גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבלו את טריני וסוזנה - כוהנות האופנה שיבקרו את "הישראלי המצוי"

אחרי שנים שאנחנו לועגים לעצמנו בטלוויזיה, מביא ערוץ 10 שתי בריטיות שיעשו זאת בשבילנו ■ האם נמשיך לצחוק מהביקורת העצמית או שסוף-סוף נלמד ממנה?

ערך מרכזי אליו שואפים אצלנו בטלוויזיה בישראל במשך שנים הוא "הישראליות". אנחנו יכולים לפגוש ערכים שנתפסים ככאלה כמעט בכל שפה של כל מותג בטלוויזיה - משפחתיות, חברות, חום.

אולם מוטיב אחר שנוי במחלוקת צץ לצד כל אלה גם הוא ואף באופן טבעי לחלוטין - הלעג העצמי. נדמה שאנחנו נהנים לראות על המסך את מה שנהוג לקרוא לו "הישראלי המצוי", במיוחד בתוכניות הסאטירה והריאליטי, והוא כל-כך מביך, עד שמשום מה אנחנו רוצים עוד.

הזרקור כלפי אותו ישראלי יופנה החל מהערב (ה') גם כלפי תוכנית הריאליטי החדשה, "טריני וסוזנה עושות את ישראל". אלא שערוץ 10 וחברת אבוט-רייפ-המאירי לקחו את הישראלי הזה צעד אחד קדימה והעמידו אותו מול עיניהן של שתי כוהנות הסטיילינג הבריטיות. הן בתפקיד האנתרופולוגיות, אנחנו מגלמים את הילידים הנחקרים.

גם הפעם, כפי שעולה ממחקרים שערך ערוץ 10 בכדי לבדוק את אפקטיביות הסדרה לפני שידורה, אנחנו נחכך ידינו בהנאה מהמראה שתוצב מולנו.

אחת המסקנות הבולטות שעלו מהתוכנית בשיחה עם קבוצות המיקוד, הייתה כי הערך המשמעותי של הסדרה הוא "לשמוע 'מה חושבים עלינו בחוץ'", לשון דוח המחקר, "לקבל דעה מקצועית על הקשר בין ישראלים לאופנה".

עם זאת, עלו גם ביקורות בעת עריכת המחקר. נחקרים, בעיקר נחקרות, אמרו, כי "נראה שהתוכנית נתפסת כמציגה את ארץ ישראל 'הפשוטה יותר', ובכך כחסרה את התמונה השלמה, במיוחד בפני שתי חוצניקיות".

סמנכ"ל התוכן של ערוץ 10, קרני זיו, מספרת כי דווקא התנגשות האופי של השתיים עם הטמפרמנט הישראלי היא סוד הקסם של התוכנית. "התוצאה היא שבאמת יש הסתכלות על הישראליות מבעד לעיניהן של שתי נשים זרות", אומרת זיו ל"גלובס", "אתה מגלה שיש בהן מן המשותף עם הישראליות, עם הדוגריות בלי הנחות. ישראלי יכול לשאול אם את בהיריון או למה את לא בלי בושה, הן מאוד כאלה. יש משהו מאוד בלתי אמצעי בהן והמפגש עם הישראליות מוליד דברים מעניינים".

באחת הסצנות בתוכנית השתיים משוטטות בשוק הכרמל, ואחד מעוברי האורח משבח אחת מהן על החזה שלה. זיו מבהירה כי הישראלי שיוצג בתוכנית, מול היעדר העידון הבריטי במקרה הזה, יהיה מגוון יותר.

"זה מציב מראה מול האמת שלנו, שהיא רעשנית, קולנית ועקשנית ובטוחה מדי בעצמה. יש לנו התנגדויות, ויש לנו מה להגיד. יש פה מראה לא פחות גדולה מולן - הן אומרות דברים פחות נעימים על הישראלים, אבל בסוף הן התאהבו בהם".

זיו גם מודעות לרגישות שבהצבת תוכנית שלראשונה הקונספט הוא שהביקורת מגיעה מבחוץ. "אנחנו אוהבים לצחוק על עצמנו, אבל לא יותר מדי, זה מהלך על קו דק ומדויק", אומרת זיו. "אנחנו מוכנים לצחוק על עצמנו ופחות מוכנים שזרים יצחקו עלינו, לכן זה עוד יותר דק. אבל אם יהיה יותר מדי, לא נצחק. אז אנחנו צוחקים מזה בתוכניות כמו 'ארץ נהדרת', שהפכו את זה לדגל. יש שם את העניין הדו-שכבתי - מצד אחד אתה צוחק מזה ומיד אחר-כך בא לך למות, זה מעורב. זה חלק מההצלחה של התוכנית. כמו למשל, קשת ליבליך, אתה צוחק ו-3 שניות אחר-כך אתה מבין שהילדות הן כאלה, זה מערבב את התחושות".

האויב של הסאטירה

מנהל ערוץ הצחוק של הוט קומדי סנטרל, אוהד אשכנזי, ומי שפיתח תוכניות הומור וסאטירה בעצמו בהווה ובעבר, מדגים גם הוא את חרב הפיפיות הזו של הלעג העצמי הישראלי על-פי "ארץ נהדרת".

"דווקא החיבה של הקהל להלעגה הזו, בהרבה מאוד פעמים היא האויב הכי גדול של הסאטירה", מסביר אשכנזי, "למשל, זכורים מקרים בהם 'ארץ נהדרת' ביקשה להלעיג ויצאה תוצאה הפוכה לגמרי. זה קרה עם עוזי כהן, שהיה אמור להיות סמל לקומבינה, וזה הגיע למצב שכל-כך אהבו את הדמות עד שקנו תחפושות לפורים של הדמות; וזה קרה עם ליטל מעתוק, שהיתה אמורה להיות קריאה כואבת של כותבי התוכנית והפכה לגיבורת תרבות".

גם ד"ר דוד גורביץ' מבית-הספר לתקשורת המסלול האקדמי המכללה למינהל רואה בהומור העצמי הישראלי המפותח, הומור-סרק שמפספס את מטרתו. "ההומור העצמי של הישראלים מוגבל לשכבה מסוימת של אנשים", מפרש ד"ר גורביץ'.

לדבריו, "הסאטירה העצמית של 'ארץ נהדרת' מדברת למיעוט, הרוב אינו מסוגל ללעוג לעצמו כי משמעותו להכיר באחר, וזה לא המצב הנפשי של הישראלי. זה משרת אותנו כדי לא לעשות עם זה כלום - אני יכול לצחוק על עצמי, אבל זה אף פעם לא מביא אותי לפעולה ממשית של שינוי המציאות באמת".

גורביץ' מסביר כי הביטחון העצמי הישראלי המפותח מעוור את עינינו כשמוצבת מולנו מראה בטלוויזיה. "הרי למה נהנים? כי אנחנו לא רוצים להשתנות. אנחנו אומרים, 'תיראו כמה אנחנו אידיוטים, אבל אין כמונו!' סוג ההומור של לעשות ביקורת אמתית, לא קיים, כדי להימנע מפעולה עדיף לצחוק. הרי אנחנו תמיד אומרים על עצמנו, 'הוא כזה נוראי, אבל בכל זאת יש בו משהו'. אם היינו מפנימים באמת את הצורה האיומה בה אנחנו נראים בחו"ל, היינו עושים עם זה משהו".

ציפיות לרייטינג גבוה

"הישראלי" המוצג היום על המסך הוא צעקן, וולגרי, בור, קומבינטור ובעיקר מאוד אגרסיבי. כזה הוא יובל סמו בתוכנית "ארץ נהדרת", שהוא למעשה הישראלי "מהרחוב", אבל לא פחות ממנו הן נופר וחבריה ב"האח הגדול". הם מספקים הצצה כואבת למציאות, ואנחנו לא מפסיקים לצחוק.

"המחשבה הראשונית היא שכדי שצחוק יעבוד אתה רוצה לצחוק על משהו שמותר, ואז אתה הולך באופן טבעי למשהו שאנשים יכולים להזדהות איתו", מסביר אוהד אשכנזי. "הומור עצמי הוא עסק די בינלאומי, אבל ההבדל העיקרי הוא שהישראלים עוברים בשנים האחרונות התעוררות בתחום הפרות הקדושות.

"אני חושב שהרצון להעריך לעג לעצמנו קיים בכל מדינה, רק שכאן יש עושר יותר גדול לצחוק עליו - גם שפע של עדות, גם פוליטיקה וגם צבא. היינו נעלבים אם מישהו היה עושה את זה עלינו. אחרי הכול, מגיע לנו שיצחקו עלינו".

על-פי ההערכות בשוק, עלות לפרק של "טריני וסוזנה עושות את ישראל" עומד על כחצי מיליון שקל, ובערוץ 10 מקווים לפחות לרייטינג הממוצע של "לעוף על המיליון" ומשחקי מכבי תל-אביב ביורוליג, שעמד בממוצע על 10%-12%, במשבצת הפריים הראשונה עם נתח צפייה ממוצע של כ-30%.

קרני זיו מבהירה כי הרצון הכללי סביב התוכניות היה לצור תחושה כללית טובה, לכן מידת הלעג וכל תחושה של אי-נעימות מותנה עד מאוד.

"הגבול הוא כשהביקורת הופכת לא נעימה", היא מסבירה. "אני חושבת שזה יהיה פחות האם אני נראה כמו מישהו שם בתוכנית, אלא ההזדהות תבוא מההרגשה אחרי שמקלפים את המעטה החיצוני ונכנסים פנימה מהתהליך החיצוני והפנימי שעוברים. וזה כבר לא ערך ישראלי, אלא ערך אוניברסלי".

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

מתכוונים למכור את הדירה ולקנות חדשה? תקראו את הכתבה הזו קודם

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתוני רשות המסים שהגיעו לידי גלובס חושפים: רבע מרוכשי הדירות שצריכים למכור את דירתם הישנה, מאבדים את הפטור ממס משום שאינם מצליחים למכור בתקופה המותרת, בשל הקיפאון בשוק ● רו"ח איריס שטרק: "שלושה חודשי הארכה זה פלסטר, צריך לפחות שנה"

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

“סטארמגדון” בבריטניה: פאראג’ רושם ניצחון היסטורי ולייבור מתרסקת בבחירות המקומיות

מפלגת "הרפורמה" מהימין הוכתרה כמנצחת הגדולה, "מדובר בשינוי היסטורי בפוליטיקה של בריטניה", הצהיר פאראג' ● לפי הערכות "סקיי ניוז" - מפלגת הלייבור בראשות קיר סטארמר איבדה מאות מושבים מקומיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט נסוגה מהשיאים; הראלי במניות השבבים נעצר

הנאסד"ק ירד ב-0.2% ● מניות השבבים ירדו לאחר ראלי של 65% מתחילת השנה, בעוד מניות התוכנה זינקו ● מניית ARM נפלה לאחר הדוח הרבעוני ● מניית דאטהדוג, חברת ניטור הענן זינקה בכ-30% ● בורסות אירופה ננעלו בירידות

למרות המשבר במצר הורמוז, מי המדינה שמייצאת יותר נפט מאי פעם?

מנכ"ל ניו מד, יוסי אבו, צפוי לפרוש מתפקידו אחרי 15 שנה. מה היה היקף עלות השכר המצטברת שלו? וגם: רשות התחרות הכריזה על הבנקים כקבוצת ריכוז - באיזה תחום יוטלו הגבלות? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

מטוס של לופטהנזה ממריא / צילום: ap, Michael Probst

פיצויים בגובה 55 מיליון אירו: מה מלמדים דוחות לופטהנזה על הענף במלחמה

ענקית התעופה, שנחשבת למי שקובעת את הלך הרוח בענף, פרסמה את הדוחות לרבעון הראשון של השנה ● בצל המתיחות עם איראן, לופטהנזה דיווחה על ירידה של 4% במספר הטיסות ועל קיצוץ של כ־20 אלף טיסות בקיץ ● הכנסות הקבוצה דווקא עלו ב־8%

מספר לווי המשכנתאות זינק במרץ / אילוסטרציה: Unsplash

מספר לווי המשכנתאות זינק במרץ, אך גם מספר המשכנתאות בפיגור

בחודש מרץ זינק מספר משקי הבית שנטלו משכנתא, למרות הדשדוש במכירת הדירות במשק ● במקביל, היקף הפיגורים רושם עלייה משמעותית והגיע ל־4.5 מיליארד שקל, אולם עדיין מדובר בשיעור קטן מבין בעלי המשכנתאות

אילוסטרציה: Shutterstock

הזוג נפרד לפני החתונה, והקרב על דירת "מחיר למשתכן" הגיע לבית המשפט

בני זוג ידועים בציבור רכשו דירה לקראת נישואים, אך נפרדו כעבור שלוש שנים ● פסק הדין קבע כי הרישום המשותף נשען על ההנחה שהחתונה אכן תתקיים, אך כיוון שהגבר מימן את רוב התשלומים, ובגלל שהוכחה בגידה מצד האישה, נקבע כי חלוקת הדירה באופן שוויוני תוביל לעיוות דין

חמארה דה פיג'וטו / צילום: אמיר מנחם

החמארה החדשה שעושה חשק להזמין את כל התפריט

המקום החדש בפאתי שוק לוינסקי בתל אביב הוא מקום פשוט, עכשווי, שעושה חשק להסתער על כל התפריט – והמחירים מאפשרים את זה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

החששות מהסלמה התפוגגו והבורסה ננעלה בעליות; והמניה שצנחה ביותר מ-10%

ת"א 35 עולה ב-1.2% ● המסחר בת"א מתנהל לאור ההסלמה הלילה בין ארה"ב לאירן ● המניות הדואליות חזרו ברובן בפערים שליליים ● עליות בחוזים בניו יורק, ירידות באירופה ● גב ים רכשה את מגרש טרה ברחוב יגאל אלון בתל אביב תמורת 830 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

כשהדולר והאג"ח בארה"ב לא מספקים הגנה: איפה נמצא מקלט לכסף

המשקיעים בעולם רגילים לברוח לדולר ולאג"ח ממשלת ארה"ב בכל משבר ● אבל כיום החוב האמריקאי העצום, הגירעון המבני, השימוש בדולר כנשק פיננסי וסיכוני האינפלציה מחייבים שינוי תפיסה ● איך ניתן להתגונן מהפסדים, ואילו התאמות נדרשות בתיקי ההשקעה?

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

רבעון שיא לאורמת עם זינוק של מעל 70% בהכנסות, המניה קופצת

חברת האנרגיה הגיאותרמית, שנסחרת במקביל בת"א ובניו יורק, פרסמה דוחות חזקים, שנתמכו על־ידי עליות חדות במגזרי המוצרים והאגירה שלה ● המנכ"ל דורון בלשר ציין כי רוב ענקיות הטכנולוגיה רוצות חשמל ירוק שיתמוך בדאטה סנטרים שלהן, וגם מסר עדכון לגבי הדור הבא של האנרגיה הגיאותרמית

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

״עצלנות למשקיעים״: הסולידית יוצאת נגד תמיר מנדובסקי

"הסולידית", משפיענית ההשקעות האנונימית ואושיית הרשת יצאה בביקורת חדשה נגד רב המכר "השקעות לעצלנים" שחיבר תמיר מנדובסקי ● לדבריה, הוא מעודד "בורות מרצון ואי-שאלת שאלות" ● מנדובסקי הגיב: "מעריך מאוד את 'הסולידית'. הדיון בינינו הוא פשוט: האם צריך דוקטורט כדי להתחיל להשקיע, או שאפשר פשוט לצאת לדרך?"

לירן צביבל, מייסד ווקה / צילום: באדיבות WEKA

שוק של מיליארדים: כך חברה ישראלית מנסה להשתלט על כאב הראש הגדול של אנבידיה

עם תג שווי של 1.6 מיליארד דולר ודיווחים על לקוחות כמו אורקל וטסלה, לירן צביבל, מייסד ווקה, מנסה לנצח את בעיית הזיכרון בשבבי ה-AI של אנבידיה ● בראיון הוא מספר על האקזיט שעשה לו בסוף בית ספר ולמה העבודה שלו דומה לזו של אלכימאי ● הצצה לתעשיית ענק שמגלגלת מיליארדים

רועי כחלון / צילום: יונתן בלום

מהעבודה בנגרייה המשפחתית עד לניהול 70 חברות ממשלתיות

רועי כחלון בנה חדרי ילדים בנגרייה של אבא - עד שאמו דחקה בו לצאת ללמוד: "מאותו הרגע לא יכולתי להפסיק" ● כרואה חשבון בפירמה מובילה הוא שיקם חברות במשבר, ואז עבר לרשות החברות - וטיפס עד לתפקיד המנכ"ל ● פרויקט 40 עד 40 

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

בתקשורת האיראנית מדווחים על פיצוצים שנשמעו בדרום המדינה

ה-CIA מעריך כי איראן מחזיקה בכ-75% ממלאי המשגרים הניידים ובכ-70% ממאגרי הטילים שהיו לה לפני המלחמה ● צה"ל אישר רשמית כי מפקד כוח רדואן אחמד ע'אלב בלוט חוסל בדאחיה בביירות; כוננות שיא ל"מתקפת נקמה" ● דיווח בארה"ב: איראן צפויה להחזיר היום את תשובתה להצעה האמריקאית לסיום המלחמה ● דיווח: טראמפ עצר את המבצע בהורמוז בעקבות לחץ סעודי ●  עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מחזור מסחר היסטורי בבורסה בעקבות עדכון המדדים. איזו מניה בלטה מעל כולן?

המדדים המובילים ננעלו בירידות, לאחר עדכון המדדים החצי־שנתי של הבורסה ● טאואר לבדה ריכזה מחזור של כמעט 2 מיליארד שקל ● בשווקים ברחבי העולם ניכרת אופטימיות ביחס לאפשרות שתסתיים המלחמה נגד איראן ● השקל ירד מתחת ל-2.9 שקלים, שיא של כ-33 שנה ● אורמת זינקה לאחר שדיווחה הלילה ועקפה את צפי האנליסטים ● היום, עדכון המדדים החצי-שנתי צפוי לגרור מחזורי מסחר גבוהים

בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

הטבלה לא משקרת? ברשת הופצו נתוני צמיחה, אבל יש בהם לא מעט בעיות

פרסום ויראלי ברשתות החברתיות טען ש"כשנתניהו לא בשלטון, מדינת ישראל מזנקת", אלא שמתברר שהוא נסמך על נתונים בעייתיים ● אבל לפני שנכנסים למלחמות הקרדיט, הכלכלנים מזהירים: אי אפשר לייחס צמיחה כלכלית שנתית לממשלה אחת בלבד ● המשרוקית של גלובס

כותרות העיתונים בעולם

"העריכו בחוסר את איראן": הפגיעות הקשות בבסיסים האמריקאים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: צילומי לוויין חושפים שהיקפי הפגיעות של איראן בארה"ב היו גבוהים משפורסם, הקרב על ישראל מטלטל את הימין האמריקאי, ואובר נפגעה מהמלחמה עם איראן • כותרות העיתונים בעולם 

כריך בשר בג'וזף / צילום: סופגי גואטה

כריך הבריסקט האימתני שהפך לאטרקציה של עמק חפר, ולא בכדי

עגלת קפה מתחת לעץ תות, בית קלייה עם ניחוחות פולים שיוצאים למרחוק, מטמון שמרתה סטיוארט הייתה אוהבת וסטודיו פותח צ'אקרות וקלפים ● ביקור בבועה בתוך השדות

יאן קום / צילום: ap, Manu Fernandez

בעקבות תרומת הענק: בית החולים שערי צדק יקרא גם על שם מייסד וואטסאפ

מייסד ווטסאפ יאן קום תרם 200 מיליון דולר לשערי צדק ● זו אינה תרומתו הראשונה: קום כבר תרם לבית החולים כ-25 מיליון דולר ● שמו של בית החולים ישונה ל'קום-שערי צדק' ● מנכ"ל בית החולים ציין כי לאורך השנים תרם קום ככל הנראה מיליוני דולרים לבתי חולים נוספים - וגם לאקדמיה