גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך אפשר לטעון שפרופ' דיויד גילה הוא בעד ריכוזיות?

מאז פורסמה מועמדותו של פרופ' גילה לתפקיד הממונה על ההגבלים, מיוחסות לו בעיתונות הכלכלית עמדות פרו-ריכוזיות ■ פרופ' עמרי ידלין, קולגה, הודף את הביקורת המגמתית

לקו הסיום של המירוץ לתפקיד הממונה על ההגבלים העסקיים הגיעו שני מועמדים, עו"ד בועז גולן ופרופ' דיויד גילה, שניהם מועמדים ראויים וטובים. פרופ' גילה הוא קולגה שלי בפקולטה למשפטים בתל-אביב, ולכן אני חושב שלא ראוי כי אביע כאן את דעתי לגבי מירוץ זה.

עם זאת, הפרסומים האחרונים על עמדותיו של פרופ' גילה, בעיקר אלה שהתפרסמו ב"כלכליסט" וב"דה מרקר", אינם מאפשרים לי לשמור על שתיקה. פרסומים אלה מציגים את עמדותיו של פרופ' גילה באופן מעוות, עד כדי כך שהן יוצרות מצג כאילו הוא אוחז בעמדה התומכת בריכוזיות ומתנגדת להגבלות על קרטלים ומונופולים.

אך המציאות היא הפוכה. מפעל החיים של גילה הוא חשיפת האופנים שבהם ריכוזיות בענפים השונים, ובפרט הריכוזיות בשווקים בישראל, פוגעת במשק. שתיקה בפני פרסומים כאלו שקולה להסכמה עימם. לכן - ועדיין בלי שאביע את עמדתי במרוץ בין שני המועמדים - מצאתי לנכון להעמיד את הדברים על דיוקם:

החזקות צולבות פסיביות

פרופ' גילה רכש מוניטין עולמי בכך שהראה כי החזקות צולבות בין מתחרים בשווקים ריכוזיים מסוכנות לתחרות, אפילו במקרים שבהם ההחזקות הצולבות הללו הן פסיביות. מחקריו, שהתפרסמו בכתבי עת אקדמיים מובילים בעולם, השפיעו על הרגולטורים בארה"ב באירופה ובארגון ה-OECD אשר אחזו עד אותו שלב בעמדה שלפיה הפגיעה בתחרות נוצרת רק במקרים שבהם ההחזקות הצולבות מקנות שליטה.

בניתוח כלכלי עדין יותר הוכיח גילה כי החשש שיוצרות החזקות פסיביות כאלה הוא משמעותי דווקא במקרים שבהם הגורם המשקיע הוא מי שעשוי פוטנציאלית להיות "מחולל התחרות" בשוק. דהיינו, הגורם שצפוי להיות בעל האינטרס לפצוח במלחמת מחירים.

שווקים ריכוזיים

בנוגע לשווקים הריכוזיים בישראל, פרופ' גילה כתב מאמר תמיכה נלהב בתיקון לחוק, שיאפשר לממונה על ההגבלים להכריז על מתחרים בשווקים ריכוזיים, כמו השוק הסלולרי ושוק הבנקאות, כקבוצת ריכוז.

גילה כתב גם מאמר שמצביע על הריכוזיות של שוק התקשורת, וכיצד בעלות בין ספקי תשתית לבין חברות תקשורת יכולה לפגוע משמעותית בתחרות בשווקים אלה.

במחקריו על חוזים צרכניים הראה גילה איך בשווקים ריכוזיים, האותיות הקטנות שפירמות שמות בחוזים האחידים שלהן עלולות להקל על קרטלים בשוק ולפגוע בתחרות. הוא הצביע במאמריו גם על כך שבשווקים ריכוזיים, לעיתים, הסדרים בין ספק ללקוח יכולים לגרום לפגיעה בתחרות על-ידי הגדלת כוח השוק של הספק - טענה לפגיעה בתחרות, שרגולטורים ורשויות הגבלים עסקיים לא שקלו קודם לכן.

פרופ' גילה כתב גם מספר מאמרים המראים כי יש לפקח על תמחור מופרז על-ידי בעל מונופולין, יותר מאשר היה מקובל לחשוב. בניגוד לגישה המקובלת בקרב רשות ההגבלים העסקיים הישראלית ובתי משפט מחוזיים, גילה טען כי תניות חוזיות המונעות מהעובד המתפטר מן העסק להיכנס לשוק של המעביד הן הסדר כובל.

במאמרו הנ"ל הוא ביקר גם את בתי המשפט על כך שהם לא לקחו בחשבון את טובת הצרכן בבוחנם תניות אי-תחרות - ביקורת שאימץ השופט מישאל חשין בפסק דין של בית המשפט העליון.

גילה ביקר גם פסקי דין מחוזיים שנתנו פטור להסדרים בין ספק ללקוח, שכובלים את הספק ועלולים לפגוע בתחרות בשוק של הלקוח, או כובלים את הלקוח ועלולים לפגוע בתחרות בשוק של הספק, והראה כי המחוקק התכוון לפסול הסדרים מעין אלה כהסדרים כובלים.

גישתו זו אומצה על-ידי הממונה על ההגבלים. המחקרים הללו מראים את דאגתו הרבה של גילה מפני ריכוזיות ענפית, בפרט בישראל.

ריכוזיות ענפית וריכוזיות משקית

נהוג לחשוב כי דיני ההגבלים העסקיים מטפלים בדרך-כלל בקידום התחרות בענפים ספציפיים, ולכן הם עוסקים רק בריכוזיות ענפית, ולא בריכוזיות משקית. פרופ' גילה היה בין אלו שסברו כי יש מקרים שבהם גם קיומן של פירמות רב-ענפיות יכול לפגוע בתחרות בענף מסוים.

בכנס על ריכוזיות שנערך באוניברסיטת בר-אילן לפני כשבועיים, הראה גילה כי אם שני קונצרנים מתחרים זה בזה, גם בענף הסלולר גם בענף הבנייה וגם בענף רשתות השיווק - לפעמים זה יכול להקל על תיאום מחירים ביניהם, משום שכל מתחרה יודע שאם יפתח במלחמת מחירים בענף אחד, יגרור הדבר מלחמת מחירים גם בענפים האחרים.

גילה ציין עוד בכנס כי אם מספר קונצרנים פועלים בשווקים מקבילים, עלול להיווצר ביניהם "מאזן אימה" המונע מכל אחד מהם להיכנס לענף של השני.

מצד שני, פרופ' גילה הסביר גם כי לעיתים, כשהריכוזיות המשקית עולה, הריכוזיות הענפית דווקא יורדת. למשל, אם פירמה מבזרת את הכסף שלה במספר ענפים, היא מעלה אולי את הריכוזיות המשקית - אבל מגדילה את התחרות בכל ענף. מנגד, אם פירמה שמה את כל כספה בענף אחד, היא יכולה להפוך לפירמה דומיננטית בענף הזה, ולהעלות את הריכוזיות הענפית בו, לרעת הצרכנים.

גילה הדגיש כי יש אנשים החוששים מריכוזיות משקית בגלל החשש להשפעה פוליטית. אבל לגישתו, כמו גם לגישתה של רשות ההגבלים העסקיים, חוק הגבלים עסקיים נועד לקדם תחרות חופשית בכלכלה, ולא נועד לטפל בחשש להשפעה על המערכת הפוליטית.

דמי הקישוריות

חלק ניכר ממחקריו של פרופ' גילה עסקו בשוק התקשורת. גילה הדגיש, במאמריו האקדמיים ובמאמרים שכתב ב"גלובס", כי רשת סלולרית היא מונופול על השיחות הנכנסות אליה, ושנוצר בעניין השיחות הנכנסות כשל שוק, שמחייב התערבות.

בניגוד לדברים שנכתבו על עמדותיו, גילה טען כי דמי הקישוריות מהווים את אחד הכשלים המרכזיים בשוק זה. הוא ציין במאמרו כי הסוג המקובל של התערבות הוא פיקוח על דמי הקישוריות שגובות החברות הסלולריות, והורדת דמי הקישוריות לגובה עלויותיהן של החברות הסלולריות.

המאמר שלו על דמי הקישוריות הוא חדשני בכך שהוא מציע גם אפיק רגולטורי חלופי, שבמסגרתו מכניסים לשוק חברה סלולרית חדשה עם תשתיות משלה, ומחייבים את כל החברות הסלולריות ליצור איתה קישוריות בלי יכולת לגבות ממנה דבר על הקישוריות - קרי, חובת קישוריות במחיר אפס (משמעותית פחות מדמי הקישוריות שהרשו לאחרונה לחברות הסלולריות לגבות).

גילה הסביר כי די בכניסתה של פירמה אחת עם דמי קישוריות אפס, כדי שרמת דמי הקישוריות בכל השוק תרד לרמות שהן אף נמוכות מהעלויות השוליות של החברות הסלולריות עצמן.

כך למשל, אם חברת פרטנר מנסה לגבות דמי קישוריות גבוהים בשיחות מהוט אליה, הוט תוכל "לעקוף" את פרטנר, ולהעביר את השיחות למנויי פרטנר דרך החברה הסלולרית החדשה, שפרטנר חייבת ליצור איתה קישוריות במחיר אפס. זה יגרום לפרטנר (אם אכן יש תחרות בינה לבין החברה הסלולרית החדשה) להוריד את דמי הקישוריות הישירים שהיא גובה מבזק.

פסילה אוטומטית מול ניתוח כלכלי מעמיק

אחת הטענות המרכזיות של פרופ' גילה היא כי יש להבחין בין פרקטיקות, כגון תיאום מחירים או חלוקת שווקים בין מתחרים, שצריכות להיפסל באופן אוטומטי - לבין פרקטיקות אחרות, שיש לפסול אותן רק אם לאחר ניתוח כלכלי מעמיק מגיעים למסקנה שהן באמת עלולות לפגוע בתחרות.

כיום, בניגוד למקובל בעולם כולו, החוק הישראלי מכתים אוטומטית מגוון רחב מדי של פרקטיקות כאסורות, לרבות פרקטיקות שאינן נמצאות ב"גזע הנוקשה" של הפרקטיקות המזיקות, וכנגד גישה זו יצא גילה.

אכן, כמו במאמריו האחרים, זוהי עמדה מורכבת, אשר לעיתים אינה נגישה לכל הדיוט. אך המורכבות של העמדה נובעת מכך שהסוגיות הן מורכבות, ובשל מורכבות זו של התחום נקבע בחוק שבראש רשות הגבלים עסקיים יעמוד איש מקצוע ולא גורם פוליטי. העיתונות הכלכלית אמורה להבין זאת.

ללא קשר לשאלה אם ימונה לתפקיד, למחקריו של פרופ' גילה, מבכירי אנשי האקדמיה המשפטית, מגיעה התייחסות מעמיקה, מקצועית והוגנת יותר.

האופן שבו ביקרה העיתונות הכלכלית את מאמריו, והניסיון להוציא מהם כותרת שטחית, עלול להרתיע אנשי אקדמיה - ודווקא הטובים והמעמיקים שבהם - מלנסות לתרום מיכולותיהם לשוק. לא חבל?

פרופ' עמרי ידלין עומד בראש בית-הספר למשפטים של המכללה האקדמית ספיר ובראש מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון.

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

תיקון והתנצלות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים