גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך זינקו מחירי דירות בפריפריה עד 150% הודות לכבישים

עד כמה הכבישים ורשת הרכבות תורמים לעליית ערך הפריפריה ומחירי הדירות, והאם ההשקעות כעת בצפון יכפילו את מחירי הדירות?

בעוד שבמשרד השיכון מקדמים במרץ הצעה לסבסד משכנתאות לזוגות צעירים הרוכשים דירה ראשונה בפריפריה, כדאי לשוב ולזכור שלהפרחת השממה אבות רבים - ואחד מהם היא כמובן השקעת הכסף בתשתיות.

וההבדל בין השניים? בעוד שהוזלת משכנתאות תמשוך אוכלוסיות רגישות למחיר, שמן הסתם חלשות יותר, הרי ששיפור התשתיות יכול לאפשר נגישות גבוהה יותר למרכז, למקומות העבודה הטובים, לבעלי רכב - כל אלה עומדים בקנה אחד עם אוכלוסיות חזקות יותר.

"הגישה שלנו היא הגישה הכלכלית, תומכת בגישת ה-OECD - המצדדת בהשקעה בתשתיות ולא בפיתוי הפרט לבוא לפריפריה מבלי שיש לו אופציות של תעסוקה וחינוך", אמר ל"גלובס" השבוע גורם באוצר.

יחד עם זאת, לא במשרד התחבורה ולא במשרד האוצר נעשה עד כה מחקר מסודר הבודק האם שיפור תשתיות התחבורה הביא לעלייה בביקוש, אם כי באגף התקציבים באוצר הפנו אותנו לניסיון העולמי המצטבר, המצביע על עליות מחירים דווקא בתחום הנדל"ן המסחרי, לאורך תחנות רכבת למשל.

כאן מתחיל בעצם הסיפור שלנו. במציאות בה ליטר בנזין עולה 7 שקלים ושר התחבורה ישראל כ"ץ מתבטא תחת כל עץ רענן כיצד הפתרון לכך טמון בסלילת כבישים ובעידוד התחבורה הציבורית, מעניין להתבונן אחורה ולבדוק האם מה שנעשה עד כה אכן שינה מישהו; האם נגישות תחבורתית טובה יותר ביישוב כזה או אחר הביאה לעלייה בביקוש באותו מקום, ביקוש שניתן לתרגם אותו לעליות מחירי דיור.

שלושת היסודות הבסיסיים עליהם ניתן להסתמך הם פתיחת תחנות רכבת חדשות, הפרטה של אשכולות תחבורה ציבורית למפעילי אוטובוסים חדשים וסלילה של כבישים חדשים, לרבות כמובן פתיחתו של כביש 6.

בנימינה למשל, נהנתה כידוע מפתיחתו של כביש 6, שהצטרף לתחנת הרכבת הסמוכה לה. אהוד המאירי, יו"ר חברת שמאי המקרקעין הנושאת את שמו, מציין כי מחירי הדירות במושבה עלו ב-5 השנים האחרונות בכ-150%, כתוצאה מקיצור זמני הנסיעה הן לתל אביב והן לחיפה. "כיום, מרחק ההגעה ברכבת לעבודה בת"א או בחיפה אינו ארוך מהזמן הנדרש להגיע מפתח-תקוה לת"א".

גם גדרה ביססה את עצמה כגבול הדרומי של המרכז ("בין גדרה לחדרה") הודות לכביש 6. לדברי המאירי, גדרה הייתה בשוליים ונתפסה כקרובה יותר לדרום, אך היא קלטה משפחות מהמרכז "שרואות כיום את גדרה כחלק מהמרכז אך ירוקה ממנו, וכמקום המאפשר רכישת בית צמוד קרקע במחיר סביר". מחירי הדירות במושבה זינקו באותה תקופה ב-115%.

שיעור עלייה דומה (110%) במחירי הדיור ניתן למצוא בפרדס חנה, המרוחקת קילומטרים ספורים מבנימינה, וגם היא נהנתה מהקרבה לכביש 6. לפי השמאי, המועצה המקומית זוכה לביקוש בעיקר בקרב זוגות צעירים ומשפרי דיור המחפשים לרכוש דירה במחירים סבירים ובאיכות חיים כפרית. ככלל, כביש 6 משמש כמקרה מבחן יפה לפיו רוב היישובים לאורך התוואי שלו גילמו עליות מחירים מדהימות, אם כי לא בטוח שהמחירים לא עלו כבר לפני כן, ובכך צפו את השיפור בתשתיות התחבורה.

"בדרך כלל דואגים ליידע את הציבור על פרויקט תחבורתי שנפתח עוד לפני כן, כי יש לזה השפעה מהותית על הקהל הרלוונטי עוד לפני שהפרויקט נפתח בפועל", טוענת שמאית המקרקעין נחמה בוגין, למרות שלטענתה מרבית העליות במחירי הנכסים מגיעות לאחר שהפרויקטים נפתחו. "צריך לזכור שיש גם את המנטליות הישראלית, שנשענת על ניסיון העבר, לפיו 'אולי אמרו שתהיה פה רכבת, אבל מי אמר שהיא באמת תגיע'". כשמסתכלים על פילים לבנים שעמדו פה עשרות שנים, כמו התחנה המרכזית החדשה בתל-אביב ואפילו הרכבת הקלה שממאנת לקום באותו מטרופולין, מוכרחים להודות שיש בזה משהו.

דרומה מהמרכז, בוגין מצביעה על מכנה משותף לערים כמו באר-שבע, יבנה ואשקלון: "כולן הונגשו באופן דרמטי. באשקלון הייתה עליית מחירים של 20%-25%, ולדעתי זה נובע מהנגישות. אפשר לחוש שסוגיית הנגישות חשובה כשאתה בא במגע עם יזמים".

באשקלון ניתן לזקוף אולי רגיעה יחסית במישור הביטחוני, אולם באנגלו סכסון יודעים להגיד גם כי בשנים האחרונות תושבי יישובים דרומית לה, כמו נתיבות ושדרות, רכשו בה דירות הודות לרכבת שנעצרת בעיר.

"למרות העלייה במחירי הדירות בעיר, אשקלון עדיין נחשבת זולה יותר מאשדוד, ונגישה לתל אביב הודות לרכבת", אומר מיקי פרי, הזכיין המקומי של הרשת. לא שחלקה של אשדוד (בה הופרטה התחבורה הציבורית) נפקד. "ההשפעה על מחירי הדירות שם משמעותית לא פחות מבאשקלון", אומרת בוגין.

גם בירת הנגב כאמור נהנית ממגמה דומה. "כבר קיימים בבאר-שבע מגדלי יוקרה עם תג מחיר של 3 מיליון שקל לדירה", מזכירה בוגין. "אפשר לייחס את זה לאוכלוסייה חזקה יותר שמגיעה לעיר, שנוח לה לקחת בבוקר רכבת לתל-אביב". בבאר-שבע נפתחה כבר בשנת 2000 תחנת רכבת נוספת ("באר שבע-מרכז") ושנתיים לאחר מכן גם הופרטו גם קווי האוטובוס לת"א לידי חברת מטרופולין, שהביאו לירידה משמעותית במחירי הנסיעה. גם היישוב הסמוך להבים נהנה מהטרנד.

431 משנה סדרי עולם

בחזרה למרכז, כביש נוסף שהשפיע על מפת המגורים הוא 431, שנפתח לתנועה במלואו ב-2009 וחיבר בין החלק הדרומי של גוש דן לבין השפלה. מדובר בכביש רוחב שמחבר את נתיבי איילון (20) עם כביש 4, כביש 42, כביש 40, כביש 1 וכביש 6, עד לעיר מודיעין. בין היתר הוא עובר במחלף נס ציונה (ליד תחנת הרכבת ראשונים), עיר המהווה גם היא חלופה למשפחות צעירות שלא רוצות להתרחק מגוש דן יתר על המידה. "הכביש חיבר את נס ציונה לרשת הכבישים המהירים הארצית, דרומה לאשדוד ומזרחה למודיעין ולירושלים", אומר המאירי, ומציין כי המחירים עלו שם ב-5 שנים ב-140%, על רקע בניית שכונות חדשות סמוך לפארק המדע בעיר.

גם מודיעין, בה מסתיים הכביש, נהנתה מתנופת צמיחה ומעבר למיקום האסטרטגי שלה באמצע הדרך בין תל-אביב לירושלים ("מקום אידיאלי", אומר המאירי), היא נהנתה מהחיבור לכביש 431, כמו גם מהפרטת התחבורה הציבורית לידי ואוליה ומפתיחת שתי תחנות רכבת (פאתי מודיעין ב-2007 ומודיעין מרכז שנה אחר-כך). לא בכדי, מציין המאירי כי המחירים עלו שם ב-70% - עלייה אותה הוא עדיין מגדיר "הדרגתית" ו"בשיעור נמוך יחסית", בהתאם להתפתחות העיר ובגלל היצע הקרקעות במכרזים.

זו כמובן תמונה חלקית, הן בגלל שהנגישות בעשור האחרון השתפרה במקומות נוספים והן כי באופן טבעי, קשה לבודד גורם זה מיתר ההשפעות ולראות בו הסיבה היחידה לעליית מחירים באותם יישובים. אבל כאמור, גם באוצר מסכימים עם הטענה שיש למשוך אוכלוסייה חזקה לפריפריה באמצעות השקעה בתחבורה (ובתעסוקה), ואגב כך מתנגדים להצעת החוק לסבסד את המשכנתאות בפריפריה.

בהתייחס לאותו היבט תעסוקתי, באוצר מדברים על תוכנית המשותפת למשרדי הפנים והתמ"ת, במטרה להפוך אזורי תעשייה מסוימים בפריפריה לאטרקטיביים יותר באמצעות מתן הטבות שיעניקו להם יתרון מול המרכז.

בהיבט התחבורתי מתגאים שם בתוכנית נתיבי ישראל, אם כי רק לפני שבועיים טען השר כ"ץ בכנס התחבורה הציבורית, כי האוצר לא ממש תמך בתוכנית. כ"ץ עצמו טען השבוע, כי "בכל מקום אליו מגיעים כבישים חדשים, מחלפים, מסילות ותחנות רכבת - מרגישים מיד עלייה בערך הנדל"ן והקרקע. כל ההשקעות שנעשות כעת בצפון יכפילו את מחירי הנדל"ן והמגרשים".

בהקשר הזה, אומרים באוצר, כי בעולם הרחב הרשויות השלטוניות דווקא צופות את עליית השווי הנדל"ני כשהן באות לתכנן פרויקטים בתחום מערכות הסעת המונים. "בכל מקום בו נפתחת שלוחה של רכבת קלה שווי הנכס עולה, ולכן הרבה פעמים בחו"ל גובות העיריות סוג של מס השבחה".

בארץ התמונה מורכבת יותר - על אף שקיימים חוקים שתיאורטית מאפשרים לגבות מס על השבחת הנכס, הדבר טרם נעשה. עם זאת, באוצר תומכים בהקמת רשויות מטרופוליטניות בעלות סמכויות לקידום מערכות תחבורה, ולא מן הנמנע שהן יראו בהטלת מס כזה כלי למימון מערכות תחבורה כאלו - בין אם על התושבים ובין אם על המעסיקים, כפי שקורה היום בצרפת.

ומה יקרה במצב שכזה? סביר להניח שאם האזרח הקטן יצטרך להוציא עוד כסף מהכיס, הוא יעדיף להוציא אותו בעבור דירה במרכז - שם לפחות הוא תלוי הרבה פחות בחסדי הפיתוח של הממשלה.

עוד כתבות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים