גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עדיף: מים מינרליים, מטהרי מים - או בכלל מי ברז?

על רקע המלחמה העזה בין מי עדן לתמי 4 ובין תמי 4 לשחקנית החדשה אלקטרה, "גלובס" סוקר את המחיר הכלכלי והסביבתי של תעשיית מי השתייה

במקביל לזירת המאבק תחת הכותרת "המדינה מתייבשת", מתנהלת מערכה שוקקת חיים סביב המצרך החיוני מספר אחת: מים. רבים זונחים את מי הברז ופונים לפתרונות חלופיים - מים מינרליים או מים מטוהרים, בקבוקי שתייה או ברים ביתיים.

הענף מייצר לא מעט כותרות לאחרונה: מלחמת הפרסומות בין מי עדן ותמי 4 (של שטראוס מים), כניסתה של אלקטרה כמתחרה בתחום הסננים והמאבק על רישום פטנטים הם רק כמה מהן.

על-פי הערכות אלקטרה, נאמד שוק המים בישראל (בקבוקים ומתקני מים מינרליים ומטוהרים) בלמעלה מ-1.25 מיליארד שקל בשנה. עבור הצרכן מדובר בהרבה מאוד אפשרויות, שהבחירה שלהם מורכבת לא רק משיקולי מחיר - אלא גם מהפן הבריאותי (מרכיב מהותי בהחלטה), מענייני תפעול ומהיבטים סביבתיים.

צריכת מי שתיה

מי ברז: נוח וזול

לעובדה אחת לא מתכחשים גם בחברות המים: איכותם של מי השתייה בישראל נחשבת לאחת הטובות. המים מסופקים מכ-1,040 מקורות מים: 990 מקורות מי תהום (קידוחים), 26 מעיינות, 20 מקורות עיליים ולאחרונה גם מי ים העוברים טיפולים המתאימים אותם לשתייה. 670 מקורות מים באחריות מקורות ו-370 באחריות פרטית.

הפן הבריאותי: מכילים מינרלים

"מים המשמשים לשתייה חייבים להיות נקיים ממיקרואורגניזמים גורמי מחלות, וכן מחומרים כימיים ברמות העלולות לגרום להשפעה על בריאות האדם" - מסבירים במשרד הבריאות את הדרישות הקיימות. "על המים להיות נגישים ובעלי טעם ומראה אסתטיים. על מנת להבטיח שהמים המסופקים אכן ראויים לשתייה", מבהירים במשרד הבריאות, "נקבע מערך פיקוח וניטור של בדיקות מיקרוביאליות, כימיות ופיסיקליות בכל מקורות המים ובמערכות הציבוריות. דיגום המים נעשה על-ידי דוגמים מטעם ספקי המים או המעבדות שעברו הכשרה מתאימה. הבדיקות מבוצעות במעבדות שהוסמכו וקיבלו הכרה מתאימה".

מה בכל זאת טוענים ספקי המים המינרליים והחברות לטיהור מים? "לא מספיקות כל הבדיקות שבעולם, עד לברז שלך הכל יכול לקרות", מסביר גורם בענף, "מצנרת חלודה ועד זיהום מקומי".

"מי ברז מכילים הרבה מאוד נתרן, אבי-אבות חלק גדול מהמחלות", טוען מנגד פרופ' גדליה שלף, מומחה לאיכות מים ויועץ למקורות ולחברת מי עדן, "והכוונה היא גם למתקנים לטיהור מי ברז". שלף מוסיף כי סכנת הזיהום במערכות שתייה פחתה לאורך השנים, אך עדיין קיימת: "לא תמיד מזהים את הזיהום בזמן".

הפן האקולוגי: הכי ידידותי לסביבה

"חשוב לזכור כי שתיית מים מהברז שמכילים את כל המינרלים הדרושים תורמת לאיכות הסביבה", אומר דודי קוכמייסטר, מנכ"ל "הגיחון" ויו"ר פורום תאגידי המים, "מה גם שמחיר המים לשתייה מסתכם באגורות בודדות לנפש, ואני לא רואה סיבה לשלם כל-כך הרבה".

מי ברז

מטהרי מים: אלגנטי אך יקר ומחייב

תחת ההגדרה הרחבה "מטהרי מים" נכנסים מוצרים שונים: מסננים לכדים דוגמת "בריטה", דרך במתקני טיהור תת-כיוריים ועד מתקני טיהור מעוצבים - התחום בו מתנהלת עיקר המלחמה, בעיקר על רקע כניסתה של אלקטרה כמתחרה לשטראוס מים, בעלת המותג תמי 4. נוסף לשתי השחקניות האלה, תופסים משווקים קטנים %10-20% מהקטגוריה בעשרות מוצרים שמשווקים בדרכים שונות - מאתרי אינטרנט ועד שיווק מדלת לדלת.

הפן הבריאותי: זהירות מתחזוקה לקויה

מתקנים אלה, מסבירים במשרד הבריאות, מפוקחים במכון התקנים על-פי תקן הבודק את התאמת המתקנים לבוא במגע עם מים, את אמינות האספקה, את יעילות הטיפול המוצהר, את בטיחות המתקן, ובין השאר שולל את האפשרות שמתקן יפגע באיכות המים המקוריים.

שיטות שונות משמשות לטיהור מים: מפחם פעיל להרחקת שאריות כלור נותר ועד אוסמוזה הפוכה, שיטה שנויה במחלוקת המרחיקה מינרלים הנמצאים במים באופן טבעי - ומצויה הרבה במתקנים קטנים של משווקים שונים.

"מומלץ לבדוק שהמתקנים בעלי תו תקן ונמצאים תחת פיקוח מכון התקנים", ממליצים במשרד הבריאות, "מומלץ לוודא שנעשית תחזוקה רציפה ולנהוג במתקנים על-פי הוראות היצרן".

באלקטרה מדגישים את סנן הפחם הפעיל מתוצרת ארה"ב, "המסנן כלור, טעמי לוואי ומתכות כבדות", ואת נורת UV בעלת אור אולטרה סגול, המפחיתה את העומס הבקטריאלי במים. בשטראוס מים (תמי4) מתפארים בשורת תקנים בינלאומיים בהם מחזיקה החברה.

"בין מים מינרליים ומטוהרים אין העדפה ברורה", מבהיר פרופ' איתמר גרוטו, מנהל שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, "אבל חשוב להקפיד על אחזקה על-פי ההוראות, אחרת מטהרים הם בעייתיים יותר - ומשמשים מקור לזיהום ולחיידקים".

"הבעיה היא שאנשים שוכחים להחליף את הסננים", מזהיר פרופ' שלף, "או עושים זאת מטעמי חיסכון, בגלל העלות הגבוהה - וכשהמחסניות עברו את זמנן הקצוב הן מביאות יותר נזק מתועלת".

הפן האקולוגי: דרך מתחשבת יותר בסביבה

"אין ספק שמטהרי מים הם התמודדות הרבה יותר אינטליגנטית ומתחשבת בסביבה", אומר אוסטרובסקי מאדם, טבע ודין. בחברות המים המינרליים, לעומת זאת, יש מי שטוענים שהסננים המושלכים לפח, על החומרים שהם מכילים, מהווים מפגע אקולוגי בפני עצמו.

באלקטרה מתפארים במנגנון ESM לשמירה על הסביבה ולחיסכון באנרגיה. בתמי 4 משווקים מכשירים מחודשים במחירים מוזלים "כחלק מהתפיסה האקולוגית", ופועלים להקטנה של צריכת החשמל.

מחירי בר לטיהור מים

בקבוקי מים: יקר, כבד ומזהם

מים בבקבוקים אינם תמיד מינרליים. לעתים מדובר במים ברז מסוננים, הדומים למעשה לתוצר שמפיקים המטהרים - רק באריזה אחרת. 3 מתוך עשרת המותגים הנמכרים ביותר בשוק המשקאות הם מים מינרליים - נביעות, מי עדן ועין גדי. שחקנים נוספים: אקווה נובה, סן בנדטו ויטל ופרייה - מותגי המים המינרליים של קבוצת בנימינה, הכוללת את יקבי בנימינה.

הפן הבריאותי: השאיבה הופסקה בעבר בגלל זיהומים נקודתיים

גם המים המבוקבקים בארץ וגם אלו המיובאים נמצאים תחת פיקוח של רשויות המים או המזון במשרד הבריאות. זה אולי המקום להזכיר את המשברים שידעו מי עדן ונביעות בשנתיים החולפות, במהלכן הופסקו כמה פעמים השאיבה והביקבוק בשל בעיות באיכות המים.

הפן האקולוגי: נזק סביבתי עצום ומתמשך

"הגרוע ביותר סביבתית הוא מים בבקבוקים", קובע גלעד אוסטרובסקי, ראש תחום פסולת ומיחזור ב"אדם, טבע ודין". "השר הבריטי לאיכות הסביבה אמר בזמנו שלשתות מים מינרליים בבקבוק זה כמו לעשן בפרהסיה. אם מסתכלים על זה סביבתית-חברתית - מדובר בחוסר התחשבות משווע: הפקת נפט לפלסטיק, עיבוד נפט, ההובלה, ובסופו של דבר ייצור פסולת שלא מתכלה - שובל זיהום רציני, עבור מוצר שאפשר לקבל באיכות טובה מהברז. אני רואה את זה כדבר שהגיע זמנו לחלוף - על גבול הלא מוסרי לעשות את זה".

"בארץ אין תשתיות מספקות של מיחזור", מזכירה יוכי יעקבזון, דוברת "מגמה ירוקה". "יש תוכניות אב עירוניות וכוונות טובות, אבל בפועל זה לרוב לא קיים - ואין מספיק פריסה של כלובי מיחזור, הצבת תשתיות מתאימות וחינוך לנושא.

מים בבקבוקים

מים מינרליים בכדים מ-100 שקל בחודש

בניגוד למה שסבורים רבים, מים בכדים אינים זולים מרכישה בבקבוקים. השימוש בכדים חוסך את הסחיבה אך דורש מקום אחסון.

הפן הבריאותי: נבדקים פעם ביום

מים מינרליים הם מים הנובעים ממקור תת-קרקעי וראויים לשתייה כבר בנביעה, ללא כל צורך בטיפול נוסף - כשהם נארזים ללא מגע יד אדם. בשונה ממקורות המים לשתייה, המים לא עוברים חיטוי, אלא רק סינון לפני אריזתם. המים עוברים בדיקות מיקרוביאליות לפחות אחת ליום. בנביעות מדגישים כי הם היחידים העומדים בתקן דל נתרן האירופאי והאמריקאי, ובעלי כמות משמעותית של סידן ופלואוריד, ובמי עדן מדגישים את מאגרי המים המרוחקים מסביבה אנושית.

הפן האקולוגי: מטרד סביבתי

גם אם בחומרה פחותה מזו של בקבוקים קטנים - ברור שמדובר במטרד סביבתי רציני. הנחמה היחידה בסיפור הלגמרי-לא-אקולוגי הזה הוא מיחזור המכלים לשימוש חוזר - כפי שנעשה במי עדן.

מים בכדים עלות חודשית

עוד כתבות

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: גדי סיארה

בהיקף של 100 מיליון אירו: לוריאל משיקה תוכנית עולמית בנושא חדשנות

קבוצת לוריאל משיקה תוכנית האצה עולמית לחדשנות בת-קיימא בהיקף של 100 מיליון אירו על פני חמש שנים ● האקזיטים של שלוש חברות הייטק הפכו לאחרונה לתרומה של 1.2 מיליון שקל לארגונים ועמותות, באמצעות קרן תמורה ● לאור הנזק שנגרם בבאר שבע מהטילים, ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד האמריקאי גייס תרומה של כ-10 מיליון שקל עבור שורת מיזמי חירום לסיוע לתושבים ● אירועים ומינויים

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר