גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד טובה פרי: בפרקליטות יש מאבקי כוח קשים ואינטריגות

ימים ספורים טרם מינויה לשופטת בית משפט השלום לנוער בת"א, מתחה עו"ד טובה פרי בראיון ל"גלובס" ביקורת חריפה על פרקליטות המדינה, ממנה פרשה עם טעם מר מאד בפה

22 שנה נמשכה הקריירה של עו"ד טובה פרי כפרקליטה בפרקליטות מחוז מרכז. היא התחילה אותה כעורכת דין צעירה מיד עם שחרורה מהצבא - וסיימה אותה, לפני כחודשיים, בתפקיד סגנית בכירה ראשונה לפרקליט המחוז וממונה על עניינים פליליים.

בשבוע שעבר מינתה הוועדה למינוי שופטים את עו"ד פרי לשופטת בבית משפט השלום לנוער במחוז מרכז. הבחירה של פרי להמשיך בקריירה ציבורית ולהגיש מועמדות לתפקיד של שופטת אינה מובנית מאליה. את עבודתה ארוכת השנים בפרקליטות היא עזבה עם טעם מר בפה בלשון המעטה.

בספטמבר 2008 הגישה פרי בקשה דחופה למתן צו זמני למניעת קיומו של מכרז פנימי למשרת מנהל מחלקה מחוזי (עררים) בפרקליטות מחוז מרכז, כל עוד פרקליטת המחוז, עו"ד רחל שיבר, משתתפת כחברה בוועדת המכרזים. הטענה של פרי נגד עו"ד שיבר הייתה קשה. לדברי פרי, פרקליטת המחוז שיבר הודיעה לה טרם המכרז כי אין לה סיכוי להיבחר לתפקיד.

בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב דחה את בקשתה של פרי, וקבע כי יש חשיבות בהשתתפותה של שיבר כחברה בוועדת המכרזים.

"לא מצאתי כי עלה בידי המבקשת (פרי) להרים את הנטל המוטל עליה בשלב דיוני להוכיח את טענתה, לפיה נאמר לה מפורשות על-ידי עו"ד שיבר כי אין בכוונתה לבחור בה לתפקיד המוצע למכרז", קבעה השופטת עליה פוגל.

עם זאת, פוגל ציינה כי שיבר הודתה כי ניהלה "שיחות שגרתיות" עם פרי, "המתנהלות מעת לעת בינה ובין הצוות הבכיר והזוטר של הפרקליטות", וכי בשיחות אלה דנה עמה בין היתר בשילובה העתידי בשינויים ניהוליים שיחולו במחוז.

"שיחה עניינית במסגרת יחסי עבודה אלה, גם אם נסבה על כישוריה של פרי המועמדת למכרז העתידי, אין בה כדי להצביע על כך שתוצאות המכרז היו ידועות מראש", ציינה פוגל.

אינטריגות פנימיות

בראיון בלעדי ל"גלובס", ימים ספורים לפני שמונתה לשופטת, פתחה עו"ד פרי את סגור ליבה, וחזרה על הטענות שהעלתה בפני בית הדין לעבודה - ולמרות ההחלטה שנתן, האשימה את עו"ד שיבר בלא פחות מ"תפירת מכרז".

לדברי פרי, רק לחצי המערכת גרמו לה לסגת מטענותיה נגד שיבר ולא לערער על ההחלטה של בית הדין לעבודה: "את ההחלטה לפרוש מהפרקליטות קיבלתי כי כבר הייתי שבעה מכל המאבקים והאינטריגות הפנימיות בפרקליטות.

"פרקליטת המחוז, עו"ד שיבר, התנכלה לי באופן אישי לאחר שהודיעה לי עוד לפני המכרז על תפקיד מנהלת מחלקה, שהיא מייעצת לי לא לגשת אליו מכיוון שהיא ממילא לא עומדת לבחור בי.

"שיבר, שישבה בעצמה בוועדת המכרז, גם אמרה לי שזה מאוד הגיוני שיודעים מראש את מי בוחרים ושזה מאוד מקובל. אנחנו (בפרקליטות - ח' מ') מגישים כתבי אישום על מקרים דומים שבהם אנשים יושבים במכרזים מוטים".

לדברי פרי, היא הייתה האדם הראשון בפרקליטות מחוז מרכז שהעז לקום נגד פרקליטת המחוז. לבסוף, לדבריה, היא נכנעה ללחצי המערכת וחזרה בה מהתביעה. "בסוף חזרתי בי מהתביעה, עקב המחויבות למערכת. הבנתי שאין לי סיכוי ושזה מאבק אבוד, וברגע האמת התקפלתי, קצת לפני שהייתי אמורה לחקור את עו"ד שיבר על תצהיר שהגישה לבית הדין".

כאובה וכועסת וממרום ניסיונה בן 22 השנה בפרקליטות, מסבירה פרי כי המקרה שלה אינו חריג, וכי תמיד היו מאבקי כוח קשים בפרקליטות, אבל רק באחרונה הם התחילו לצאת החוצה.

"זה דומה לאלימות בתוך המשפחה, שבשנים האחרונות המודעות אליה גדלה", היא אומרת. "אנשים בפרקליטות מאוד מערכתיים ולא מעיזים לדבר. הרבה אנשים מגיעים לפרקליטות עם חזון וראייה מערכתית, וכשהם רואים מה קורה, הם נשארים וסובלים בשקט ולא מעיזים להוציא לאור את העוולות".

לדברי פרי, המחיר שהיא שילמה, כאשר ניסתה לצאת נגד המערכת ולהוציא לאור את התנהלות פרקליטת מחוז מרכז, היה גבוה.

"המערכת כולה קמה עליי", היא אומרת. "פרקליט המדינה, משה לדור, נתן לעו"ד שיבר גיבוי כי הוא לא אוהב רעש במערכת. המערכת, למעשה, הקיאה אותי מתוכה ובסוף החלטתי לפתוח משרד עצמאי ולצאת לדרך עצמאית, שבה יש לי יתרון גדול כי ידעתי איך כל אחד פועל, כולל השופטים".

תיקי פשע חמור

עו"ד פרי הגיעה לפרקליטות בתום לימודיה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב. בגיל 23 ניצלו חייה לאחר שנפלה מגובה 4 קומות, ואושפזה במשך שנה בבית-חולים. לאחר מספר ניתוחים ושיקום ממושך החלה את לימודי המשפטים באוניברסיטה. בתום ההתמחות החלה לעבוד כפרקליטה.

במהלך שנותיה הארוכות בפרקליטות הופיעה פרי בפני הרכבים פליליים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בתיקי פשע חמור, בערעורים פליליים ועוד. כמו כן הופיעה בבית המשפט העליון בשלבי המעצר, בעררים ובשלב הערעור הפלילי.

בפרקליטות היא טיפלה, בין היתר, בתיקי מירמה, צווארון לבן, סמים, חילוטי רכבים וכספים, וניהלה פשיטות רבות נגד סוחרי סמים. פרי נשלחה מטעם הקרן למלחמה בסמים ללמוד על הלבנת הון בארה"ב, עוד כאשר נושא הלבנת ההון בארץ היה בחיתוליו.

"התיק האחרון שבו שימשתי כתובעת היה תיק הרצח של רענן לוי עלידי פרנסואה אבוטבול, שבו נגזר על אבוטבול מאסר עולם. ניהול התיק היה עבורי 'גיהינום גדול', 11 מהעדים הוכרזו כעדים עוינים שפחדו להעיד, וגם אני הייתי מאוימת ותחת שמירה צמודה במשך שנתיים".

לאחר פרישתה מהפרקליטות פתחה פרי משרד עצמאי, שפעל במשך כחודשיים. כעת, לאחר מינויה למשרת שיפוט, היא תסגור את המשרד.

למרות חוויותיה הקשות בשירות הציבורי כפרקליטה, החליטה פרי להמשיך ולשרת את הציבור, הפעם כשופטת נוער - תפקיד שיזמן לה התמודדויות לא פחות מורכבות מאלה שזימן לה תפקידה הקודם כפרקליטה בכירה.

תגובת הפרקליטות: "ביקורת מחוסרת בסיס"

"הגברת פרי התמודדה על תפקיד מנהלת מחלקה בפרקליטות מחוז מרכז, ואולם משיקולים ענייניים, בחרה ועדת המכרזים של נציבות שירות המדינה בפרקליט ראוי אחר לתפקיד.

"כמוכר לעיתים בנסיבות שכאלה, תורגמה אכזבתה של הגברת פרי מכך שלא זוהתה כמועמדת מובהקת לתפקיד, ומאי-הצלחתה מאוחר יותר במכרז עצמו, להטחת ביקורת מחוסרת בסיס בדבר ניקיון שיקולי המערכת עובר לבחירה.

"הגברת פרי העלתה את כל טענותיה בפני בית הדין לעבודה, וזה דחה אותן אחת לאחת עוד בשנת 2008, תוך שהוא מאמץ בפועל את תצהירה של פרקליטת המחוז (אנו מפנים להחלטתה של נשיאת בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב).

"אנו משוכנעים כי כשתחל גברת פרי לכהן בתפקידה החדש היא תמלאו באורח מקצועי ומעורר כבוד, כיאה לשופטי ישראל".

עוד כתבות

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל״ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

חזית המדע / צילום: Shutterstock

אמבטיות קרח ודבק לפנים: מה מחקרים אומרים על הטרנדים החמים בבריאות?

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"