גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך אפשר לטעון שפרופ' דיויד גילה הוא בעד ריכוזיות?

מאז פורסמה מועמדותו של פרופ' גילה לתפקיד הממונה על ההגבלים, מיוחסות לו בעיתונות הכלכלית עמדות פרו-ריכוזיות ■ פרופ' עמרי ידלין, קולגה, הודף את הביקורת המגמתית

לקו הסיום של המירוץ לתפקיד הממונה על ההגבלים העסקיים הגיעו שני מועמדים, עו"ד בועז גולן ופרופ' דיויד גילה, שניהם מועמדים ראויים וטובים. פרופ' גילה הוא קולגה שלי בפקולטה למשפטים בתל-אביב, ולכן אני חושב שלא ראוי כי אביע כאן את דעתי לגבי מירוץ זה.

עם זאת, הפרסומים האחרונים על עמדותיו של פרופ' גילה, בעיקר אלה שהתפרסמו ב"כלכליסט" וב"דה מרקר", אינם מאפשרים לי לשמור על שתיקה. פרסומים אלה מציגים את עמדותיו של פרופ' גילה באופן מעוות, עד כדי כך שהן יוצרות מצג כאילו הוא אוחז בעמדה התומכת בריכוזיות ומתנגדת להגבלות על קרטלים ומונופולים.

אך המציאות היא הפוכה. מפעל החיים של גילה הוא חשיפת האופנים שבהם ריכוזיות בענפים השונים, ובפרט הריכוזיות בשווקים בישראל, פוגעת במשק. שתיקה בפני פרסומים כאלו שקולה להסכמה עימם. לכן - ועדיין בלי שאביע את עמדתי במרוץ בין שני המועמדים - מצאתי לנכון להעמיד את הדברים על דיוקם:

החזקות צולבות פסיביות

פרופ' גילה רכש מוניטין עולמי בכך שהראה כי החזקות צולבות בין מתחרים בשווקים ריכוזיים מסוכנות לתחרות, אפילו במקרים שבהם ההחזקות הצולבות הללו הן פסיביות. מחקריו, שהתפרסמו בכתבי עת אקדמיים מובילים בעולם, השפיעו על הרגולטורים בארה"ב באירופה ובארגון ה-OECD אשר אחזו עד אותו שלב בעמדה שלפיה הפגיעה בתחרות נוצרת רק במקרים שבהם ההחזקות הצולבות מקנות שליטה.

בניתוח כלכלי עדין יותר הוכיח גילה כי החשש שיוצרות החזקות פסיביות כאלה הוא משמעותי דווקא במקרים שבהם הגורם המשקיע הוא מי שעשוי פוטנציאלית להיות "מחולל התחרות" בשוק. דהיינו, הגורם שצפוי להיות בעל האינטרס לפצוח במלחמת מחירים.

שווקים ריכוזיים

בנוגע לשווקים הריכוזיים בישראל, פרופ' גילה כתב מאמר תמיכה נלהב בתיקון לחוק, שיאפשר לממונה על ההגבלים להכריז על מתחרים בשווקים ריכוזיים, כמו השוק הסלולרי ושוק הבנקאות, כקבוצת ריכוז.

גילה כתב גם מאמר שמצביע על הריכוזיות של שוק התקשורת, וכיצד בעלות בין ספקי תשתית לבין חברות תקשורת יכולה לפגוע משמעותית בתחרות בשווקים אלה.

במחקריו על חוזים צרכניים הראה גילה איך בשווקים ריכוזיים, האותיות הקטנות שפירמות שמות בחוזים האחידים שלהן עלולות להקל על קרטלים בשוק ולפגוע בתחרות. הוא הצביע במאמריו גם על כך שבשווקים ריכוזיים, לעיתים, הסדרים בין ספק ללקוח יכולים לגרום לפגיעה בתחרות על-ידי הגדלת כוח השוק של הספק - טענה לפגיעה בתחרות, שרגולטורים ורשויות הגבלים עסקיים לא שקלו קודם לכן.

פרופ' גילה כתב גם מספר מאמרים המראים כי יש לפקח על תמחור מופרז על-ידי בעל מונופולין, יותר מאשר היה מקובל לחשוב. בניגוד לגישה המקובלת בקרב רשות ההגבלים העסקיים הישראלית ובתי משפט מחוזיים, גילה טען כי תניות חוזיות המונעות מהעובד המתפטר מן העסק להיכנס לשוק של המעביד הן הסדר כובל.

במאמרו הנ"ל הוא ביקר גם את בתי המשפט על כך שהם לא לקחו בחשבון את טובת הצרכן בבוחנם תניות אי-תחרות - ביקורת שאימץ השופט מישאל חשין בפסק דין של בית המשפט העליון.

גילה ביקר גם פסקי דין מחוזיים שנתנו פטור להסדרים בין ספק ללקוח, שכובלים את הספק ועלולים לפגוע בתחרות בשוק של הלקוח, או כובלים את הלקוח ועלולים לפגוע בתחרות בשוק של הספק, והראה כי המחוקק התכוון לפסול הסדרים מעין אלה כהסדרים כובלים.

גישתו זו אומצה על-ידי הממונה על ההגבלים. המחקרים הללו מראים את דאגתו הרבה של גילה מפני ריכוזיות ענפית, בפרט בישראל.

ריכוזיות ענפית וריכוזיות משקית

נהוג לחשוב כי דיני ההגבלים העסקיים מטפלים בדרך-כלל בקידום התחרות בענפים ספציפיים, ולכן הם עוסקים רק בריכוזיות ענפית, ולא בריכוזיות משקית. פרופ' גילה היה בין אלו שסברו כי יש מקרים שבהם גם קיומן של פירמות רב-ענפיות יכול לפגוע בתחרות בענף מסוים.

בכנס על ריכוזיות שנערך באוניברסיטת בר-אילן לפני כשבועיים, הראה גילה כי אם שני קונצרנים מתחרים זה בזה, גם בענף הסלולר גם בענף הבנייה וגם בענף רשתות השיווק - לפעמים זה יכול להקל על תיאום מחירים ביניהם, משום שכל מתחרה יודע שאם יפתח במלחמת מחירים בענף אחד, יגרור הדבר מלחמת מחירים גם בענפים האחרים.

גילה ציין עוד בכנס כי אם מספר קונצרנים פועלים בשווקים מקבילים, עלול להיווצר ביניהם "מאזן אימה" המונע מכל אחד מהם להיכנס לענף של השני.

מצד שני, פרופ' גילה הסביר גם כי לעיתים, כשהריכוזיות המשקית עולה, הריכוזיות הענפית דווקא יורדת. למשל, אם פירמה מבזרת את הכסף שלה במספר ענפים, היא מעלה אולי את הריכוזיות המשקית - אבל מגדילה את התחרות בכל ענף. מנגד, אם פירמה שמה את כל כספה בענף אחד, היא יכולה להפוך לפירמה דומיננטית בענף הזה, ולהעלות את הריכוזיות הענפית בו, לרעת הצרכנים.

גילה הדגיש כי יש אנשים החוששים מריכוזיות משקית בגלל החשש להשפעה פוליטית. אבל לגישתו, כמו גם לגישתה של רשות ההגבלים העסקיים, חוק הגבלים עסקיים נועד לקדם תחרות חופשית בכלכלה, ולא נועד לטפל בחשש להשפעה על המערכת הפוליטית.

דמי הקישוריות

חלק ניכר ממחקריו של פרופ' גילה עסקו בשוק התקשורת. גילה הדגיש, במאמריו האקדמיים ובמאמרים שכתב ב"גלובס", כי רשת סלולרית היא מונופול על השיחות הנכנסות אליה, ושנוצר בעניין השיחות הנכנסות כשל שוק, שמחייב התערבות.

בניגוד לדברים שנכתבו על עמדותיו, גילה טען כי דמי הקישוריות מהווים את אחד הכשלים המרכזיים בשוק זה. הוא ציין במאמרו כי הסוג המקובל של התערבות הוא פיקוח על דמי הקישוריות שגובות החברות הסלולריות, והורדת דמי הקישוריות לגובה עלויותיהן של החברות הסלולריות.

המאמר שלו על דמי הקישוריות הוא חדשני בכך שהוא מציע גם אפיק רגולטורי חלופי, שבמסגרתו מכניסים לשוק חברה סלולרית חדשה עם תשתיות משלה, ומחייבים את כל החברות הסלולריות ליצור איתה קישוריות בלי יכולת לגבות ממנה דבר על הקישוריות - קרי, חובת קישוריות במחיר אפס (משמעותית פחות מדמי הקישוריות שהרשו לאחרונה לחברות הסלולריות לגבות).

גילה הסביר כי די בכניסתה של פירמה אחת עם דמי קישוריות אפס, כדי שרמת דמי הקישוריות בכל השוק תרד לרמות שהן אף נמוכות מהעלויות השוליות של החברות הסלולריות עצמן.

כך למשל, אם חברת פרטנר מנסה לגבות דמי קישוריות גבוהים בשיחות מהוט אליה, הוט תוכל "לעקוף" את פרטנר, ולהעביר את השיחות למנויי פרטנר דרך החברה הסלולרית החדשה, שפרטנר חייבת ליצור איתה קישוריות במחיר אפס. זה יגרום לפרטנר (אם אכן יש תחרות בינה לבין החברה הסלולרית החדשה) להוריד את דמי הקישוריות הישירים שהיא גובה מבזק.

פסילה אוטומטית מול ניתוח כלכלי מעמיק

אחת הטענות המרכזיות של פרופ' גילה היא כי יש להבחין בין פרקטיקות, כגון תיאום מחירים או חלוקת שווקים בין מתחרים, שצריכות להיפסל באופן אוטומטי - לבין פרקטיקות אחרות, שיש לפסול אותן רק אם לאחר ניתוח כלכלי מעמיק מגיעים למסקנה שהן באמת עלולות לפגוע בתחרות.

כיום, בניגוד למקובל בעולם כולו, החוק הישראלי מכתים אוטומטית מגוון רחב מדי של פרקטיקות כאסורות, לרבות פרקטיקות שאינן נמצאות ב"גזע הנוקשה" של הפרקטיקות המזיקות, וכנגד גישה זו יצא גילה.

אכן, כמו במאמריו האחרים, זוהי עמדה מורכבת, אשר לעיתים אינה נגישה לכל הדיוט. אך המורכבות של העמדה נובעת מכך שהסוגיות הן מורכבות, ובשל מורכבות זו של התחום נקבע בחוק שבראש רשות הגבלים עסקיים יעמוד איש מקצוע ולא גורם פוליטי. העיתונות הכלכלית אמורה להבין זאת.

ללא קשר לשאלה אם ימונה לתפקיד, למחקריו של פרופ' גילה, מבכירי אנשי האקדמיה המשפטית, מגיעה התייחסות מעמיקה, מקצועית והוגנת יותר.

האופן שבו ביקרה העיתונות הכלכלית את מאמריו, והניסיון להוציא מהם כותרת שטחית, עלול להרתיע אנשי אקדמיה - ודווקא הטובים והמעמיקים שבהם - מלנסות לתרום מיכולותיהם לשוק. לא חבל?

פרופ' עמרי ידלין עומד בראש בית-הספר למשפטים של המכללה האקדמית ספיר ובראש מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון.

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים