גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגיפה כלל עולמית: הקשר הקטלני בין השמנת יתר לסרטן

הקשר בין השמנת יתר לסרטן כבר מוסבר באופן מדעי: עודף השומן יוצר דלקות ואלה גורמות לתאי סרטן להתפתח

את הרשימה הארוכה של נזקי העישון כולנו כבר יודעים לדקלם בעל פה, אולם השמנת יתר, מסתבר, מסוכנת לא פחות, ובכל העולם חוקרים את השפעתה ואת נזקיה הרבים.

השמנת יתר ודלקות כרוניות חשודות מזה זמן רב כמעורבות ביצירת סרטן. מחקרים אפידמיולוגיים שנערכו בעשרים השנים האחרונות הצביעו על העובדה שלאנשים שסובלים מהשמנה ומדלקות כרוניות יש גם יותר נטייה ללקות בסרטן מסוגים מסוימים. אלו היו עדויות נסיבתיות, כמו אקדח מסוג זהה לזה שבוצע בו הרצח שנמצא בבית החשוד. כדי להרשיע, היה צורך בגילוי המנגנון שבאמצעותו דלקות והשמנה גורמות ליצירת סרטן.

את האקדח המעשן סיפק פרופ' מיכאל קרין מהאוניברסיטה של קליפורניה בסן דייגו, שהחל להתעניין בביולוגיה בעת לימודיו בתיכון עירוני ד' בתל אביב בשנות השישים. זה עשור שהוא חוקר את האותות הכימיים ששולחות הדלקות, ואת המסלולים שבהם עוברים האותות הללו. החומרים הללו משפיעים על הגנים הפועלים בתאים, ועוזרים להפוך אותם לסרטניים. תא שעבר מוטציה, אבל חי בשכונה טובה כשהוא מוקף בתאים נורמליים, נשאר בדרך כלל שקט ובלתי מזיק. לעומת זאת, דלקת מתמשכת שולחת אותות לתאים שסביבה, ואותות אלה מעוררים את התאים להתחלק מהר יותר ומונעים מהם להיכנס לתהליך של מוות תאי מתוכנן, גם אם נפגעו. כך עשויה להיווצר קבוצה של תאים תת-סרטניים, שחלקם יכולים לצבור עוד מוטציות ולהפוך לתאים סרטניים. "עכשיו אנחנו יודעים איך הדלקת גורמת לתא להתחלק", אומר קרין בראיון שנערך עמו בשבוע שעבר עת קיבל את פרס הארווי לשנת 2010 בטכניון.

גברים פגיעים יותר

בקשר בין השמנת יתר לסרטן החל קרין להתעניין לפני כשמונה שנים, לאחר שקרא מאמר שהראה קשר ברור בין השמנה לסרטני הכבד והלבלב. גם בקרב מחלות הסרטן, סרטני הכבד והלבלב נחשבים לגרועים במיוחד, שלחולים בהם יש אחוזי שרידה חד-ספרתיים בתוך חמש שנים מגילוי המחלה. "התחלנו ללמוד את הקשר בין השמנת יתר לסרטן הכבד", אומר קרין. "השמנה גורמת לדלקת כרונית בכבד. יש יותר מדי שומן בדם, ולכן תאי השומן אינם מצליחים לאגור את כולו, ותאי הכבד צוברים את היתרה. אבל תאי כבד אינם מומחים לאגירת שומן, ואחרי שנים רבות של עודף שומן בדם הם נפגעים ונוצרת דלקת". מחלת הכבד השומני פוגעת בכ-5% מהאוכלוסייה שאינה סובלת מהשמנה, בכ-20% מהאוכלוסייה הסובלת מהשמנה ובכ-50% מהאוכלוסייה שסובלת מהשמנת יתר. גברים שמנים פגיעים יותר מאשר נשים שמנות, משום ש"לגברים יש פחות רקמות שומן תת עוריות, לכן השומן העודף מצטבר באזור הכרס ובכבד - וזה יותר מסוכן".

* מה עושים?

קרין: "הידע הזה צריך להתפתח לשני כיוונים - מניעה וטיפול".

המניעה היעילה, הבטוחה והזולה ביותר היא כמובן לאכול פחות ולהתעמל יותר, אלא ששיטה זו לא הוכיחה את עצמה כגזירה שהציבור בעולם המערבי מסוגל לעמוד בה - ראו נתונים בנפרד. רשימת המחלות והפורענויות שמביאה השמנת יתר, שכוללת סכרת, מחלות לב ומיני סרטן, אינה מונעת את התפשטות המגפה. "בכל שנה מתים כ-100 אלף איש רק בארצות הברית מסרטן שנגרם כתוצאה מהשמנת יתר, כלומר כמיליון בני אדם בעשור. זה די הרבה", מציין ביובש קרין.

* האם הסיכון לחלות בסרטן קיים גם אצל מי שסובל מעודף משקל צנוע של חמישה קילוגרמים?

"לא במיוחד", עונה קרין חד משמעית, "לכן אני עדיין אוכל".

* ואם אדם כבר חולה, האם יש משמעות להפחתה במשקל?

"אם הסרטן כבר התחיל, הפחתה במשקל עודף יכולה להאט אותו קצת", אומר קרין. "מחקרים שנעשו בקרב נשים שלקו בסרטן שד הצביעו על כך שהפחתה במשקל עודף הורידה את אחוז התמותה".

* האם יש הצדקה מוסרית להשקיע כל כך הרבה כסף במחקר ובפיתוח של תרופות למחלה שאפשר למנוע על ידי שמירה על אורח חיים בריא, במקום להשקיע את הכסף הזה במיגור מחלות כמו מלריה?

"החברה המערבית משקיעה במה שמזיק לה. אי אפשר לצפות מארצות הברית שתיקח את כל הכסף שלה ותשקיע במלריה באפריקה במקום בבעיות לב וסרטן בטנסי. בארצות הברית זו גם בעיה מוסרית, כי אחוז העניים שאוכלים ג'אנק פוד גבוה מאוד. אלו אנשים שעובדים בשתי משמרות ואין להם זמן וכסף להכין ארוחות מזינות לילדים שלהם והם גם פחות מודעים לנזקי ההשמנה, ולכן הם נפגעים יותר. אם את שואלת אותי, צריך לחוקק מס על ג'אנק פוד ומשקאות עם הרבה סוכר. מצד שני, זה מס שפוגע באנשים העניים".

תרופות נגד הדלקת

בעיה פרקטית עם מתן תרופות למניעה של התפתחות סרטן ממקור דלקתי היא שהטיפול בקבוצה גדולה של אנשים בריאים מחייב רמת בטיחות מושלמת. עד שסוג כזה של תרופות מונעות יתפתח, הכיוון השני הוא תרופות לטיפול במי שכבר פיתח סרטן בפועל. התרופות שעליהן חושב קרין הן תרופות נגד מנגנוני הדלקת. אין מדובר בסטרואידים העמוסים בתופעות לוואי - אלו בשלבים מתקדמים של הסרטן כבר אינם משפיעים על התפתחות המחלה. מדובר בתרופות נגד סוג מסוים של ציטוקינים (IL-6), חומר המופרש בעת דלקת, המעודד את התחלקות התאים.

"אחרי כל השנים האלה, אנחנו יודעים מה זה סרטן. אבל אנחנו עדיין לא יודעים איך נראה תא שעומד להיות סרטני. ומה שחשוב זה לנסות לגלות את הסרטן הרבה יותר מוקדם", אומר קרין.

כשהוא מדבר על גילוי מוקדם, הוא לא מתכוון למישוש של גוש קטן בשד. הוא מתכוון לתאים קדם-סרטניים, הנמצאים עדיין מחוץ לסקאלת האבחון של הרפואה.

"הצלחנו כבר לזהות תאים קדם-סרטניים בכבד של עכבר. היום אנחנו מנסים לאפיין אותם ולמצוא אותם בכבד של אדם באמצעות נוגדנים שיוכלו לזהות את התאים הקדם-סרטניים בתוך הרקמה הנורמלית. בגלל חומרי הדלקת, יש כל מיני חלבונים שהתאים האלה מבטאים (מייצרים) בצורה אחרת מהתאים הנורמליים. ככה אפשר לזהות אותם, ואם נחבר לנוגדנים חומר פלורסנטי, נוכל לראות את התאים הבעייתיים בהדמיה, בלי לפתוח את הגוף ולהוציא חלק מהכבד. אולי בעזרת אותם נוגדנים ניתן יהיה גם להשמיד את התאים הללו. זה יהיה אבחון וטיפול באותו זמן.

"אנחנו עדיין לא נמצאים בשלב הזה, זו עבודת מחקר שתיקח אולי עשר שנים. לדעתי, ההתקדמות המשמעותית במלחמה בסרטן תתרחש כשנוכל לאתר את הסרטן בשלב מאוד מוקדם, כשהוא עדיין רגיש לטיפול נגד דלקת".

הכותבת היא מרצה בכירה במחלקה להוראת הטכנולוגיה והמדעים בטכניון

מגפת השמנה

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?