גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דיויד גילה לא בעד ריכוזיות - הוא פשוט לא פופוליסט"

עורכי דין בכירים יוצאים להגנת המועמד לראש רשות ההגבלים העסקיים: "הוא בעד ריכוזיות? זה חוסר הבנה משמעותי" ■ "עושים לו רצח אופי כדי לקדם את בועז גולן לתפקיד"

בימים האחרונים התחממה הזירה סביב הליך מינוי ראש רשות ההגבלים העסקיים, תחת הממונה הפורשת רונית קן. בתוך כך נודע כי ועדת האיתור לבחירת הממונה על ההגבלים העסקיים המליצה לשר התמ"ת, שלום שמחון, על שני מועמדים לתפקיד - עו"ד בועז גולן ופרופ' דיויד גילה.

גולן, המועמד מבפנים, משמש כיום כיועץ המשפטי של רשות ההגבלים העסקיים; וגילה, האיש שמחוץ למערכת, הוא מומחה להגבלים עסקיים מאוניברסיטת תל-אביב.

מרגע הפרסום סופג גילה, שכלל לא הציג מועמדות לתפקיד אלא לאחר שהתבקש לעשות זאת על-ידי ועדת האיתור, ביקורת חריפה על עמדות שפרסם בעבר, המכונות כעת "פרו-ריכוזיות", בכלי תקשורת שונים.

בנוסף, התנועה לאיכות השלטון פנתה לבכירים במשק, בהם ראש הממשלה, נגיד בנק ישראל, שרי האוצר והתמ"ת שלום שמחון והיועץ המשפטי לממשלה, בדרישה לבחון את מה שהיא מכנה "ניגודי העניינים" של דיויד גילה, עקב שורת חוות-דעת שכתב למגזר העסקי.

מומחים מובילים בתחום ההגבלים העסקיים אומרים היום (ד') ל"גלובס" כי עמדותיו של גילה עוותו והוצאו מהקשרן בכלי התקשורת, וכי נעשה לו עוול חמור, אך כולם מעדיפים לשמור על עילום-שם מטעמים ברורים, כמי שפועלים מול הרשות כדרך קבע.

בלי אג'נדה

לדברי עורך דין בכיר מתחום ההגבלים העסקיים, "מה שעושים לדיויד גילה בימים האחרונים בחלק מהעיתונים זה פשוט רצח אופי כדי לקדם את בועז גולן. אין לגילה שום אג'נדה לקדם בעלי הון או לא לקדם בעלי הון. יש לו דעות בנושאים שונים, לפעמים הנושאים האלה הם לטובת מי שקוראים להם ה'טייקונים' ולפעמים נגד, אבל הדעות שלו תמיד ענייניות".

בנוסף אומר אותו עורך דין כי הביקורת על כך שגילה נמצא בניגוד עניינים כיוון שנתן חוות-דעת לאנשים פרטיים היא "מגוחכת". לדבריו, "צריך לברך על כך שגילה משלב רקע עיוני חזק עם רקע מעשי. הוא המומחה מספר אחת בארץ בתחום האקדמי להגבלים עסקיים, וזה שהוא נותן חוות-דעת בשוק הפרטי זה רק לחיוב, כי זה מראה שהוא מעורב בעולם העסקי והכלכלי, ועל כך שהוא יודע על מה הוא מדבר. הוא לא יושב במגדל השן וכותב תיאוריות, השילוב הזה הוא שילוב מעולה".

גילה נחשב לאחד מאנשי האקדמיה הבולטים בתחום ההגבלים העסקיים בארץ. עורכי דין בתחום ההגבלים מסבירים כי הביקורת (הלא מוצדקת, לדבריהם) נגדו נובעת בין השאר מכך שלאורך שורה של מאמרים והרצאות שנתן, הוביל קו ביקורתי על החקיקה הקיימת בארץ ביחס להסדרים כובלים אנכיים, ובעיקר על הסדרים כובלים בין ספקים ללקוחות, בטענה כי ההוראות שקובעות כי הסדרים מהסוג הזה, שכוללים התניות של בלעדיות ותנאים אחרים, הם הסדרים כובלים - אינן ראויות.

לא פופוליסט

לדברי עורך דין בולט בתחום ההגבלים, "העמדה של גילה היא שיש לצמצם באופן קיצוני את הגדרת ההסדרים הכובלים שבחוק ולייחס אותה להסדרים כובלים בין מתחרים, וזה הרקע לכך שאומרים עליו שהוא לטובת אנשי העסקים ופרו-ריכוזיות, אבל לומר שהוא לטובת ריכוזיות זה חוסר הבנה משמעותי של העמדות שהוא מציג".

לדבריו, אפילו ברשות ההגבלים לא חושבים שגילה מייצג קו אנטי-תחרותי. "אם העמדות של פרופ' גילה כל-כך מנוגדות למדיניות הרשות ולתפיסת דיני התחרות כפי שהיא קיימת, או כפי שנהגה הרשות עד היום בהנהגת רונית קן ובועז גולן - ובמידה רבה מי שהכתיב את המדיניות המשפטית בשנים האחרונות היה בועז גולן - איך יסבירו כעת שזה כמה שנים מקיימת הרשות השתלמויות עומק בתחום ההגבלים, ושמי שמשמשים כרכזי תוכנית הדגל הזו הם בועז גולן ודיויד גילה? היעלה על הדעת שהרשות הפקידה את התוכנית, בה' הידיעה, של ההשתלמויות שלה בידי מי שהעמדות שלו 'מצמצמות את התחרות בשוק וקוראות להצר את צעדי הרשות'. יש בעיה קשה עם הטענה הזו".

עורך דין בכיר מאוד בעולם ההגבלים טוען כי "הדעות של גילה ממש לא בעד ריכוזיות. הוא פשוט לא פופוליסט כמו מי שאוהב לחלק את זה לשחור ולבן. זה הכול. הוא איש מקצועי, מבין הגבלים מצוין, הוא מאוד מתאים לתפקיד מבחינה זאת, שלא יבלבלו את המוח. מי שאומר אחרת זה אנשים עם אג'נדה, שהביקורת שלהם היא על כך שהוא לא חושב כמותם. זה הכול".

בין חוות-הדעת של גילה שהוצגו בתקשורת בימים האחרונים כדי להוכיח את הביקורת נגדו, היו חוות-דעת שנתן לחברת בזק (יחד עם ד"ר יוסי שפיגל), במסגרת דרישה של בזק מהרשות להסיר את ההגדרה של מונופול מעליה; עמדתו של גילה לפיה הוא מתנגד לכאורה להורדת דמי הקישוריות בתחום הסלולר; וחוות-דעת שנתן לחברת מליסרון בעניין מיזוג חברות הקניונים הציבוריות בריטיש ישראל ומליסרון, שבמסגרה קבע גילה כי המיזוג אינו פוגע בתחרות.

עורך דין מוביל בתחום ההגבלים, שפנה לגילה בעבר לקבלת חוות-דעת עבור לקוחותיו, טוען כי מדובר בהצגה מאוד מגמתית של חוות-הדעת. לדבריו, "בחרו להציג חוות-דעת מאוד מסוימות, ואומרים שמהן עולה שהוא בעד הטייקונים, אבל עבדתי אתו בתיק חיפה כימיקלים נגד כי"ל, ושם הוא נתן חוות-דעת לחיפה כימיקלים - ובדבר הכי חשוב למשפחת עופר, הטייקונים, הוא נתן חוות-דעת נגד המשפחה. הוא קבע כי המחיר שהם רוצים לגבות מחיפה כימיקלים על האשלג הוא מחיר גבוה מדי, שהוא תוצאה של קרטל עולמי".

לדבריו, גילה תמיד עונה לגופו של עניין ולא לגופו של לקוח, וכולם בעולם העסקי יודעים שהוא "לא חרב להשכיר".

לדברי עורכת דין מובילה אחרת, "דיויד גילה הוא אקדמאי, לא איזה יועץ סתרים של נוחי דנקנר. יש לו איזה חזון, משנה סדורה לגבי מה מקומה של רשות ההגבלים העסקיים כרגולטור, שהוא פחות התערבותי, אבל זה לא שהוא חושב שעכשיו צריך לחזק את IDB או שצריך לחזק את האחים עופר. זו בושה עבור מי שטוענים טענות כאלה היום".

עורך דין אחר מוסיף: "יש לו דעות שלא כולם אוהבים תמיד, למשל - וזה בניגוד לדעתי - הוא חושב שהסדרי בלעדיות בקניונים עלולים לפגוע בתחרות כיוון שהם נותנים כוח מונופוליסטי לרונית קן, אבל מכאן ועד אמירות שהוא בעד ריכוזיות, המרחק רב".

ומה עם גולן?

עורכי דין שונים, שאינם מצדדים דווקא בגילה בהתמודדות הנוכחית, ואף חושבים שגולן הוא מועמד ראוי מאוד, מעלים בכל זאת את השאלה - איך ייתכן שטוענים נגד גילה שהוא מצוי בניגוד עניינים, אך טענה זהה אינה עולה כנגד גולן, ששימש כעורך דינם של אנשי עסקים טרם מינויו לתפקידו ברשות ההגבלים.

"מעניין שאף אחד לא טוען את זה. לפני שהוא הגיע לרשות, הוא היה עורך דין במשרד רון גזית שמייצג את פרטנר, קשת, קוקה-קולה וכל החברות המונופוליסטיות האלה. מישהו בא ואמר על בועז גולן שהוא בניגוד אינטרסים כי הוא טיפל בקוקה-קולה? הייתי אתו בישיבות של עורכי דין על קוקה-קולה ופרטנר, והוא ייצג יפה מאוד את האינטרסים שלהם. איפה התנועה לאיכות השלטון במקרה הזה?", אומר עורך דין מוביל בתחום.

עורך דין אחר חושב כי טענת ניגוד העניינים היא תסמין למחלה קשה של המערכת הציבורית. "זו טענה פסולה שראוי שלא תועלה בכלל, והיא משמשת את הפקידות הציבורית בניסיון המתמשך שלה למנוע כניסה של אנשי אקדמיה ואנשים בולטים אחרים מהמגזר העסקי לשורותיה. ועדת המינוי המכובדת, כל האנשים שהיא הזמינה, לא נמצא בהם ולו מומחה אחד מתחום המגזר העסקי.

"גם אם הדברים לא נאמרו, המסר המובלע היה שבימים אלה, בהם יש 'עליהום' על קשרי ההון-שלטון, פחדו הוועדה או השר מלהמליץ על מועמדים מתוך העולם העסקי, שכן ברור שמועמדים בולטים בתחום עסקו בייצוג של השחקנים הבולטים בשוק".

לדבריו, אותו ניסיון של קליקה ציבורית למנוע "פריצת שורות" חל כעת גם כאשר מדברים על איש אקדמיה מובהק. "ועל מה הם נסמכים? על 4-5 חוות-דעת שנתן לגורמים פרטיים? ומה בדבר בועז גולן, שבמשך 3 שנים עסק בתחום באחד ממשרדי עורכי הדין הבולטים - הוא לא נגוע בניגוד עניינים?"

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות