גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שחקן השדה ה-11

אדווין ואן דר סאר הגדיר מחדש את מקצוע השוערות, והפך את החלום של יוהאן קרויף למציאות: שוער שיכול לשחק כדורגל, להשתתף בהנעת הכדור של הקבוצה, ומדי פעם לעצור בעיטות ■ סיימון קופר על "ארנב הקרח", שיפרוש מכדורגל במאי הקרוב בגיל 40

אפריל 1991. אל הספסל של אייאקס אמסטרדם יורד בצליעה השוער הראשון, דוב מגושם בשם סטנלי מנזו. במקומו עולה למגרש, לקול גיחוך ביציעים, בחור בן 20 בשם אדווין ואן דר סאר. איש עם אוזניים גדולות, גוף כחוש וענק (1.97 מטרים), שלובש אפודה אפורה עם מכנסיים קצרים מדי. גם צורת החימום שלו נראית מוזרה: הוא מקפץ בדילוגים משונים בתוך רחבת ה-16 ונראה כמו מורה להתעמלות במחנה קיץ. ואז הוא מתחיל לשמור על השער, ומאז לא מפסיק. שני עשורים שלמים חלפו מאותו יום, ורק במאי הקרוב מתכונן שוער מנצ'סטר יונייטד לפרוש מכדורגל, אחרי שהגדיר מחדש את מקצוע השוערות.

השוערים של טרום עידן ואן דר סאר, שעדיין ניתן למצוא כמוהם בכל מיני אזורים פרימיטיביים ברחבי בריטניה, היו דובים מגושמים שהעמידו אותם בשער פשוט בגלל שלא ידעו לשחק כדורגל. הם בקושי הצליחו לבעוט את הכדור לכיוון הנכון. הם קיבלו מחיאות כפיים ומחמאות על עצירות ספקטקולריות. הם חיו על הפתגם לפיו "שוערים הם משוגעים". היו להם קריירות ארוכות יותר משל שחקני שדה, ובכל זאת הם נטו לפרוש באמצע שנות ה-30 שלהם, לפני שהם החלו להיראות מטופשים. המנג'רים לא ממש הבחינו בקיומם, אלא אם מדי פעם כדורים חלפו בין הרגליים שלהם. אבל אז הגיע ואן דר סאר, ושינה לחלוטין את הציפיות שלנו משוערים.

***

ב-1988 זימנה אותו אייאקס למשחק מבחן עבור כניסה לקבוצת המילואים שלה. האצטדיון היה ריק, מלבד להקת אווזים שהורכבה מחבריו הקרובים והניפה שלט "ואן דר סאר לאורנג'!". ואן דר סאר סיים את הקריירה הבינלאומית שלו בנבחרת הולנד עם 130 הופעות.

כשאייאקס החתימה אותו, המאמן בקבוצת החובבים שבה שיחק קיבל מעטפה, בתוכה חיכתה לו עמלה בשווי 800 דולר. אלו היו המחירים ששילמו עבור שוערים צעירים באותה תקופה. אבל בתוך זמן קצר התברר שוואן דר סאר הוא השוער שהולנד חיפשה מאז שנות ה-60' המאוחרות. כשיוהאן קרויף וריינוס מיכלס חלמו לראשונה על ה"טוטאל פוטבול" ההולנדי, לקרויף היה חזון של השוער המושלם: שחקן שדה עם כפפות. קרויף תמיד היה מוטרד מהעובדה שכל מה ששוערים עושים זה לעצור בעיטות. קרויף חשב שזה בזבוז של שחקן - הוא רצה שוער שיכול לשחק כדורגל, להשתתף בהנעת הכדור של הקבוצה, ומדי פעם לעצור בעיטות. ואן דר סאר היה שחקן השדה בעל הכפפות, החוליה החסרה של ה"טוטאל פוטבול". עם שתי רגליים חזקות, מסירה מיומנת בנגיעה אחת, וכשנחה עליו הרוח גם יכולת להעביר את החלוץ שמגיע ללחוץ אותו - ברור שהוא היה יכול להיות שחקן שדה מקצועני. במהלך מונדיאל 1994, הוא שובץ כשחקן שדה באימונים של הולנד בפלורידה ונתן שם כמה תצוגות מרשימות במיוחד. קרויף קרא לו פעם "שחקן ההתקפה הטוב ביותר של אייאקס".

אדווין ואן דר סאר עם פרנק דה בור במדי אייאקס / צילום: רויטרס
עם פרנק דה בור באייאקס, 1998 (צילום: רויטרס)

התחלת הקריירה שלו התנגשה עם אחד מהשינויים הנדירים כל כך בחוקי הכדורגל: ב-1992 נאסר על שוערים לתפוס ביד כדורים שחזרו אליהם מחבריהם לקבוצה. העניין הזה הפך את כישורי הרגליים של השוערים לחשובים אפילו יותר ממה שקרויף דמיין. פתאום ואן דר סאר הפך לאיש המתאים ביותר לבצע את מקצוע השוערות.

אבל הוא היה שוער מזן חדש גם במובנים נוספים. באופן מסורתי, שוערים קיבלו מחמאות על עצירות שביצעו. אלא שוואן דר סאר השתדל לא לעצור כדורים. הוא ארגן מראש את ההגנה שלו כך שכלל לא יצטרך למתוח את איבריו. כל פעם שנאלץ לעצור כדור, סימן שמשהו השתבש מבחינתו. הוא קרא את המשחק מצוין ומיקם את עצמו בפיקחות, כך שנדמה היה כי חלוצים בועטים לו כדורים ישירות לגוף. כמעט לא הרגשת אותו: הוא היה שוער משעמם, אבל הוא ספג שערים לעיתים נדירות. בכל פעם ששוערים אחרים מדברים עליו, הם תמיד חוזרים לאותה נקודה: הוא בקושי עושה טעויות.

היה לו גם את הטמפרמנט המושלם בשביל שוער. ההולנדים קוראים לו "ארנב הקרח". ואן דר סאר אף פעם לא מכניס את עצמו למצבים של אובדן חושים כמו שעושה הכדורגלן האופייני. השוער הזה אינו משוגע. "לפעמים אני רואה ילדים נחמדים ושקטים מתחרפנים על המגרש", הוא אומר. "ואז אני חושב שהם יכולים להמשיך לקרוא לי 'גופה', אבל לא נראה לי שהבחורים האלו הם מאה אחוז בסדר".

עניין אחרון נוגע למבנה הגוף שלו, שהוא מושלם בשביל הכדורגל המודרני. השוער האנגלי הגדול והחסון שהיה מסוגל לפלס דרכו בתוך הרחבה עמוסת-השחקנים כדי לתפוס כדור גבוה (תחשבו על דייויד סימן של ארסנל), החל להיכחד בשנות ה-90'. אפילו באנגליה השופטים הפסיקו להרשות לחלוצים לדחוף ולבצע עבירות על שוערים. וכך, במשחק החדש, נעים-ההליכות, הדייויד סימנים למיניהם הפכו מיותרים. השוער מהזן החדש היה צריך להיות אתלט גבה-קומה (תופעה פיזיולוגית נדירה). ואן דר סאר הוא כזה, בדיוק כמו שוער-העל השני של העידן המודרני, ג'יאנלואיג'י בופון האיטלקי.

***

הקריירה הראשונה של ואן דר סאר החלה באופן מזהיר. בגיל 24 הוא הפך באופן אוטומטי לאפודה מספר 1 של נבחרת הולנד, וב-1995 כבר זכה בליגת האלופות עם קבוצת הילדונים של אייאקס. ב-1999 הסכים להצטרף ליובנטוס. הסיפור הידוע מדבר על אותו יום שבו חיכה השוער בנמל התעופה באמסטרדם לפני שעלה על המטוס לאיטליה כדי לחתום בטורינו, ואז צלצל הטלפון שלו. בקו השני היה אלכס פרגוסון. "האם אתה מעוניין להצטרף למנצ'סטר יונייטד?", שאל המנג'ר הסקוטי. ואן דר סאר התנצל: הוא כבר אמר 'כן' ליובנטוס. שנים ארוכות לאחר מכן, כשיונייטד נפלה עם כל אחד מהשוערים שהחתימה, פרגוסון הצטער שהוא התקשר לוואן דר סאר באיחור של יום.

אדווין ואן דר סאר עם מאמן מנצ'סטר יונייטד אלכס פרגוסון / צילום: רויטרס
פרגוסון. איחר ביום אחד (צילום: רויטרס)

ככל הנראה, גם ואן דר סאר הצטער על כך. ביובנטוס, לראשונה בקריירה שלו, הוא איבד ביטחון וביצע טעויות מביכות. התקשורת האיטלקית כינתה אותו בלגלוג "ואן דר גול". ב-2001 שלחה אותו יובנטוס לשכונה במערב לונדון שנקראת פולהאם.

ב-1 בספטמבר 2001, חזיתי בשיא השפל של הקריירה של ואן דר סאר. הולנד הפסידה לאירלנד, ופספסה את ההעפלה למונדיאל 2002. אחרי המשחק פסע ואן דר סאר לכיוון חדר ההלבשה וביצע משהו שבסטנדרטים שלו נחשב להתפרצות רגשות סוערת. הוא עבר על-פני שולחן שעמד מחוץ למגרש והרים רגל ארוכה, אבל במקום לרסק את השולחן, הרגל התרוממה חצי מטר גבוה יותר ובעטה בדיוק מושלם בכוס פלסטיק שהונחה על השולחן. זהו בדיוק ואן דר סאר: "ארנב קרח" עם עבודת רגליים מושלמת.

נדמה היה שהשיא מאחוריו. השוער הטוב בעולם לשעבר בילה ארבע שנים בפולהאם.

***

רוב המנג'רים בכדורגל לא מעריכים נכון שוערים. כשכלכלן הספורט ברנד פריק בדק את משכורות השחקנים בבונדסליגה הגרמנית, הוא מצא כי שוערים הרוויחו פחות משחקני השדה למרות שרובם היו מבוגרים יותר. בנוסף, שוערים לא מצליחים לגרום לקבוצות לשלם הרבה עבורם: שיא ההעברות הבריטי על שוער עומד על 9 מיליון ליש"ט, מחיר ששילמה סנדרלנד כדי להחתים את קרייג גורדון הסקוטי ב-2007. הסיבה העיקרית לכך היא בורות של המאמנים: אפילו מנג'רים גדולים כמו פרגוסון או ארסן ונגר מתייחסים למקצוע השוערות כאילו מדובר על סידורי-פרחים, מטרד לא רלוונטי שאין טעם להשקיע בו כסף.

בסופו של דבר, הסכים פרגוסון לסכן בשנת 2005 סכום מופרע של 2 מיליון ליש"ט והביא את ואן דר סאר. השוער היה מופתע. בגיל 34, כך הוא חשב, הקריירה שלו כבר היתה גמורה.

אבל בעצם הקריירה שלו התחילה מחדש. עם יונייטד הוא מיד זכה בשלוש אליפויות פרמיירליג רצופות, ובלילה קפוא אחד במוסקבה ב-2008, השוער הבלתי נראה סוף סוף הפך לגיבור. גמר ליגת האלופות בין יונייטד לצ'לסי הגיע לדו-קרב פנדלים. לוואן דר סאר היה רקורד רע בקרבות האלו: כשהוא בשער, הודחה הולנד בפנדלים ביורו ב-1996, ביורו 2000 ובמונדיאל 1998.

אדווין ואן דר סאר עם שחקן מנצ'סטר יונייטד לואיש נאני / צילום: רויטרס
עם נאני (צילום: רויטרס)

צ'לסי הכירה את החולשה הפטאלית של ואן דר סאר: הוא נטה לזנק יותר מדי פעמים ימינה בפנדלים. ששת הבועטים הראשונים של צ'לסי בעטו לצד השמאלי שלו. ואן דר סאר לא הצליח לעצור אפילו בעיטה אחת. אחר כך הגיעה ההחלקה האגדית של ג'ון טרי שהצילה את יונייטד. ואז, אחרי שישה פנדלים, ואן דר סאר הבין מה קורה. כשניקולס אנלקה התכונן לקחת את הבעיטה השביעית של צ'לסי, השוער הסתכל עליו והצביע עם כפפה ענקית על הצד השמאלי שלו (כאן המילה הכתובה לא יכולה לעשות את העבודה. אני מתחנן בפניכם לצפות בקטע הזה ב-YouTube). ואן דר סאר בעצם אמר לאנלקה, "זה הכיוון שאליו אתה הולך לבעוט". אנלקה קפא: ואן דר סאר עלה עליו. כשהוא רועד מפחד, שחרר אנלקה בעיטה עדינה לצד ימין של ואן דר סאר. השוער חייך תוך כדי נפילה על הקרקע, ועצר את הכדור. "עדיין לא עצרתי את העצירה האולטימטיבית", אמר ואן דר סאר שנים לפני אותו לילה. ואז היא הגיעה.

מאוחר יותר באותו לילה, על-פי תיעוד של ג'ים ווייט, היסטוריון לא-רשמי של מנצ'סטר יונייטד, ואן דר סאר הרשה לעצמו לחגוג עם ארוחת מלכים: דגני בוקר ובננה.

***

ואן דר סאר מעולם לא דמיין שהוא יהיה כל כך טוב בגיל כל כך מאוחר. הוא כל הזמן ציפה לדעיכה. הוא היה בטוח, למשל, שהראייה שלו תיחלש. זה לא קרה. גם המיאוס מכדורגל לא התרחש אצלו, כפי שקורה לשחקני כדורגל שמתבגרים. הוא התבדח לאחרונה ש"היה רגע אחד בשנה שעברה שהיו ארבע מעלות והגשם שטף אותנו. בן פוסטר (השוער המחליף של יונייטד - ס"ק) שאל אותי האם אני עדיין רוצה לעשות את כל זה במזג אוויר כל כך מחורבן. עניתי לו שאני חולה על זה".

ייתכן והוא היה ממשיך עוד קצת, אילולא הדימום במוח שממנו סבלה אשתו בכריסמס לפני שנתיים. היא החלימה מאז, אבל זקוקה לטיפולים קבועים בהולנד. כשנשאל מתי הוא החליט באופן סופי לפרוש, ואן דר סאר אמר: "זה עלה לי לראש מהרגע שאן-מארי קיבלה את השבץ". כעת, הוא מרגיש שעליו להיכנס לתפקיד עקר-הבית, עדיף לאחר טרבל שכולל זכיות בצ'מפיונס ליג, בגביע האנגלי ובפרמיירליג.

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר