גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוגת הליברל

מה אפשר לעשות כשהאנשים שאנחנו נלחמים למענם עושים לנו בושות

א. בשבוע שעבר, קצת לפני שהתחילה שביתת הרופאים, הייתי בבית חולים. חיכיתי לתורי. אני כמובן בעד הרופאים השובתים, אבל הרבה פעמים זה מרגיז כשהם מתנהגים כמו טכנאים או אינסטלטורים, סביר להניח שבגלל עומס אמיתי, ומכריחים לחכות שעתיים וחצי לתורך.

אז חיכיתי. למזלי, לא רק שאני אוהב לחכות, אני גם ממש טוב בזה. מה הופך אדם לטוב בלחכות בתורים? היכולת לדעת ליד מי לא לשבת. היכולת להיות בו בזמן גם במקום אחר, טוב יותר.

בכל אופן, יחד איתי חיכתה בתור משפחה שהגיעה מעזה. אישה מבוגרת ושני מלווים. אחד מהם, זה שנראה מודאג יותר, היה כנראה בנה. היו חסרים להם כמה טפסים ונתונים שבלעדיהם אי-אפשר היה להכניס אותה לטיפול והייתה שם דרמה שלמה: היו צריכים לפקסס משהו לעזה, ואז הרופא משם היה אמור להתקשר או לפקסס משהו בחזרה. זה לא הלך הכי חלק בעולם, כמו תמיד. כל הצוות שם - האחיות, הרופאים, הפקידות ובנות השירות הלאומי - ניסו לעזור כמיטב יכולתם למשפחה מעזה. אח ערבי עזר בתרגום, רופא העמיד לרשותם את המשרד ואת הטלפון שלו, הפקידה בזבזה שעות ליד הפקס, ובת השירות הלכה להביא לאישה, שכנראה סבלה מנפילת סוכר, משהו לאכול.

אבל המשפחה שהגיעה מעזה התנהגה מאוד לא יפה. הם דיברו נורא בקול, הם התייחסו בעוינות, כמעט בזלזול, לצוות, הם פיזרו זבל על הרצפה, האישה אכלה ביס מהלחמנייה שהביאו לה ופשוט השאירה את השאר על הכיסא.

שאר האנשים שהיו בתור לא אמרו כלום, הצטנפנו איש-איש, מתכרבלים כל אחד בצרותיו, אבל יכולת להרגיש את אי-הנוחות באוויר.

ב. השבוע נסעתי באוטובוס. אין בזה שום דבר יוצא דופן, אני נוסע הרבה באוטובוסים, ודאי הרבה יותר משאני מחכה בבתי חולים.

אז נסעתי. למזלי, לא רק שאני אוהב לנסוע באוטובוסים, אני גם ממש טוב בזה. מה הופך אדם לטוב בנסיעה באוטובוס? היכולת לדעת ליד מי לא לשבת. היכולת להיות בו בזמן גם במקום אחר, טוב יותר.

בכל אופן, באחת התחנות התפלח לאוטובוס דרך הדלת האחורית מהגר אפריקאי. התפלח, והתיישב. שאר האנשים באוטובוס התנהגו כמו שאנשים מתנהגים בדרך כלל; רובם עשו כאילו הם לא רואים, חלקם עשו כאילו הם לא שומעים, חלקם צקצקו קצת בלשון. אבל יכולת להרגיש את אי-הנוחות באוויר.

ג. בשני המקרים חוויתי את מה שאני מכנה מאז "תוגת הליברל". בן אדם, אני הולך להפגנות נגד הגירוש ונאבק על זכותך ואתה מתפלח לי לאוטובוס? איך אתה עושה לי את זה? גברת, אני הולך להפגנות נגד הכיבוש, מתקומם נגד המתרחש בעזה, סופג מאות של טוקבקי נאצה, ואת מדברת לא יפה לאחות ומפוררת לחמנייה על רצפת חדר ההמתנה? איך את עושה לי את זה? תחושה עזה של אי-נוחות, כאמור.

ד. אבהיר כאן: אני לא בא בטענות אל האישה מעזה או אל האיש מאפריקה. אני לא יודע עליהם שום דבר. מי יודע מה עבר על האפריקאי, כמה תלאות עבר בדרך וכמה זוועות ראה. אולי אשתו נאנסה. אולי הוא עונה. אולי נשדד. אולי אין לו שקל לאוטובוס. והאישה מעזה, מה אני יודע עליה? אולי ביתה הופצץ. אולי מישהו מבני משפחתה מת. אולי זו הפעם העשירית שהיא מטורטרת בתור הזה בדיוק.

אבהיר כאן: אני לא שופט אותו או אותה ולא בא בטענות אליה או אליו (מלבד הטענה הברורה מאליה - תתנהג כמו בן אדם. שלם על הנסיעה שלך, תתייחסי יפה לפקידה שעוזרת לך). אני בא בטענות אל עצמי ואת עצמי אני שופט. דעותיי על המתרחש בעזה ועל מדיניות ההגירה של מדינת ישראל לא השתנו באופן מהותי בגלל שני הפרטים הנ"ל.

ובכל זאת, תוגת הליברל הכתה בי. זה אולי ילדותי, וזה לבטח לא מאיר אותי באור הכי מחמיא, אבל זה המצב. תוגת הליברל, יש בה משהו נאיבי עד למאוד. היא כוללת בתוכה את האמונה שהאנשים טובים ושהמאבק הטוב הוא לטובת הטובים.

ה. ואולי מפני שזה ילדותי, את השורש לתוגת הליברל שלי אני יכול למצוא בילדותי. כמו שאתם יודעים, גדלתי כילד דתי בפתח-תקווה, וחונכתי, כמו כל חבריי ובני משפחתי, על ברכי ההשקפה שאנחנו לא מייצגים רק את עצמנו. בכל מה שנעשה ולאן שלא נלך אנחנו מייצגים את כל הציבור שלנו, את כל חובשי הכיפה. גדלנו כשגרירים, כחיל חלוץ, כדוגמה.

התפיסה העצמית הזאת הוחדרה בי חזק, אולי חזק מדי. יש לי יותר מדי זיכרונות שלנו משתובבים במושבים האחוריים של אוטובוסים וסופגים גערות כמו "איך אתם לא מתביישים, עם הכיפה על הראש". תחושת החופש הגדולה ביותר בלהוריד את הכיפה הייתה נעוצה בדיוק שם: עכשיו אני לא מייצג אף אחד מלבדי. עכשיו אני זה רק אני.

זה כמובן לא נכון, כי בן אדם הוא אף פעם לא רק הוא. היום, כשאני ישראלי בחו"ל ורואה ישראלים אחרים מתנהגים בגסות ובקולניות אני מרגיש בדיוק את אותו הדבר. גם בארץ, האמת. כשאני רואה חייל מתעמר בפלסטיני אני מתבייש כי הוא מייצג אותי. כשאני רואה שמאלן תל אביבי מדבר שטויות בתוכנית אירוח אני מתבאס קשות כי הוא מייצג אותי.

כן, יש בי הציפייה הזו מאנשים שיתנהגו בהתאם, שיראו את עצמם כשגרירים של משהו גדול מהם.

אז אולי זה דבילי לצפות מכל עזתי, אפריקאי, דתי, חייל, שמאלן או מה שזה לא יהיה לייצג איזו אידיאה ולהרגיש את כובד המשקל של ציבור שלם על כתפיו, אבל תגידו את האמת: האם החיים לא היו יכולים להיות יפים וקלים יותר אם כך היה?

ו. השבוע האחרון סיפק לי עוד כמה וריאציות אחרות על תוגת הליברל. האחת מהן הייתה כשהתפרסם המאמר של השופט גולדסטון. השנייה הייתה כשנרצח ג'וליאנו מר. אם להיות כן, אני חושב שרבים בשמאל לא הגיבו בצורה טובה למאמר של גולדסטון. גם הם חשו את תוגת הליברל, אבל בהפוכה. כאילו טוב יותר להרגיש שלישראל הייתה מדיניות מכוונת של הרג אזרחים. גולדסטון הוא קצת כמו המתפלח האפריקאי: אנחנו עמדנו מאחוריך, בן אדם, אז איך אתה עושה לנו את זה? רבים בשמאל מיהרו להבהיר שגולדסטון בכלל לא חזר בו, שלא הבינו אותו נכון (מה שנכון).

זאת מבלי להיכנס לתגובה המוגזמת וההיסטרית של ראש הממשלה, של שר החוץ ושל שר הביטחון, ובלי להיכנס להתעלמות הגורפת מהמסקנה העיקרית, שאם ישראל הייתה משתפת פעולה שום דבר מכל זה לא היה קורה, ומבלי להבהיר את המובן מאליו: מוות בגלל מדיניות מכוונת הוא מוות בדיוק כמו מוות בגלל טעות נקודתית. הנחמה הקולקטיבית בעובדה שהחמאס הרבה יותר גרוע היא די מטומטמת, תסלחו לי.

כנ"ל בנוגע לרצח ג'וליאנו מר. לעזאזל. מלבד האבל וההלם, מוכרחים להודות שהשמאל נתפס שוב לא מוכן. אני לא יודע איך לכתוב את זה בלי לקומם עליי אנשים, כולל לקומם עליי את עצמי, אבל איך אפשר לגנות רצח של פעיל למען התרבות יותר משמגנים רצח של מתנחל? שוב, תוגת הליברל. הכאב העמום הזה, תחושת אי-הנוחות כשהעולם לא מתנהג כמו שציפית ממנו.

ז. אני יודע, זה טור בלי שורה תחתונה, בלי מסקנה נחרצת. אולי אתם צריכים לקרוא אותו כמו שאני נוסע באוטובוס או מחכה בתורים: פשוט תבחרו היטב ליד מי אתם יושבים ותרצו להיות בו בזמן גם במקום אחר, טוב יותר.

דרור פויר

הרהור

כשאני רואה חייל מתעמר בפלסטיני אני מתבייש. כשאני שומע שמאלן אומר שטויות אני מתבאס. הם הרי מייצגים אותי.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר