גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דורסים אחד את השני

אם היינו פחות דורסניים בגישה שלנו, גם הפוליטיקאים שלנו היו מתנהגים אחרת?

בואו נעשה רגע תרגיל קצר במבוא לבודהיזם. נקרא לו - קבלה. אני מבטיחה שזה ייקח רק כמה דקות, ואז נוכל לחזור בדיוק לאותו מקום שבו היינו קודם. אבל במסגרת התרגיל הזה, בואו נקבל את ראש הממשלה שלנו, ביבי נתניהו, כפי שהוא.

בסך-הכול, אנחנו כבר די מכירים אותו, לא? הוא מכור לספינים, הוא לחיץ, הוא מזגזג, הוא מגמגם, הוא מצהיר ומתחרט, הוא מתרוצץ, הוא רוצה רק לשרוד ולא ממש מצליח לנהל שום תוכנית שאורך החיים שלה הוא יותר מיומיים. הנה, אמרנו את הכול.

אבל עכשיו בואו לרגע נעזוב אותו, ונסתכל על עצמנו: האם ייתכן שבהתנהגות שלנו אנחנו רק מקצינים את תכונותיו השליליות של המנהיג שלנו, ולכן, בעצם, פוגעים באינטרס ארוך הטווח של כולנו?

תראו למשל מה קרה השבוע. נתניהו הציג את תוכניתו לפתרון-בזק למחירי הנדל"ן הגואים והמחסור בדירות, ואנחנו מיד ירדנו עליו רצח.

מצד אחד, הגיע לו. לאופן שבו נתניהו ניסה למכור את התוכנית הזו - החל מהשימוש בסיסמה המטופשת של ה"סופרטנקר", דרך כינוס מסיבת עיתונאים משלו בלי לשתף את שר האוצר, וכלה בתוכנית עצמה שמלאה בחורים ושאלות שאין עליהן תשובות - היה ריח חזק של ספין. התקשורת מיד עלתה על זה כי היא כבר מומחית לספינים ומזהה אותם מרחוק, וירתה.

אבל הכותרות מתאדות, ובשטח דבר לא משתנה.

השאלה המתבקשת היא - למה בכלל הציג נתניהו את התוכנית הזאת מלכתחילה?

והתשובה היא, שנראה שהוא עשה את זה כדי לרצות את התקשורת. לא רק נתניהו, אלא כל נבחרי הציבור: מה הם כבר ביקשו? הם בסך-הכול רוצים תקשורת אוהדת. ואילו התקשורת, מצידה, מזהה את האינטרסים, מתייגת אותם כספינולוגים, יורדת עליהם ומשאירה אותם עם חסך הרבה יותר גדול משהיה להם קודם.

תכל'ס, התקשורת צודקת. נתניהו בילה את השנתיים האחרונות בעיקר בלא לעשות כלום, פרט לכניעה לכמה סחטנויות פוליטיות. גם נבחרי ציבור רבים אחרים הם ספינולוגים רדודים שלא באמת מקדמים שום אג'נדה, אלא אם היא צרה ואינטרסנטית. התקשורת באה ואומרת את הדברים האלה כל יום.

הבעיה היא שזה לא משיג את המטרה. נדמה כי התקשורת חיה במציאות משלה שבה היא צועקת ודורשת להפסיק, להתפטר, ללכת הביתה, אבל לא משיגה תהליך של שיפור, אלא רק של הרעה. אז מה בעצם עשינו?

האם ייתכן שאם אנחנו, לאורך זמן, היינו פחות דורסניים בגישה שלנו, גם נתניהו היה מתנהג אחרת? אולי אנחנו צריכים להיות פחות מתלהמים, אולי אנחנו צריכים לתת יותר תשומת-לב לאג'נדות חיוביות שמובילים אישי ציבור לאורך זמן, אולי אנחנו צריכים להציע פתרונות אופרטיביים משל עצמנו, ולא רק לקטול?

נראה כי בחוסר הסובלנות ובאורך הנשימה הקצר, אנחנו מעודדים את חובבי התקשורת לצאת בהצהרות בומבסטיות היום, כדי שיתחרטו מחר.

התוצאה היא שהתשתיות שלנו קורסות, ואף אחד לא באמת מטפל בטווח הארוך. השבוע קידמה התקשורת את מאבק העובדים הסוציאליים - מאבק ראוי מאין כמוהו. אבל הוא רק דוגמה אחת לתשתיות חיוניות שהגיעו לרמת קריסה.

ממערך הכיבוי הכושל כבר שכחנו, ממערך החינוך הבעייתי שמבריח מורים טובים גם לא מי יודע מה אכפת לנו כרגע, ומן הסתם גם מהעובדים הסוציאליים נשכח בעוד שבוע, כדי להתפנות למשבר הבא שידרוש "טיפול אינסטנט" שלא באמת יעבוד.

נדמה שהתמכרנו לדפוס התנהגות הרסני - איש הציבור שלנו שולף, אנחנו מתנפלים וכותשים, וזה רק גורם לו למוטיבציה לרצות אותנו עוד יותר, ולחפש פתרונות קסם יותר מתוחכמים מתחת לאדמה.

הבעיה עם פתרונות קסם היא שהם מתקיימים בדרך-כלל רק בספרי אגדות. במציאות, הדרך היא קשה בהרבה. צריך לתכנן, לגייס ולרתום אנשים לאמונות שלך, להתמודד עם הקומבינות שלהם ועם האגו שלהם והאינטרסים שלהם, ומדי פעם גם לזכור שאתה פה כדי לשרת איזושהי מטרה, שהיא החשובה מכל.

אבל בדרך שבה התקשורת שלנו עובדת, אין מקום לעבודה מהסוג הזה. אנחנו דורשים ריצוי מיידי, תוצאות, הוכחות, ואם אין כאלה? אנחנו מיד כותשים. ככל שאנחנו כותשים חזק יותר - הקתרזיס אולי מספק יותר, אבל אנחנו מותירים מאחורינו רק רסיסים, וממשיכים הלאה לקטול את המהלך הבא.

משהו פה לא עובד. השיטה לא באמת מקדמת את האינטרסים של הציבור. אני לא רוצה שזה יישמע כאילו אני מסנגרת על נתניהו, כי אני לא. הוא לא מוביל שום אג'נדה אלא חי על רגעים של חסד, בין כותרת לכותרת, בלי שום עשייה אמיתית או כיוון, ומסביב התשתיות רק הולכות ומתדרדרות.

השאלה היא במה אנחנו, כמבקרים שלו, תורמים לכך שזה יהיה אחרת? האם נתניהו הוא תוצר מוקצן של מציאות שבה התקשורת רק יודעת לכתוש, אבל גם לה כבר בעצם אין שום מטרה חוץ מהכותרת של מחר?

מישהו חייב לשבור את המעגל הזה. או אנחנו, או הוא. אז בהכירנו את הנפשות הפועלות, ולאחר שעשינו תרגיל זן קצר וקיבלנו אותו כפי שהוא, האם אנחנו באמת סומכים על כך שראש הממשלה שלנו הוא זה שיחזיר אותנו למציאות נורמלית? או שעדיף שאנחנו?

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

תיקון והתנצלות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד