גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסעדת יהודה ורוזה מציעה בשרים משובחים והפעלה לסועדים

המסעדה במושב אילניה מציעה הפעלה שבה כל סועד מוזמן להכין לעצמו את הבשר כמו שהוא אוהב ■ "יש מאחורינו תרבות של צליית בשר בת 400 אלף שנה"

"לא סתם אנחנו להוטים כל-כך אחרי בשר על האש", מכריז אמיר ערב. "יש מאחורינו תרבות של צליית בשר בת 400 אלף שנה, עוד מהימים שבהם האדם הקדמון גילה את היתרונות של האש. מה לעשות, המערכת החיסונית שלנו לא עומדת באכילת בשר נא, וגם השיניים שלנו לא מספיק חזקות. לפעמים אני מתגעגע לימים ההם, כשאנשים ישבו ליד המדורות בלילה, עיצבו כלים וזרקו את שאריות הבשר לכלבים. אני רומנטיקן, אני לא מתלהב מהמהפכה החקלאית. היא הרחיקה אותנו מהאש".

אמיר ערב אמנם מגדיר עצמו כרומנטיקן, אבל תכלס הוא איש מדע, עובד על פיתוחים חקלאיים במכון וולקני, מלמד בפקולטה לחקלאות, ובזמנו הפנוי ממציא פטנטים. בזמן שהוא מדבר אנחנו יושבים סביב אחת ההמצאות שלו, שולחן-גריל ללא עשן, וזוללים נתחי בשר מצוינים שנצלו על המתקן. אמיר ואחיו עמוס הם הבעלים של מסעדת יהודה ורוזה במושבה אילניה (סג'רה), שמגישה את הטלאים שמגדל עמוס, כשהם צלויים במתקן שאמיר פיתח.

המתקן הזה הוא אולי מקבילה בת ימינו לאכילה המשותפת הקדומה סביב המדורה: יושבים הסועדים סביב השולחן, שבתוכו שקועה מעין פיילה ובה פחמים לוהטים (מבודדים היטב, השולחן בטמפרטורה רגילה) ומעליה רשת צלייה. כל סועד מקבל נתחי בשר לפי הזמנתו - אנטרקורט, סינטה, קציצות - וצולה לעצמו את הנתח שלו לפי טעמו ולפי דרגת העשייה החביבה עליו.

האש שעל השולחן ניתנת לשליטה באמצעות מתג קטן, המווסת את זרימת האוויר מעל הגחלים. הגימיק הוא שיש אש, אבל אין עשן ואין ריחות עשן. צינור שאיבה סופח את העשן, והסועדים יכולים ליהנות מהיתרונות של "על האש" בלי החסרונות של האש.

פיתוח ישראלי לגריל קוריאני

מי שמכיר קצת את מטבחי אסיה נזכר מיד בגריל הקוריאני. אמיר מאשר שזה אכן פיתוח ישראלי למתקן הקוריאני המוכר. מספר רון פז, אוהב גדול של תרבות קוריאה, שהפעיל את מסעדת סיאול הקוריאנית ביד חרוצים בתל אביב (שנסגרה בינתיים) יחד עם אשתו הקוריאנית און-סול: "הגריל הקוריאני, שהוא אחד הדברים הכי מזוהים עם המטבח הזה, הוא בכלל לא מסורת עממית רבת שנים כפי שרבים חושבים בטעות. במקור הגריל הקוריאני היה שייך למעמד הגבוה, כי רק להם היה בשר בכמויות שמצדיקות להפעיל גריל. האדם הממוצע אכל בשר לעתים רחוקות, וגם אז הסתפק בנתח קטן, שעושים מנו מרק שאפשר לחלק בין הרבה פיות רעבים.

"רק בעשורים האחרונים הגריל הפך לעממי. ברוב המסעדות בקוריאה (ובמסעדות קוריאניות בעולם) יש שולחנות נמוכים, שסביבם יושבים בישיבה מזרחית על כריות. במרכז השולחן מותקן גריל. בשיטה המסורתית זהו גריל פחמים-גחלים, וכיום מסיבות פרקטיות משתמשים בגז או בחשמל".

במסעדה שהפעיל פז הוא סידר תשתית גז מתחת לרצפה, וממנה יצא צינור שהתחבר למרכז השולחן. כל השולחנות היו מחוברים לגז, ובכולם הייתה תשתית צלייה ראויה. "הגריל הזה היה אטרקציה", הוא נזכר, "זה הפך את הארוחה לחוויה, להפעלה, כשהסועדים מכינים לעצמם את המנה. זה היה שובר קרח מצוין לאירוח מקצועי או לדייט ראשון. יש במה להתעסק, יש על מה לדבר, וזה הופך לפרויקט משותף: 'תכין, תשים, תהפוך'.

"אחת הבעיות הייתה שלא כולם מיומנים בטיפול בבשר, והסועדים נאלצו לקרוא למלצרים לפני (ולפעמים אחרי) שהבשר נשרף. מצד אחד, חסכנו הרבה זמן בישול במטבח; מצד שני, זה הצריך מיומנות ותשומת לב רבה מהמלצרים, שנאלצו לרוץ כל הזמן משולחן לשולחן. אבל הבעיה העיקרית הייתה העשן. כשהמסעדה הייתה מלאה בארבעים סועדים והעשן אפף את כולם, זו הייתה מכה".

מסעדה / צילום : אדוארד קפרוב

המדיום שלך, הרייר שלי

ביהודה ורוזה העשן מכל השולחנות נשאב בשאיבה מרכזית אחת, ואמיר מספר שהקפיד להגיע לתוצאה של יחס קבוע בין אוויר לעשן (פי מאה אוויר יותר מעשן). בינתיים מביאים לנו את הפחמים, ומוזגים מים לתעלה שבתחתית המתקן, לקירור השולחן ולניקוז השומן שניגר מהבשר. אם השומן יגיע לפחמים - תהיה התלקחות.

עד שהעסק יתחמם לטמפרטורה הרצויה, אוכלים מנות ראשונות (מצוינות, טריות, עם ירקות אורגניים שנקטפו מהגינה). יש גם מנות לצמחונים. אנחנו דגמנו מרק עגבניות ועדשים, פשטידה על בסיס פטריות ואגוזים, מנת עדשים בירקות קצוצים (ראו מתכון).

ואז הביאו לנו את הבשר. אחד מאיתנו היה דרום אפריקאי במקור, שגדל כנער בחוות ענק בזימבובאה. כל מי שגדל שם הבין בבשר, ולא באופן תיאורטי. מי שרצה סטייק, הלך לאטליז הקטן של החווה, וחתך לעצמו את הנתח שבחר לו. הבחור הזה, כפי שאפשר לשער, קצת מפונק ביחס לאיכות הבשרים שעולים על צלחתו. באופן לא מפתיע, יש לו גם הרבה ביקורת על איכות הבשר שמוגש לו ברבות ממסעדות ארצנו.

המתנו דרוכים למוצא פיו. בעינינו, שאר יושבי השולחן ההדיוטות, הבשר היה מצוין, טרי וטעים מאוד. אבל מה יגיד המומחה? החיוך שהתפשט על פניו היה תשובה מספקת. לבקשתנו הוא הואיל גם לפרט: "הטלה מצוין. בשר יפהפה. איכות עילית. הבקר בסדר גמור, אבל לא באותה רמה". עמוס, אחיו של אמיר ושותפו למסעדה, זורח ופורח. את הטלאים הוא מגדל במו ידיו, בדיר שנמצא במרחק כמאה מטרים מהמסעדה. את הבקר הוא קונה מהשכנים. במקום פועל אגב אטליז קטן, שאפשר לקנות בו הביתה את הבשר של המסעדה. הבשר נארז בקופסת קלקר עם קרח.

האכילה, כמו בגריל הקוריאני המקורי, חווייתית וחברתית, וכולם חולקים עם כולם. מכיוון שלא לכל הנתחים נדרש אותו זמן צלייה, טועמים את מה שמוכן ראשון. אמיר ועמוס מסבירים שהשיטה הזו חוסכת הרבה אי-הבנות ואי-נעימויות עם המטבח, כפי שקורה לא פעם במסעדות בגלל חוסר אחידות במושגים. סועד מבקש מדיום-רייר, אבל מה שבעיניו מדיום-רייר, במטבח נחשב לוול דן. ככה כל אחד מכין לעצמו כמו שהוא אוהב. מצד שני, מי שאינו מיומן עלול להרוס נתח בשר טוב.

כשהבטן מלאה, אפשר להתחיל להסתכל סביב. יהודה ורוזה, שעל-שמם נקראת המסעדה, היו הסבא והסבתא של אמיר ושל עמוס, ובית האיכרים העתיק הזה היה ביתם. בית איכרים גלילי, ישן ומלא אווירה, עם אבנים גדולות מסותתות, חצר פנימית גדולה ושרידי רפת.

המעצבים השכילו לשמר את האווירה הזו ולא לעצב יותר מדי. על חלק מהקירות הושארו אפילו פיסות הטיח המקוריות, כמו פרסקו עתיק. המרצפות השבורות הוחלפו באריחים מצוירים, מתאימים לסגנון. הבית נושם גם היסטוריה, לא רק אווירה. "הבית נבנה ב-1902. יהודה ורוזה היו אריסים על אדמת הברון הירש", מספר אמיר. "אנשי ארגון השומר היו כאן. מניה שוחט הגיעה לכאן ב-1907, רכובה על סוסה ונועלת מגפיים גבוהים, כמו קוזקית. על המרפסת הזו התחתנו היא וישראל שוחט", אומר אמיר בגאווה. "אבא שלי היה בחתונה שלהם, כילד". על אחד הקירות בחוץ שמור חור שנוצר מאחד הכדורים שירו החיילים של קאוקג'י ב-1948. "סג'רה הייתה מובלעת יהודית בתוך ים של כפרים ערביים, כמו נצרים", אומר אמיר. "היה פה קרב קשה". כיום זהו מושב נעים, רגוע, טובל בירק, מול כפר תבור. מניה שוחט יכולה להרגיע, לקשור את הסוסה, להתרווח במרפסת היפה ולהזמין לעצמה סטייק.

המחירים לא בדיוק העלייה השנייה, גם אם הוגנים לאור הכמות והאיכות: פלטה זוגית של 600 גרמים אנטרקוט וסינטה מיושנים, שתי תוספות לבחירה, שתי מנות פתיחה ולחם - 279 שקלים. קציצות טלה, סטיק עין טלה אנטרקוט או סינטה ופרגית, 2 תוספות, לחם ומנות פתיחה - 269 שקלים.

מסעדת יהודה ורוזה, מושב אילניה (על כביש 65 דרומית לצומת גולני). סגורה בימי ראשון.

טל' 054-4716393, 04-6769159

לאתר המסעדה לחץ כאן.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו