גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם דיויד גילה יעז?

האתגר: לא לקבל החלטה כדי לרצות מישהו ולא להחליט אחרת רק מפחד מה יגידו עלייך

1. המשימה הראשונה: הפיל. ד"ר לפוליטיקלי קורקט היה ממליץ לנו להתעלם ממנו, אלא שהפיל שצעד בראש מצעד האינטרסים, ונועד להכתים את שמו, את מקצועיותו ואת יושרתו של הממונה החדש ברשות ההגבלים העסקיים דיויד גילה, אינו מתכוון להיעלם.

את מהותו אפשר לתמצת במשפט אחד ממכתב ששלחה תנועת אומ"ץ לפני כשבוע לשר התמ"ת שלום שמחון: "בימים האחרונים פורסמו בכלי התקשורת דברי הכפשה ומידע מגמתי נגד חלק מחברי ועדת האיתור לתפקיד הממונה החדש ונגד כמה מהמועמדים לתפקיד זה. יש לנו יסוד להניח כי מדובר במסע מאורגן שנערך בידי אחד המועמדים המסתייע באנשי תקשורת".

את הפיל אפשר לתאר באמירה הלא מחייבת והלא מוכחת, לפיה אילי הון הם שלחצו לבחור בגילה, מכיוון שעמדותיו נוחות להם יותר.

האתגר של גילה: לא לתת לפיל להיכנס לו לראש, ללמוד לחיות עם נוכחותו. לא להחליט כך רק כדי למצוא חן, ולא להחליט אחרת רק מפחד "מה יגידו" או מה יכתבו עליך. לפעול לפי מיטב המקצועיות המוכחת והמצפון האישי - בלי מורא ובלא משוא-פנים.

גילה, מומחה וחוקר בעל שם עולמי בהגבלים עסקיים, יבין מהר, כנראה כבר הבין, שזה יהיה קשה. אבל מי שרצה חיים קלים יכול היה להישאר במסדרונות האוניברסיטה.

2. הגברת התחרות במשק - זה כל התפקיד שלך. זו המשימה. "הרשות מופקדת על שמירת התחרות במשק ובמסגרת פעילותה מופקדת על הסדרים כובלים, מונופולים ומיזוגים ופועלת נגד קיומם של קרטלים במשק". לזה אתה מתחייב, לזה אתה חייב.

נחמד להיות כוכב עכשווי מועדף בריאליטי של התקשורת כולה, אבל זו לא העבודה. תחרות - כן. "תפיסת" העסקים שעושים קומבינות על הציבור - כן.

3. רונית קן קיבלה רשות עם מריבות פנימיות, חשדנות, סודיות פנים-ארגונית ורגליים שהעובדים שמו אחד לשני. קן מוסרת לגילה רשות עם יחסי עבודה תקינים ואווירה טובה.

המשימה הדחופה הנוספת: למצוא את האיזון הראוי מול עו"ד בועז גולן, היועץ המשפטי ומנהל המחלקה המשפטית ברשות, שרצה בתפקיד והיה המועמד הסופי השני בהתמודדות.

4. משימה כבדה: הבנקים, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר. התיקון לחוק ההגבלים העוסק בקבוצות ריכוז יושב, כבר למעלה מחצי שנה, בוועדת הכלכלה בכנסת. התיקון החדשני והייחודי בקנה-מידה עולמי (תוצר ועדת גושן שמינה בזמנו שר התמ"ת אהוד אולמרט לחשיבה מחדש של חוק ההגבלים) מעניק לממונה יכולת התערבות כשיש סימנים לכך שכמה חברות השולטות בתחום מסוים מקיימות תנאים של קרטל אסור, תיאום מחירים, חלוקת שוק וכדומה.

התיקון אינו עוסק בהוכחת אירוע (תיאום), שהוא מעשה פלילי הקבוע בחוק, אלא בסמכות לפעול עם זיהוי מציאות של מניעה מכוונת של תחרותיות. במקור העניק התיקון לממונה סמכויות נכבדות, על חשבון סמכויות משרדי הממשלה והרגולטורים האחרים. אלא שכמה מהם הביעו התנגדות נחרצת.

עם מרבית הרגולטורים והמשרדים הגיעה קן לפשרה שבכל הקשור לפעולות נגד קבוצות ריכוז - תהיה לרשות החלטה בלעדית, אך כאשר תבקש הרשות לבצע שינויים מבניים - היא תצטרך הסכמה של האחרים.

אולם מול עוצמתו של בנק ישראל נותרה קן ללא תמיכה. הבנק המרכזי שטיפח כאן, בשם היציבות, מערכת בנקאית לא תחרותית, שמנצלת משקי-בית ועסקים קטנים, עם שני בנקים שולטים, ומציאות שבה מי שלא מכיר מקרוב את גליה מאור או את ציון קינן יכול לשכוח מעסקים גדולים בישראל - הבנק הזה כפה החלטה שהשליטה במערכת הבנקאית תישאר כולה שלו. הממונה על ההגבלים - בחוץ.

האם יעז דיויד גילה, שכתב מאמר תמיכה בחוק וקרא לאפשר לממונה להכריז על מתחרים בשווקים ריכוזיים, גם בבנקאות, כעל קבוצת ריכוז, להתערב בהחלטה שכבר התקבלה בממשלה? האם יעז להתמודד מול פישר ולנסות לשנות את מעמד הרשות בהתייחסות לקבוצת ריכוז בנקאית? האם יוכל למצוא מנגנון שיאפשר פעולה משותפת של דאגה ליציבות עם חשיבות טיפוח התחרות? המשימה קשה אבל התקווה גדולה.

5. "הוועדה להגברת התחרותיות במשק". שם חיבה: "ועדת הריכוזיות". בינתיים מקרטעת, חברים מרכזיים מתחלפים, אחרים הצטרפו מלכתחילה ללא התלהבות. דיויד גילה יכול להוביל את המהפכה.

עמיתו פרופ' עמרי ידלין כתב כאן כי "מפעל החיים של גילה הוא חשיפת האופנים שבהם ריכוזיות בענפים השונים, ובפרט הריכוזיות בשווקים בישראל, פוגעת במשק" ("גלובס", 16.3).

גילה הראה כי החזקות צולבות בין מתחרים בשווקים ריכוזיים מסוכנות לתחרות, גם כאשר ההחזקות הצולבות הן פסיביות. הוא למד וחקר שווקים ריכוזיים, ריכוזיות ענפית וריכוזיות משקית. בקיצור, את התיאוריה הוא מכיר, עכשיו הזמן ליישם אותה.

6. "עשרת הדברות של הגבלים עסקיים", המלצות מאת ד"ר דיויד גילה, "גלובס" 22.6.2005. למשל: "אסור בשום אופן לתאם עם מתחרה או לחלק את השוק עם מתחרה או להתחייב לא להתחרות...", או "אם המתחרים הדומיננטיים שלך מתנהגים בצורה שדוחקת אותך החוצה מן השוק... כדאי לך לבדוק האם אפשר לתקוף אותם דרך דיני ההגבלים..." ועוד ועוד.

7. בשלב מסוים, לא בקרוב, תגיע אל שולחנו של גילה השאלה הגדולה מכולן: האם לאפשר מיזוגים בין חברות ביטוח לבנקים. חברת ביטוח גדולה עם בנק בינוני. חברת ביטוח קטנה עם בנק גדול.

במילים אחרות, במקום מבנה בנקאי עם שני בנקים ענקיים ו-3 בינוניים, ומערכת ביטוח עם 3 חברות גדולות ושתי בינוניות, ייווצר מבנה פיננסי של 5 קבוצות דומות בגודלן. הבנקים והפיקוח כבר זיהו את מגבלת כיווני הצמיחה העתידיים, גם בארץ וגם בעולם, ומאמינים כי המיזוגים הללו הם חלק מהעתיד.

אלי יונס, מנכ"ל מזרחי-טפחות, התחיל לדבר על זה לפני כמה שנים ומאז נחשב למוביל המהלך. לדבריו, למהלך כזה תהיה תרומה חיובית להגברת התחרות, לגיוון המוצרים המוצעים ללקוחות ולצמצום הריכוזיות במערכת הבנקאית - וגם לשיפור איכות הבקרה וניהול הסיכונים במוסדות המנהלים כספי ציבור, מה שיגביר את היציבות של המערכת.

מול זה יש נימוקים כבדי-משקל, אבל הוויכוח הגדול בדרך, ולגילה צפוי להיות חלק מרכזי בו.

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית