גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

קבלו את טריני וסוזנה - כוהנות האופנה שיבקרו את "הישראלי המצוי"

אחרי שנים שאנחנו לועגים לעצמנו בטלוויזיה, מביא ערוץ 10 שתי בריטיות שיעשו זאת בשבילנו ■ האם נמשיך לצחוק מהביקורת העצמית או שסוף-סוף נלמד ממנה?

ערך מרכזי אליו שואפים אצלנו בטלוויזיה בישראל במשך שנים הוא "הישראליות". אנחנו יכולים לפגוש ערכים שנתפסים ככאלה כמעט בכל שפה של כל מותג בטלוויזיה - משפחתיות, חברות, חום.

אולם מוטיב אחר שנוי במחלוקת צץ לצד כל אלה גם הוא ואף באופן טבעי לחלוטין - הלעג העצמי. נדמה שאנחנו נהנים לראות על המסך את מה שנהוג לקרוא לו "הישראלי המצוי", במיוחד בתוכניות הסאטירה והריאליטי, והוא כל-כך מביך, עד שמשום מה אנחנו רוצים עוד.

הזרקור כלפי אותו ישראלי יופנה החל מהערב (ה') גם כלפי תוכנית הריאליטי החדשה, "טריני וסוזנה עושות את ישראל". אלא שערוץ 10 וחברת אבוט-רייפ-המאירי לקחו את הישראלי הזה צעד אחד קדימה והעמידו אותו מול עיניהן של שתי כוהנות הסטיילינג הבריטיות. הן בתפקיד האנתרופולוגיות, אנחנו מגלמים את הילידים הנחקרים.

גם הפעם, כפי שעולה ממחקרים שערך ערוץ 10 בכדי לבדוק את אפקטיביות הסדרה לפני שידורה, אנחנו נחכך ידינו בהנאה מהמראה שתוצב מולנו.

אחת המסקנות הבולטות שעלו מהתוכנית בשיחה עם קבוצות המיקוד, הייתה כי הערך המשמעותי של הסדרה הוא "לשמוע 'מה חושבים עלינו בחוץ'", לשון דוח המחקר, "לקבל דעה מקצועית על הקשר בין ישראלים לאופנה".

עם זאת, עלו גם ביקורות בעת עריכת המחקר. נחקרים, בעיקר נחקרות, אמרו, כי "נראה שהתוכנית נתפסת כמציגה את ארץ ישראל 'הפשוטה יותר', ובכך כחסרה את התמונה השלמה, במיוחד בפני שתי חוצניקיות".

סמנכ"ל התוכן של ערוץ 10, קרני זיו, מספרת כי דווקא התנגשות האופי של השתיים עם הטמפרמנט הישראלי היא סוד הקסם של התוכנית. "התוצאה היא שבאמת יש הסתכלות על הישראליות מבעד לעיניהן של שתי נשים זרות", אומרת זיו ל"גלובס", "אתה מגלה שיש בהן מן המשותף עם הישראליות, עם הדוגריות בלי הנחות. ישראלי יכול לשאול אם את בהיריון או למה את לא בלי בושה, הן מאוד כאלה. יש משהו מאוד בלתי אמצעי בהן והמפגש עם הישראליות מוליד דברים מעניינים".

באחת הסצנות בתוכנית השתיים משוטטות בשוק הכרמל, ואחד מעוברי האורח משבח אחת מהן על החזה שלה. זיו מבהירה כי הישראלי שיוצג בתוכנית, מול היעדר העידון הבריטי במקרה הזה, יהיה מגוון יותר.

"זה מציב מראה מול האמת שלנו, שהיא רעשנית, קולנית ועקשנית ובטוחה מדי בעצמה. יש לנו התנגדויות, ויש לנו מה להגיד. יש פה מראה לא פחות גדולה מולן - הן אומרות דברים פחות נעימים על הישראלים, אבל בסוף הן התאהבו בהם".

זיו גם מודעות לרגישות שבהצבת תוכנית שלראשונה הקונספט הוא שהביקורת מגיעה מבחוץ. "אנחנו אוהבים לצחוק על עצמנו, אבל לא יותר מדי, זה מהלך על קו דק ומדויק", אומרת זיו. "אנחנו מוכנים לצחוק על עצמנו ופחות מוכנים שזרים יצחקו עלינו, לכן זה עוד יותר דק. אבל אם יהיה יותר מדי, לא נצחק. אז אנחנו צוחקים מזה בתוכניות כמו 'ארץ נהדרת', שהפכו את זה לדגל. יש שם את העניין הדו-שכבתי - מצד אחד אתה צוחק מזה ומיד אחר-כך בא לך למות, זה מעורב. זה חלק מההצלחה של התוכנית. כמו למשל, קשת ליבליך, אתה צוחק ו-3 שניות אחר-כך אתה מבין שהילדות הן כאלה, זה מערבב את התחושות".

האויב של הסאטירה

מנהל ערוץ הצחוק של הוט קומדי סנטרל, אוהד אשכנזי, ומי שפיתח תוכניות הומור וסאטירה בעצמו בהווה ובעבר, מדגים גם הוא את חרב הפיפיות הזו של הלעג העצמי הישראלי על-פי "ארץ נהדרת".

"דווקא החיבה של הקהל להלעגה הזו, בהרבה מאוד פעמים היא האויב הכי גדול של הסאטירה", מסביר אשכנזי, "למשל, זכורים מקרים בהם 'ארץ נהדרת' ביקשה להלעיג ויצאה תוצאה הפוכה לגמרי. זה קרה עם עוזי כהן, שהיה אמור להיות סמל לקומבינה, וזה הגיע למצב שכל-כך אהבו את הדמות עד שקנו תחפושות לפורים של הדמות; וזה קרה עם ליטל מעתוק, שהיתה אמורה להיות קריאה כואבת של כותבי התוכנית והפכה לגיבורת תרבות".

גם ד"ר דוד גורביץ' מבית-הספר לתקשורת המסלול האקדמי המכללה למינהל רואה בהומור העצמי הישראלי המפותח, הומור-סרק שמפספס את מטרתו. "ההומור העצמי של הישראלים מוגבל לשכבה מסוימת של אנשים", מפרש ד"ר גורביץ'.

לדבריו, "הסאטירה העצמית של 'ארץ נהדרת' מדברת למיעוט, הרוב אינו מסוגל ללעוג לעצמו כי משמעותו להכיר באחר, וזה לא המצב הנפשי של הישראלי. זה משרת אותנו כדי לא לעשות עם זה כלום - אני יכול לצחוק על עצמי, אבל זה אף פעם לא מביא אותי לפעולה ממשית של שינוי המציאות באמת".

גורביץ' מסביר כי הביטחון העצמי הישראלי המפותח מעוור את עינינו כשמוצבת מולנו מראה בטלוויזיה. "הרי למה נהנים? כי אנחנו לא רוצים להשתנות. אנחנו אומרים, 'תיראו כמה אנחנו אידיוטים, אבל אין כמונו!' סוג ההומור של לעשות ביקורת אמתית, לא קיים, כדי להימנע מפעולה עדיף לצחוק. הרי אנחנו תמיד אומרים על עצמנו, 'הוא כזה נוראי, אבל בכל זאת יש בו משהו'. אם היינו מפנימים באמת את הצורה האיומה בה אנחנו נראים בחו"ל, היינו עושים עם זה משהו".

ציפיות לרייטינג גבוה

"הישראלי" המוצג היום על המסך הוא צעקן, וולגרי, בור, קומבינטור ובעיקר מאוד אגרסיבי. כזה הוא יובל סמו בתוכנית "ארץ נהדרת", שהוא למעשה הישראלי "מהרחוב", אבל לא פחות ממנו הן נופר וחבריה ב"האח הגדול". הם מספקים הצצה כואבת למציאות, ואנחנו לא מפסיקים לצחוק.

"המחשבה הראשונית היא שכדי שצחוק יעבוד אתה רוצה לצחוק על משהו שמותר, ואז אתה הולך באופן טבעי למשהו שאנשים יכולים להזדהות איתו", מסביר אוהד אשכנזי. "הומור עצמי הוא עסק די בינלאומי, אבל ההבדל העיקרי הוא שהישראלים עוברים בשנים האחרונות התעוררות בתחום הפרות הקדושות.

"אני חושב שהרצון להעריך לעג לעצמנו קיים בכל מדינה, רק שכאן יש עושר יותר גדול לצחוק עליו - גם שפע של עדות, גם פוליטיקה וגם צבא. היינו נעלבים אם מישהו היה עושה את זה עלינו. אחרי הכול, מגיע לנו שיצחקו עלינו".

על-פי ההערכות בשוק, עלות לפרק של "טריני וסוזנה עושות את ישראל" עומד על כחצי מיליון שקל, ובערוץ 10 מקווים לפחות לרייטינג הממוצע של "לעוף על המיליון" ומשחקי מכבי תל-אביב ביורוליג, שעמד בממוצע על 10%-12%, במשבצת הפריים הראשונה עם נתח צפייה ממוצע של כ-30%.

קרני זיו מבהירה כי הרצון הכללי סביב התוכניות היה לצור תחושה כללית טובה, לכן מידת הלעג וכל תחושה של אי-נעימות מותנה עד מאוד.

"הגבול הוא כשהביקורת הופכת לא נעימה", היא מסבירה. "אני חושבת שזה יהיה פחות האם אני נראה כמו מישהו שם בתוכנית, אלא ההזדהות תבוא מההרגשה אחרי שמקלפים את המעטה החיצוני ונכנסים פנימה מהתהליך החיצוני והפנימי שעוברים. וזה כבר לא ערך ישראלי, אלא ערך אוניברסלי".

עוד כתבות

אייל פסו, מייסד משותף ומנכ''ל גאוזי / צילום: Photography courtesy of Nasdaq, Inc.

הסדר החוב שהציעה הנהלת גאוזי, וההתנגדויות: טענות להסתרת נתונים

לאחר שהנהלת גאוזי הגישה השבוע הצעה להסדר חוב, ולקראת דיון שיתקיים בנושא בשבוע הבא - העובדים שפתחו בהליך ונושה גדול של החברה הגישו התנגדויות להסדר ● "החברה מציגה תמונה מנותקת לחלוטין מן המציאות בשטח" אומרים העובדים, וטוענים לניגוד עניינים, העדפת נושים והסתרת נתונים

הצגת הרפורמה להקמת חשבון השקעה (ארביטראז') / צילום: לע''מ

הנתונים חושפים: כמה באמת ניצלו את הטבת המס בגמל להשקעה

מהפכת חשבון ההשקעות המאוחד אמורה להרחיב את הטבות המס לכלל אפיקי החיסכון ● כדי למנוע אובדן הכנסות ממסים, המדינה קבעה תקרת פטור של 200 אלף שקל בלבד ● אבל נתונים בלעדיים חושפים כי מעטים מנצלים כיום את ההטבה, ומעלים ספק לגבי גובה התקרה

סנאה טאקאיצ'י, ראשת ממשלת יפן / צילום: ap, Eugene Hoshiko

ראשת ממשלת יפן ישנה שלוש שעות בלילה - והציתה ויכוח לאומי

הצהרותיה של ראשת ממשלת יפן, סנאה טאקאיצ’י, שלפיהן היא ישנה עד שלוש שעות בלילה בלבד וקראה לציבור "לעבוד כמו סוסי עבודה", עוררו סערה ציבורית והציתו מחדש את הוויכוח על תרבות העבודה, שחיקה ושוויון מגדרי במדינה

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

פרופ' אמנון שעשוע פורש מתפקיד מנכ"ל מובילאיי

מייסד מובילאיי, פרופ' אמנון שעשוע, הודיע על כוונתו לפרוש מתפקיד המנכ"ל ● לאחר שימונה לו מחליף, שעשוע צפוי להמשיך לכהן כדירקטור, והדירקטוריון הציע לו להתמנות בהמשך ליו"ר ● שעשוע: "במשך כמעט שלושה עשורים, מובילאיי הייתה מפעל חיי; אני נותר מחויב עמוקות להצלחת החברה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; אנבידיה עלתה ב-2%, סופר מיקרו ב-20%

המדדים נעו בתנודתיות לקראת דוחות אלפאבית וטסלה לאחר הנעילה ● מניית סופר מיקרו זינקה בכ-20%, דל ב-10% ● AMD תשקיע עד 5 מיליארד דולר באנתרופיק ● אמזון מפטרת מחטיבת הבינה המלאכותית ● פרמאונט סקיידנס קיבלה אישור אירופי לרכישת וורנר ברדרס ● מאנדיי מפטרת כ-20% מהעובדים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

חידוש ישראלי: כך ספינות עומדות להפוך לנושאות מל"טים

אלביט מקדמת פתרון חדש שיהפוך ספינות קיימות לנושאות מל"טים ומגבירה תחרות עם יריבות טורקיות ● יוון וקפריסין מקדמות רכישת כטב"מים במימון האיחוד האירופי, ובוחרות במערכות אירופיות ולא ישראליות ● ארה"ב אישרה מכירת ענק של ערכות הנחיה לפצצות לערב הסעודית בשווי של כ-2 מיליארד דולר ● וכמה משלמים הסעודים עבור כטב"מים מטייוואן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תדלוק בתחנת דלק / צילום: איל יצהר

תתכוננו: מחיר הדלק צפוי לזנק באוגוסט

הדלק צפוי להתייקר באוגוסט ב-35 אגורות ומחירו יעמוד על כ-7.83 שקלים לליטר ● מחיר זה עדיין לא סופי, ויתבסס על מחיר הדלק בפועל בממוצע הימים של סוף החודש, ועל שער הדולר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על המסחר בשווקים

המסחר בשווקי העולם ייפתח הבוקר ברקע ההסלמה במפרץ שמזניקה את הנפט; הבורסה בת"א סגורה לרגל תשעה באב ● עונת הדוחות בשיאה: טסלה פספסה ברווח ורשמה תזרים שלילי; מניות השבבים וה-AI מתאוששות ● פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של חודשיים, והשקל נחלש ● תשואת אג"ח ארה"ב ל-30 שנה נסחרת מעל רף ה-5% במשך הזמן הכי ארוך מאז 2007 ● וגם: חמות על ה-AI: האנליסטים מסמנים את מניות התשתית והדאטה סנטרים

מהדורה מוגבלת עבור מותג עגלות היוקרה Bugaboo / צילום: Bugaboo

שיתוף הפעולה החדש והמסקרן של סטלה מקרטני

המעצבת הבריטית סטלה מקרטני נכנסת לראשונה לעולם מוצרי התינוקות, ותשיק מהדורה מוגבלת של עגלות בשיתוף מותג היוקרה Bugaboo, במסגרת שיתוף פעולה רב־שנתי שיגיע גם לישראל בספטמבר. וגם: נירלט חשפה באירוע הקיץ שלה את מגמות העיצוב שמסתמנות לעונה הקרובה ● אירועים ומינויים

צילום לוויין של מנהרות הכניסה להר המכוש, שליד נתנז / צילום: Reuters, Vantor

מהו הר המכוש, עד כמה קשה לפגוע בו - והאם ניתן בכלל להשמיד אותו?

המתקן התת־קרקעי שנמצא בהר המכוש מדרום לנתנז, נחשב ליעד שכמעט בלתי אפשרי להשמדה מהאוויר ● על רקע החשש כי איראן מאחסנת בו צנטריפוגות ואורניום מועשר, בארה"ב בוחנים אפשרויות פעולה לתקיפה ● עד כמה קשה לפגוע בו, מהן יכולות התקיפה האמריקאיות, ומה מצב האורניום המועשר של איראן? ● גלובס עושה סדר 

יוחאי ג'בלי / צילום: דקל אבו, צילום מסחרי

תלמיד הישיבה לשעבר שעשה 60% בתיק ב-3 שנים: "כסף לא מנהל אותי בחיים"

יוחאי ג'בלי גילה את עולם ההשקעות אחרי השחרור מהצבא ורגע לפני הקורונה, וקיבל שיעור מכונן כשהשווקים נפלו אז ● כשגילה שקופת גמל לא "עושה לו כסף" עבר למדדי מניות ● מאז הוא שם, ולמד לא לפחד ו"לא לתת לכסף לשכב בחשבון" ● המשקיעים החדשים, מדור חדש

ספינת קרוז / צילום: Shutterstock, Denis Belitsky

סוכן AI לא יוצא לקרוז: הבנק שמסמן את המניות שחסינות מפני המהפכה

מיוחד למאותגרי ההשקעות ב-AI: בגולדמן סאקס מציעים קטגוריית מקלט הרחק מהרעש הטכנולוגי - מניות של חוויות אנושיות פיזיות שמציעות שווי אטרקטיבי וביקוש יציב

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל שוברת שיא של קרוב ל-15 שנה; המניה מזנקת

הכנסות החברה היו 16.1 מיליארד דולר, הצמיחה הגבוהה ביותר מאז 2011 ● הרווח עמד על 42 סנט למניה ● בנוסף החברה משפרת את התחזיות: החברה צופה הכנסות של 15.8–16.8 מיליארד דולר ברבעון השלישי, מעל תחזית האנליסטים שעמדה על 15 מיליארד דולר

סניף של אדידס / צילום: Shutterstock

אחרי שלוש שנים: אדידס חוזר לפסגה

רוב מותגי האופנה החזקים הם ישראלים, אך הצמרת שמורה לשני שחקנים זרים: אדידס הגרמני ונייקי האמריקאי ● המותג המקומי החזק ביותר הוא גם הוותיק ביותר - טבע נאות, שהוקם בגליל העליון ב-1942 ● מדד המותגים

ג'ניפר אניסטון, רוברט קנדי ג'וניור, ובקבוק פפטידים ברקע / צילומים: רויטרס - Sipa USA, AP - Jose Luis Magana

​ג'ניפר אניסטון "נשבעת" בהם, שר הבריאות בארה"ב בעד: מה עומד מאחורי שיגעון הפפטידים

פפטידים הפכו ללהיט של קליניקות לונג'ביטי, סלבס ומשפיענים, אבל רבים מהשימושים בהם עדיין אינם מאושרים ● רגע לפני דיון מיוחד ב־FDA על הקלות רגולטוריות, בדקנו מה באמת ידוע על ההבטחות, הסיכונים והאינטרסים שמאחורי הטרנד ● וגם: מהם החומרים שהכי מסעירים את השוק • מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

לכמה מדינות ניתן להיכנס עם הדרכון ישראלי? / צילום: Shutterstock, gmstockstudio

לכמה מדינות ניתן להיכנס עם הדרכון הישראלי?

איזה מותג זכה במקום הראשון במדד המותגים של גלובס לשנת 2026 ● וגם: איזה ענף זכה השבוע להקלה משמעותית ברגולציה? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי; דקלה קריץ, יו''ר ועד ארגון המנהלים ומורשי החתימה בבנק; אלי כהן, מנכ''ל הבנק / איור: גיל ג'יבלי

עשרות מנהלים בבינלאומי בדרך החוצה - והוא לא הבנק היחיד שמצמצם עובדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לגלובס נודע כי כמעט 60 מנהלים בדרג ביניים ומורשי חתימה צפויים לצאת לפרישה מרצון עד סוף השנה, כחלק מתוכנית שתיפרד מכ־15% נוספים ● לפי הערכות, הרקע למהלך הוא לחצי התייעלות בבנק ומתח מול הוועד ● המהלך מצטרף למגמה רחבה במערכת הבנקאית בחודשים האחרונים ● בבינלאומי טוענים: "אין מספרים סופיים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

בית הנבחרים האמריקאי לטראמפ: סיים את המלחמה מול איראן

החלטת בית הנבחרים, שעברה ברוב דחוק לאחר שארבעה רפובליקנים הצטרפו לדמוקרטים, קוראת לטראמפ להפסיק את הלחימה מול איראן ללא אישור מפורש של הקונגרס ● ההצבעה מעמיקה את העימות בין הבית הלבן למחוקקים סביב סמכויות הנשיא, על רקע בקשת מימון של עשרות מיליארדי דולרים להמשך המלחמה

מנכ''ל נובוקיור, פרנק לאונרד / צילום: אתר נובוקיור

מניית הביוטק הישראלית שמזנקת במעל 20% בוול סטריט אחרי הדוחות

נובוקיור עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון השני ומעלה תחזיות שנתיות, עם ציפיות גדולות משני המוצרים החדשים שלה בתחום הטיפול בסרטן ● החברה לא הייתה רווחית מאז 2019, אך המנכ"ל פרנק לאונרד הדגיש בתחילת השנה הנוכחית כי הוא מכוון אותה לעבר רווחיות

בחזית המדע / אילוסטרציה: Shutterstock

מחקר המכונית והשאלה: האם כסף הופך אותנו לטובים או רעים יותר?

מחקר על נהגים במכוניות יוקרה חיזק את הדימוי שלפיו עשירים מתנהגים פחות בנדיבות ובאמפתיה ● אבל מחקרים גדולים מהשנה האחרונה מציירים תמונה מורכבת בהרבה ● איך התקבעה התפיסה שבעלי ממון פחות פרו־חברתיים ואיך רמת האי־שוויון במדינה משפיעה על סדרי העדיפויות