גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יהיו היעדים החמים ביותר בנדל"ן בעשור הקרוב?

תתחילו להתרגל: סין והודו, כשגם ארה"ב תשמור על מעמדה במקום השני ■ מחקר בינלאומי מציג את מפת הנדל"ן העולמי בשנת 2020

עד שנת 2020 צפוי זינוק של 67% בתפוקת הבנייה ברוטו ברחבי העולם (Gross Construction Output) לרמה של 12 טריליון דולר (1,200 מיליארד דולר), לעומת 7.2 טריליון דולר בשנת 2010.

סך ההוצאה על בנייה בעולם בעשור הקרוב (2020-2010) תסתכם ב-97.7 טריליון דולר - כך עולה מסקירה מיוחדת שנחשפת ב"גלובס" ושערך CONSTRUCTION PROSPECTIVES GLOBAL ו-OXFORD ECONOMICS, בחסות ראשית של PwC. מחברי הסקירה מגדירים את תפוקת הבנייה ברוטו כערך המצרפי של עלויות כוח אדם, חומרי בנייה, הוצאות תקורה ורווח, ללא רכיב הקרקע.

סין עקפה את ארה"ב

תפוקה מוגברת במשקים המתעוררים - סין והודו ובמידה פחותה אינדונזיה ורוסיה - תגרום לכך שחלק הארי של התפוקה השנתית עד תום העשור ינבע מהמשקים המתעוררים, וזאת למרות זינוק צפוי בתפוקה בארה"ב. המשקים המתעוררים ייצרו ב-2020 שיעור של 55% מסך התפוקה ואילו המשקים המתעוררים יסתפקו ב-45% בלבד.

"אנחנו לא אוהבים להיות במקום השלישי, אנחנו רוצים להיות במקום הראשון". הציטוט (מ-FT) שייך לנשיא ארה"ב ברק אובמה, וההקשר הספציפי הוא היקף ההשקעות והסחר בין ארה"ב לאינדונזיה. לפחות לגבי ענף הבנייה, הנשיא האמריקני צריך להתרגל לכך שסין עקפה כבר ב-2010 את ארה"ב והפכה למדינה עם תפוקת הבנייה הגדולה בעולם.

אובמה יכול להתנחם בכך שארה"ב צפויה לשמור, בבטחה, על המקום השני המכובד. בשנת 2018 צפוי מיני מהפך, כשהודו תחלוף על פני יפן בדרך למקום השלישי (ראו טבלת עתיד שוקי הבנייה).

התפוקה הגלובלית צפויה, כאמור, לגדול ב-4.8 טריליון דולר עד לשנת 2020. התורמות המרכזיות לגידול הן סין, עם תוספת תפוקה של 1.38 טריליון דולר (28% מסך הגידול הגלובלי), ארה"ב עם 760 מיליארד דולר ואחריהן הודו, אינדונזיה, קנדה, אוסטרליה ורוסיה (ראו תרשים מרכזי).

בדיקת הגידול הצפוי בתפוקת הבנייה במהלך 2010-2020 ביחס לתוצר של שנת 2010, ניסיון להקיש לגבי תנופת הבנייה ביחס לגודל המשק, ממקם את הודו במקום הראשון, את ויאטנם במקום השני כשקאטאר ואינדונזיה חולקות את המקום השלישי. ניתן לראות שאת העשירייה הראשונה מאכלסים גם שלושה שוקי נדל"ן - בולגריה, רומניה ופולין, לפי סדר זה - ששמן מצלצל יותר לאוזן הישראלית.

משתנים שמרמזים על חולשה אפשרית בשוק הבנייה הן רמות גבוהות של חוב ציבורי - שמקשות על הגדלת ההוצאה הממשלתית לתשתיות, רמות גבוהות של חוב פרטי - שמקשות באופן דומה על ההוצאה הפרטית, וכן דינמיקה דמוגרפית של הצטמצמות האוכלוסייה וכוח העבודה. לפיכך לא מפתיע שברשימת המדדות מאחור בכל הקשור לגידול בתפוקת הבנייה ניתן למצוא את יפן (לפני אומדן מעודכן של השלכות רעידת האדמה) ואת ארצות מערב אירופה.

חברות הבנייה במערב

דיון על עתיד שוקי הבנייה מעלה באופן טבעי את השאלה באיזו מידה שחקנים בינלאומיים יכולים להשתתף בתנופת הבנייה.

פילוח רשימת 225 חברות הבנייה הבינלאומיות הגדולות בעולם (היקף ההכנסות מחוץ למדינת האם), באתר ENR.com, מגלה שישנן שתי קבוצות מרכזיות שבונות מחוץ לגבולות מדינת האם - סין ומדינות מערביות החברות ב-OECD. בהקשר זה מעניין לציין את טורקיה ששנייה רק לסין במספר חברות הבנייה הבינלאומיות המובילות. ברשימה זו, אגב, ניתן למצוא, במקום ה-118, את שיכון ובינוי, הנציגה הישראלית היחידה.

שמם של הסינים כקבלנים מובילים ברחבי העולם נודע זה מכבר. ניתן להזכיר את CCECC, שממוקמת במקום ה-76, שהשתתפה בפרויקט הקמת מנהרות הכרמל.

הבנייה בישראל - התנופה מאחורינו

כדי להעריך את המגמה הצפויה בתפוקת הבנייה בישראל, בהשוואה למדינות השונות, מציע רו"ח (שותף) שאולי בן אמוץ, ראש מגזר הנדל"ן ב-Israel PwC לחלק לשתי קבוצות את המדינות שנכללות בסקירה. מחד, מדינות שמצויות מזה שלוש-ארבע שנים במשבר נדל"ני עמוק, דוגמת ארה"ב, רומניה, בולגריה ורוסיה. ומאידך, מדינות במשקים מתעוררים, דוגמת הודו וסין.

לפני נתוני הלמ"ס, תפוקת הבנייה בישראל הסתכמה ב-18.6 ו-21.2 מיליארד דולר בשנים 2009 ו-2010, בהתאמה. בהנחה שיישמר קצב הגידול של השנתיים האחרונות גם בעשור הבא, מדובר בתוספת תפוקה של 4.8 מיליארד דולר עד 2020 (0.2 מול התוצר בשנת 2010 - ראו גרף תנופת הבנייה).

"בארבע-חמש השנים האחרונות ישראל מציגה תסיסה של שוק הבנייה על כל נגזרותיו. לאור זאת, ישראל אינה נדרשת לסגור פער של שנות הקפאה נדל"נית ולכן, באופן טבעי, הגידול בתפוקות הבנייה, אם בכלל, יהיה מתון משמעותית מהממוצע העולמי. חריג מסוים עשוי להיות שוק הבנייה למגורים, שבו בשל חסמים בשיווק קרקעות נוצר מחסור בדירות. אם יימצא פתרון לחסם הקרקע הרי שיש מקום לתנופת בנייה במגזר זה.

"בהתייחס למדינות במשקים מתעוררים גדולים - הודו, סין - יש לזכור שהן נמצאות בתהליכי עיור מתמשכים לצד עלייה מהירה ברמת החיים, בעיקר בסין. לכן, גם בהשוואה למדינות אלה, ישראל לא צפויה ליהנות מקצבי גידול בתפוקה ברמות שהוזכרו".

עתיד שוקי הבניה

חברות הבניה הבינלאומיות

שוקי הבנייה

עוד כתבות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון