גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עדיף: מים מינרליים, מטהרי מים - או בכלל מי ברז?

על רקע המלחמה העזה בין מי עדן לתמי 4 ובין תמי 4 לשחקנית החדשה אלקטרה, "גלובס" סוקר את המחיר הכלכלי והסביבתי של תעשיית מי השתייה

במקביל לזירת המאבק תחת הכותרת "המדינה מתייבשת", מתנהלת מערכה שוקקת חיים סביב המצרך החיוני מספר אחת: מים. רבים זונחים את מי הברז ופונים לפתרונות חלופיים - מים מינרליים או מים מטוהרים, בקבוקי שתייה או ברים ביתיים.

הענף מייצר לא מעט כותרות לאחרונה: מלחמת הפרסומות בין מי עדן ותמי 4 (של שטראוס מים), כניסתה של אלקטרה כמתחרה בתחום הסננים והמאבק על רישום פטנטים הם רק כמה מהן.

על-פי הערכות אלקטרה, נאמד שוק המים בישראל (בקבוקים ומתקני מים מינרליים ומטוהרים) בלמעלה מ-1.25 מיליארד שקל בשנה. עבור הצרכן מדובר בהרבה מאוד אפשרויות, שהבחירה שלהם מורכבת לא רק משיקולי מחיר - אלא גם מהפן הבריאותי (מרכיב מהותי בהחלטה), מענייני תפעול ומהיבטים סביבתיים.

צריכת מי שתיה

מי ברז: נוח וזול

לעובדה אחת לא מתכחשים גם בחברות המים: איכותם של מי השתייה בישראל נחשבת לאחת הטובות. המים מסופקים מכ-1,040 מקורות מים: 990 מקורות מי תהום (קידוחים), 26 מעיינות, 20 מקורות עיליים ולאחרונה גם מי ים העוברים טיפולים המתאימים אותם לשתייה. 670 מקורות מים באחריות מקורות ו-370 באחריות פרטית.

הפן הבריאותי: מכילים מינרלים

"מים המשמשים לשתייה חייבים להיות נקיים ממיקרואורגניזמים גורמי מחלות, וכן מחומרים כימיים ברמות העלולות לגרום להשפעה על בריאות האדם" - מסבירים במשרד הבריאות את הדרישות הקיימות. "על המים להיות נגישים ובעלי טעם ומראה אסתטיים. על מנת להבטיח שהמים המסופקים אכן ראויים לשתייה", מבהירים במשרד הבריאות, "נקבע מערך פיקוח וניטור של בדיקות מיקרוביאליות, כימיות ופיסיקליות בכל מקורות המים ובמערכות הציבוריות. דיגום המים נעשה על-ידי דוגמים מטעם ספקי המים או המעבדות שעברו הכשרה מתאימה. הבדיקות מבוצעות במעבדות שהוסמכו וקיבלו הכרה מתאימה".

מה בכל זאת טוענים ספקי המים המינרליים והחברות לטיהור מים? "לא מספיקות כל הבדיקות שבעולם, עד לברז שלך הכל יכול לקרות", מסביר גורם בענף, "מצנרת חלודה ועד זיהום מקומי".

"מי ברז מכילים הרבה מאוד נתרן, אבי-אבות חלק גדול מהמחלות", טוען מנגד פרופ' גדליה שלף, מומחה לאיכות מים ויועץ למקורות ולחברת מי עדן, "והכוונה היא גם למתקנים לטיהור מי ברז". שלף מוסיף כי סכנת הזיהום במערכות שתייה פחתה לאורך השנים, אך עדיין קיימת: "לא תמיד מזהים את הזיהום בזמן".

הפן האקולוגי: הכי ידידותי לסביבה

"חשוב לזכור כי שתיית מים מהברז שמכילים את כל המינרלים הדרושים תורמת לאיכות הסביבה", אומר דודי קוכמייסטר, מנכ"ל "הגיחון" ויו"ר פורום תאגידי המים, "מה גם שמחיר המים לשתייה מסתכם באגורות בודדות לנפש, ואני לא רואה סיבה לשלם כל-כך הרבה".

מי ברז

מטהרי מים: אלגנטי אך יקר ומחייב

תחת ההגדרה הרחבה "מטהרי מים" נכנסים מוצרים שונים: מסננים לכדים דוגמת "בריטה", דרך במתקני טיהור תת-כיוריים ועד מתקני טיהור מעוצבים - התחום בו מתנהלת עיקר המלחמה, בעיקר על רקע כניסתה של אלקטרה כמתחרה לשטראוס מים, בעלת המותג תמי 4. נוסף לשתי השחקניות האלה, תופסים משווקים קטנים %10-20% מהקטגוריה בעשרות מוצרים שמשווקים בדרכים שונות - מאתרי אינטרנט ועד שיווק מדלת לדלת.

הפן הבריאותי: זהירות מתחזוקה לקויה

מתקנים אלה, מסבירים במשרד הבריאות, מפוקחים במכון התקנים על-פי תקן הבודק את התאמת המתקנים לבוא במגע עם מים, את אמינות האספקה, את יעילות הטיפול המוצהר, את בטיחות המתקן, ובין השאר שולל את האפשרות שמתקן יפגע באיכות המים המקוריים.

שיטות שונות משמשות לטיהור מים: מפחם פעיל להרחקת שאריות כלור נותר ועד אוסמוזה הפוכה, שיטה שנויה במחלוקת המרחיקה מינרלים הנמצאים במים באופן טבעי - ומצויה הרבה במתקנים קטנים של משווקים שונים.

"מומלץ לבדוק שהמתקנים בעלי תו תקן ונמצאים תחת פיקוח מכון התקנים", ממליצים במשרד הבריאות, "מומלץ לוודא שנעשית תחזוקה רציפה ולנהוג במתקנים על-פי הוראות היצרן".

באלקטרה מדגישים את סנן הפחם הפעיל מתוצרת ארה"ב, "המסנן כלור, טעמי לוואי ומתכות כבדות", ואת נורת UV בעלת אור אולטרה סגול, המפחיתה את העומס הבקטריאלי במים. בשטראוס מים (תמי4) מתפארים בשורת תקנים בינלאומיים בהם מחזיקה החברה.

"בין מים מינרליים ומטוהרים אין העדפה ברורה", מבהיר פרופ' איתמר גרוטו, מנהל שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, "אבל חשוב להקפיד על אחזקה על-פי ההוראות, אחרת מטהרים הם בעייתיים יותר - ומשמשים מקור לזיהום ולחיידקים".

"הבעיה היא שאנשים שוכחים להחליף את הסננים", מזהיר פרופ' שלף, "או עושים זאת מטעמי חיסכון, בגלל העלות הגבוהה - וכשהמחסניות עברו את זמנן הקצוב הן מביאות יותר נזק מתועלת".

הפן האקולוגי: דרך מתחשבת יותר בסביבה

"אין ספק שמטהרי מים הם התמודדות הרבה יותר אינטליגנטית ומתחשבת בסביבה", אומר אוסטרובסקי מאדם, טבע ודין. בחברות המים המינרליים, לעומת זאת, יש מי שטוענים שהסננים המושלכים לפח, על החומרים שהם מכילים, מהווים מפגע אקולוגי בפני עצמו.

באלקטרה מתפארים במנגנון ESM לשמירה על הסביבה ולחיסכון באנרגיה. בתמי 4 משווקים מכשירים מחודשים במחירים מוזלים "כחלק מהתפיסה האקולוגית", ופועלים להקטנה של צריכת החשמל.

מחירי בר לטיהור מים

בקבוקי מים: יקר, כבד ומזהם

מים בבקבוקים אינם תמיד מינרליים. לעתים מדובר במים ברז מסוננים, הדומים למעשה לתוצר שמפיקים המטהרים - רק באריזה אחרת. 3 מתוך עשרת המותגים הנמכרים ביותר בשוק המשקאות הם מים מינרליים - נביעות, מי עדן ועין גדי. שחקנים נוספים: אקווה נובה, סן בנדטו ויטל ופרייה - מותגי המים המינרליים של קבוצת בנימינה, הכוללת את יקבי בנימינה.

הפן הבריאותי: השאיבה הופסקה בעבר בגלל זיהומים נקודתיים

גם המים המבוקבקים בארץ וגם אלו המיובאים נמצאים תחת פיקוח של רשויות המים או המזון במשרד הבריאות. זה אולי המקום להזכיר את המשברים שידעו מי עדן ונביעות בשנתיים החולפות, במהלכן הופסקו כמה פעמים השאיבה והביקבוק בשל בעיות באיכות המים.

הפן האקולוגי: נזק סביבתי עצום ומתמשך

"הגרוע ביותר סביבתית הוא מים בבקבוקים", קובע גלעד אוסטרובסקי, ראש תחום פסולת ומיחזור ב"אדם, טבע ודין". "השר הבריטי לאיכות הסביבה אמר בזמנו שלשתות מים מינרליים בבקבוק זה כמו לעשן בפרהסיה. אם מסתכלים על זה סביבתית-חברתית - מדובר בחוסר התחשבות משווע: הפקת נפט לפלסטיק, עיבוד נפט, ההובלה, ובסופו של דבר ייצור פסולת שלא מתכלה - שובל זיהום רציני, עבור מוצר שאפשר לקבל באיכות טובה מהברז. אני רואה את זה כדבר שהגיע זמנו לחלוף - על גבול הלא מוסרי לעשות את זה".

"בארץ אין תשתיות מספקות של מיחזור", מזכירה יוכי יעקבזון, דוברת "מגמה ירוקה". "יש תוכניות אב עירוניות וכוונות טובות, אבל בפועל זה לרוב לא קיים - ואין מספיק פריסה של כלובי מיחזור, הצבת תשתיות מתאימות וחינוך לנושא.

מים בבקבוקים

מים מינרליים בכדים מ-100 שקל בחודש

בניגוד למה שסבורים רבים, מים בכדים אינים זולים מרכישה בבקבוקים. השימוש בכדים חוסך את הסחיבה אך דורש מקום אחסון.

הפן הבריאותי: נבדקים פעם ביום

מים מינרליים הם מים הנובעים ממקור תת-קרקעי וראויים לשתייה כבר בנביעה, ללא כל צורך בטיפול נוסף - כשהם נארזים ללא מגע יד אדם. בשונה ממקורות המים לשתייה, המים לא עוברים חיטוי, אלא רק סינון לפני אריזתם. המים עוברים בדיקות מיקרוביאליות לפחות אחת ליום. בנביעות מדגישים כי הם היחידים העומדים בתקן דל נתרן האירופאי והאמריקאי, ובעלי כמות משמעותית של סידן ופלואוריד, ובמי עדן מדגישים את מאגרי המים המרוחקים מסביבה אנושית.

הפן האקולוגי: מטרד סביבתי

גם אם בחומרה פחותה מזו של בקבוקים קטנים - ברור שמדובר במטרד סביבתי רציני. הנחמה היחידה בסיפור הלגמרי-לא-אקולוגי הזה הוא מיחזור המכלים לשימוש חוזר - כפי שנעשה במי עדן.

מים בכדים עלות חודשית

עוד כתבות

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

העצה של חלוצת ה־AI למי שרוצה לשרוד בשוק העבודה העתידי

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

אירוע משפיענים 30 Power Awards בוושינגטון, ינואר 25' / צילום: Reuters

הלוביסטים החדשים של וושינגטון: המשפיענים שהחוקים לא חלים עליהם

בעלי אינטרסים תאגידיים וזרים משלמים לכוכבי אינטרנט תומכי־טראמפ לקדם אג'נדות ● בזמן שהרגולציה לא קיימת, "לוביסטים" מדור ה־Z מחליפים את חליפות היוקרה בסרטוני טיקטוק וקוצרים הון ● ממיתוג מחדש של מריחואנה ואנרגיה ירוקה ועד "פרויקט אסתר" של ישראל: כך פועל מנגנון משומן שעוקף את כל חוקי השקיפות

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

העסקים עם קושנר, השותף מה-NBA: המיליארדר הישראלי שמונה למועצת השלום בעזה של טראמפ

יקיר גבאי שהונו מוערך על ידי פורבס ב-4.1 מיליארד דולר, הוא איש עסקים שצמח בשוק ההון הישראלי בשנות התשעים והקים אימפריית נדל"ן עסקית בגרמניה באמצעות חברת הנדל"ן המניב אראונדטאון, שבה הוא מחזיק כיום ב-15% מהון המניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; מיקרון ונובו נורדיסק עלו

המשקיעים המשיכו לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן, כאשר לפי הדיווחים האחרונים, בכירים אמריקאים מסרו כי הנשיא טראמפ דחה את ההחלטה על תקיפה בשלב זה ● המסחר ננעל אמש בעליות, לאחר יומיים רצופים של ירידות ● באירופה נרשמו ירידות ברקע המתיחות הגאו-פוליטית

הריסה של בניין במסגרת פרויקט פינוי־בינוי / אילוסטרציה: גל פליבה

פרויקט הדגל של אאורה בנתניה: בית המשפט קבע שהמתנגדים "סרבנים" ויפונו בתוך חודש

המחוזי דחה את טענות הדיירים שלפיהן סירובם לפנות את הדירות נובע מאי־מסירת ערבות בנקאית, וקבע כי מדובר בטענות הלוקות בחוסר תום־לב ● ההחלטה מאפשרת את המשך קידומו של אחד מפרויקטי ההתחדשות העירונית הגדולים והמורכבים בישראל, שנעצר בשל התנגדות של מיעוט דיירים

"פשרות משמעותיות": איך עשוי להיראות שלטון חמינאי באיראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בטורקיה את צירוף המדינה לוועד המנהל בעזה, הסעודים מקימים ברית צבאית נגד ההשפעה של איחוד האמירויות במרחב, והמשטר האיראני כבר לא יחזור להיות מה שהיה • כותרות העיתונים בעולם

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

גורם אמריקאי: "לא עדכנו את נתניהו על הרכב הוועד המנהל של עזה"

דיווח ברויטרס: בכירים אמריקאים העלו את האפשרות שתחומי מועצת השלום של עזה יתרחבו ויכללו גם את ונצואלה ואוקראינה ● במקביל, הבית הלבן הודיע על מינויים לדירקטוריון המועצה. בין הנציגים: שרים מקטאר וטורקיה, וגם איש עסקים ישראלי ● בישראל סבורים כי התקיפה האמריקאית באיראן לא ירדה מהפרק, וכי ארה"ב מחפשת את העיתוי הנכון ● טראמפ ונתניהו שוחחו אמש שוב בנושא - בפעם השנייה בתוך יומיים ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

צבי אלון ויואב זייף / צילום: טיגו, סטרטסיס

ההודעה שהקפיצה את מניית סטרטסיס, והישראלית שזינקה במעל 60%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סטרטסיס קפצה במעל 10%, לאחר שהודיעה כי מדפסות התלת־ממד שלה סייעו ליצרנית הרכב סובארו להפחית בחצי את זמן פיתוח הכלים בפסי הייצור שלה ● חברת האנרגיה הסולארית טיגו זינקה במעל 60% מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● פרייטוס זינקה גם היא בשיעור דו־ספרתי, בעקבות נתונים תפעוליים חיוביים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"לעולם אל תעשו את זה": העצה היחידה שוורן באפט נותן להורים

וורן באפט נודע בעיקר בגלל השקעותיו ועסקיו, אך בראיון נדיר שנתן ל-CNBC הוא מוכיח שהשיעורים החשובים של החיים לא תמיד קשורים למספרים ● מה הטיפ שלו להורים שלו חדשים, למה הפסיק לדבר על פוליטיקה ומתי הבין שהימורי סוסים לא יהפכו אותו למיליונר?

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

הפקולטה. מודלי AI שונים סחרו בקריפטו לבדם / צילום: Shutterstock

שישה מודלי AI התבקשו לסחור בקריפטו לבדם. מי הרוויח ומי הפסיד?

מודלי בינה יוצרת מובילים קיבלו 10,000 דולר למסחר בקריפטו, ללא מידע חיצוני בזמן אמת ● התחרות חשפה כיצד הם התחלקו למשפחות חשיבה על בסיס הדפוסים הקוגניטיביים שעליהם אומנו, והאופי השונה הזה צריך לעניין כל ארגון שמכניס AI לקבלת ההחלטות

קמפוס וויקס בגלילות. ''העובדים יגיעו ברכב'' / צילום: איל יצהר

האם החלטת וויקס להחזיר עובדים למשרד תשפר את מצב הנדל"ן המניב?

החלטת וויקס לחזור לחמישה ימי עבודה מהמשרד מעוררת שאלה בדבר ההשפעה הרוחבית על השוק כולו ● צמצום העבודה מהבית עשוי לדחוף את החברות לשכור יותר שטחים, אולם התנגדות העובדים והכנסת הבינה המלאכותית יכולות להאט את המגמה

ג'יימס בולדווין. קאנון אמריקאי / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

כל הכיעור וכל היופי שבעולם מתנקזים לרחוב אחד בהארלם

קריאה מחודשת ב"אם רחוב ביל היה יכול לדבר" של ג׳יימס בולדווין מציפה מחאה רלבנטית על גזע, מגדר ואלימות ממסדית

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

כריית זהב בוונצואלה. תפוקת המכרות לא גדלה משמעותית כבר שנים / צילום: Reuters, Henry Romero

השינויים הטקטוניים בשוק הזהב עשויים להיות רק ההתחלה

שנת 2025 הייתה חגיגה גדולה למשקיעים בזהב, אשר עלה במהלכה ב–65% ● השאלה היא האם הגל הזה מאחורינו או שמא הוא רק התחיל, לאור התנאים המאקרו–כלכליים והגאופוליטיים הנוכחיים ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

גליה באר–גבל / צילום: רון קדמי

היא שותפה באחת הקרנות הגדולות בישראל. זה מה שהיא עושה כל יום ב־23:00

כילדה נסעה שלוש שעות ביום לבית הספר, בצבא שירתה בפרקליטות, ולמרות שלמדה משפטים כי זו "תעודת ביטוח", היצר העסקי גרם לה לשנות כיוון ● אז היא פנתה למנכ"לית לאומי לשעבר: "הכרתי את רקפת רוסק-עמינח, וכשהיא הודיעה שהיא עוזבת את הבנק, הרמתי אליה טלפון" ● שיחה קצרה עם גליה באר-גבל, שותפה־מנהלת בקרן Team8