גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ה'עליהום' על פרופ' דיויד גילה - על גבול ההזיה"

שר התמ"ת שלום שמחון יכריע בקרוב מי יהיה הממונה על ההגבלים העסקיים הבא - בועז גולן או דיויד גילה ■ מקורב לסוגיית המינוי: "מאז הקמפיין נגד גלנט לא נראה כזה 'עליהום'"

"מאז הקמפיין התקשורתי האגרסיבי נגד המינוי של יואב גלנט לתפקיד הרמטכ"ל לא נראה קמפיין כל-כך מטורף כמו זה שכוון נגד פרופ' דיויד גילה - וזה להבדיל אלף אלפי הבדלות. בשם הקמפיין הזה התעלמו מיכולותיו האדירות בתחום ההגבלים העסקיים" - כך אומר ל"גלובס" גורם המקורב לסוגיית המינוי של הממונה הבא על ההגבלים העסקיים: "ה'עליהום' על מועמדותו של גילה מטורף, על גבול ההזיה".

שר התמ"ת, שלום שמחון, ייפגש השבוע עם שני המועמדים המובילים לתפקיד שעליהם המליצה ועדת האיתור בראשות מנכ"ל משרדו, שרון קדמי. שמחון עתיד לראיין אותם לקראת ההחלטה מי מבין השניים יירש את מקומה של רונית קן כממונה על ההגבלים העסקיים.

שמחון כבר פגש בשבוע שעבר את המועמדים - היועץ המשפטי של רשות ההגבלים העסקיים, בועז גולן; ופרופ' דיויד גילה מאוניברסיטת תל-אביב, הנחשב למומחה בעל שם בינלאומי בתחום - וביקש להיחשף למשנתם הסדורה בנושא ההגבלים העסקיים.

זאת, כשברקע סערה תקשורתית על מינויו האפשרי של גילה, שהוצג בחלק מהפרסומים בעיתונות הכלכלית כ"תומך מובהק בריכוזיות במשק". בין השאר נטען כלפיו כי הוא לוקה לכאורה בניגוד עניינים, בשל מספר חוות-דעת שגיבש בעבר בעניינן של מספר חברות במשק, שאפשר ויידרש להכריע במהלכיהן העסקיים אם ימונה לתפקיד.

גם הוועדה הותקפה

גם אופן הפעילות של ועדת האיתור בראשות קדמי היה חשוף בימים האחרונים למתקפה תקשורתית חריפה מצד התנועה לאיכות השלטון, שהטילה ספק במידת הסמכות של חלק מחבריה להכריע בסוגיות הקשורות להגבלים העסקיים.

כך, למשל, נטען לגבי חברי הוועדה, ד"ר שלומית יניסקי-רביד, נציגת האקדמיה, ומוטי פרידמן, שכיהן בעבר בבית הדין להגבלים עסקיים, כי הם אינם בקיאים במידה המספקת כדי להכריע בסוגיה מורכבת כמו מינוי של אחד מאנשי המפתח במשק לשנים הבאות.

"מדובר באנשים טובים, בקיאים ומעורים, ובטח שהם בני-סמכא בתחומם. קצת עצוב לחשוב שד"ר יניסקי-רביד כמעט הייתה צריכה להצטדק בפני הוועדה ולהוכיח את סמכותה בתחום. מישהו איבד פרופורציה", הגיב על הטענות גורם בכיר המקורב לנושא.

תפוח אדמה לוהט

כך או כך, ועדת האיתור, שספגה ביקורת קשה, כבר לא רלוונטית להליך, כי עם העברת המלצותיה על גולן וגילה להכרעת שמחון, היא סיימה את פעילותה.

כעת העיניים נשואות אל השר שמחון, שלפתחו התגלגל תפוח האדמה הלוהט: על אף שבעלי תפקידים בכירים במשרדו מקפידים הקפדה יתרה שלא להזדהות עם מי מבין המועמדים לתפקיד - שמחון מודע לכך שמתחת לרגליים הגחלת לוחשת.

אחרי שבמשך ימים ארוכים הקפיד לסכור את פיו בכל הקשור להליך המינוי של הממונה הבא, היום (ד') הוא מסר ל"גלובס" כי הוא "בוחן את המועמדים לנוכח המדיניות של הממשלה ואת אפשרותם להוציאה אל הפועל. מכאן נובעת ההתלבטות בנושא, ומכאן עולה גם הצורך בבדיקה מעמיקה ויסודית. אני לא רוצה לעבוד בעניין הזה עם סטופר, לא תהיה בחירה חפוזה, ולכן אזמין את המועמדים לראיונות נוספים".

גורמים המקורבים לנושא העריכו בשיחות עם "גלובס" כי לא מן הנמנע כי כבר בגמר סבב הראיונות הקרוב, שמחון יכריע מי מבין השניים ימונה לתפקיד - ולאחר מכן יביא את שמו לאישור הממשלה, אולם לא שללו את האפשרות שלפיה שמחון ימצא צורך לקיים ראיונות נוספים עם השניים - מה שעתיד לעכב את לוחות הזמנים של בחירת הממונה והצגתו בישיבת הממשלה.

"עד פסח, בעוד 3 שבועות, יהיה לנו ממונה חדש על ההגבלים העסקיים - ואני חושב שלגבי התחזית הזאת אין ספק", העריך גורם בכיר המקורב לנושא.

שמחון, שכיהן לפני כן כשר החקלאות והתמנה לשר התמ"ת באחרונה בעקבות תהפוכות פוליטיות, בוחן את גולן ואת גילה "בפינצטה", כפי שהגדיר גורם מקורב. לטענת הגורם, חרף טריותו היחסית בתפקיד, תחום ההגבלים העסקיים אינו זר לשמחון, וזאת בין השאר בשל כהונות עבר שלו כיו"ר ועדת הכספים וכיו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת.

גורמים המקורבים להליך המינוי העריכו בימים האחרונים בשיחות סגורות כי מטח החצים המדויק הנורה לעבר מועמדותו של גילה, כנראה במטרה לטרפד את מינויו האפשרי, הוא רק קרב במערכה גדולה יותר על מה שמכונה "הריכוזיות במשק".

עבור מי שאימץ לעצמו אג'נדה של מלחמה בריכוזיות, המועמדות של הפרופ' גילה נפלה לידיים כפרי בשל: עת ניסו בעלי עניין לקדם סדר יום בנושא, פירסם פרופ' גילה מאמרים נגדיים, חלקם גם ב"גלובס", ובמסגרתם סירב להיסחף בגל הפופוליזם.

כך, בשבוע האחרון מאמרי עבר שלו נשלפו מתוך הארכיבים, שורות ארוכות ומנומקות נסרקו בזכוכית מגדלת, חוות-דעות מפורטות שגיבש תומצתו, לצד מסקנות נחרצות שתומצתו באורך של שורה וחצי.

שמחון יסתום את הגולל?

אפשר שבכוחה של החלטה מהירה מצד שמחון בנושא לסתום את הגולל על מה שנראה כמחול השדים שפרץ עם פרסום מועמדותו של גילה.

"זאת לא החלטה פשוטה: גם לגילה וגם לגולן יש יתרונות ויש חסרונות. ההחלטה הבלעדית בנושא היא של שמחון, והוא מתעקש שלא להסגיר את צפונות לבו בעניין. יש הרגשה שהוא עצמו טרם הגיע לכדי החלטה, וגם אם כן, בשלב הזה הוא שומר את הקלפים מאד קרוב לחזה, אך הוא בהחלט ער לגרעין המחולל של המתקפה כלפי גילה", אמר גורם בכיר.

בועז גולן

עוד כתבות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות