גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 השנים של דהן בקומברס מסתיימות עם ציון "נכשל"

כשנכנס אנדרה דהן לתפקידו, עמדה בפניו שורה של יעדים ■ בדיקתם מגלה כי לא עמד באף אחד מהם ■ איפה בכל זאת הוא יכול לסמן הצלחה? בכל מה שנוגע לתגמולו הכספי

משהו קרה בקומת ההנהלה של קומברס בשבוע האחרון. לפי הדיווח שמסרה החברה לבורסה, ביום שישי האחרון נחתם "הסכם פירוד וייעוץ" עם המנכ"ל, אנדרה דהן, ובו הוא הסכים לפרוש מכל תפקידיו בחברה ובחברות הבנות של הקבוצה החל מסוף השבוע הנוכחי. דהן ישמש כיועץ לחברה בשלושת החודשים הבאים.

נדירים הם המקרים בהם מנכ"ל של חברה, קל וחומר מנכ"ל של חברת ענק הנסחרת בשווי של 1.5 מיליארד דולר, עוזב באופן מיידי את כל תפקידיו ואף לא נשאר בדירקטוריון. קשה לדעת מה התרחש מאחורי הקלעים והביא לעזיבה המיידית של דהן, אבל דבר אחד אפשר לקבוע בוודאות: בחברה שבה כמעט הכול דולף החוצה, העזיבה של דהן היא אחד האירועים הבודדים בקומברס שלא דלפו טרם התרחשותם.

יהיו הסיבות אשר הביאו את דהן לסיום תפקידו אשר יהיו, בקומברס נותרו עם השאלה את מי להעמיד כעת בראש החברה. אחרי שדהן הובא לקומברס מבחוץ, הגיע דירקטוריון החברה למסקנה כי הדבר האחרון שהחברה צריכה במצבה הנוכחי הוא עננה נוספת של חוסר ודאות, ועדיף שמי שיעמוד בראשה הוא אדם שכבר מכיר את פעילותה.

כך מצא את עצמו היו"ר, צ'רלס ברודיק, עושה את הדרך ההפוכה מהמקובל, ומתמנה למנכ"ל קומברס טכנולוג'י, חברת האחזקות שמחזיקה היום בסטארהום, ורינט (52%) ובקומברס CNS, בה מרוכזת פעילות הבילינג ושירותי הערך מוסף של החברה.

דהן עוזב את קומברס לאחר שהשלים כמעט ארבע שנים בראשות החברה, והתמודד עם לא מעט אתגרים. את פועלו בחברה ניתן היום לסכם גם על פי היעדים שהוא עצמו העמיד עם כניסתו לתפקיד במאי 2007, בראיון ל"גלובס".

מימוש נכסים: מעט מדי, מאוחר מדי

הכותרת שנבחרה לאותו ראיון, הייתה התייחסותו של דהן למבנה החברה. "קומברס נוהלה כחברת השקעות, וזה לא מתאים היום", אמר דהן. "אנחנו עוסקים בטכנולוגיות ולא מתכוונים להמשיך להתנהג כמו בנק השקעות. אני לא חושב שזה מה שהמשקיעים היו רוצים שנהיה, ובכלל, אין דוגמה כזו של חברות תוכנה ציבוריות שמנוהלות כחברת אחזקות שאינן קשורות אחת לשנייה", הוא אמר אז.

ואכן, לאחר עזיבתו של מייסד ומנכ"ל החברה, קובי אלכנסדר, אשר נמלט מאימת החוק לנמיביה, באמת לא היה הרבה טעם להחזיק בחברות הבנות, שפעילותן אינה סינרגטית לזו של קומברס.

אלא שבפועל, סטארהום, אולטיקום, ו-ורינט נשארו תחת כנפיה של קומברס טכנולוג'י עוד שנים ארוכות, עד שבקיץ האחרון החלה קומברס למכור חלק מנכסיה. מכירה זו נעשתה לא כתוצאה ממדיניות אותה התווה דהן, אלא מכורח המציאות: קומברס נקלעה למצוקת מזומנים והודיעה כי היא בוחנת מימושם של נכסים כדי לשפר את מצבה.

כך, רק כשהיא עם הגב אל הקיר, החל דהן לבצע את מכירת ההחזקות בפועל, ומטבע הדברים לא תמיד בעיתוי אופטימלי: קומברס אמנם מכרה נתח מחברת ורינט לפי מחירי שיא תמורת כ-80 מיליון דולר, אבל חברה בת אחרת, אולטיקום, נמכרה תמורת 90 מיליון דולר אשר שיקפו לפעילותה שווי של 13 מיליון דולר בלבד (בניטרול המזומן בקופה). נכון להיום, קומברס עדיין מחזיקה ב-52% מחברת ורינט, העוסקת בפיתוח פתרונות תוכנה לניתוח הקלטות דיגיטליות, ובסטארהום, המפתחת תוכנות לתחום שירותי הנדידה.

חזרה למסחר: הוצאות ללא תוצאות

חלק גדול מהטענות שהופנו כלפי דהן, נגעו להוצאות האדירות שהגיעו למאות רבות של מיליוני דולרים, על תיקון הדוחות ופרסומם מחדש בעקבות פרשת הבקדייטינג והרישום החשבונאי הקלוקל. התיקון נועד לאפשר לחברה לחזור ולהיסחר ברשימה הראשית של בורסת הנאסד"ק. באותו ראיון ממאי 2007 התייחס דהן לעניין ואמר כי "זו עבודה משמעותית, אני לא רוצה להמעיט בערכה אבל נסיים אותה הכי מוקדם שאפשר".

בתשובה לשאלה "מי מבטיח למשקיעים שלא יתגלו פרשות נוספות שיצריכו את בדיקת הדוחות", הוא ענה כי "עשינו עבודה מקיפה ורצינית, לא מצאנו משהו שלא צץ קודם לכן, ואני לא מצפה שיהיו הפתעות".

קרוב לארבע שנים עברו מאז, וקומברס, על-אף ההוצאה האדירה שרוקנה את קופתה, עדיין לא חזרה להיסחר בנאסד"ק. זאת, לאחר שהשלימה את תיקון הדוחות של השנים הקודמות, אך עדיין לא הגישה את הדוחות השנתיים של 2010.

מוצרים ועובדים: חוסר חדשנות ותסכול

קומברס פיתחה לאורך השנים מוצרים חדשים שאומצו על-ידי השוק, והיא מזוהה בעיקר עם פיתוח התא הקולי. זה אפשר לחברות הטלקום לרשום הכנסות גם כאשר לקוח התקשר למנוי אחר ולא קיבל תשובה. אך בתקופתו של דהן קשה להיזכר בפיתוח חדשני או במוצר של קומברס שהביא לשינוי ממשי ואומץ על-ידי חברות ומפעילות הטלקום. קומברס לא זיהתה בזמן את הטרנד הנוכחי של הסמארטפונים שהחל בשנת 2007 עם השקת האייפון הראשון, ולא נערכה לפיתוח מוצרים שמתאימים לשוק הזה, שנמצא כעת בפריחה.

עזיבתו של דהן, ניתן להמר, התקבלה באנחת רווחה בקרב עובדי קומברס, שסבלו בשנות כהונתו מסביבת עבודה חסרת ודאות, כאשר חרב פיטורים תמידית מתהפכת מעל ראשם. הליכתו של דהן, שפיטר כ-2,500 עובדים בשישה גלי פיטורים, תביא עמה ודאי הקלה לעובדים, ועשויה להוות סיומה של תקופה קשה בחברה, ולהתחלה של תקופה חדשה, בה תחזור קומברס למסלול של צמיחה.

תנאי העסקה: ציון 100

עלות שכרו של אנדרה דהן במשך ארבע השנים בהן ניהל את קומברס הסתכמה בלמעלה מ-20 מיליון דולר (בשנים 2007-2009 עמדה עלות שכרו על 17.9 מיליון דולר). זו כללה מלבד שכר של כמיליון דולר לשנה, גם מניות, החזרים על הוצאות, ובונוסים.

במסגרת תנאי הפרישה שלו, צפוי דהן לקבל 80% מהבונוס ל-2010, עניין של כ-800 אלף דולר (מתוך "מצנח זהב" שהיקפו צפוי לעמוד על מיליוני דולרים). את היעדים שהוצבו לדהן לשם קבלת הבונוס איננו יודעים, אבל גם הם מעלים סימני שאלה. לאור העובדה שהחברה עדיין לא השלימה את פרסום מלוא הדוחות, נקלעה לבעיית נזילות ומנייתה המשיכה לדשדש גם בשנה זו - מהם בדיוק היעדים שבהם עמד דהן, ובגינם הוא זכאי לבונוס?

המורשת של דהן: נכשל כפול ארבע

פרק זמן של ארבע שנים בתפקיד הוא מספיק ארוך על מנת להטביע חותם בחברה, אולם תקופתו של אנדרה דהן בקומברס תיזכר בעיקר כזו שהתאפיינה בחוסר כיוון, תסכול של העובדים ומסמוס הזמן והערך של החברה.

נראה שאחד מבין המאות הרבות של הטוקבקים שהופיעו בתגובה לידיעות אודות עזיבתו של דהן, מסכם בצורה החדה ביותר את עידן אנדרה דהן בחברה: "בואו נחלוק יחד את התוצאות: 1. חזרה לבורסה - נכשל. 2. מזומנים - נכשל. 3. מוצרים חדשים - נכשל. 4. שינויים ארגוניים - נכשל. 5. שכר אישי - מצטיין".

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"