שישה מלווים, כמו שקורה בישראל", אומר ד"ר מג'אדלה. "מגיעים עם האישה, האימא, האחים, הגיס. כל אחד מתחיל לזרוק את התיאוריה שלו ואת הדרישות שלו, והרופאים צריכים לתת מענה ולהתמודד עם זה".

"נדיר שאנשים באים לבד לחדר מיון", מסכים ד"ר יורם קליין מקפלן. "כשלאנשים קשה וכואב, הם רוצים מישהו שיהיה לידם ויעזור להם, וגם יעשה להם סידורים - מרישום בקבלה ועד קניית קפה".

בסורוקה החליטו לשים סוף לעניין החמולה. "אצלנו כל חולה צריך להיכנס למיון עם מלווה אחד בלבד", אומרת לאוטמן. "זה מסייע לנו מעט להתמודד עם העומס".

החמולה אוהבת להתלוות גם לבת המשפחה שכורעת ללדת. "יש מצבים שבהם המשפחה מגיעה למיון יולדות עוד לפני שהיולדת מגיעה", מספרת ד"ר אורית מורן, מנהלת חדרי הלידה בשיבא. "הם שמעו שיש לה צירים, והם מתחילים לחפש אותה בכל הארץ. אחר כך מתברר שהיולדת עדיין לא במצב של לידה והיא צריכה לחזור הביתה. לכי תגידי את זה לכל המשפחה שממתינה".

רק אני ואנוכי

"תכונה ישראלית בולטת בחדר מיון היא אגוצנטריות מוחלטת", קובע ד"ר הלפרין. "אנשים מתרכזים רק בעצמם או במי שהם הביאו, עד כדי התעלמות מוחלטת מכל העולם מסביב - מהמערכת, מהצוות הרפואי ומחולים אחרים. הם באים מכווני מטרה: לקבל טיפול, ועכשיו. המתאם בין מכוונות מטרה לבין החומרה או הדחיפות הוא לפעמים מקרי ואפילו הפוך. לעתים קרובות, ככל שמצבו של החולה קל יותר הוא גם דרשן יותר, כי יש לו כוח לדרוש והוא רוצה לחזור מהר הביתה. מי שבא במצב קשה יותר מבין שהוא צפוי להתאשפז ולהישאר בבית החולים. אנשים נעשים לפעמים אטומים, והם לא מוכנים לשמוע את ההסבר שלנו על תעדוף החולים שאנחנו צריכים לעשות".

"יש חוסר כבוד למרחב האישי והסביבתי", ממשיך ד"ר הלפרין. "בניו יורק אתה יכול ללכת עם מאות אנשים על אותה מדרכה ואיש לא ייגע בך. לישראלי הממוצע אין כבוד כזה לספייס. יושבים לך על הדלפק או על השולחן, עומדים ליד מיטה שבה אתה בודק חולה עירום. הם צובאים עליך, נוגעים בך, הם רוצים תשובה עכשיו, והם חושבים שיש להם זכות מוחלטת לעשות זאת.

"אחד המשפטים הנפוצים שאומרים לנו הוא, 'אני משלם כל החיים לקופת חולים, אני רוצה טיפול עכשיו'. הגישה היא ש'המערכת חייבת לי'. אני לא שופט, ובגדול זה גם נכון, אנחנו מערכת ציבורית. אבל זה מאוד מוחצן וזה מוטח בפנינו פעמים רבות. אני, לצורך העניין, המשרת שלו, כי אני חלק ממערכת שחייבת לו. זה לא בהכרח הרוב, יש הרבה חולים נחמדים ואדיבים, אבל זה מה שבולט. אם הייתה לי אינטראקציה חיובית עם שלושים חולים ועם אחד היה קשה - זה מה שאני זוכר בסוף היום".

מה יגידו האורחים

ד"ר בן-דב מבית החולים כרמל מספר על אפיזודות שכיחות בחדרי מיון בתקופות של חגים: "הרבה נשים מנקות דגים לפני החגים, ואם נפצעים או נדקרים מהדג, חייבים לקבל טיפול. מגיעה אישה שהכינה גפילטע פיש ונדקרה, ואני רוצה לאשפז אותה ולתת לה אנטיביוטיקה דרך הווריד כדי למנוע זיהום. היא אומרת לי, 'יש לי עשרים איש לחג, אני לא יכולה להתאשפז עכשיו'. ואז מתחילה אצלה התלבטות עצומה - מה היא תעשה? וכל זה בזמן שהיא חייבת לקבל טיפול רפואי. אבל האורחים יותר חשובים מהבריאות".

לא רק על הגפילטע עמלים הישראלים לפני החגים, אלא גם על ניקיון הבית, מה שמביא אותם לעתים לבית חולים. "הישראלים עסוקים מאוד בניקיון לקראת פסח, ואלה ימים עמוסים אצלנו במיון", מספר ד"ר מג'אדלה מבילינסון. "אנשים מנקים עם אקונומיקה, משתמשים במי אש, מטפסים על סולמות, שמים כיסא על השיש ונופלים - וכך אנחנו רואים הרבה שברים, פציעות, ופגיעות של קוצר נשימה וצריבות בעיניים בגלל שימוש בחומרי ניקוי רבים".

משאירים את הקשיש לוויקאנד

"יש אנשים שמביאים את ההורים הקשישים שלהם למיון בסופי שבוע", מספר ד"ר בן-דב. "לפעמים זה בגלל שהמטפלת של הקשיש יוצאת לחופשה והמשפחה רוצה לנסוע לסוף שבוע, או שבני המשפחה לא רוצים לעשות את העבודה הקשה שנדרשת לפעמים עם קשישים, במיוחד אם הם סיעודיים. הם מביאים אלינו את הקשיש, יודעים שכאן הוא יקבל השגחה רפואית, ייתנו לו אוכל, יחליפו לו חיתול. הם אומרים לנו, 'נחזור אחר כך', וחוזרים אחרי כמה ימים. לפעמים הבן מתקשר אלינו, אומר שהוא השכן ושהוא רוצה לדרוש בשלומו של הקשיש. לנו ברור שזה הבן, שהוא באילת ושהוא יחזור רק בעוד ארבעה ימים, אבל הוא לא מזדהה כדי שלא נגיד לו לבוא לקחת את אבא שלו הביתה.

"אנחנו עושים מאמצים רבים להסביר למשפחה למה לא צריך לעזוב את הקשיש בבית חולים ולמה מיון זה לא פתרון טוב, אבל לא תמיד זה קל. משפחות נמצאות לפעמים במלכוד, וזאת בעיה מורכבת וכואבת. חשוב להדגיש שלא כולם כאלה: יש הרבה אנשים שלא עוזבים קשישים שמתאשפזים וצמודים למיטה שלהם, או מעדיפים למנוע את האשפוז ולטפל בהם בבית".

ד"ר הלפרין מספר על משא ומתן של ממש שמתנהל בין הצוות הרפואי לבין משפחתו של הקשיש. "המשפחה לא מספרת שהיא רוצה לנסוע, אבל היא מפעילה לחץ על הצוות הרפואי כשהוא רוצה לשחרר את הסבא הביתה".

- מה הם אומרים?

"בדרך כלל הטענה היא 'פספסת', 'לא מצאת את הבעיה', ולפעמים גם 'אנחנו לא יכולים יותר' או 'תחזק אותו'".

- ואז מה?

"ואז מתחיל משא ומתן קונקרטי. יש מצבים שבהם אנחנו משתכנעים ומאשפזים, ויש מצבים שלא. צריך לזכור שבבתי חולים בדרך כלל יש עודף חולים, אין מיטות, והמערכת לא רוצה לשלם על אשפוזים מיותרים".

ד"ר מג'אדלה לא מהסס לנקוב במילים קשות: "חלק מהישראלים פשוט נוטשים את ההורים שלהם במיון. אנחנו רואים את זה בעיקר בפסח, כשהרבה משפחות רוצות לנסוע. יש משפחות שמביאות את הקשיש - ונעלמות. אנחנו רוצים לעזור לקשיש, ובמקרה כזה אנחנו מאשפזים גם אם אין סיבה רפואית, כדי שיהיו לו אוכל חם ומיטה לישון בה".

ומתי הבן חוזר למיון?

"אחרי שבוע, בדרך כלל מאילת או מטבריה".

דוקטור? קודם שהרב יאשר

"מטופלים מהאוכלוסייה החרדית בדרך כלל מתייעצים עם הרב לפני שהם מקבלים את דעת הרופא", מספר ד"ר קליין. "יש להם כל מיני שרי בריאות וסמכויות פסיאודו רפואיות. הם מתקשרים אליהם מהמיון ושואלים אם לעבור בדיקת סי.טי, אם להסכים להתאשפז, ובטח אם כדאי לעבור ניתוח. אנחנו יכולים להכין חדר ניתוח לפציינט, אבל פתאום הוא אומר, 'סליחה, להתראות, אני הולך לבית חולים אחר, כי ככה הרב אמר לי'".

ד"ר בן-דב סבור שהצורך לקבל חוות דעת נוספות ייחודי לישראלים: "מניסיוני, אם אומרים לאנגלי שהוא צריך לעבור ניתוח, הוא יגיד, בסדר, מתי? אם אומרים לישראלי שהוא צריך לעבור ניתוח, הוא יגיד רגע, אני צריך סקנד אופיניין, או אני צריך לשאול את הרב. אז מתקשרים לרב או לרופא, ובשלט רחוק הוא מחליט על הטיפול הרפואי, ואז חוזרים ואומרים לנו בסדר, הרב מרשה שתעשו את הטיפול, או שהוא לא מרשה. בדרך כלל, מה שטוב לחולה טוב גם לנו, אבל אם יש דברים שעלולים לפגוע לו בבריאות אנחנו כמובן מזהירים".

מוציאים את העצבים על בני הזוג. הצוות הרפואי של המיון באיכילוב מספק "אישור רפואי" לכך שבני הזוג של המאושפזים נאלצים לספוג את העצבים שלהם כמו שאף אחד אחר לא: ד"ר הלפרין מספר על מחקר שערך בקרב 330 חולים שהגיעו לחדר המיון, מחציתם נשים ומחציתם גברים, עם פציעות, עם שברים ועם חתכים. כשבדקו הרופאים את הביטוי האמוציונלי של הכאב, מצאו שבכי היה נפוץ פי שניים בקרב נשים מאשר בקרב גברים, ואילו גברים התלוננו באופן מילולי פי שניים מנשים.

ממצא מעניין הוא שנשים התלוננו יותר על הכאב כשהיה לצדן גבר; אם לוו על-ידי נשים, קיטרו פחות. כך גם הגברים: התלוננו יותר כשהיו על-יד האישה או האם, אבל הצליחו להתאפק והפגינו קשיחות כשהיו מלווים על-ידי גברים. במילים אחרות: הבכי והקיטורים גוברים כשמישהו מהמין האחר נמצא על ידינו.

עם החמות במיון יולדות

לא רק בחדרי המיון הכלליים חלו שינויים בפרופיל המטופלים, גם במיון היולדות הדבר בולט מאוד. "פעם הרופא היה אלוהים", אומרת ד"ר אורית מורן, מנהלת חדרי הלידה בשיבא. "לא שאלו את היולדת מה היא רוצה - הרופא החליט בשבילה הכול. המשפחה כלל לא נכנסה לחדר הלידה. כיום היולדת מגיעה עם תוכנית לידה מסודרת ומפורטת. הציבור הישראלי הפך ליותר תובעני ולפחות מקבל כמובן מאליו את דעת הרופאים".

ד"ר מורן רואה את התהליך כחיובי בעיקרו: "אני חושבת שזו זכותה של האישה על גופה. צריך להסביר ולתת לה - ככל שהמצב הרפואי מאפשר - לקחת חלק באחריות על תהליך הלידה. אבל במקביל יש גם חוסר סבלנות וסובלנות למצוקות מסביב; גם אם מיון היולדות מפוצץ והצוות מתרוצץ כמו עכברים מורעלים, יש משפחות שדורשות פתרון עכשיו. לא קל לנו להתמודד עם זה, אבל זה אנושי" .

ד"ר רינת גבאי בן-זיו מבילינסון משתפת באנקדוטות ממיון יולדות: "במקרים רבים החמות מגיעה יחד עם בני הזוג. אבל לעתים קרובות הם פשוט לא מעוניינים שהיא תישאר בחדר הלידה. הבן וגם הכלה לא יודעים איך להגיד לה את זה, אז הם רומזים לנו שישמחו אם נמצא דרך להוציא אותה. הנוכחות שלה לא מפריעה לצוות המטפל, אבל לפעמים היא מפריעה ליולדת ולמהלך התקין של הלידה. אז אנחנו מוצאים כל מיני סיבות ורומזים לה בעדינות למה היא צריכה לצאת החוצה".

אנקדוטה נוספת לא תפתיע נשים שכבר ילדו, אבל מעניין לדעת שהיא כבר מעוגנת בנהלים: מתברר שהצוות הרפואי נדרש לעתים לפקח גם על בריאותו של הגבר החיוור בחדר הלידה. "אנחנו תמיד דואגים שהגברים ישבו ולא יעמדו בחדר לידה", אומרת ד"ר גבאי בן-זיו. "קורה לא מעט שגברים מתעלפים. לפעמים קוראים לנו לחדר הלידה, אנחנו רואים שאצל היולדת הכול בסדר, אבל הגבר שוכב מעולף על הרצפה. זה קורה לא מעט בלידות מכשירניות, שבהן זה כבר נוהל אצלנו להושיב את הגבר על כורסה, ובמהלך הלידה אנחנו תמיד עם עין אחת עליו כדי לוודא שהוא בסדר".

אז מתי הכי טוב להתאשפז

"מי שרוצה לבוא למיון כשאין עומס, שיבוא בשמונה בבוקר או בשתיים בלילה", מייעצת לאוטמן מסורוקה. "הימים העמוסים אצלנו הם ראשון וחמישי, אבל האמת היא שכל הימים עמוסים. מספר הפונים למיון השנה גדל ב-10% לעומת השנה שעברה".

"העומס אצלנו הוא בעיקר בימים ראשון, שני וחמישי", אומר ד"ר מג'אדלה מבילינסון. יש לכך כמה סיבות: הרבה אנשים מגיעים אחרי השבת; רופאי משפחה מפנים למיון בראשון בבוקר, ובשעות האלה גם רופאים עושים סבב חולים בבתי אבות ומפנים במידת הצורך לבית חולים. בשלישי וברביעי יש ירידה במספר הפונים, ובחמישי שוב עלייה. אנשים אומרים לעצמם, עדיף שאני לא אתקע במיון בסוף שבוע, כדאי לי ללכת עכשיו". לדבריו, זמן ההמתנה בחדר מיון בישראל הוא ארבע שעות בממוצע. פלא שרוב האנשים עצבניים?

עוד כתבות

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית