גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמי המזונות של אנדרה דהן

הלהט להגיע לגירושים מהירים בין קומברס לדהן הוביל להסכם פרישה שערורייתי

1. חברת ההיי-טק קומברס, המספקת מערכות שירותי ערך מוסף וגבייה לשחקנים בשוק התקשורת, עושה הכול ב"סטייל". היא שיחקה עם האופציות בסטייל והסתבכה עם הרשויות האמריקניות בסטייל; היא הפסידה בסטייל - מאות מיליוני דולרים לפחות לאורך השנים; היא פיטרה בסטייל כ-2,000 עובדים בשנים האחרונות; היא מרחה את תיקון הדוחות בסטייל - משהו כמו ארבע שנים; היא שרפה בסטייל סכומים בלתי נתפסים על רואי חשבון ומגוון יועצים - כ-2 מיליארד שקל - כדי לתקן את הדוחות; והיא השמידה ערך בסטייל - מניותיה איבדו מהשיא כ-95%. אחרי שהיא שיחקה במספרים, הפסידה, פיטרה, מרחה, שרפה והשמידה בסטייל, התברר שהיא גם יודעת להיפרד מהמנכ"ל שלה בסטייל אופייני.

לדירקטוריון קומברס היה כנראה דחוף מאוד ללחוץ על כיסא המפלט של אנדרה דהן, המנכ"ל שלה ב-4 השנים האחרונות. עד כדי כך דחוף, עד כדי כך בהול ועד כדי כך נחוץ, עד שהיא חתמה ב-25 בפברואר על "הסכם פרידה" עם דהן, שבו הסכים כבודו להתפטר מתפקידיו בקבוצה ולעזוב את החברה כבר ב-4 במארס, שבוע בלבד אחרי החתימה על הסכם הגירושים. הלהט להגיע לרבנות מהר כל כך ולחתוך את הקשר המעיק בין קומברס לדהן הוביל לאחד מהסכמי הפרישה הנדיבים והשערורייתיים שנתקלנו בהם מעודנו.

דהן לא היה הצלחה גדולה בקומברס, זה ברור. יעידו על כך המספרים היבשים של המכירות, ההפסדים וירידת המניה, ויעיד על כך גם סרטון ששחררו עובדיו לרשת בתקופת כהונתו ובו תואר דהן כדיקטטור שלא חס עליהם. לזכותו ייאמר שהוא קיבל חברה במצב לא פשוט, בתהליך הידרדרות, ורק "דאג" להמשיך להתגלגל איתה במורד המדרון. כל אלה בהחלט אינם מצדיקים את מצנח הזהב שהרעיפה עליו קומברס.

בחרנו להביא את פרטי המצנח המלאים כפי שהוצגו במסמכים הרשמיים של קומברס לרשות ני"ע האמריקנית, ולצרף לסכומים כמה הערות מתבקשות.

■ "מר דהן יהיה זכאי לקבלת מענק התמריץ במזומן לשנה שהסתיימה ב-31 בינואר 2011 בהתאם לתנאים שהוסכמו קודם לכן עם החברה (לתשלום לא יאוחר מ-15 באפריל 2011). מועצת המנהלים קבעה את בונוס המטרה של מר דהן על מיליון דולר ואת הבונוס המרבי האפשרי על 2 מיליון דולר, שתשלומו כפוף לביצועים הכספיים של קומברס ושל מר דהן אישית. ועדת התגמול ומועצת המנהלים, לאחר בחינה של האינדיקטורים הפיננסיים, הסכימו על תשלום של 800 אלף דולר או 80% מבונוס המטרה. מר דהן הסכים לוותר על כל תשלום שמתבסס על הביצוע האישי שלו".

אינדיקטורים פיננסיים של קומברס? סליחה, על אילו אינדיקטורים פיננסיים מדברות ועדת התגמול ומועצת המנהלים? נראה שהן וקומברס לא חיות באותו שוק ולא מדברות על אותם דוחות. ובעצם, אל תחפשו היגיון או קשר למציאות הפיננסית בבונוסים למנהלים. אין קשר, אין היגיון - לא למספרים ולא למציאות - אבל יש דירקטורים שמאשרים סכומים על בסיס מילים גבוהות כמו תמריץ, אינדיקטורים פיננסיים, בונוס מטרה, בונוס מרבי ונוסחאות שמומצאות רק כדי להשאיר בידי המנהלים עוד ועוד כסף. אבל העיקר שמר דהן, בנדיבותו יוצאת הדופן, ויתר על הבונוס שמתבסס על הביצוע האישי שלו. מה זה "ביצוע אישי"? להקפיד לממש את המנוי לחדר כושר שקומברס מימנה לו?

■ "החברה הסכימה לשלם את כל שכר הטרחה הסביר של עורכי הדין והוצאות של מר דהן שקשורות למו"מ על הסכם ההיפרדות בסך של עד 30,000 דולר".

30 אלף דולר לעורך דין תמורת הסכם שאורכו עמודים ספורים? אין ספק, למר דהן יש טעם יוקרתי מאוד גם בבחירת היועצים שלו.

■ "בתקופת ההתייעצות יהיו למר דהן את תחומי האחריות והסמכות שייקבעו לו על ידי היו"ר הפעיל. הציפייה היא שמר דהן יסייע לחברה בהעברה מסודרת וימקד את תשומת לבו ביחסים עם לקוחות מפתח. בתקופת ההתייעצות מר דהן יקבל 246,575 דולר בשישה תשלומים שווים ויהיה זכאי להחזר הוצאות עסקיות סבירות שקשורות לביצוע שירותי הייעוץ".

"הציפייה היא שמר דהן יסייע לחברה בתקופת ההתייעצות"? זו בדיחה טובה. כן, הוא ירים טלפון, מדי פעם פגישה או שתיים, ותמיד יאמר לעצמו שזו פאקינג חברה שמשלמת לו כרבע מיליון דולר בשביל ציפייה אמיתית שהוא יתרום משמעותית לחפיפה.

■ "מר דהן יהיה זכאי לקבלת הטבות הפסקת העבודה הבאות: (1) שכרו הבסיסי שלא שולם עד תאריך ההיפרדות".

או.קיי, את זה כבר הבנו. זה הכסף הקטן.

■ "(2) 1.5 מיליון דולר שמייצגים 150% משכר הבסיס".

הופה-הולה, עוד 1.5 מיליון דולר גלשו לחשבון הבנק של דהן. סחתיין אנדרה, שיחקת אותה.

■ "(3) 1.5 מיליון דולר שמייצגים 150% מבונוס המטרה".

וואו, לא להאמין, אנדרה, איך שאבת מהם עוד 1.5 מיליון דולר? עכשיו אנחנו מבינים למה שילמת לעורך דין היוקרתי שלך 30 אלף דולר.

■ "(4) שחרור מלא של כל המניות החסומות שהוענקו לדהן".

מה מסתתר מאחורי הסעיף הזה? מחיאות כפיים סוערות להישג מרשים נוסף של אנדרה: עוד 4.5 מיליון דולר שהוענקו להוד רוממותו במניות ישולמו לו במזומן. הקצאת המניות, אולי מיותר לציין, לא קשורה כלל לביצועי קומברס.

■ "(5)תשלום פרמיות מלאות למר דהן ולכל מוטב מכוסה במסגרת ביטוח הבריאות COBRA למשך 18 חודשים מיום ההיפרדות".

העיקר הבריאות, רק הבריאות. פיטורי עובדים הרי עלולים לגרום תעוקה קשה.

■ "(6) כל סכום שטרם שולם למר דהן במסגרת תוכניות ההטבות לעובדים והחזר הוצאות עסקיות".

לא נהיה קטנוניים, אלה כבר פרוטות.

■ "(7) 128 אלף דולר תמורת 32 ימי חופשה שלא נוצלו עד תאריך ההיפרדות".

אפשר להבין: אנדרה עבד קשה, לא הספיק למצות עד תום את ימי חופשתו.

החשבון הסופי של אנדרה, זה שלקח כ-8 מיליון דולר עם פרישתו, מתקרב ל-30 מיליון שקל. הנושאים באחריות להסכם השערורייתי - אלה שנתנו: חברי דירקטוריון קומברס, שאישרו מראש הסכם העסקה דמיוני.

2. אנחנו חייבים עתה לשאול את עצמנו ביושר, למה הסכם הפרישה של דהן לא עורר מהומה? למה פיטורי עובדים בקומברס, עניין שבשגרה, אינו סוחט מחברי הכנסת את הרפרטואר הידוע והמתלהם שלהם?

אחד ההסברים לכך הוא שמדובר בכלל בחברה אמריקנית, אבל זה הסבר טכני-רשמי. קומברס נוסדה על ידי ישראלים ומעסיקה כ-2,600 עובדים בישראל. היא אחד המעסיקים הבולטים במשק; בולטת מכדי שניתן יהיה להתעלם ממנה.

ההסבר השני הגיוני יותר: מדובר בחברת היי-טק, ובהיי-טק - סמל החדשנות, היזמות, הפריון, היעילות, התחרות וכל הסיסמאות היפות הללו - החיים הם אכזריים. חברה שאינה מתקדמת ומתחדשת בשווקים דינמיים מאוד, דינה להיכנע למשמעת השוק, לחתוך בהוצאות ולפטר עובדים. לכן, בהיי-טק פיטורי עובדים מתקבלים בסלחנות יותר מאשר בענפים מסורתיים כמו טקסטיל או כימיה (למשל, מכתשים-אגן). ההנחה היא שהעובדים ניידים וגמישים יותר, וגם מרוויחים שכר גבוה יותר. זו גם בדיוק הסיבה שבגללה יש לפצות בנדיבות מנהלים הפועלים בשווקים שמתקיימת בהם תחרות על החיים ועל המוות.

התירוץ הזה אכן הגיוני, אבל גם מטעה. עובדי היי-טק מעל גיל 40 כבר פחות גמישים וניידים - זה לא תענוג גדול לחפש עבודה בגיל הזה. וחשוב יותר, חלק מהמנהלים והיזמים בתחום אינם שונים בהרבה מהשרלטנים של התעשיות המסורתיות - הם משתמשים בכספם של אחרים, שורפים אותו במהירות האור, משמידים ערך ועושים הרבה מאוד לביתם. הם רק עושים את זה בסטייל, בכישרון, ביזמות יוצאת דופן. דירקטוריון קומברס יכול להעביר קורסים ביזמות כזאת.

עוד כתבות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?