גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות יצטרכו לפרוע אג"חים ב-44 מיליארד שקל בשנתיים

מחקר של מידרוג חושף תמונת מצב מטרידה של שוק האג"ח הקונצרניות ■ מה יקרה ביום שתשתנה המגמה בשוק? איזה מחיר נשלם אז כולנו? והאם נחזור לימים השחורים של 2008?

המצב הגיאופוליטי רגיש, מחירי הנפט מזנקים, הריבית ממשיכה לעלות, ובשוק האג"ח הקונצרניות בישראל? תודה ששאלתם, העסקים כרגיל. חברות ממשיכות לדווח על גיוסי אג"ח, שמסתיימים כמעט תמיד בהצלחה ובביקושים גבוהים. לא המתח הביטחוני ולא ועדת חודק מצליחים להרוס את חגיגת הגיוסים, הנמשכת באופן רציף כמעט שנתיים, שבמהלכן גויסו 77 מיליארד שקל.

אז לא שאנחנו רוצים להרוס את המסיבה, אבל כשבוחנים מקרוב את מצב שוק האג"ח הקונצרניות קשה שלא להיות מוטרדים. מה יקרה ביום שתשתנה המגמה בשוק? איזה מחיר נשלם אז כולנו? והאם נחזור לאותם ימים שחורים של שנת 2008?

מהן הסיבות שבגללן עלולות להיווצר בעיות בשוק האג"ח הקונצרניות? מדובר בשילוב של כמה גורמים. ראשית, שוק האג"ח בישראל ובעולם נמצא בנקודה רגישה. רמות התשואה בשפל, וברקע נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, מעלה בעקביות את הריבית, ומכריז כי בכוונתו להמשיך ולהעלותה. כך שישנו סיכוי גבוה למדי להפסדי הון בשוק זה בשנה הקרובה. סנטימנט שלילי בשוק האג"ח יקרין גם על הגיוסים, ועל היכולת של חברות למחזר חוב בשוק ההון.

לכך יש להוסיף את עומס הפירעונות הכבד הצפוי בשנים הקרובות. מבדיקה שערכה חברת הדירוג מידרוג, עולה כי בשנה הקרובה אמורות להיפרע אג"ח קונצרניות בהיקף של כ-19 מיליארד שקל. זהו אמנם היקף הדומה לפירעונות של שנת 2010, אולם כלל לא בטוח שהתנאים הטובים שתמכו במיחזור החוב בשנה שחלפה יימשכו גם ב-2011.

ובשנים הבאות המצב רק מחמיר: ב-2012 היקף הפירעונות כבר מזנק ל-25 מיליארד שקל, וב-2013 הוא כבר חוצה את רף ה-30 מיליארד שקל - גבוה ב-50% לעומת ההיקף הצפוי השנה.

חברות ההחזקות והבנקים הם בעלי משקל גבוה בשוק האג"ח הקונצרניות , אך עיקר תשומת הלב תופנה לסקטור הנדל"ן, שהחברות בו צפויות להתמודד עם עומס פירעונות כבד בשנתיים הקרובות (ראו הרחבה בעניין שלושת הסקטורים, במסגרות). זה המקום להזכיר כי חברות הנדל"ן הן חברות ממונפות במהותן, וחלק ניכר מהסדרי החוב שראינו בשנתיים האחרונות היו בסקטור זה. האם הפעם יצליחו החברות הללו למחזר או לפרוע את מלוא החוב שלהן?

קרנות הפנסיה יצאו מהתמונה

ואם כל זה לא מספיק, לפני מספר חודשים נכנסו לתוקפן הנחיות ועדת חודק, שקבעה סטנדרטים קשיחים עבור המשקיעים המוסדיים לטווח ארוך (קופות גמל, קרנות פנסיה וכדומה), בכל הנוגע להשתתפותם בהנפקות איגרות חוב, ולמסחר בהן בשוק המשני.

עבור החברות המנפיקות, תקנות חודק נחשבות לעול, ולכן רוב הנפקות האג"ח עדיין לא עומדות בתקנות אלה ונקנות על ידי השחקנים שלא כפופים להן, כמו קרנות נאמנות ושחקני נוסטרו. הבעיה היא שבניגוד לגופי החיסכון הפנסיוני, זרימת הכספים לקרנות הנאמנות מוטה למצב שוק. כשהשוק יורד הקרנות סובלות מפדיונות ומחריפות את המגמה, ולא יכולות להשתתף בהנפקות חדשות.

במילים אחרות, מיחזור החוב של מנפיקות האג"ח נסמך כיום על בסיס חלק צר משוק ההון, הנחשב תנודתי מבחינת הביקושים שלו, מה שמעלה עוד יותר את הספק לגבי יכולתן להמשיך בו. מה עוד שבימים אלה מקדמת גם רשות ניירות ערך יוזמה הדומה לתקנות חודק, שתחול גם על קרנות הנאמנות. כך שקשה לראות את החברות ממשיכות לגייס בעתיד חוב במבנה דומה למבנה הנוכחי, ונראה שבעתיד הן יצטרכו להוסיף לאג"ח התניות, כלומר שעבודים, ביטחונות וקובננטס.

מבדיקת מידרוג עולה כי בסוף שנת 2010 היו מצויים בשלבים שונים של הסדר חוב או לקראתו כ-3.7 מיליארד שקל (כ-1.5% משוק האג"ח הקונצרניות), בהשוואה לכ-13.8 מיליארד שקל בסוף שנת 2009, בה נערכו הסדרי החוב של אפריקה ישראל וצים. מרבית האג"ח המצויות כיום בהסדרי חוב כוללות סדרות בהיקפים נמוכים יחסית של עשרות ומאות מיליוני שקל בודדים בפיזור גבוה. האם המספרים הנמוכים יחסית יישמרו גם בשנתיים הקרובות? בכלל לא בטוח.

חוזרים למחוזות הסיכון של מזרח אירופה

היקף האג"ח הקונצרניות בתחום הנדל"ן עמד בסוף שנת 2010 על 68 מיליארד שקל, שהם כ-28% מהשוק, כאשר בשנתיים הקרובות עומד לפירעון כרבע מהערך הנקוב בענף הנדל"ן. בניטרול סקטור הבנקים, מהוות האג"ח של סקטור הנדל"ן כ-40% משוק האג"ח הקונצרניות.

מנתוני מידרוג עולה עוד כי ב-2010 לבדה (עד תחילת דצמבר) הונפקו על ידי ענף הנדל"ן כ-8.6 מיליארד שקל לעומת כ-5.9 מיליארד שקל בשנת 2009. אך בעוד שב-2009 עיקר ההנפקות בענף היו של חברות סולידיות, הרי שב-2010 כבר חזרו להנפיק חברות נדל"ן המשקיעות בחו"ל, כולל כאלה שפועלות במזרח אירופה וברוסיה.

ב-2011 צפויה עלייה בהיקף הפירעונות בענף לכ-7.5 מיליארד שקל, לעומת 5.5 מיליארד שקל ב-2010. ב-2012 תחול עליית מדרגה נוספת בהיקף הפירעונות לכ-9.3 מיליארד שקל. להערכת מידרוג, עומס הפירעונות בענף גבוה יחסית ליתר הענפים, והוא נובע מגל ההנפקות הגדול של 2007, וגם מהמח"מ הקצר יחסית של האג"ח בענף זה.

אי.די.בי הפחיתה את הגיוסים, דלק הגדילה

לחברות ההחזקה אג"ח בהיקף של 48 מיליארד שקל. שלושת המנפיקים הגדולים מבין החברות הללו הם קבוצת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר, קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, והחברה לישראל, שבשליטת סמי ועידן עופר.

שלוש קבוצות אלה מרכזות כ-60% מהאג"ח הקונצרניות של חברות ההחזקה. הקבוצה הדומיננטית היא אי.די.בי, המחזיקה כשליש מהאג"ח של הסקטור. יחד עם זאת, נתח השוק של אי.די.בי קטן במהלך 2010. במידרוג מסבירים זאת בכך שחברות בקבוצה כמעט ולא ביצעו גיוסי חוב בשנה החולפת. לעומת זאת, קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, ביצעה ב-2010 גיוסים רבים ונתח השוק שלה עלה מ-11% בשנת 2009, ל-16% נכון לסוף השנה החולפת.

גם חברות ההחזקה יצטרכו להתמודד עם עומס פירעונות גבוה בשנים הבאות. העומס צפוי לגבור בעיקר בשנים 2012-2013, במהלכן הן יצטרכו לפרוע קרוב ל-12 מיליארד שקל, כרבע מסך האג"ח שבמחזור. סכום זה אינו כולל את האג"ח הפרטיות שהנפיקו החברות.

החובות של הבנקים פרוסים לזמן ארוך

הבנקים מרכזים כ-24% משוק האג"ח הקונצרניות, שהם כ-58 מיליארד שקל. במהלך שנת 2010 גדל חלקם בשוק בשל גיוסים גבוהים בהיקף של כ-15 מיליארד שקל. סקטור הפיננסים, הכולל גם את חברות הביטוח, היווה למעשה כ-46% מסך ההנפקות בשנת 2010 לעומת כ-36% בשנת 2009.

עיקר ההנפקות של הבנקים הוא הון משני והון משני עליון לצורך דרישות הלימות ההון. האצת הגיוסים של הבנקים בשנתיים האחרונות נועדה בין השאר לעבות את ההון העצמי שלהם, על רקע החמרת דרישות ההון בעקבות אימוץ תקנות באזל 2.

מפת הפירעונות של כתבי ההתחייבות של הבנקים שונה משאר האג"ח הקונצרניות. כתבי ההתחייבות מאופיינים במח"מ ארוך יחסית, הנובע מדרישות ההכרה בהם כחלק מההון המשני. גם עומס הפירעונות בענף מתון יחסית, ובשנים הקרובות הוא מסתכם במיליארדי שקלים בודדים.

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים