גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי קובע מה חשוב עכשיו?

משום מה מצרים הולכת ונזנחת, והתקשורת מעדיפה להתעסק בפליטות הפה של גליאנו

איזה מזל שאני לא חובבת מותגי הוט-קוטור. תארו לעצמכם שהייתי נאלצת לעמוד עכשיו בדילמה המוסרית, מה לעזאזל לעשות עם שמלה של מעצב-העל של בית האופנה של דיור, ג'ון גליאנו. לזרוק? לשרוף? ללבוש כי חבל? כמה טוב שכל זה נחסך ממני.

עכשיו, כשזה סחף את כל כלי התקשורת, אין ברירה. מי שמחשיב את עצמו למשהו, צריך לאמץ עמדה לגבי גליאנו, אמיתית או מזויפת, זה לא משנה. העיקר שיהיה לו מה לומר בנושא. זה מה שחשוב עכשיו.

אבל מי קובע את מה שחשוב עכשיו? האם זה אנחנו? או שאולי כוכבי הוליווד? או אמצעי התקשורת? ולפי חוקי העולם החדש - מי משפיע על מי?

בואו נראה איך זה קרה במקרה של גליאנו. ראשית, הוא היה צריך להשתכר ולהרגיש ממש טוב עם עצמו, כדי לשחרר את חרצובות לשונו ולתת למעט מהאמת שלו לבצבץ החוצה. כשזה קרה, השתחררה התבטאות אנטישמית מסריחה במיוחד על כך שהוא היה מעדיף שרוחו של היטלר עדיין תנשוב באירופה, ושיהודים, בגדול, לטעמו הולכים הכי טוב עם תאי גזים, גם באביב 2011.

לרוע מזלו הוא תועד בווידיאו, עלה מיד ל-YouTube, ומשם זה התחיל לעוף. למה? כי גולשי האינטרנט חשבו שזה חשוב.

בגלל שמדובר במותג אופנה ידוע, ובגלל הסחף שיצרו הגולשים, קפצו על הסיפור גם אמצעי התקשורת האחרים. ואז, ברגע שהשמועה נפוצה לכל עבר, הגיע תור הכוכבנים לעשות את שלהם.

נטלי פורטמן, פרזנטורית של דיור, מיהרה לומר שהיא לא מוכנה להיות מקושרת באיזושהי דרך עם גליאנו לאחר ההתבטאות שלו. ניקול קידמן, לעומתה, עדיין הופיעה לטקס פרסי האוסקר עם שמלה שעיצב גליאנו, וכבר חטפה על זה ביקורת. מה זה בדיוק אומר עליה, האדישות הזאת? כך כבר תוהים כל אתרי הרכילות שמכבדים את עצמם.

גליאנו שילם מחיר אישי, ואולי גם המותג דיור ישלם מחיר מסוים על כך שהעסיק אנטישמי קיצוני במשך שנים. גליאנו, כוכב מוכשר ככל שיהיה, פוטר מתפקידו, כי הופעל לחץ.

האם גליאנו בסך-הכול הביע דעה די רווחת באירופה בימים אלה? אולי. אבל ברגע שחצה את קווי הפוליטיקלי קורקט המקובלים, הוא קבר את עצמו.

בעולם שלנו האמת אינה נוהגת לצאת הרבה החוצה. בדרך-כלל היא נחבאת אל הכלים, מסתתרת מאחורי מה שצריך לומר, מה שצריך ללבוש, מה שצריך להראות. לפעמים, הצדק נעשה מתוך טוויסט מעוות, בגלל שענה על דרישות החוקים החדשים של מה חשוב, ומה לא.

השאלה היא אם אנחנו צריכים לסמוך על המקריות הזאת - או שאנחנו יכולים להשפיע עליה.

בעולם שלנו נדמה שהאמת משנה פחות, ומה שמשנה יותר הוא הטרנד. סרטון ה-YouTube של גליאנו, לאחר שהופץ, הציף את נושא האנטישמיות לחלל האוויר. האם זה אומר שמעכשיו תהיה פחות אנטישמיות?

לא בהכרח. יותר הגיוני לומר שזה בעיקר יגרום לאנשים להיזהר יותר בלשונם. אבל אם אנשים ייזהרו יותר בלשונם, תהיה גם פחות הפצה של האנטישמיות, לא?

אין ספק שהעסק הזה די מבלבל: מה נובע מתוך אמת, מה נובע מתוך צורך "להיראות בסדר", מי קודם למי בשרשרת קבלת ההחלטות, ומי משפיע על מה?

בתוך כל העמדת הפנים הזאת, אני חייבת לומר שדווקא משהו אחר שהופץ השבוע בפייסבוק אבל זכה להרבה פחות כותרות מחוץ לאינטרנט, נגע ללבי. פוסט של בלוגר מצרי עלום, שחושש מהעתיד שלו.

מהפכת הפייסבוק במצרים כבר קרתה, אבל מה יקרה הלאה? האם העולם סיים להתעסק עם ענייני מצרים ולוב ועכשיו יכול להתפנות להתעסק עם פליטות-הפה של גליאנו, ובשבוע הבא עם איזשהו נושא אחר שיעלה במקרה?

דעתנו מוסחת נורא בקלות אחרי הטרנד. הרי בתוכנו אנו יודעים שמה שבאמת חשוב כרגע, לא רק עבור ישראל אלא עבור העולם כולו, הוא לאיזה כיוון הדברים יתפתחו במצרים עכשיו. דווקא השקט מהגיזרה המצרית הוא זה שצריך להטריד, כל עוד לא נמצא שם פתרון קבוע ושפוי.

אבל משום מה מצרים הולכת ונזנחת. האם במסגרת הקצב המהיר והתרחשויות האינסטנט העולם סיים את תמיכתו בשוחרי החופש המצרים - או שהוא ימשיך ללוות אותם גם הלאה, לשינוי האמיתי שצריך להתרחש?

הרי מדובר בתהליך ארוך, ובאינטרס של כולנו. כן, האינטרס של כל אלה שחיים בפייסבוק ועוזרים להפיץ את המילה, אלה שיוצרים את הטרנד, את השיחה, את הנושא החשוב שעליו כולם ידברו. אלה שמשפיעים על מה שיאמרו הכוכבנים ועל מה שידווחו אחר-כך אמצעי התקשורת.

נורא טבעי שנעבור הלאה באלגנטיות לדבר על ניקול קידמן, אם כן או לא החליטה במכוון ללבוש את השמלה של גליאנו, ואחריה נעבור לטרנד הבא.

תודו שאת כל העולם הרבה יותר מעניין לדבר אפילו על נושאים מבאסים כמו אנטישמיות, כשמעורבים בזה שמות כמו דיור, פורטמן וקידמן.

אבל האם אנחנו צריכים לחכות שאיזה כוכבן יאמץ לו איזה מצרי או שניים, כדי שתשומת-הלב שלנו תלך למקומות הנכונים - או שאנחנו יכולים להיות אלה שיחליטו מה חשוב להפיץ ולפי זה כבר יתיישרו הכוכבנים?

כנראה שכל אחד מאיתנו בכל זאת יצטרך להחליט בעניין הזה בעבור עצמו.

* סרטון האנטישמיות של גליאנו:

http://www.youtube.com/watch?v-iLTyGPOnxEs

* הבלוג של המצרי:

http://open.salon.com/blog/jamalt

עוד כתבות

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● באסיה - מגמה מעורבת

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדירות בתל אביב זינקו? הנתונים שבלמ"ס לא הביאו בחשבון

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?