גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שביתה, אוקיי, מה עכשיו?

למה עונת 2011 ב-NFL תיפתח בסופו של דבר במועד בעוד כחצי שנה

ביום שישי אחר הצהריים הוכרזה השביתה הגדולה בארה"ב. אין יותר NFL. הדיונים בין ארגון השחקנים לבין הליגה הגיעו לדד-אנד, ההסכם הקיבוצי בוטל, והליגה נכנסה לתקופה עמוקה וארוכה של קיפאון ודיכאון. על המשמעות של ה-NFL לחובבי הספורט בארה"ב, לציבור האמריקני, לתרבות האמריקנית, כנראה שאין צורך להרחיב את הדיון. גם מבחינה כלכלית מדובר על הרבה מעבר לאותם 9 מיליארד דולר שהליגה מייצרת בעונה: ההשפעה היא מעבר לאותן 30 ערים שמייצגות את קבוצות הפוטבול; אלו עשרות אלפי רצועות שידור טלוויזיוניות, עשרות אלפי בתי עסק שחיים מאותם ערבי פוטבול, תעשיית פאנטזי שמגלגלת מיליארדים, הימורים חוקיים ובעיקר לא-חוקיים, ואלפי עובדים שקשורים באופן ישיר ועקיף לתעשייה הזאת, כולל 1,900 שחקנים שנפלטו בלילה אחד לשוק העבודה.

בגלל כל המשמעויות האלו, בארה"ב מעריכים שהעובדה שעונת 2011 אמורה להיפתח בעוד 6 חודשים היא מרווח זמן מספיק גדול לכולם - לליגה ולארגון השחקנים - לאסוף את עצמם ולפתור את הסוגיה. גייב פלדמן, ראש החוג לספורט ומשפט באוניברסיטת אטוליין, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי "יש עדיין הרבה מאוד זמן בין עכשיו לבין הרגע שבו יוכרז ארמגדון. הריב הוא לא על שבירה מהותית של ערכי הספורט - זה בסופו של דבר מאבק על דולרים. ואם אתה נאבק על 500 מיליון דולר (הסכום שאותו דורשים הבעלים - ט.ו) זה נשמע אולי המון, אבל הרבה פחות בהשוואה ל-9 מיליארד דולר שיוותרו עליהם (ההכנסות של הליגה) אם לא ישחקו בכלל".

***

מה בעצם קרה בסוף השבוע בעקבות התפרקות ההסכם הקיבוצי? אי ההסכמה בין הצדדים גרמה לשני דברים: הראשון, הליגה והשחקנים הראו שהם מוכנים ללכת עד הסוף, יהיה מה שיהיה, כדי להגן על האינטרסים שלהם. יו"ר ארגון השחקנים דה-מאוריס סמית' שרד את הלחץ של כמעט 2,000 עובדים, חלקם הגדול כאלו שלא ישרדו חצי עונה ללא שכר, ושלח אותם הביתה כדי לעמוד מול הבעלים; הבעלים שרדו את הלחץ הציבורי של "ארצות הברית תתעורר לבוקר ללא פוטבול" כדי להכניע פעם אחת ולתמיד את השחקנים ולקזז להם מעוגת ההכנסות.

אלא שדווקא השלב הבא במאבק הוא זה שצפוי להביא את הליגה והשחקנים לפעול לקיום הסכם. בסוף השבוע הגישו 10 שחקנים תביעה ייצוגית במסמך מרתק בן 52 עמודים נגד הליגה, שעיקרה עוסק בחוסר היכולת שלהם לקבל שכר למרות שהם חתומים על חוזי העסקה. הצעד הזה נועד כמובן להמשיך ולהפעיל לחץ על הבעלים, שזוכרים היטב את הפעם האחרונה שבה התנהל הליך דומה: ב-1989 נדרש בית המשפט לסוגיה משפטית, ואז פסק כנגד הבעלים והחליט לחייב אותם להסכם הקיבוצי - וכתוצאה מאותה פסיקה חויבו הבעלים להמשיך ולשלם שכר לשחקנים. הפסיקה הזאת הביאה לשחקנים אז עמדת כוח עצומה, שממנה יצאו עם הסכם קיבוצי טוב הרבה יותר.

קומישינר ליגת ה-NFL רוג'ר גודל, פוטבול / צילום: רויטרס
הקומישינר של ה-NFL, רוג'ר גודל. תהיה ליגה או לא תהיה? (צילום: רויטרס)

עד כמה חששו הבעלים מהתפוצצות השיחות והליכה למשפט, אפשר להבין מהשתלשלות האירועים ביום הדיונים האחרון: למרות שראשי הקבוצות החליטו ללכת "עד הסוף הפעם", ביום חמישי בשיחת ועידה עם הקומישינר רוג'ר גודל, הם הסמיכו אותו "לעשות את כל מה שהוא חושב לנכון, העיקר לצאת עם הסכם חתום". גודל אולי רצה לצאת עם הסכם, אבל השחקנים הם אלו שבסופו של דבר קמו משולחן הדיונים ופוצצו את המו"מ.

מצד שני, גם השחקנים יודעים שדיון בבית משפט יכול להיגמר רע מאוד גם עבורם ושהם יכולים להפסיד את כל הקופה. מהסיבה הזאת בדיוק - ההערכה היא שגם עכשיו, משהחלו לעוף תביעות באוויר, מתחת לפני השטח נמשכים מגעים שנועדו להחזיר את הצדדים לשולחן המו"מ, דבר שיוכל להיעשות רק במידה והשחקנים ימשכו את התביעות שלהם בחזרה.

***

אחד הדברים היותר מעניינים הוא המאבק על יחסי הציבור סביב כל הפרשה. לפחות כאן הצליחו הבעלים לרשום ניצחון די מדהים, בהתחשב בכך שהם "אנשי החליפות" השנואים כל כך על אוהדי הספורט. הבעלים הצליחו להפוך את השחקנים לגורם הרע בכל הסיפור, ויותר ויותר אוהדי פוטבול מאשימים כעת את השחקנים ככאלו שאחראים למצב. למה זה משנה? בעיקר כי דעת הקהל היתה אחד הכלים החזקים של השחקנים במאבק נגד הבעלים.

השחקנים הם אלו שפוצצו ביום שישי את הדיונים וקמו משולחן המו"מ, ולא הבעלים. כדי שלא יהיו ספקות, הקומישינר גודל פרסם מכתב רשמי נוגע ללב עבור האוהדים, על הצער שהוא חש בעקבות ההשבתה של הליגה ועל כך שבאמת ובתמים הבעלים ניסו להגיע בשבועות האחרונים להסכם שיאשר את פתיחת העונה.

בסקר שפורסם ב-USA Today השיבו 37% מהנשאלים כי הם מאשימים את יו"ר ארגון השחקנים דה-מאוריס סמית במה שקרה, בעוד שרק 30% מאשימים את הקומישינר ואת הבעלים (31% מאשימים את שני הצדדים). באתר ProFootballTalk, מתוך סקר שכלל 33 אלף נשאלים, 38% האשימו את השחקנים במצב, ורק 24% את הבעלים והקומישינר.

אפילו את הטיעון המרכזי של השחקנים, לפיו הבעלים סירבו בכל תוקף לפתוח את ספרי החשבונות של הקבוצות, הצליחו הבעלים לסובב כנגד השחקנים דרך אירוע נקודתי: שתי קבוצות - גרין ביי פאקרס ודנבר ברונקוס - הסכימו לפתוח את כל ספרי החשבונות שלהן בפני ארגון השחקנים. אבל אלו בלעו את הפיתיון היחצ"ני והודיעו כי הם לא מוכנים לתת הצצה לתוך הספרים.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הביטחוניות ירדו ב-5%, מניות הביטוח עלו ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% ● השקל נחלש לקראת הנעילה, 3.095 שקלים לדולר אחד● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב