גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דליה פן-לרנר: "עדיין אין משהו שאפשר להגדירו כ'המטבח הישראלי'"

הגברת הראשונה של הגסטרונומיה הישראלית מסכמת בראיון נדיר כמה עשורים של פעילות קולינרית ■ על מטבח ישראלי, על שפים מקומיים ומה מבדיל אוכל טוב באמת מסתם פלצנות

דליה פן-לרנר הייתה מעט נבוכה כשטל גל-כהן, ראש מסדר אבירי הגריל בישראל (ובכובעו האחר, כתב היין של G), נשא דברים לכבודה והעניק לה את אות הכבוד של המסדר. "תעשה לי טובה", לחשה, "לא הרבה מילים, בבקשה לא 'חיים שכאלה'". זה היה בערב שבת, במסעדת קלואליס ברמת גן, שם התכנסו חברי המסדר לארוחה החודשית שלהם. מלווה בשני ילדיה ובקומץ חברים, התיישבה פן-לרנר שולחנה ונחבאה מעט אל הכלים. כשעלתה לשאת דברים, עשתה זאת בתמציתיות ובאלגנטיות הבריטית האופיינית לה: "אני לא אשא נאום, רק אגיד תודה. אני נרגשת להיות כאן, זה באמת כיף".

כבר שלושים שנה פן-לרנר, בשלנית ועיתונאית, בודקת, מאשרת ובוחרת את המנות שיוגשו לחברי המסדר במפגשים הקולינריים שלהם. עם ידע עצום כמו שלה ברזי הקולינריה, חוש טעם מצוין, לשון מדויקת ותשוקה עזה לדבר, איש לא היה יכול לעשות את זה עבורם טוב ממנה. עתה, אחרי גיל 70, היא פורשת מהתפקיד. "אני את שלי עשיתי", אמרה, "הגיע הזמן לפנות את מקומי".

כשהפכה לחברת מסדר, כבר הייתה בשלנית ובעלת מדור אוכל בעיתון "חדשות". ראש המסדר, ומייסדו, היה אז עו"ד מוריס בנין - "טיפוס מיוחד במינו, איש אמיד, שהתערה עם דיפלומטים ועם כל המי ומי של אז. הוא הכיר כל מסעדה בעולם", נזכרת פן-לרנר. "זה היה חוג מצומצם של אנשים בעלי אמצעים, שאהבו לאכול וחשבו שהם מבינים באוכל. זאת הייתה חצי בדיחה בזמנו בארץ, משהו מאוד סנובי, כי מה היה כאן לאכול? שלוש מסעדות בסך הכול: אלהמברה, גונדולה וקסבה. לאן יכולנו ללכת, לחומוסייה? לשווארמה?".

על כל פנים, בנין, שהיה על-פי עדותה של פן-לרר "מאוד שוביניסט", הציע בכלל לאלק לרנר (בעלה) להיות חבר המסדר. גברת לרנר לא שתקה. "הרמתי את קולי: מה פתאום הוא, אני האחת. בסוף הוא לקח גם אותי ומשם זה התפתח, עד שהוא העלה אותי בדרגה ליועצת הקולינרית של המסדר וזה היה התפקיד שלי מאז ועד אותו ערב בקלואליס, שבו אמרתי שאני את שלי עשיתי".

פגשתי אותה שוב, שבוע אחרי האירוע, בביתה בתל אביב, כדי לסכם כמה עשורים של פעילות קולינרית. עוד לפני שפשטתי את המעיל, שאלה פן-לרנר אם אני רוצה לשתות משהו חריף. כשהצעתי לחכות עם האלכוהול, היא הגישה תה, לצד פרופיטרולים שקנתה בבית הקפה והקונדיטוריה אידלסון 10. אחר-כך סיפרה שביקרה באותו בוקר בשוק האיכרים בנמל תל אביב, וקנתה מטיאס כבוש ושמאלץ מחברתה הטובה, הבשלנית שרי אנסקי. פן-לרנר, שחקנית בעברה ובנשמתה, חיקתה בחינניות את אנסקי העומדת בדוכן הדגים הכבושים שלה בסינר לבן, ממלאת את הצנצנת במטיאס הכבוש ובשמאלץ, אומרת לה (לפן-לרנר): "אני לא מוסיפה לך בצל, כדי שזה יישאר טרי ולא יהיה לך חריף מדי... את זה את יכולה לעשות לבד... ".

כשפן-לרנר מציעה לך לאכול, אי-אפשר להגיד לה לא. תוך שניות מתמלא השולחן בקרקרים טריים, חמאה, שמנת חמוצה, דגים כבושים, בצל טרי, עגבניות חתוכות גס ובגט שקנתה במאפיית הבייקרי. היא בכל-זאת מוזגת שתי כוסות וויסקי, אחת לה ואחת לי, מדליקה עוד סיגריה (היא מעשנת בשרשרת, והדבר ניכר בקולה) ושואלת אם הדגים טעימים לי. דגים כבושים, זה לא הקטע שלי, אני עונה לה, אבל אלה של אנסקי טעימים לי מאוד. אי-אפשר לא לאהוב אותם, על אחת כמה וכמה עם התוספות הנכונות של פן-לרנר.

כולם היו בניה

כדי להבין איך הפכה פן-לרנר לאוטוריטה בתחומה, צריך ללכת הרבה שנים אחורה, ללונדון, שם למדה משחק ועבדה כשחקנית תיאטרון. בשנות ה-60 נישאה לאלק לרנר, שהיה חבר מועצת המנהלים במרקס אנד ספנסר. פן-לרנר נהנתה מחיים טובים ושמנים של בת המעמד הגבוה, חיים שכללו משרתים ונהגים, נסיעות בעולם והרבה יקבים ומסעדות עם (ובלי) כוכבי מישלן. "לא הכנסתי אצבע במטבח. ביצה לא ידעתי לעשות".

בשנות ה-70 בני הזוג עברו לחיות בישראל, וקצת לפני כן פן-לרנר הלכה ללמוד בישול בקורדון בלו, "כדי לא להיות תלויה בטיב הבישולים של העוזרת הישראלית". למעשה, בישראל בישלה לראשונה בחייה. "הילדים היו קטנים, לא עבדתי בתיאטרון ואת כל התסכולים שלי הוצאתי על הסירים. מהובי זה נהיה עבודה יומיומית ומקצוע".

קשריה עם השפים הגדולים בעולם, הידע העצום שצברה במטבחים ובמסעדות שלהם וכישוריה הקולינריים הטבעיים, הם בין השאר אלה שהפכו אותה ל"גברת הראשונה של הקולינריה הישראלית", כדברי השף ארז קומרובסקי. "יש לה ידע עצום באוכל. היא מחזיקה בספריית הבישול הכי גדולה שאני מכיר. היא חוקרת ולומדת ומתעניינת, ויש לה הרבה תשוקה לנושא. זה החיים שלה. יש לה חוש טעם כל-כך מדויק ויכולת לפענח טעמים ולתת להם פרספקטיבה היסטורית, ממש לנתח את הגנאלוגיה של כל מנה ומנה. היא רואה דרך האוכל, ולא מתרשמת מזיקוקי דינור. היא יודעת לזהות מבין כל המנות מה הדבר הכי חדש, הכי טוב, הכי מעניין - והיא תמיד פוגעת בול. לא מתבלבלת".

ואכן, על דעת רבים, לפן-לרנר יש חלק גדול במהפכה הקולינרית בישראל ובעיצוב תרבות האוכל כאן, "ולצערי, לא ניתן לה מספיק קרדיט על כך", אומר קומרובסקי. הוא היה אחד השפים שהיא ליוותה מתחילת הדרך, לצד חיים כהן, רפי כהן, ירון שלו, יונתן רושפלד ואחרים. את חיים כהן, למשל, שלחה לעשות סטאז' אצל רוז'ה ורז'ה במסעדת מולאן דה מוז'אן, מסעדה של שלושה כוכבי מישלן בדרום צרפת. "עד אז חשבתי שכוכבים יש רק בשמיים", נזכר כהן בימים שלפני מסעדת קרן. "בעקבות ההמלצה של דליה נסעתי, ושם לראשונה נולד החלום לעשות בארץ מסעדה דומה. אם היא לא הייתה שולחת אותי לשם, סביר להניח שקרן לא הייתה קמה. דליה הביאה לטבחים בארץ את החיך שלה, את המסר הצרפתי. בלי ללמד אותנו לבשל פיזית, היא לימדה אותנו איך צריך לעשות אוכל. היא הכניסה בנו את המוטיבציה לנסוע, לראות, לטעום, להשוות ולנסות גם".

"פשוט תבשלי את זה"

גם במדורה בעיתון "חדשות" (שבו לקחו חלק גם שאול אברון, ישראל אהרוני ורון מייברג), קידמה פן-לרנר את תרבות האוכל המקומית, כשחשפה אותנו לעולם הגדול, למסעדות המכוכבות ולעולם השרצים המוקצה והאסור (בנה, דני, מספר שכשהחברים שלו מהכיתה היו באים אליו הביתה ופותחים את המקרר, הם היו לוקחים בבהלה כמה צעדים אחורה, מחשש שיקפוץ עליהם משהו).

"היו לי שני תנאים לכתיבת המדור", נזכרת פן-לרנר. "1. אני לא מוכנה לכתוב על קציצות במיץ עגבניות, כלומר, אני לא מוכנה לתת מתכונים לעקרת הבית. 2. אני לא מוכנה לכתוב על אוכל כשר. למזלי, בחדשות היו מספיק פתוחים לזה והיה לי חופש פעולה מוחלט שם. זאת הייתה הפעם הראשונה בעיתונות הישראלית שכתבו על לובסטרים ועל בייקון ועל יו ניים איט. כל שבוע אלכס ליבק, בכבודו ובעצמו, שצילם את המדור, היה בא אליי הביתה. היינו מבשלים, מצלמים את כל השרצים האלה ואוכלים. אלה היו יופי של ימים".

- מה זה אוכל טוב בעינייך?

"יש שני חוקים בבישול. האחד: Food should taste of what it is - כלומר, תנו לחומרי גלם טובים לדבר, ואל תכסו אותם מיד ברוטב או בתיבול יתר, כי אובר-תיבול הוא רע. אם אתם מבשלים דג, בשר או ירק, תשמרו על הטעם שלהם, שהבן-אדם ידע מה הוא אוכל.

"השני: 'סימפליסיטי'. אני אסביר לך למה אני מתכוונת. הייתי עכשיו בגליציה, החלק הכי נידח בספרד, שזרים בקושי מגיעים לשם. יש שם מסעדת מישלן אחת, אבל היא איומה, ודווקא המסעדות הקטנות, על-יד הנמל, אלה שמבשלות את מה שספינות הדיג מורידות מדי יום מהרשת, היו מצוינות. הבישול בהן הוא הכי פשוט. לא עושים לדג כלום מלבד לשים אותו על האש עם קצת שמן זית. ואת טועמת את הטריות של פירות הים. לא צריך יותר מזה כלום.

"שאלתי בוקר אחד את אחת ממוכרות הדגים שם איך הכי טוב להכין את הדג, עם לימון או עם רוטב מיוחד? היא הסתכלה עליי בתדהמה ואמרה לי: 'פשוט תבשלי את זה'. זה הכול - וזה אכן הכי טוב".

- מה הופך מנה למנה טובה?

"מנה טובה היא מנה מאוזנת בטעמים שלה. את השיעור הטוב ביותר באיזון טעמים למדתי דווקא בתאילנד, בקורס בסיסי שעשיתי במלון אוריינטל. לא למדתי שם מתכון מיוחד, אבל כן למדתי שם מהו איזון של טעמים, בין המתוק למלוח, בין החריף לחמוץ. ויש לנו מסעדה תאילנדית מצוינת בארץ, מסעדת בית תאילנדי בתל אביב. במנה טובה צריך שתהיה גם איזושהי הפתעה, איזה תבלין שנכנס לך לפה בהפתעה ואת לא יודעת מהו, לא מזהה ברגע הראשון, עד שהראש מתחיל לעבוד ומפענח אותו. מנה טובה צריכה משהו שיקפיץ אותה.

"שף טוב, צריך שתהיה לו מיומנות. הוא צריך לדעת איך החומר הבסיסי מתנהג ואיך לטפל בחומר הגלם - ואת זה אני מניחה שהשף יודע לעשות, כי זה המקצוע שלו. עכשיו, בוא תפתיע אותי, בוא תשים לי איזו הפתעה בפה. וזה לא צריך להיות מתוחכם, להפך, הכי חשוב זה דווקא להחזיק את זה פשוט, פשוט אבל מפתיע, עם האקסטרה הזה".

- איפה עובר הגבול הדק בין מנה טובה לפלצנות?

"באוכל, הכי חשוב הטעם. כשהקישוט חשוב יותר ממה שיש במנה, הטעם נפגע. אם אתה שם קציפה במנה, היא צריכה להצדיק את עצמה. לכל מרכיב במנה צריכה להיות סיבה אמיתית שבגללה הוא מונח שם, ולא סתם כי זה נשמע טוב או נכתב טוב בתפריט.

"יועזר בר יין, למשל, היא דוגמה טובה למסעדה שמקדשת את הטעם. אצל שאול (אברון) אין קישוטים ועניינים וכלים יפים. רק פסטה של ארבעים חלמונים ובשר הכי טוב. אם אין לו את הבשר הכי טוב, אז הוא פשוט לא יהיה שם. יש לו תפריט מצומצם של מרכיבים נפלאים. Food should taste of what it is - זה בדיוק האוכל שלו".

השפים הטובים בארץ

בשלב הזה בשיחה שלנו אני מבקשת ממנה לומר לי מיהם השפים שהיא הכי מעריכה בארץ. "יונתן רושפלד הוא שף טוב", היא אומרת. "לפעמים הוא יותר איש עסקים משף, אבל הוא שף מאוד מוכשר. רפי כהן מאוד מוכשר. אדוני מוכשר מאוד. הוא ורפי משלבים בצורה נהדרת יצירתיות עם שורשים ביתיים של הסבתות. ארז קומרובסקי נהדר. הלוואי שיחזור כבר העירה ולא ישב בגליל ויעשה קורסים לבישול. היית אצלו? את מוכרחה. איזה אהבה יש לו לירקות שהוא מגדל, לאדמה. הוא קשור לכל ירק וירק שגדל אצלו.

"עזרא קדם הוא מומחה גדול. הוא עובד עם מה שיש פה בארץ, ואני מאוד מעריכה אותו על כך. אני אוהבת את מול-ים, כי אני מתה על פירות ים, אבל מול-ים זה לא אוכל מקומי, זה אוכל שמוטס מאוסטרליה ומקנדה.זה לא שייך לכאן, לארצנו הקטנטונת. ארז, עזרא וחיים כהן עושים משהו מקומי. הם מפתחים קולינריה מקומית".

- יש מטבח ישראלי בעינייך?

"לדעתי, עדיין לא הגענו למשהו שאפשר להגדירו כ'המטבח הישראלי', אלא אם את חושבת שחציל בטחינה זה המטבח הישראלי. יש התחלה של משהו, ניסיונות, אבל הקולינריה הישראלית עדיין מחפשת את עצמה. עשינו קפיצה גדולה בעשרים השנים האחרונות, יש שיפור גדול, אבל צריך לתת לזה עוד זמן. צריך לתת לזה להתפתח, לראות לאן המטבח הישראלי ילך, כמה ניקח מהמטבח הערבי, מה נביא מאירופה, מה יישאר מהסבתות שלנו - ואיך הכול יתערבב יחד.

"לבנות תרבות קולינרית זה לא משהו שקורה ברגע, אפילו אם אתה מביא את המתכונים של סבתא שלך ומעבד אותם. זה לא מספיק. גם את תרבות האוכל בצרפת לא בנו בעשרים שנה, אלא במאתיים. חכו מאתיים שנה, וגם לנו יהיה מטבח מצוין. אי-אפשר לבשל בחמש דקות תבשיל שצריך להיות על הגז שעות רבות באש נמוכה. מטבח מקומי זה משהו שנוצר לאט, שמתפתח, שעובר מאימא לבת במשך כמה דורות. אגב, זה לא אומר שהאוכל כאן רע, אבל לא צריך למהר לצאת בהגדרות".

- איפה אנחנו עומדים ביחס לעולם?

"במקום נפלא, בטח בארבע-חמש שנים האחרונות. יש לנו שפים מצוינים, ברמה בינלאומית, ואם היו להם המצרכים שיש ברנג'יס (השוק הסיטונאי בפריז) הם היו מבשלים בדיוק כמו השפים הצרפתים.

"הבעיה של השפים כאן היא שהם מוגבלים בחומרי הגלם. אין כאן את הדגים ואת הבשר שיש בחו"ל. אספר לך סיפור. בשנות השמונים פגשתי את חיים כהן, שהיה אז ילדון, בפריז. הלכנו לטייל עם ז'אק דה וילאק, שף הדגים הכי טוב בפריז בתקופה ההיא. בשתיים בלילה נסענו בטנדר שלו לרנג'יס. היית צריכה לראות את העיניים של חיים בשנייה שהוא נכנס להאנגר הדגים והירקות הזה. 'אין פלא שהם יודעים לבשל', הוא אמר.

"אז ירקות נהדרים יש כאן, אבל אנחנו הורסים אותם עם ההורמונים. בקרת האיכות על הבשר ועל הדגים נמוכה מאוד. מבחר הדגה שלנו הוא פיצי, מוגבל מאוד. קיפודי ים, למשל, אין פה ממש. אם אתה שף בר מזל, אז אולי שלום (מחרובסקי, ממול-ים) יביא לך פעם איזה קיפוד ים, ותמכור אותו לכמה אנשים שיכולים להרשות לעצמם, אבל מחר לא יהיה לך את זה, וזה גם אף-פעם לא יוכל להיות מוגדר כאוכל ישראלי. אז בכל הקשור לדגים ולבשר אנחנו מוגבלים, והשפים הישראלים צריכים לדעת את זה ולהכיר בזה ולבנות תפריטים לפי מה שיש פה, בהתאם לעונות".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד