גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם נשים מופלות לרעה בעולם המשפט והאקדמיה?

למרות הבולטות של נשים בעולם המשפט, גברים עדיין מחזיקים ברוב עמדות המפתח במשרדי עורכי הדין המובילים ■ המצב אינו מזהיר גם באקדמיה ■ תמונת מצב לרגל יום האישה

בשנת 2011 פעילים 46,356 עורכי דין בישראל, מתוכם 26,176 עורכי דין ו-20,180 עורכות דין - עורכת דין אחת ל-1.2 עורכי דין גברים - פער זניח, כמעט לא מורגש בין המינים (על-פי נתוני לשכת עורכי הדין).

האם הנתון הזה מעיד גם על מעמדן של הנשים בעולם המשפט? האם השוויון המספרי בין המינים משקף גם שוויון בזכויות? בשכר? בקידום במקומות העבודה?

לרגל ציון "יום האישה הבינלאומי" בעולם בחן "גלובס" את תמונת המצב באשר למעמדן של הנשים בעולם המשפט - בפרקטיקה, באקדמיה ובמגזר הציבורי - וגילה כי לא כל התשובות מתיישבות עם רוח התקופה ועם תפיסת השוויון הקולקטיבית שאנחנו אוהבים לאהוב.

לא שותפות בפרקטיקה

מבדיקה שערכה חברת המידע העסקי BDI COFACE עולה כי ישנם פערים גדולים בין מספר עורכות הדין העובדות במשרדים המובילים ובין מספרן של אלה המגיעות לדרגת שותפות.

בקרב כ-100 משרדי עורכי הדין המובילים בדירוג BdiCode נמצא כי 50% מעורכי הדין המועסקים במשרדים בישראל הן נשים, אך בקרב השותפים שיעורן צונח ל-25% בלבד. מבדיקה נוספת עולה כי בפחות מ-10% מהמשרדים המובילים בדירוג עומדת בראש המשרד אישה.

לדברי מנכ"לית משותפת בחברת BDI COFACE, תהילה ינאי, למרות הבולטות ההולכת וגוברת של נשים בעולם המשפט ואיוש יותר ויותר תפקידים בכירים על-ידן במגזר הציבורי, בקרב המשרדים המובילים הגברים עדיין מחזיקים ברוב עמדות המפתח.

"במדינה שבה יותר מ-50% מהמוסמכות למשפטים בשנים האחרונות הן נשים, היינו צריכים לראות יותר נשים שותפות במשרדים המובילים ויותר נשים בראש המשרדים", אומרת ינאי.

את פרופ' רות הלפרין-קדרי, ראש מרכז רקמן לקידום מעמד האישה, זה אמנם מאכזב, אך לא מפתיע. "זה ידוע ומובן מאליו שיש פער מאוד גדול בין הרובד הפורמלי, המערכת הנורמטיבית והנורמות המקובלות בישראל, שהן בסך-הכול מאוד מתקדמות ולעיתים נמצאות בשורה הראשונה בעולם המערבי, אל מול המציאות והיישום של הנורמות בפועל.

"אנחנו סובלות וסובלים מפער גדול בין הרובד הנורמטיבי לבין היישום בפועל, או יותר נכון היעדר היישום בפועל, כך שיכולה להיות לנו חקיקה מאוד יפה בנוגע לעבודה שוות-ערך ושכר שווה בין נשים לגברים, אבל היא לא מיושמת".

לדברי הלפרין-קדרי, הפער בין הנורמות ליישום בא לידי ביטוי גם בעולם המשפט. "תחום המשפט כולל כמה תופעות ודברים שלא בהכרח מתיישבים זה עם זה בנושא הפערים בין נשים לגברים.

"כך למשל, בשירות הציבורי הסיווגים של 'המשפטנים' ו'הפרקליטים' הם היחידים שנשים כמגדר משתכרות על-פיהם יותר מגברים, ובכל זאת, גם שם, למרות השיעור הגבוה יחסית של נשים במשרות בכירות, מעבר לכל משרד פרטי, עדיין יש הרבה יותר תפקידים בכירים שמאיישים גברים, בהם תפקיד היועמ"ש, פרקליט המדינה, מנכ"ל וסמנכ"ל משרד המשפטים, ראש רשות הלבנת הון ועוד - כל אלה גברים".

ראש משרד עורכי הדין איתן-מהולל, עו"ד טלי איתן, לא מקבלת את הנתונים כגזירה משמיים. "אם לשפוט מניסיוני, גם אם הסטטיסטיקות רחוקות מלהצביע על שוויון, מעמד עורכת הדין הישראלית הולך ומשתפר, ואתו גם יכולת ההשתכרות שלה וסיכויי הקידום.

"לקראת סוף שנות ה-80, כשזכיתי בשותפות הנחשקת במשרד שבו עבדתי בקליפורניה, הייתי האישה היחידה מתוך 17 שותפים, ואחת מ-7 עורכות דין במשרד שמנה 100 עורכי דין ועורכי פטנטים.

"כדי להמחיש עד כמה הייתי 'עוף מוזר', נוסף על הכול הייתי הנשואה היחידה, ועוד עם ילדים. בישראל, עשור לאחר מכן, בשנות ה-90, כבר היינו 3 שותפות במשרד שמנה 10 שותפים. היום, במשרד איתן-מהולל היחס הוא 4:7 לטובת השותפות הנשים. זוהי אינה הסטטיסטיקה השכיחה, אבל היא משקפת שינוי שיטתי".

גם עו"ד ענת בירן, שהקימה לאחרונה השנה או אשתקד משרד עצמאי, לאחר שפרשה מהשותפות במשרד יגנס-טויסטר-בירן, לא משתכנעת מסטטיסטיקות. "הנשים תופסות כיום נתח משמעותי בכל התחומים, מהפרקליטות ועד השופטות בבתי המשפט, ויש לא מעט נשים בעמדות מפתח". עם זאת, אף בירן מודה כי "באופן כללי יש יותר גברים מנשים במשרדים הגדולים".

תקרת זכוכית באקדמיה

נכון, אין סיבה שנשים לא יקודמו, אך העובדה היא שמספרן בעמדת השותפות נמוך ממספר הגברים. ואם לא די בכך, מתברר כי לא רק בפרקטיקה סובלות הנשים מהבעיה.

מחקר שנערך בבית-הספר למשפטים של המסלול האקדמי המכללה למינהל, מוסיף עוד קצת שמן למדורת חוסר השוויון. מהמחקר עולה כי בעוד שנשים מהוות רוב בקרב המערכת המשפטית הציבורית - הן כשופטות והן כפרקליטות, ומהוות גם כמחצית מהסטודנטים למשפטים - הרי שבאקדמיה המשפטית חלקן נמוך בהרבה: רק רבע מחברי הסגל בפקולטות למשפטים הן נשים, ורק שתיים מ-12 דיקנים מכהנים הן נשים - בבית-הספר למשפטים של המכללה למינהל ובאוניברסיטת חיפה.

אך יש גם חריגים. בבית-הספר למשפטים של המסלול האקדמי המכללה למינהל, הנשים מהוות יותר מ-50% מהסגל הפנימי, כשאת רוב עמדות המפתח בו מאיישות נשים: פרופ' ארנה בן-נפתלי היא הדיקנית; פרופ' פרנסס רדאי היא ראש התוכנית לתואר שני; ד"ר אורית פישמן אפורי היא המנהלת האקדמית של התוכנית לתואר שני; פרופ' סוזי נבות היא ראש ועדת ההוראה; ד"ר לימור זר-גוטמן עומדת בראש המכון לאתיקה מקצועית ועוד.

לדברי הדיקנית, פרופ' בן-נפתלי, "הנתונים מראים שבבתי-הספר למשפטים ישנה תקרת זכוכית נמוכה למדי לנשים".

השאלה למה יש עדיין תקרת זכוכית לנשים באקדמיה, מקבלת משמעות מיוחדת לאור העובדה שזה שנים רבות נשים מהוות 50% מהסטודנטים למשפטים. "גם כשאני למדתי משפטים זה היה כך. שנים על שנים, עשורים שלמים, יש 50% סטודנטיות למשפטים. זה הופך את המחסומים הקיימים לעוד יותר מפתיעים", אומרת בן-נפתלי.

ההסבר האפשרי לתופעה, כך בן-נפתלי, נעוץ בתנאים הנוקשים לקליטת מרצים. "הבדיקה שעשינו מעלה כי תהליכי המינוי באוניברסיטאות הם שמרניים במיוחד ותלויים בוועדות מינויים מתוך הפקולטה, מה שמקשה על קידומן של מי שאינם חלק מהמיליה. מעבר לכך, כשוועדת הקבלה דנה בקליטת חבר סגל היא בוחנת את כמות המחקרים בעיקר, יחד עם איכות ההוראה והנכונות לתרום לבית-הספר במגוון שלם של תפקידים, ובמקרים רבים כמות המחקרים היא התנאי הקובע.

"זה יכול להסביר את הנתונים בנוגע למיעוט הנשי. חלק מהאוניברסיטאות מסתכלות על כמויות המחקר שנשים יכולות לספק אל מול אלה שהגברים מספקים, ונשים לא יכולות להקדיש את אותו זמן למחקרים כמו גברים, כיוון שהן בדרך-כלל מנהלות גם משפחה".

מהפכה פמיניסטית בעירבון מוגבל

אחת הנקודות הרגישות בבחינת פערי גברים-נשים בעבודה, היא הפרשי השכר שמשולם להם עבור אותה עבודה. טענות הנשים, כי הן משתכרות פחות מגברים, אכן מאושרות מעת לעת בסקרים שנערכו בתחומים שונים, ואף בדוחות הממונה על השכר, שהאחרון בהם, שפורסם באוקטובר 2010, הציג פער של 23.7% בין השכר הממוצע ברוטו של נשים בשירות המדינה - 11,497.65 שקל - לעומת שכר הברוטו של הגברים, שהיה 15,059.80 שקל. הפער קיים גם בשוק הפרטי, ואולי הוא אף חריף יותר.

על הרקע הזה, מציירת החוקרת והמרצה למשפט ולמגדר ופעילה פמיניסטית, פרופ' אורית קמיר, תמונה מאוד עגומה על מצב הנשים בארץ בכלל, בהן גם נשות עולם המשפט. "לדיבורים על זה שכאילו השגנו שוויון אין אחיזה בשום תחום של החיים, ולכן אין שום סיבה לצפות שתהיה להם אחיזה דווקא בתחום מקצוע משפטים".

- עולם המשפט משקף את מה שקורה בחברה בכללותה?

"במידה רבה מאוד כן. הוא משקף את המציאות הישראלית בכלל, שחושבת שהיא במקום מצוין, אבל במציאות היא לא. יש כאן כמה דברים מבניים עמוקים, בהם דברים שלא משתנים, כמו נחיתות של נשים ביחסים שלהן מול בני הזוג הנשואים להן, בגלל הכפיפות לבית הדין הרבני. גם עורכות דין ושופטות שמתגרשות מאבדות הרבה זכויות ורכוש.

"כל התחלואים בישראל, שגורמים לאפליה מערכתית שיטתית של נשים, חלים גם על נשים בעולם המשפט. אי-אפשר לבודד את זה ולומר שזה תחום שנשים כבר לא סובלות משום אפליה, כי זה פשוט לא יכול להיות. זה לא מנותק".

פרופ' הלפרין-קדרי מסכימה: "תחום המשפט משקף את התמונה המאפיינת את שוק העבודה ואת המגזר הפרטי בישראל". לדבריה, "ברגע שנותנים לכוחות השוק לעשות את שלהם עם נורמות עבודה מאוד-מאוד קשות ותובעניות, שרואות לנגד עיניהן את תמונת העובד האידיאלי שהוא רק מי שיש לו אישה/רעיה בבית ויכול לעבוד ללא הגבלה, אז נשים לא מצליחות לפלס את הדרך למעלה.

"התמונה הזו משעתקת את עצמה. גברים מקדמים גברים. אם בראשי החברות ובמוקדי קבלת ההחלטות בשוק הפרטי יש גברים - הם כמעט תמיד יעדיפו להקיף את עצמם בגברים ולקדם גברים, וזה דבר שמנציח את עצמו".

הלפרין-קדרי מוטרדת מתוצאות המעגל-השוטה הזה. "הדפוסים שבהם השוק עובד הם נורמות של התמסרות טוטאלית, וכשחלוקת התפקידים במשפחה היא עדיין חלוקה מגדרית מסורתית, וכשהאישה היא בדרך-כלל עדיין זו שאחראית על הבית והילדים, ולפעמים ההורים המבוגרים, אז המלכוד הזה הוא כמעט בלתי עביר. מקצוע עריכת הדין הוא הקצנה של הדפוסים הללו, כי התחום הוא אחד מהיותר תובעניים במשק".

- אז איך משנים את המצב?

"כשיש התערבות של החברה באמצעות חקיקה, חוקים של מכסות גיוס נשים לתפקידים ציבוריים, זה עובד ומשנה מציאות. בנורבגיה חלות מכסות של נשים גם על השוק הפרטי, וזה עובד. בישראל יש חובת ייצוג הולם רק בשוק הציבורי, אבל זה לא מספיק. הנושא הזה צריך להיות מיושם גם בשוק הפרטי בדרך מסוימת, לפחות בחברות שנסחרות בבורסה, כדי שגם בשוק הפרטי נראה שינוי".

בתי המשפט והפרקליטות: הנשים מקבלות את הכבוד הראוי להן

מנגד, ישנם גם נתונים שעשויים להפתיע לטובה. דווקא במערכת השפיטה, שחוטפת קיתונות של ביקורת על העומס, הכשלים, הסחבת ועוד, מקבלות הנשים את "הכבוד" הראוי להן ומשיגות את השוויון הנכסף. כך, מתוך 626 שופטים ורשמים המכהנים במערכת, קיים רוב נשי של 321 שופטות מול 305 שופטים.

בניגוד לפרקטיקה, נשים תופסות עמדות מפתח והובלה במערכת המשפט: קודם כל, בראש המערכת עומדת כיום אישה, נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, שלצידה מכהנות בבית המשפט העליון, עוד 4 שופטות.

בבתי המשפט המחוזיים בתל-אביב, פתח-תקווה, חיפה וירושלים - 4 מתוך 6 המחוזות - עומדת בראש נשיאה אישה. כך גם בראש בית הדין הארצי לעבודה, וגם בבתי משפט השלום בארץ זה מאוד נפוץ.

המערכת אף זכתה לאחרונה באות המעסיק המתקדם בקידום נשים בשירות המדינה, שהוענק לה מנציבות שירות המדינה. זו סיווגה את הנהלת בתי המשפט כמערכת המקפידה על שמירת זכויות הנשים, מתוך הכרה ביכולותיהן ובכישוריהן.

גם בפרקליטות הנשים משתלטות על השורות. שיעור הנשים מכלל הפרקליטים עומד על 68%, והגברים הם במיעוט - 32% בלבד. מדוח האגף לקידום נשים ושילובן שהוגש לכנסת לאחרונה, עולה כי בשנת 2009 עמד מספר הנשים בדרגת השכר העליונה בפרקליטות (א6) על 106, לעומת 36 גברים בלבד.

סגל אקדמי

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי