גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דיויד גילה לא בעד ריכוזיות - הוא פשוט לא פופוליסט"

עורכי דין בכירים יוצאים להגנת המועמד לראש רשות ההגבלים העסקיים: "הוא בעד ריכוזיות? זה חוסר הבנה משמעותי" ■ "עושים לו רצח אופי כדי לקדם את בועז גולן לתפקיד"

בימים האחרונים התחממה הזירה סביב הליך מינוי ראש רשות ההגבלים העסקיים, תחת הממונה הפורשת רונית קן. בתוך כך נודע כי ועדת האיתור לבחירת הממונה על ההגבלים העסקיים המליצה לשר התמ"ת, שלום שמחון, על שני מועמדים לתפקיד - עו"ד בועז גולן ופרופ' דיויד גילה.

גולן, המועמד מבפנים, משמש כיום כיועץ המשפטי של רשות ההגבלים העסקיים; וגילה, האיש שמחוץ למערכת, הוא מומחה להגבלים עסקיים מאוניברסיטת תל-אביב.

מרגע הפרסום סופג גילה, שכלל לא הציג מועמדות לתפקיד אלא לאחר שהתבקש לעשות זאת על-ידי ועדת האיתור, ביקורת חריפה על עמדות שפרסם בעבר, המכונות כעת "פרו-ריכוזיות", בכלי תקשורת שונים.

בנוסף, התנועה לאיכות השלטון פנתה לבכירים במשק, בהם ראש הממשלה, נגיד בנק ישראל, שרי האוצר והתמ"ת שלום שמחון והיועץ המשפטי לממשלה, בדרישה לבחון את מה שהיא מכנה "ניגודי העניינים" של דיויד גילה, עקב שורת חוות-דעת שכתב למגזר העסקי.

מומחים מובילים בתחום ההגבלים העסקיים אומרים היום (ד') ל"גלובס" כי עמדותיו של גילה עוותו והוצאו מהקשרן בכלי התקשורת, וכי נעשה לו עוול חמור, אך כולם מעדיפים לשמור על עילום-שם מטעמים ברורים, כמי שפועלים מול הרשות כדרך קבע.

בלי אג'נדה

לדברי עורך דין בכיר מתחום ההגבלים העסקיים, "מה שעושים לדיויד גילה בימים האחרונים בחלק מהעיתונים זה פשוט רצח אופי כדי לקדם את בועז גולן. אין לגילה שום אג'נדה לקדם בעלי הון או לא לקדם בעלי הון. יש לו דעות בנושאים שונים, לפעמים הנושאים האלה הם לטובת מי שקוראים להם ה'טייקונים' ולפעמים נגד, אבל הדעות שלו תמיד ענייניות".

בנוסף אומר אותו עורך דין כי הביקורת על כך שגילה נמצא בניגוד עניינים כיוון שנתן חוות-דעת לאנשים פרטיים היא "מגוחכת". לדבריו, "צריך לברך על כך שגילה משלב רקע עיוני חזק עם רקע מעשי. הוא המומחה מספר אחת בארץ בתחום האקדמי להגבלים עסקיים, וזה שהוא נותן חוות-דעת בשוק הפרטי זה רק לחיוב, כי זה מראה שהוא מעורב בעולם העסקי והכלכלי, ועל כך שהוא יודע על מה הוא מדבר. הוא לא יושב במגדל השן וכותב תיאוריות, השילוב הזה הוא שילוב מעולה".

גילה נחשב לאחד מאנשי האקדמיה הבולטים בתחום ההגבלים העסקיים בארץ. עורכי דין בתחום ההגבלים מסבירים כי הביקורת (הלא מוצדקת, לדבריהם) נגדו נובעת בין השאר מכך שלאורך שורה של מאמרים והרצאות שנתן, הוביל קו ביקורתי על החקיקה הקיימת בארץ ביחס להסדרים כובלים אנכיים, ובעיקר על הסדרים כובלים בין ספקים ללקוחות, בטענה כי ההוראות שקובעות כי הסדרים מהסוג הזה, שכוללים התניות של בלעדיות ותנאים אחרים, הם הסדרים כובלים - אינן ראויות.

לא פופוליסט

לדברי עורך דין בולט בתחום ההגבלים, "העמדה של גילה היא שיש לצמצם באופן קיצוני את הגדרת ההסדרים הכובלים שבחוק ולייחס אותה להסדרים כובלים בין מתחרים, וזה הרקע לכך שאומרים עליו שהוא לטובת אנשי העסקים ופרו-ריכוזיות, אבל לומר שהוא לטובת ריכוזיות זה חוסר הבנה משמעותי של העמדות שהוא מציג".

לדבריו, אפילו ברשות ההגבלים לא חושבים שגילה מייצג קו אנטי-תחרותי. "אם העמדות של פרופ' גילה כל-כך מנוגדות למדיניות הרשות ולתפיסת דיני התחרות כפי שהיא קיימת, או כפי שנהגה הרשות עד היום בהנהגת רונית קן ובועז גולן - ובמידה רבה מי שהכתיב את המדיניות המשפטית בשנים האחרונות היה בועז גולן - איך יסבירו כעת שזה כמה שנים מקיימת הרשות השתלמויות עומק בתחום ההגבלים, ושמי שמשמשים כרכזי תוכנית הדגל הזו הם בועז גולן ודיויד גילה? היעלה על הדעת שהרשות הפקידה את התוכנית, בה' הידיעה, של ההשתלמויות שלה בידי מי שהעמדות שלו 'מצמצמות את התחרות בשוק וקוראות להצר את צעדי הרשות'. יש בעיה קשה עם הטענה הזו".

עורך דין בכיר מאוד בעולם ההגבלים טוען כי "הדעות של גילה ממש לא בעד ריכוזיות. הוא פשוט לא פופוליסט כמו מי שאוהב לחלק את זה לשחור ולבן. זה הכול. הוא איש מקצועי, מבין הגבלים מצוין, הוא מאוד מתאים לתפקיד מבחינה זאת, שלא יבלבלו את המוח. מי שאומר אחרת זה אנשים עם אג'נדה, שהביקורת שלהם היא על כך שהוא לא חושב כמותם. זה הכול".

בין חוות-הדעת של גילה שהוצגו בתקשורת בימים האחרונים כדי להוכיח את הביקורת נגדו, היו חוות-דעת שנתן לחברת בזק (יחד עם ד"ר יוסי שפיגל), במסגרת דרישה של בזק מהרשות להסיר את ההגדרה של מונופול מעליה; עמדתו של גילה לפיה הוא מתנגד לכאורה להורדת דמי הקישוריות בתחום הסלולר; וחוות-דעת שנתן לחברת מליסרון בעניין מיזוג חברות הקניונים הציבוריות בריטיש ישראל ומליסרון, שבמסגרה קבע גילה כי המיזוג אינו פוגע בתחרות.

עורך דין מוביל בתחום ההגבלים, שפנה לגילה בעבר לקבלת חוות-דעת עבור לקוחותיו, טוען כי מדובר בהצגה מאוד מגמתית של חוות-הדעת. לדבריו, "בחרו להציג חוות-דעת מאוד מסוימות, ואומרים שמהן עולה שהוא בעד הטייקונים, אבל עבדתי אתו בתיק חיפה כימיקלים נגד כי"ל, ושם הוא נתן חוות-דעת לחיפה כימיקלים - ובדבר הכי חשוב למשפחת עופר, הטייקונים, הוא נתן חוות-דעת נגד המשפחה. הוא קבע כי המחיר שהם רוצים לגבות מחיפה כימיקלים על האשלג הוא מחיר גבוה מדי, שהוא תוצאה של קרטל עולמי".

לדבריו, גילה תמיד עונה לגופו של עניין ולא לגופו של לקוח, וכולם בעולם העסקי יודעים שהוא "לא חרב להשכיר".

לדברי עורכת דין מובילה אחרת, "דיויד גילה הוא אקדמאי, לא איזה יועץ סתרים של נוחי דנקנר. יש לו איזה חזון, משנה סדורה לגבי מה מקומה של רשות ההגבלים העסקיים כרגולטור, שהוא פחות התערבותי, אבל זה לא שהוא חושב שעכשיו צריך לחזק את IDB או שצריך לחזק את האחים עופר. זו בושה עבור מי שטוענים טענות כאלה היום".

עורך דין אחר מוסיף: "יש לו דעות שלא כולם אוהבים תמיד, למשל - וזה בניגוד לדעתי - הוא חושב שהסדרי בלעדיות בקניונים עלולים לפגוע בתחרות כיוון שהם נותנים כוח מונופוליסטי לרונית קן, אבל מכאן ועד אמירות שהוא בעד ריכוזיות, המרחק רב".

ומה עם גולן?

עורכי דין שונים, שאינם מצדדים דווקא בגילה בהתמודדות הנוכחית, ואף חושבים שגולן הוא מועמד ראוי מאוד, מעלים בכל זאת את השאלה - איך ייתכן שטוענים נגד גילה שהוא מצוי בניגוד עניינים, אך טענה זהה אינה עולה כנגד גולן, ששימש כעורך דינם של אנשי עסקים טרם מינויו לתפקידו ברשות ההגבלים.

"מעניין שאף אחד לא טוען את זה. לפני שהוא הגיע לרשות, הוא היה עורך דין במשרד רון גזית שמייצג את פרטנר, קשת, קוקה-קולה וכל החברות המונופוליסטיות האלה. מישהו בא ואמר על בועז גולן שהוא בניגוד אינטרסים כי הוא טיפל בקוקה-קולה? הייתי אתו בישיבות של עורכי דין על קוקה-קולה ופרטנר, והוא ייצג יפה מאוד את האינטרסים שלהם. איפה התנועה לאיכות השלטון במקרה הזה?", אומר עורך דין מוביל בתחום.

עורך דין אחר חושב כי טענת ניגוד העניינים היא תסמין למחלה קשה של המערכת הציבורית. "זו טענה פסולה שראוי שלא תועלה בכלל, והיא משמשת את הפקידות הציבורית בניסיון המתמשך שלה למנוע כניסה של אנשי אקדמיה ואנשים בולטים אחרים מהמגזר העסקי לשורותיה. ועדת המינוי המכובדת, כל האנשים שהיא הזמינה, לא נמצא בהם ולו מומחה אחד מתחום המגזר העסקי.

"גם אם הדברים לא נאמרו, המסר המובלע היה שבימים אלה, בהם יש 'עליהום' על קשרי ההון-שלטון, פחדו הוועדה או השר מלהמליץ על מועמדים מתוך העולם העסקי, שכן ברור שמועמדים בולטים בתחום עסקו בייצוג של השחקנים הבולטים בשוק".

לדבריו, אותו ניסיון של קליקה ציבורית למנוע "פריצת שורות" חל כעת גם כאשר מדברים על איש אקדמיה מובהק. "ועל מה הם נסמכים? על 4-5 חוות-דעת שנתן לגורמים פרטיים? ומה בדבר בועז גולן, שבמשך 3 שנים עסק בתחום באחד ממשרדי עורכי הדין הבולטים - הוא לא נגוע בניגוד עניינים?"

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

בעקבות הזינוק בבורסה בת"א: גל מימושי מניות בהיקף של כמעט 3 מיליארד שקל ע"י בעלי עניין

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים