גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד טובה פרי: בפרקליטות יש מאבקי כוח קשים ואינטריגות

ימים ספורים טרם מינויה לשופטת בית משפט השלום לנוער בת"א, מתחה עו"ד טובה פרי בראיון ל"גלובס" ביקורת חריפה על פרקליטות המדינה, ממנה פרשה עם טעם מר מאד בפה

22 שנה נמשכה הקריירה של עו"ד טובה פרי כפרקליטה בפרקליטות מחוז מרכז. היא התחילה אותה כעורכת דין צעירה מיד עם שחרורה מהצבא - וסיימה אותה, לפני כחודשיים, בתפקיד סגנית בכירה ראשונה לפרקליט המחוז וממונה על עניינים פליליים.

בשבוע שעבר מינתה הוועדה למינוי שופטים את עו"ד פרי לשופטת בבית משפט השלום לנוער במחוז מרכז. הבחירה של פרי להמשיך בקריירה ציבורית ולהגיש מועמדות לתפקיד של שופטת אינה מובנית מאליה. את עבודתה ארוכת השנים בפרקליטות היא עזבה עם טעם מר בפה בלשון המעטה.

בספטמבר 2008 הגישה פרי בקשה דחופה למתן צו זמני למניעת קיומו של מכרז פנימי למשרת מנהל מחלקה מחוזי (עררים) בפרקליטות מחוז מרכז, כל עוד פרקליטת המחוז, עו"ד רחל שיבר, משתתפת כחברה בוועדת המכרזים. הטענה של פרי נגד עו"ד שיבר הייתה קשה. לדברי פרי, פרקליטת המחוז שיבר הודיעה לה טרם המכרז כי אין לה סיכוי להיבחר לתפקיד.

בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב דחה את בקשתה של פרי, וקבע כי יש חשיבות בהשתתפותה של שיבר כחברה בוועדת המכרזים.

"לא מצאתי כי עלה בידי המבקשת (פרי) להרים את הנטל המוטל עליה בשלב דיוני להוכיח את טענתה, לפיה נאמר לה מפורשות על-ידי עו"ד שיבר כי אין בכוונתה לבחור בה לתפקיד המוצע למכרז", קבעה השופטת עליה פוגל.

עם זאת, פוגל ציינה כי שיבר הודתה כי ניהלה "שיחות שגרתיות" עם פרי, "המתנהלות מעת לעת בינה ובין הצוות הבכיר והזוטר של הפרקליטות", וכי בשיחות אלה דנה עמה בין היתר בשילובה העתידי בשינויים ניהוליים שיחולו במחוז.

"שיחה עניינית במסגרת יחסי עבודה אלה, גם אם נסבה על כישוריה של פרי המועמדת למכרז העתידי, אין בה כדי להצביע על כך שתוצאות המכרז היו ידועות מראש", ציינה פוגל.

אינטריגות פנימיות

בראיון בלעדי ל"גלובס", ימים ספורים לפני שמונתה לשופטת, פתחה עו"ד פרי את סגור ליבה, וחזרה על הטענות שהעלתה בפני בית הדין לעבודה - ולמרות ההחלטה שנתן, האשימה את עו"ד שיבר בלא פחות מ"תפירת מכרז".

לדברי פרי, רק לחצי המערכת גרמו לה לסגת מטענותיה נגד שיבר ולא לערער על ההחלטה של בית הדין לעבודה: "את ההחלטה לפרוש מהפרקליטות קיבלתי כי כבר הייתי שבעה מכל המאבקים והאינטריגות הפנימיות בפרקליטות.

"פרקליטת המחוז, עו"ד שיבר, התנכלה לי באופן אישי לאחר שהודיעה לי עוד לפני המכרז על תפקיד מנהלת מחלקה, שהיא מייעצת לי לא לגשת אליו מכיוון שהיא ממילא לא עומדת לבחור בי.

"שיבר, שישבה בעצמה בוועדת המכרז, גם אמרה לי שזה מאוד הגיוני שיודעים מראש את מי בוחרים ושזה מאוד מקובל. אנחנו (בפרקליטות - ח' מ') מגישים כתבי אישום על מקרים דומים שבהם אנשים יושבים במכרזים מוטים".

לדברי פרי, היא הייתה האדם הראשון בפרקליטות מחוז מרכז שהעז לקום נגד פרקליטת המחוז. לבסוף, לדבריה, היא נכנעה ללחצי המערכת וחזרה בה מהתביעה. "בסוף חזרתי בי מהתביעה, עקב המחויבות למערכת. הבנתי שאין לי סיכוי ושזה מאבק אבוד, וברגע האמת התקפלתי, קצת לפני שהייתי אמורה לחקור את עו"ד שיבר על תצהיר שהגישה לבית הדין".

כאובה וכועסת וממרום ניסיונה בן 22 השנה בפרקליטות, מסבירה פרי כי המקרה שלה אינו חריג, וכי תמיד היו מאבקי כוח קשים בפרקליטות, אבל רק באחרונה הם התחילו לצאת החוצה.

"זה דומה לאלימות בתוך המשפחה, שבשנים האחרונות המודעות אליה גדלה", היא אומרת. "אנשים בפרקליטות מאוד מערכתיים ולא מעיזים לדבר. הרבה אנשים מגיעים לפרקליטות עם חזון וראייה מערכתית, וכשהם רואים מה קורה, הם נשארים וסובלים בשקט ולא מעיזים להוציא לאור את העוולות".

לדברי פרי, המחיר שהיא שילמה, כאשר ניסתה לצאת נגד המערכת ולהוציא לאור את התנהלות פרקליטת מחוז מרכז, היה גבוה.

"המערכת כולה קמה עליי", היא אומרת. "פרקליט המדינה, משה לדור, נתן לעו"ד שיבר גיבוי כי הוא לא אוהב רעש במערכת. המערכת, למעשה, הקיאה אותי מתוכה ובסוף החלטתי לפתוח משרד עצמאי ולצאת לדרך עצמאית, שבה יש לי יתרון גדול כי ידעתי איך כל אחד פועל, כולל השופטים".

תיקי פשע חמור

עו"ד פרי הגיעה לפרקליטות בתום לימודיה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב. בגיל 23 ניצלו חייה לאחר שנפלה מגובה 4 קומות, ואושפזה במשך שנה בבית-חולים. לאחר מספר ניתוחים ושיקום ממושך החלה את לימודי המשפטים באוניברסיטה. בתום ההתמחות החלה לעבוד כפרקליטה.

במהלך שנותיה הארוכות בפרקליטות הופיעה פרי בפני הרכבים פליליים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בתיקי פשע חמור, בערעורים פליליים ועוד. כמו כן הופיעה בבית המשפט העליון בשלבי המעצר, בעררים ובשלב הערעור הפלילי.

בפרקליטות היא טיפלה, בין היתר, בתיקי מירמה, צווארון לבן, סמים, חילוטי רכבים וכספים, וניהלה פשיטות רבות נגד סוחרי סמים. פרי נשלחה מטעם הקרן למלחמה בסמים ללמוד על הלבנת הון בארה"ב, עוד כאשר נושא הלבנת ההון בארץ היה בחיתוליו.

"התיק האחרון שבו שימשתי כתובעת היה תיק הרצח של רענן לוי עלידי פרנסואה אבוטבול, שבו נגזר על אבוטבול מאסר עולם. ניהול התיק היה עבורי 'גיהינום גדול', 11 מהעדים הוכרזו כעדים עוינים שפחדו להעיד, וגם אני הייתי מאוימת ותחת שמירה צמודה במשך שנתיים".

לאחר פרישתה מהפרקליטות פתחה פרי משרד עצמאי, שפעל במשך כחודשיים. כעת, לאחר מינויה למשרת שיפוט, היא תסגור את המשרד.

למרות חוויותיה הקשות בשירות הציבורי כפרקליטה, החליטה פרי להמשיך ולשרת את הציבור, הפעם כשופטת נוער - תפקיד שיזמן לה התמודדויות לא פחות מורכבות מאלה שזימן לה תפקידה הקודם כפרקליטה בכירה.

תגובת הפרקליטות: "ביקורת מחוסרת בסיס"

"הגברת פרי התמודדה על תפקיד מנהלת מחלקה בפרקליטות מחוז מרכז, ואולם משיקולים ענייניים, בחרה ועדת המכרזים של נציבות שירות המדינה בפרקליט ראוי אחר לתפקיד.

"כמוכר לעיתים בנסיבות שכאלה, תורגמה אכזבתה של הגברת פרי מכך שלא זוהתה כמועמדת מובהקת לתפקיד, ומאי-הצלחתה מאוחר יותר במכרז עצמו, להטחת ביקורת מחוסרת בסיס בדבר ניקיון שיקולי המערכת עובר לבחירה.

"הגברת פרי העלתה את כל טענותיה בפני בית הדין לעבודה, וזה דחה אותן אחת לאחת עוד בשנת 2008, תוך שהוא מאמץ בפועל את תצהירה של פרקליטת המחוז (אנו מפנים להחלטתה של נשיאת בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב).

"אנו משוכנעים כי כשתחל גברת פרי לכהן בתפקידה החדש היא תמלאו באורח מקצועי ומעורר כבוד, כיאה לשופטי ישראל".

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?