גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבלו את טריני וסוזנה - כוהנות האופנה שיבקרו את "הישראלי המצוי"

אחרי שנים שאנחנו לועגים לעצמנו בטלוויזיה, מביא ערוץ 10 שתי בריטיות שיעשו זאת בשבילנו ■ האם נמשיך לצחוק מהביקורת העצמית או שסוף-סוף נלמד ממנה?

ערך מרכזי אליו שואפים אצלנו בטלוויזיה בישראל במשך שנים הוא "הישראליות". אנחנו יכולים לפגוש ערכים שנתפסים ככאלה כמעט בכל שפה של כל מותג בטלוויזיה - משפחתיות, חברות, חום.

אולם מוטיב אחר שנוי במחלוקת צץ לצד כל אלה גם הוא ואף באופן טבעי לחלוטין - הלעג העצמי. נדמה שאנחנו נהנים לראות על המסך את מה שנהוג לקרוא לו "הישראלי המצוי", במיוחד בתוכניות הסאטירה והריאליטי, והוא כל-כך מביך, עד שמשום מה אנחנו רוצים עוד.

הזרקור כלפי אותו ישראלי יופנה החל מהערב (ה') גם כלפי תוכנית הריאליטי החדשה, "טריני וסוזנה עושות את ישראל". אלא שערוץ 10 וחברת אבוט-רייפ-המאירי לקחו את הישראלי הזה צעד אחד קדימה והעמידו אותו מול עיניהן של שתי כוהנות הסטיילינג הבריטיות. הן בתפקיד האנתרופולוגיות, אנחנו מגלמים את הילידים הנחקרים.

גם הפעם, כפי שעולה ממחקרים שערך ערוץ 10 בכדי לבדוק את אפקטיביות הסדרה לפני שידורה, אנחנו נחכך ידינו בהנאה מהמראה שתוצב מולנו.

אחת המסקנות הבולטות שעלו מהתוכנית בשיחה עם קבוצות המיקוד, הייתה כי הערך המשמעותי של הסדרה הוא "לשמוע 'מה חושבים עלינו בחוץ'", לשון דוח המחקר, "לקבל דעה מקצועית על הקשר בין ישראלים לאופנה".

עם זאת, עלו גם ביקורות בעת עריכת המחקר. נחקרים, בעיקר נחקרות, אמרו, כי "נראה שהתוכנית נתפסת כמציגה את ארץ ישראל 'הפשוטה יותר', ובכך כחסרה את התמונה השלמה, במיוחד בפני שתי חוצניקיות".

סמנכ"ל התוכן של ערוץ 10, קרני זיו, מספרת כי דווקא התנגשות האופי של השתיים עם הטמפרמנט הישראלי היא סוד הקסם של התוכנית. "התוצאה היא שבאמת יש הסתכלות על הישראליות מבעד לעיניהן של שתי נשים זרות", אומרת זיו ל"גלובס", "אתה מגלה שיש בהן מן המשותף עם הישראליות, עם הדוגריות בלי הנחות. ישראלי יכול לשאול אם את בהיריון או למה את לא בלי בושה, הן מאוד כאלה. יש משהו מאוד בלתי אמצעי בהן והמפגש עם הישראליות מוליד דברים מעניינים".

באחת הסצנות בתוכנית השתיים משוטטות בשוק הכרמל, ואחד מעוברי האורח משבח אחת מהן על החזה שלה. זיו מבהירה כי הישראלי שיוצג בתוכנית, מול היעדר העידון הבריטי במקרה הזה, יהיה מגוון יותר.

"זה מציב מראה מול האמת שלנו, שהיא רעשנית, קולנית ועקשנית ובטוחה מדי בעצמה. יש לנו התנגדויות, ויש לנו מה להגיד. יש פה מראה לא פחות גדולה מולן - הן אומרות דברים פחות נעימים על הישראלים, אבל בסוף הן התאהבו בהם".

זיו גם מודעות לרגישות שבהצבת תוכנית שלראשונה הקונספט הוא שהביקורת מגיעה מבחוץ. "אנחנו אוהבים לצחוק על עצמנו, אבל לא יותר מדי, זה מהלך על קו דק ומדויק", אומרת זיו. "אנחנו מוכנים לצחוק על עצמנו ופחות מוכנים שזרים יצחקו עלינו, לכן זה עוד יותר דק. אבל אם יהיה יותר מדי, לא נצחק. אז אנחנו צוחקים מזה בתוכניות כמו 'ארץ נהדרת', שהפכו את זה לדגל. יש שם את העניין הדו-שכבתי - מצד אחד אתה צוחק מזה ומיד אחר-כך בא לך למות, זה מעורב. זה חלק מההצלחה של התוכנית. כמו למשל, קשת ליבליך, אתה צוחק ו-3 שניות אחר-כך אתה מבין שהילדות הן כאלה, זה מערבב את התחושות".

האויב של הסאטירה

מנהל ערוץ הצחוק של הוט קומדי סנטרל, אוהד אשכנזי, ומי שפיתח תוכניות הומור וסאטירה בעצמו בהווה ובעבר, מדגים גם הוא את חרב הפיפיות הזו של הלעג העצמי הישראלי על-פי "ארץ נהדרת".

"דווקא החיבה של הקהל להלעגה הזו, בהרבה מאוד פעמים היא האויב הכי גדול של הסאטירה", מסביר אשכנזי, "למשל, זכורים מקרים בהם 'ארץ נהדרת' ביקשה להלעיג ויצאה תוצאה הפוכה לגמרי. זה קרה עם עוזי כהן, שהיה אמור להיות סמל לקומבינה, וזה הגיע למצב שכל-כך אהבו את הדמות עד שקנו תחפושות לפורים של הדמות; וזה קרה עם ליטל מעתוק, שהיתה אמורה להיות קריאה כואבת של כותבי התוכנית והפכה לגיבורת תרבות".

גם ד"ר דוד גורביץ' מבית-הספר לתקשורת המסלול האקדמי המכללה למינהל רואה בהומור העצמי הישראלי המפותח, הומור-סרק שמפספס את מטרתו. "ההומור העצמי של הישראלים מוגבל לשכבה מסוימת של אנשים", מפרש ד"ר גורביץ'.

לדבריו, "הסאטירה העצמית של 'ארץ נהדרת' מדברת למיעוט, הרוב אינו מסוגל ללעוג לעצמו כי משמעותו להכיר באחר, וזה לא המצב הנפשי של הישראלי. זה משרת אותנו כדי לא לעשות עם זה כלום - אני יכול לצחוק על עצמי, אבל זה אף פעם לא מביא אותי לפעולה ממשית של שינוי המציאות באמת".

גורביץ' מסביר כי הביטחון העצמי הישראלי המפותח מעוור את עינינו כשמוצבת מולנו מראה בטלוויזיה. "הרי למה נהנים? כי אנחנו לא רוצים להשתנות. אנחנו אומרים, 'תיראו כמה אנחנו אידיוטים, אבל אין כמונו!' סוג ההומור של לעשות ביקורת אמתית, לא קיים, כדי להימנע מפעולה עדיף לצחוק. הרי אנחנו תמיד אומרים על עצמנו, 'הוא כזה נוראי, אבל בכל זאת יש בו משהו'. אם היינו מפנימים באמת את הצורה האיומה בה אנחנו נראים בחו"ל, היינו עושים עם זה משהו".

ציפיות לרייטינג גבוה

"הישראלי" המוצג היום על המסך הוא צעקן, וולגרי, בור, קומבינטור ובעיקר מאוד אגרסיבי. כזה הוא יובל סמו בתוכנית "ארץ נהדרת", שהוא למעשה הישראלי "מהרחוב", אבל לא פחות ממנו הן נופר וחבריה ב"האח הגדול". הם מספקים הצצה כואבת למציאות, ואנחנו לא מפסיקים לצחוק.

"המחשבה הראשונית היא שכדי שצחוק יעבוד אתה רוצה לצחוק על משהו שמותר, ואז אתה הולך באופן טבעי למשהו שאנשים יכולים להזדהות איתו", מסביר אוהד אשכנזי. "הומור עצמי הוא עסק די בינלאומי, אבל ההבדל העיקרי הוא שהישראלים עוברים בשנים האחרונות התעוררות בתחום הפרות הקדושות.

"אני חושב שהרצון להעריך לעג לעצמנו קיים בכל מדינה, רק שכאן יש עושר יותר גדול לצחוק עליו - גם שפע של עדות, גם פוליטיקה וגם צבא. היינו נעלבים אם מישהו היה עושה את זה עלינו. אחרי הכול, מגיע לנו שיצחקו עלינו".

על-פי ההערכות בשוק, עלות לפרק של "טריני וסוזנה עושות את ישראל" עומד על כחצי מיליון שקל, ובערוץ 10 מקווים לפחות לרייטינג הממוצע של "לעוף על המיליון" ומשחקי מכבי תל-אביב ביורוליג, שעמד בממוצע על 10%-12%, במשבצת הפריים הראשונה עם נתח צפייה ממוצע של כ-30%.

קרני זיו מבהירה כי הרצון הכללי סביב התוכניות היה לצור תחושה כללית טובה, לכן מידת הלעג וכל תחושה של אי-נעימות מותנה עד מאוד.

"הגבול הוא כשהביקורת הופכת לא נעימה", היא מסבירה. "אני חושבת שזה יהיה פחות האם אני נראה כמו מישהו שם בתוכנית, אלא ההזדהות תבוא מההרגשה אחרי שמקלפים את המעטה החיצוני ונכנסים פנימה מהתהליך החיצוני והפנימי שעוברים. וזה כבר לא ערך ישראלי, אלא ערך אוניברסלי".

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות