גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלוויון מנסה לצאת לדרך חדשה: האם היא תצליח?

אחרי שמספר העובדים שלה הצטמק כמעט בחצי והכנסותיה נפגעו, באלווריון מנסים לשנות כיוון, ולהתבסס על שוק האנטרפרייז בו היא מצליחה להציג רווחיות

לאחר שנה סוערת ורצופת טלטלות, ברור כבר לכל שחברת ציוד התקשורת הישראלית אלווריון עומדת בפני פרשת דרכים, והשאלה היא לאן היא הולכת מכאן: האם, כפי שמתכננת ההנהלה, תוכל אלווריון להפוך לחברה רווחית ורזה שתנצל את ההזדמנויות הגלומות בשוקי היעד שלה ותתפתח גם לנישות נוספות, או שהיא תמשיך לשרוף מזומנים, לאבד עניין מבחינת המשקיעים, ואולי אף את זכות הקיום שלה?

לפני שננסה לפצח את השאלה הזאת, קצת רקע. אלווריון, שנוסדה ממיזוג החברות הישראליות פלוור ובריזקום, מספקת פתרונות תקשורת אלחוטית בפס רחב, ומתמקדת בטכנולוגיית התקשורת WiMAX. בעבר נחשבה הטכנולוגיה הזו לדור הבא של רשתות הסלולר, אך בשנים האחרונות, דווקא טכנולוגיה מתחרה, LTE, תפסה את הבכורה בשוק. ובכל זאת, גם טכנולוגיית ה-WiMAX מצאה את מקומה, כטכנולוגיה לחיבור אזורים מרוחקים לתשתיות תקשורת בפס רחב.

אלווריון עצמה, שגם בשנות השיא שלה התקשתה לייצר רווחיות גבוהה לאורך זמן, נדרשה בשנים האחרונות נדרשה לכמה סבבי פיטורים, ומספר העובדים שלה הצטמק כמעט בחצי. את שנת 2010 היא סיימה עם ירידה של 16.3% בהכנסות, שהסתכמו ב-205.2 מיליון דולר. בשורת הרווח, מבין שש השנים האחרונות, הייתה אלווריון רווחית על בסיס GAAP בשנת 2007 בלבד.

מאז סוף 2009 מנהל את החברה ערן גורב, שהיה בעבר מנהל הפעילות של נייס באמריקה. גורב החליף בתפקיד את צביקה פרידמן שמונה לתפקיד ב-2005, לאחר שהיה בכיר בפלוור, ואחרי המיזוג שיצר את אלווריון כיהן כנשיא ומנהל התפעול שלה.

גורב, שהגיע מתחום האנטרפרייז - שוק הלקוחות העסקיים והממשלתיים - החליט למקד את אלווריון בתחום זה. כיום, 60% מהכנסות החברה מגיעות מפעילות הטלקום, כלומר מספקיות תקשורת, ו-40% משוק האנטרפרייז, אולם התכנון הוא להסיט משאבים לתחום.

לזכותו של גורב יש לציין כי גם בשנה קשה כמו 2010, פעילות החברה בשוק האנטרפרייז גדלה, והניבה לאלווריון רווחים, מה שהוביל את החברה להחליט על השקעות נוספות בתחום כדי לקצור עוד פירות בהמשך. במקביל, אלווריון ממשיכה לפעול בשוק המרכזי שלה, הטלקום, אך הציפיות ממנו יורדות.

תחת ניהולו של גורב נכנסה החברה לתחום פעילות חדש, טכנולוגיית התקשורת TD-LTE, והמטרה היא לספק בעתיד גם פתרונות משלימים לרשתות סלולר מתקדמות, כמנוע צמיחה נוסף.

לא מסוגלים להתחרות בסינים

בינתיים, התגובה בשוק לאסטרטגיה החדשה היא בעיקר סקפטיות. מאז שאלווריון פרסמה את הדוחות השנתיים ל-2010, שהיו חלשים מאוד, ירדה המניה ב-10.4%, ושווי החברה עומד על 123 מיליון דולר בלבד. אלווריון, שרק לפני שלוש שנים וחצי נגעה בשווי של 900 מיליון דולר והייתה יעד לרכישה בידי סיסקו, כבר מזמן אינה חברת חלום מבחינת המשקיעים בוול סטריט.

במחלקת המחקר של דויטשה בנק כתבו לאחר פרסום הדוחות האחרונים שאלווריון מחפשת זהות חדשה. להערכתם, בסופו של דבר היא תהפוך לחברת נישה עם בסיס לקוחות קטן יותר והכנסות נמוכות יותר.

"הדאגה שלנו היא שאלווריון לא יודעת איזה סוג של עסקים היא מנהלת עכשיו", כתב האנליסט ג'ונתן גולדברג מדויטשה בנק. "קשה להיות אופטימי בנוגע לסיכויי החברה. התפקיד שהם יוצרים לעצמם עשוי להתקיים, אך ישנם סיכונים".

במקביל, גם בבנק ההשקעות אופנהיימר העריכו שמוקדם עדיין להעריך את מידת הצלחתם של השינויים הנעשים בחברה, או לקבוע האם הללו יתפתחו כפי שההנהלה מצפה.

אבל לא רק האנליסטים מהוססים, גם בקרב עובדי אלווריון קיימת תחושה של אי ודאות. ייתכן שההתמקדות בשוק האנטרפרייז תוכיח את עצמה בעתיד - אלווריון תחזור לצמוח ולהרוויח, ואולי שוב תהפוך ליעד מעניין לרכישה - אבל ההתמקדות באנטרפרייז יכולה להיתפס גם כחזרה לאחור, משום שזה היה עיקר הפעילות של בריזקום, אחת מהחברות שממנה כאמור נוצרה אלווריון לפני עשור.

"אלווריון, כמו כל התעשייה, רואה שחברות סיניות תופסות מעמד חזק בשוק הטלקום", מנתח את המצב גורם בתעשייה. "אם חברת תקשורת מאפריקה רוצה להקים רשת תקשורת, היא צריכה הרבה כסף והמימון מגיע באמצעות קווי אשראי מספקיות כמו אלווריון. אף חברה לא מסוגלת לעמוד בתנאים שהסינים מציעים, ולכן חברה כמו Huawei הסינית לוקחת נתחי שוק רציניים".

"כואב הלב על המצב באלווריון"

באנטרפרייז, השוק בו מתמקדת אלווריון, ושבו היא מאמינה כי יש לה יתרון יחסי ברמה הטכנולוגית, הסינים אינם מהווים איום בשלב זה. אמנם המתחרה המרכזית היא מוטורולה, לא בדיוק חברה קטנה, אבל אלווריון מוצאת שם את מקומה. פרויקטים שמעניינים אותה כוללים לדוגמה מיזם בו עירייה מחליטה להתקין תקשורת אלחוטית בשירותי החירום או במוסדות החינוך בה. "אלה פרויקטים קטנים ורווחיים", מסביר אותו גורם.

ההערכה היא שאלווריון תוכל להשתמש בכסף שבקופתה - 83.3 מיליון דולר, אם כי המזומנים יורדים מדי רבעון בתקופה האחרונה - כדי לבצע רכישות שיחזקו אותה בתחום.

ובל זאת, ולמרות שאלווריון לא נוטשת את שוק הטלקום, יש מי שרואה בהתמקדות באנטרפרייז פספוס. זאת, על רקע הצלחות עבר של החברה בתחום הטלקום. כך, בין היתר, הצליחה אלווריון לגבור על מתחרות גדולות, וגם להשיג חוזי ענק כמו זה שנחתם ב-2009 עם Open Range מארה"ב, בהיקף של מעל 100 מיליון דולר.

באלווריון אין כיום בעל מניות דומיננטי, שיכול להשפיע על הכיוון אליו פונה החברה. אף גורם לא מחזיק ביותר מ-5% מהמניות. לפיכך, מצב בו גוף מוסדי אקטיביסטי ירכוש בשוק הפתוח מניות של אלווריון ויציב דרישות בנוגע לפעילות החברה - כמו שנעשה בימים אלה ממש בצורן - הוא אפשרי.

בעבר עוררה אלווריון עניין בקרב מוסדיים ישראליים לפחות, וייתכן שבעתיד היא תחזור לעניין אותם. בינתיים, גם אם יש עניין כזה, הוא לא בא לידי ביטוי ברכישת מניות מסיבית מצד גורמים מוסדיים כלשהם.

"כואב הלב על המצב באלווריון, חברה ישראלית שמתרסקת", אומר ל"גלובס" בכיר בהיי-טק הישראלי, שמכיר את החברה כבר שנים. הוא מספר שעל רקע סבבי הפיטורים התכופים מורל העובדים נמוך, וקובל על כך שהמנכ"ל, גורב, מנהל את החברה ממקום מגוריו בארה"ב, במקום ממטה החברה ברמת החייל. זאת כשגם היו"ר הוותיק, אנטוני מאהר, נמצא בארה"ב.

"איך אפשר לנהל חברה שנמצאת בצרות ממרחק של 6,000 מייל?", הוא שואל. "בעבר היו באלווריון מנהלים שעשו טעויות, אבל הייתה הרגשה שיש ניהול. היום ההרגשה היא שאין דין ואין דיין".

מנגד, יש מי שטוען שיש חברות נוספות בעלות פעילות גדולה בישראל שהמטה שלהן הוא בארה"ב.

מכל מקום ההערכה היא שהמצב הנוכחי הוא זמני, וגורב יחזור לישראל בתקופה הקרובה.

22

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"