גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיצוב לכל: "פיתחתי דרך שבה מוגבלות יכולה לסייע בשאלת שאלות"

העיצוב המכליל שג'וליה קאסים, אחת מ-50 הנשים המשפיעות ביותר בעולם העיצוב, מכוונת אליו הוא לא רק למוצר יפה, נוח או שימושי - הוא צריך להיות כזה עבור כמה שיותר אנשים

לאחרונה ביקרה בארץ אחת הנשים המשפיעות ביותר בעולם בתחום העיצוב, ג'וליה קאסים (Julia Cassim). מגזין Design Week הבריטי הציב אותה בפברואר האחרון ברשימת חמישים הנשים המשפיעות בעולם העיצוב, וזאת על אף שהיא אפילו איננה מעצבת.

עובדה זו, מתברר, אינה גורעת מיכולותיה לגרום לשינוי ולהניע מערכות. קאסים הגיעה לישראל כאורחת החוג לעיצוב מכליל של מכללת הדסה בירושלים. נפגשתי איתה לשיחה כדי ללמוד על התחום החשוב הזה, שהולך ותופס תאוצה ברחבי העולם.

- אז מה זה בעצם עיצוב מכליל?

קאסים נאנחת. "יותר קל לי להגיד מה הוא לא. הוא לא מוציא חלק מהאוכלוסייה החוצה, הוא לא מגביל מוצר למשתמשים ספציפיים, והוא כן עיצוב נטול סטיגמות. עיצוב אטרקטיבי, שמתייחס גם לקצוות. צריך להבין את האקסטרים כדי לעצב עבור המיינסטרים. וכשדברים הופכים למיינסטרים, אנחנו פעמים רבות שוכחים את השורשים. למשל, מכונת הכתיבה הומצאה כי חברתו של פלגרינו, הממציא, הייתה עיוורת, והוא רצה לסייע לה. השלט רחוק הומצא כדי לסייע למוגבלי תנועה לשלוט במוצרים מבלי לקום. היום זה משרת קהל גדול של אוכלוסייה, שנהנית בזכותם".

לא מגבילה, להפך

קאסים חיה בווינצ'סטר שבאנגליה, אבל נוסעת הרבה בעולם. זה ביקורה הרביעי בישראל, וגם בו כמו בקודמיו היא העבירה סמינרים. הסמינר הנוכחי נערך בשיתוף ארגון וראייטי, שמפעיל גני ילדים לילדים עם צרכים מיוחדים לצד גנים משולבים, שבהם לומדים ילדים רואים עם ילדים עיוורים. קאסים הנחתה קבוצה של סטודנטים לעיצוב ממכללת הדסה, שאליהם הצטרפו גם סטודנטים מהחוג לעיצוב גרפי ממכללת ויצ"ו בחיפה.

הנושא היה פיתוח סביבת משחק רב-חושית (Multi-sensory play) לילדים בעלי מוגבלות. השאיפה היא שאנשי וראייטי, השותפים לפרויקט ולתהליך, יאמצו לפחות חלק מהרעיונות המוצלחים שעלו בסדנה ויהפכו אותם לעובדה בשטח. בין הפרויקטים המסקרנים שהציגו הסטודנטים הייתה למשל משחקייה, מקום שבו גם ילדים בעלי מוגבלויות יכולים לשחק ולקפוץ. הסטודנטים נתנו לה פן חדש בהשראת אלמנטים מהטבע. תוכננו קיר טיפוס, אזור ג'ונגל, בולדרים ורצפה תלת-ממדית - אלמנטים שפועלים על חושים רבים.

קבוצה אחרת התמקדה במרפסת עילית עם גינה טיפולית, שלא מותאמת היום לילדים עם מוגבלויות. הסטודנטים הפכו אותה ייעודית עבורם והוסיפו גירוי חושי רב, כמו גדר צבעונית בהשראת קסילופון, שמשמיעה צלילים כשנוגעים בה, ודק עץ עילי, שמאפשר לראות את הנוף ביתר קלות. קבוצה שלישית בחרה להתמקד באזור שנוטה להיות מוזנח, חדרי המדרגות בבניין הגנים של וראייטי. לאחר שהסטודנטים גילו שכל קומה נראית אותו הדבר, וגם הם בעצמם התבלבלו בין קומות הבניין, החליטו לשפר את תחושת ההתמצאות במרחב - כל קומה קיבלה צבע, מספרים ומיתוג גרפי בולט לעין.

מכללת הדסה בירושלים היא, אגב, המוסד האקדמי היחיד בישראל שבו הגישה המכלילה מעוגנת בתוך תוכנית הלימודים.*דינה שחר, ראש החוג לעיצוב תעשייתי, אומרת שהמכללה השכילה להבין שגישה חברתית לעיצוב היא כיום הכרחית. התפיסה הזו באה לידי ביטוי בפרויקטים של מעצבים וחברות מובילים בעולם, היא אומרת, ומתברר שהטמעתה לתוך התהליך העיצובי לא רק שאינה מגבילה, אלא אפילו ממנפת את התהליך העיצובי לטובת הכלל.

החוכמה לשאול שאלות

קאסים החלה את לימודיה במנצ'סטר בתולדות האמנות דווקא. משם עברה להמשך לימודים בטוקיו, יפן, והפכה למומחית בתחום אוצרות אמנות לאנשים בעלי לקויות פיזיות שונות. קאסים התפרסמה בעולם בזכות זאת, וכששבה לאנגליה הצטרפה למרכז הלן המלין, שלוחה של ה-Royal Collage of Art בלונדון, גוף המוביל את תחום העיצוב המכליל (אינקלוסיבי) בעולם, ופועל תדיר לקידום הנושא מול סטודנטים ואנשי מקצוע.

- איך הגעת לתחום העיצוב המכליל, הרי למדת בכלל אמנות?

"היו לי שתי קריירות, ושתיהן התחברו. 24 שנים חייתי ביפן, שם כתבתי על אמנות ב'טיימס' היפני. היה אז 'בום' של בניית מוזיאונים. נבנו יותר מ-5,000 מוזיאונים עד לשנות התשעים, והם היו תמיד נגישים גם לאנשים עם מוגבלויות. היתה לי זיקה אישית לנושא, כי בתי מתנהלת על כיסא גלגלים. רציתי להיות מעורבת, והתחלתי לחשוב איך אפשר להפנים את זה שנגישות היא לא רק להצליח לעבור. התחלתי לאצור ולעצב ביפן תערוכות שמאפשרות למידע להימסר בקלות. יצרתי קבוצה של קצרי רואי, ואחת לשבוע ארגנתי עבורם סיור במוזיאון. היה קשה למצוא מוזיאונים שיתנו לנו לגעת במוצרים שלהם, אבל זה הוביל אותי לפתח מתודולוגיה".

- איך השיטה שלך פועלת?

"בחרתי לפתח את הדרך שבה מוגבלות יכולה לסייע בשאלת שאלות. כשהצטרפתי למרכז הלן המלין בשנת 2000 התחלתי לחפש מכניזם שירגש את המעצבים. חיפשתי מכנה משותף ציבורי שיעביר דוגמאות ושיהיה אטרקטיבי למעצבים וגם לאנשים עם מוגבלות. הראיתי למעצבים שמוגבלויות מאפשרות להם לשאול שאלות מעניינות, שלא היו שואלים אחרת.

"במשך עשר שנים ארגנתי אחת לשנה תחרות גדולה ואטרקטיבית מטעם DBI (ארגון בריטי מוביל למעצבים), ודרך התחרויות יכולתי להראות שעיצוב אינקלוסיבי זה תהליך, זה לא רק להניח רמפות בכניסה למוזיאון. במקביל, התחלתי לערוך סדנאות בחברות גדולות באנגליה וברחבי העולם. ערכתי תחרויות בנות חמישה חודשים ובנות 24 שעות. זאת דרך להפוך מעצבים למחויבים לנושא, ובמקביל גם להוציא את הנכות ואת המוגבלות מהגטו הדמיוני אצל אנשים. זה לא לעשות דבר יפה עבור מוגבלים, אלא להראות למעצבים שאפשר ליצור דברים שיכולים להתאים לטווח רחב יותר של אנשים".

- איך זה בא לידי ביטוי במוצר?

"בואי ניקח לדוגמה את מחשב Imac של אפל. מבחינת ממשק משתמש, המחשב טוב, אבל כבל הכוח למחשב היה מורכב וקשה לחיבור, ותמיד הסתבכתי איתו. פעם אחת אפילו ריסקתי מחשב כי נתקלתי בכבל והמחשב נגרר אחריו. הממשק החדש מתחבר בעזרת מגנט. זה פשוט לחיבור, ואם נתקלים בו, הוא מתנתק מיד ואז המחשב לא נופל. הפיתוח הזה הגיע בעקבות בקשות של לקוחות. אפל היא דוגמה טובה לחברה שכל הזמן חושבת איך היא יכולה להשתפר, וכולם מרוויחים מכך".

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר