גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החולצה החדשה של מסי

מצעד הלייקים הבינ"ל: צ'רלי שין כובש את הטוויטר ונבחרת ארגנטינה במדים חדשים

צ'רלי שין שובר שיאים

למרות השערוריות האחרונות, השחקן צ'רלי שין זוכה להצלחה מפתיעה ברשתות החברתיות. שין פתח חשבון טוויטר והגיע ללמעלה מ-2 מיליון עוקבים תוך ימים ספורים. שין אף הצליח להכנס לשיאי גינס, בכך שגייס מיליון חברים ברשת המיקרו-בלוגים ב-25 שעות ו-17 דקות.

במבט ראשון, מועד פתיחת החשבון נראה תמוה. זמן קצר לאחר ההערה האנטישמית, שבעטיה בוטלה השתתפותו בסדרה המצליחה "שני גברים וחצי", ניתן היה לצפות כי השחקן יבחר להנמיך פרופיל עד שיעבור הזעם.

שין, מנגד, בחר לנצל את העניין התקשורתי הרב, לעקוף את התקשורת המסורתית ולייצר אמצעי הידברות ישיר עם מעריציו.

הצעד והתזמון התגלו כנכונים. למרות הכתבות בעיתונות, בעזרת השימוש בטוויטר מצליח שין להחזיר את השליטה בתכנים המתפרסמים עליו ולייצר איזון בין הכתבות השליליות לקבלת-הפנים האוהדת לה זכה ברשת. שין אף מינף את תשומת-הלב והעלה לרשת, בשידור ישיר, את דבריו.

מספיק רפרוף קל בתגובות הגולשים על מנת להבין כי ההספדים על הקריירה של שין מוקדמים, ולאור התמיכה הרחבה לה הוא זוכה, סביר שנמשיך לראות את השחקן הפרובוקטיבי.

בקרוב אצלנו?

בזמן שבארצות-הברית דמויות מפורסמות רבות משתמשות ברשתות החברתיות בכלל וטוויטר בפרט, בארץ מעטים נוקטים באסטרטגיה דומה. אמנם לאחרונה נעשה שימוש נרחב יותר במדיה החברתית, אך מידת המחויבות למדיום ומספר העדכונים רחוקים מלהשתוות למימדי התופעה בארצות-הברית.

איתי שין

מתפשטות למען צבא הישע

פרטקס, ארגון סיוע נורווגי, מיסדו של צבא הישע, חווה את המשבר הכלכלי האחרון על בשרו, עם ירידה דרסטית בתרומות. הארגון החליט לצאת בקמפיין בפייסבוק, שמטרתו לעודד נורווגים לחזור ולתרום לנזקקים בגדים משומשים, תוך שימוש ביתרונות המדיה החברתית ופנייה לקהל צעיר, שאיננו נמנה באופן מסורתי על קהל תורמיו.

במסגרת הקמפיין, ששמו "הלבש דוגמנית", גויסו 4 דוגמניות נורווגיות מובילות, שהצטלמו בעירום בעודן מחזיקות שלט עם הכיתוב "אנחנו זקוקים לבגדים נוספים". הגולש מוזמן להלביש, בעזרת אפליקציה, את הדוגמניות מתוך מבחר השמלות המוצעות. השילוב המנצח (הדוגמנית והלבוש האהובים ביותר), יזכו לדגמן במהלך חודשי האביב.

בהינתן אופי הארגון הוותיק (שנוסד ב-1908), מדובר בקמפיין נועז למדי, ולכן, אין תמה על העניין הרב שהוא מעורר - הצעד זכה לסיקור נרחב, הן בעיתונות המסורתית, והן בבלוגים שעוסקים בתחומי הרשתות החברתיות.

עד כה, למרות השימוש בעירום, תגובות הגולשים והעיתונות הן חיוביות, הן לאור המטרה המוצדקת והן בשל העובדה שהעירום ממחיש במקרה זה את המחסור בבגדים משומשים.

בקרוב אצלנו?

אמנם ארגונים חברתיים בישראל פונים לא פעם לקמפיינים פרובוקטיביים, אך השימוש ברשתות החברתיות עדיין לוקה בחסר, ורחוק מהדוגמה הנורווגית. יכולת ההנעה וההפצה אינם מנוצלים דיים, ומעטים הארגונים שבוחרים להשקיע באפליקציה, השקעה שלאורך זמן משתלמת, עם עלייה במספר התומכים ברשתות.

איתי נורווגיה

מלבישים את מסי

בזמן שבנורווגיה מפשיטים את הדוגמניות, בארגנטינה חיפשו מדים חדשים לנבחרת המדינה בכדורגל. ענקית הספורט אדידס בארגנטינה הכריזה בשבוע שעבר על סיומו של קמפיין מוצלח, במהלכו בחרו הגולשים את המדים החדשים של הנבחרת לטורניר קופה-אמריקה.

החברה פיתחה אפליקציה, המאפשרת לגולשים לצלם את העיצוב שלהם לחולצה, שזכתה לכינוי "החולצה של כולנו". בשונה ממרבית האפליקציות בפייסבוק, השימוש באפליקציה של אדידס היה רחוק מלהיות אינטואיטיבי, ודרש יכולות טכניות בסיסיות (כדוגמת שינוי אופן תצוגת התמונה). עם זאת, בשל הנושא ורמת המעורבות הרגשית של אוהדי הכדורגל, הקושי לא מנע מרבים להשתתף ולתרום את הצעתם ללבוש החדש של נבחרת ארגנטינה.

לצורך הקמפיין, החברה גייסה את שחקן הכדורגל ליאונל מסי, שהציג בעמוד הפייסבוק את העיצוב החדש לבגדים, כפי שנבחר על-ידי הגולשים בעמוד. מטבע הדברים, בחירת החולצה זכתה לתשומת-לב רבה, שחרגה מתחום הרשתות החברתיות, ואף התקיימה הקרנה בשידור חי של חשיפת המדים החדשים.

הקמפיין ניצל את מחויבותם הגבוהה של אוהדי כדורגל, אך בבסיס התחרות עמדה נבחרת ארגנטינה, ולא אדידס. כך, שלמרות שעמוד הפייסבוק של החברה הגיע לכ-180 אלף חברים, רמת המעורבות עם אדידס נותרה נמוכה, ואיננה מתייחסת למותג עצמו.

אמנם חברות רבות ברשתות החברתיות מגייסות גולשים דרך פעילות סביב נושא, אך לפי רוב, חברות בסדר גודל של אדידס משתמשות בכוחו של המותג למשוך את תשומת-הלב הציבורית בפייסבוק.

איתי אדידס

אוסטרליה מגינה על הבלוגרים

עם התחזקות הבלוגים ברחבי האינטרנט, רבים מיהרו להגדירם כעיתונאי הרשת החדשים. למרות שחלקם מתפקדים באופן דומה לעיתונאים עצמאיים, מעמדם איננו מוסדר בחוק, ומרביתם אינם נהנים מאותן ההגנות להן זכאים עיתונאים. מתוך הכרה בבעייתיות זו, הפרלמנט האוסטרלי העביר השבוע חוק, המשווה בין מעמדם של הבלוגרים לעיתונאים, ומעניק לראשונים הגנה חוקית.

בנוסף לבלוגרים, אותה הגנה תוענק גם ל"עיתונאים אזרחים", מושג המתייחס לאזרחים מן השורה המעבירים דיווח עיתונאי, בהתאם למציאות החדשה, בה כל אדם יכול לדווח על פשיעה או שחיתות. קטגוריה זו מעניינת במיוחד, לאור המהומות האחרונות בעולם הערבי, עליהן דיווחו לא פעם תושבי המקום בעלי גישה לרשתות החברתיות.

מלבד ההגנה באוסטרליה, העיתונות האינטרנטית החדשה זכתה לאחרונה בחיזוק נוסף, מחזית אחרת. תחנת הטלוויזיה אל-ג'זירה הכריזה על השקתה של תכנית חדשה שתעסוק בעדכוני חדשות שמקורם ברשתות החברתיות. מדובר בצעד לא מפתיע, בהתחשב בעזרה שהרשת קיבלה מהמדיה החברתית במהלך המפכה במצרים, לאחר שהרשויות המצריות הקשו על עיתונאי אל-ג'זירה לדווח מרחובות קהיר.

עם זאת, למרות ההכרה בחשיבותם של הבלוגרים, אין מדובר בשינוי של ממש, העתיד להשפיע באופן משמעותי על שוק התקשורת. תפקידן של הרשתות החברתיות עדיין שולי ומודגש בעיקר בעתות משבר במדינות ללא עיתונות חופשית.

הכותב הוא מנכ"ל בן-חורין ואלכסנדרוביץ' אסטרטגיה ותקשורת, אשר משלבת בפעילותה גם קמפיינים דיגיטליים ללקוחותיה

עוד כתבות

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

ביהמ"ש קיבל את בקשת המשטרה: ארנון בר-דוד יורחק מההסתדרות עד מרץ 2026

לטענת המשטרה, ארנון בר-דוד רקם מנגנון שוחדי שמטרתו לעשות במשאבי ההסתדרות כבשלו ● השופטת דורית סבן-נוי קבעה כי החזרתו לתפקידו כיו"ר ההסתדרות תקל עליו לבצע עבירה דומה, ויהיה בה כדי לאפשר השפעה על עדים ושיבוש של החקירה ● בנוסף, ביהמ"ש האריך ב-90 יום גם את ההגבלות על עזרא גבאי, החשוד המרכזי הנוסף בפרשה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

למרות ההמלצות הפושרות של הצוות המקצועי של משרד האוצר, רשות המסים ובנק ישראל בנוגע להטלת מס רווחי יתר על הבנקים - שר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט לקדם הטלת מס בשיעור גבוה יותר מהצפוי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

מרחב דרום הר חברון / צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון

5 ישראלים נעצרו ע"י המשטרה, הפלסטינים מדווחים: "נכנסו לבית בכפר בדרום הר חברון, שחטו 3 כבשים ופצעו תושבים"

במערכת הביטחון העלו חשש, ההבנה: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

יציבות בבורסות אירופה; נובו נורדיסק מזנקת ב-6%

בוול סטריט נפתח אתמול שבוע המסחר המקוצר בעליות, זה היום השלישי ברציפות ● סוחרי האג"ח בארה"ב מהמרים על ירידה בתשואות • שנת שיא בקיצוצי כח אדם בארה"ב, AI אחראי לכמעט 55 אלף פיטורים • לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

יצרן בשר, קרן של יוצאי בנק וצמד אחים: המרוויחים הגדולים מגל ההנפקות בת"א

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

איל אפרת / צילום: אורן דאי

לאומי מקים מרכז AI ומקדם את ראש החטיבה הטכנולוגיות איל אפרת לתפקיד מפתח

איל אפרת, המכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הטכנולוגיות של בנק לאומי, ימונה לראש החטיבה הבנקאית של הבנק ויחליף את אייל בן-חיים ● הבנק הודיע היום על סדרה של מינויי בכירים נוספים הנוגעים למשרות בתחומי הטכנולוגיה וה-AI

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בת"א; מדד הבנקים יורד בכ-1%

השקל נסחר ביציבות, כ-3.2 שקלים לדולר ● משרד האוצר פירסם הבוקר את תזכיר החוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● שנת שיא בקיצוצי כח אדם בארה"ב, AI אחראי לכמעט 55 אלף פיטורים ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בבורסה; ת"א 35 שוב ננעל בשיא - הפעם ה-61 השנה

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6%, ת"א 90 איבד 0.2% ● מיטב: למרות הגירעון בחשבון השוטף, השקל לא ייפגע ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? ● לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש - זו רשימת הסיכונים

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

בוול סטריט בונים על עוד שנה של עליות, אבל 7 דברים יכולים להשתבש ב-2026

הדרך לשנה רביעית ברציפות של עליות בוול סטריט, עוברת דרך שורה של דברים שעלולים להשתבש ● בין היתר: מלחמת הסחר, השקעות העתק, החובות שלקחו חברות כדי להדביק את מרוץ ה-AI והחשש ממיתון עולמי

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה-אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לוחמה"

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

שווי של כ־8 מיליארד דולר: יצרנית השבבים שמאתגרת את אנבידה נערכת להנפקה

לפי רויטרס, חברת סריבראס, המפתחת מעבדים למודלים גדולים של בינה מלאכותית ופועלת בשוק שנשלט בידי אנבידיה, נערכת להגשת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית בוול סטריט ברבעון השני של 2026 ● הנפקה קודמת שתוכננה ב-2024 ירדה מהפרק בשל השקעת מיעוט של קבוצת G42 מאבו דאבי, אולם זו נעדרת מהתשקיף החדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

המכס האמריקאי על ישראל יישאר 15%: "זה האפס החדש"

גובה המכס הכללי שיוטל על סחורות מישראל לא ישתנה לעומת השלב הקודם של תוכנית המכסים האמריקאית ● החידוש בהכרזה צפוי להיות בהחרגות ובהקלות שיינתנו למוצרים מענפים מסוימים - כגון תעשיות ביטחוניות ויהלומים ● בכירה במשרד הכלכלה: "ישראל כבר הלכה כברת דרך גדולה לכיוון האמריקאים; מקווה שנצליח להשיג הקלות נוספות"

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"