גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקה: קורסי הכשרה למקצועות ההיי-טק לא תמיד עוזרים

בדיקת חברת ההשמה דיאלוג עבור "גלובס" מעלה כי ברוב המקרים בוגרי הקורסים יתקשו להשיג עבודה ■ בתעשייה דורשים בנוסף לניסיון גם תואר ראשון, עדיף ממוסד מוכר ובהצטיינות

האם צריך תואר של מהנדס תוכנה בשביל להשתלב בעבודה טובה ומוצלחת בהיי-טק? בשנים האחרונות הוצף השוק הישראלי בעשרות חברות שמציעות קורסי הסמכה בתחום, בצורה שאמורה "לחסוך" בילוי של שלוש או ארבע שנים במוסד אקדמי. אותם גופים מבטיחים להפוך את התלמידים שילמדו אצלם לעובדי היי-טק מוסמכים, שיהיו מוכנים לצאת לשוק העבודה בתוך מספר חודשים.

שלל קורסים - כמו פיתוח ווב, אפליקציות, C , ג'אווה, ניהול תשתיות, אבטחת מידע וניהול רשתות - מוצעים במכללות ובמרכזי הדרכה כמו ג'ון ברייס מקבוצת מטריקס, מכללת סלע, מכללת היי-טק, מדיאטק, נס קולג', אומגה ואחרות.

דיאלוג, חברת ההשמה להיי-טק, ערכה עבור "גלובס" בדיקה מעמיקה לשאלה אם החברות מוכנות לקבל בוגרים של קורסי הסמכה שאין להם תואר כלשהו ממוסד אקדמי מוסמך בתחום מדעי המחשב.

"אחת הטענות של משווקי הקורסים היא שבעוד שהאוניברסיטה מלמדת תיאוריה, הקורס מכין את הסטודנט למה שהוא יעשה בפועל בעבודה היומיומית", אומרת מנכ"לית דיאלוג, חיה בורנשטיין. "הטענה שלהם היא שבקורס התלמיד לומד שפת קוד ולא מבזבז את הזמן על אלגברה ליניארית".

וכך, ההבטחה העיקרית של קורסי ההסמכה היא לתת לבוגרים ידע מעשי בתכנות, בבדיקות איכות ובניהול רשת. אלא שהתעשייה רואה את הדברים אחרת. "התעשייה מעדיפה את בוגרי האוניברסיטאות. מי שלמד באוניברסיטה מבין את עיקרון הפעולה שעומד מאחורי שפת הקוד, בעוד שמי שלמד רק את הפרקטיקה יודע את השפה בצורה שטחית", אומרת בורנשטיין.

וכך, בדיקת דיאלוג מעלה שברוב המקרים, בוגרי הקורסים שאין להם תואר אקדמי רלבנטי, יתקשו להשיג עבודה. בתעשייה דורשים לא רק ניסיון אלא גם תואר ראשון - ועדיף ממוסד מוכר ובהצטיינות. עם זאת, יש תחומים שבהם הקורסים הללו יכולים לאפשר קיצור לוחות זמנים להשתלבות בתעשייה ומשמשים כדלת כניסה לחברות ההיי-טק.

1. מפתחי שפות Web: כאן זה אפשרי

אחד המקצועות הפופולריים המוצעים במסגרת קורסי ההכשרה הוא לפיתוח שפות Web וסקריפט, שם יכולים ללמוד התלמידים פיתוח אתרים מורכבים ללא ידע מוקדם. כאשר ישתלבו בתעשייה, השכר הממוצע בתחום זה יהיה 8,000-15,000 שקל לחודש (ברוטו) לבעלי ניסיון של כשנתיים.

"יש מחסור קבוע ומתמשך של מפתחי PHP ופלאש וכן מפתחי סקריפט ו-HTML. עם זאת, הבדיקה הסטטיסטית שערכנו הראתה כי נדרש ניסיון של לפחות 2.4 שנים בממוצע כדי להיכנס לתחום", אומרת בורנשטיין. לכן, קשה להיכנס לתחום ללא ניסיון, אך מאחר שגם פיתוח עצמאי של מספר אתרי אינטרנט הבנויים על-פי מתודולוגיה מסודרת עשויים להיחשב כניסיון, זהו תחום שבוגרי קורסים דווקא עשויים להפיק ממנו תועלת ולהשתלב בתעשייה".

2. מפתחי C ו-Java: דרושים מצטיינים

אצל מהנדסי תוכנה בשפות Java, C ו-Net, התמונה מעט שונה. אמנם, קיים מגוון רחב של קורסים בתחום שמתיימרים להקנות ידע מעשי בפיתוח תוכנה, אך בורנשטיין מביעה חשש לגבי היעילות של חלק מהם במציאת עבודה בתעשייה.

"הסיכוי שבוגר קורס בתחום הזה ימצא עבודה הוא נמוך ביותר", היא טוענת. "בשפת C , 76% מהמשרות מגיעות עם דרישת חובה לתואר, כשברוב המקרים הדרישה היא לתואר מאחד מהמוסדות המובילים - הטכניון, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן-גוריון או האוניברסיטה העברית, ובהצטיינות - עם ציון של 82 ומעלה בטכניון ו-85 ומעלה באוניברסיטה. בנוסף, הדרישה בממוצע היא לניסיון של 3.26 שנים, מה שאומר שחסרי ניסיון, אפילו כשהם בוגרי אוניברסיטאות מובילות, יתקשו יותר למצוא עבודה".

מי שימצאו עבודה יוכלו להשתכר 10,000-19,000 שקל לחודש (ברוטו), בתנאי שיש להם ניסיון של עד שנתיים ובכפוף לנתונים שציינה בורנשטיין - המוסד שבו למדו, סוג התואר וממוצע הציונים.

הסיכוי של בוגרי קורסים למצוא עבודת פיתוח בשפת Java הוא קצת יותר טוב. על-פי נתוני דיאלוג, רק כ-52% מהמשרות חייבו תואר ראשון, בעיקר בהנדסת תוכנה או במדעי המחשב מאוניברסיטאות ובהצטיינות. הבעיה גם כאן היא הניסיון.

מפתח תוכנה בשפת Java נדרש ל-3.3 שנות ניסיון בממוצע. לכן, בוגרי קורסים בתחום יתקשו למצוא עבודה מתאימה רק בהתבסס על ההכשרה שקיבלו, במיוחד אם הם חסרי ניסיון. יוצאי דופן הם אנשים עם ניסיון והכשרה מהצבא או מהנדסי תוכנה שעברו קורס רק כדי לעשות הסבה מקצועית.

3. מפתחי אפליקציות: בדברים המורכבים נדרש תואר

תחום הסמארטפונים הפך בשנים האחרונות למושך במיוחד, לאור כניסתן המאסיבית של האפליקציות הסלולריות. לא מעט חברות גדולות במשק מנסות לאתר אנשים שיפתחו ויעצבו עבורן אפליקציה כדי להפגין גם נוכחות בשוק הזה. הבעיה היא שקשה לדעת מהו השכר הממוצע בתחום כיוון שהוא נע בין מפתחי אפליקציות עצמאיים לבין מפתחי אפליקציות לחברות מסודרות, שמשכורתם קרובה יותר לזו של מהנדס תוכנה רגיל.

לדברי בורנשטיין, "בעולם האפליקציות יש מגוון רחב של רמות פיתוח. יש מפתחים ששואפים לפתח אפליקציות פשוטות כמו משחקונים. מפתחים אלה צריכים להכיר את סביבות הפיתוח הבסיסיות של כל סמארטפון. אם יש להם תואר או לא, זה לא רלבנטי - העיקר שהאפליקציה עובדת".

בורנשטיין מוסיפה כי "לעומת פיתוח אפליקציות שכאלה, יש פיתוח אפליקציות מורכבות יותר המתממשקות עם תוכנה או בסיס נתונים קיימים של חברה כלשהי".

פיתוח אפליקציה של בנק, למשל, שתאפשר גלישה ופעולות מאובטחות בחשבון, דורשת על-פי רוב תואר ראשון, כמו גם ידע בבסיסי נתונים ובשאילתות. הדרישה הממוצעת היא לעובדים עם 1.3 שנות ניסיון, כשב-43% מהמשרות קיימת דרישה לתואר ראשון או יתרון מובהק לבעלי תואר ראשון.

4. מנהלי רשתות: אפשר אפילו בלי תואר בכלל

תחום ניהול הרשתות מתבסס על קורסים הכוללים ידע בתחום התוכנה והחומרה. בחלק מהקורסים צריכים לעבור מבחן הסמכה חיצוני של סיסקו או מיקרוסופט על-מנת לקבל אישור לעסוק בתחום. השכר למנהלי רשתות עם ניסיון של עד שנתיים והסמכה של אחת החברות הוא 6,000-11,000 שקל לחודש ברוטו. "זהו, קרוב לוודאי, אחד התחומים היחידים כיום בהיי-טק, שמאפשרים כניסה ללא צורך בתואר. למעשה, רק 32% מהמשרות דרשו הסמכה, אך רובן דרשו ניסיון שנע בממוצע סביב שלוש שנים, אפילו כשלמחפש העבודה לא הייתה הסמכה", אומרת בורנשטיין.

5. בודקי איכות: הדרישות עלו מאז המשבר

מקצוע בודקי איכות (QA) בתחום ההיי-טק נחשב לכזה שקל יחסית להיכנס אליו והמשכורות שבו הן גבוהות מאוד ביחס לממוצע במשק. יש מגוון עצום של קורסים שרוכבים על ההבטחה הזו בדיוק. השכר הממוצע בתחום מתחלק לשניים: מהנדסי QA בוגרי תואר ירוויחו 8,000-14,000 שקל, כשהם חסרי ניסיון או שיש להם עד שנתיים של ניסיון בתחום; מנגד, עובדי QA בוגרי קורסים אך שאין להם תואר, ירוויחו מעט פחות - 6,000-13,000 שקל - עם אותו ניסיון.

"מאז המשבר שפקד את תעשיית ההיי-טק בסוף 2008, חברות החלו להקשיח את הדרישות למועמדים למשרות בדיקת איכות", אומרת בורנשטיין. "על-פי הנתונים, היום 52% מהמשרות הגיעו עם דרישה לתואר ראשון או יתרון מובהק לתואר ראשון", היא אומרת. כלומר, האיזון השתנה.

לבוגרי קורסים מצפה בעיה נוספת: ברוב המשרות נדרשות 2.8 שנות ניסיון בממוצע. גם סוג הניסיון עצמו הוא חשוב וחברות תמיד יעדיפו לגייס עובד שמגיע מהתחום ומבדיקת מוצר דומה. בוגרי קורס יכולים להיכנס לתחום אבל כשהם חסרי ניסיון לחלוטין - אבל זו תהיה משימה לא קלה במיוחד.

הכשרה שונה

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם