גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צה"ל בנה במתקנים סודיים פינות סקס בין קצינים בכירים לחיילות"

העיתונאי רונן ברגמן יורה לכל הכיוונים בראיון ל"ליידי גלובס": "בידיי פרטים מזעזעים על השימוש שעושה צה"ל בכספים המיועדים למבצעים חשאיים" ■ "אני בטוח שגבי אשכנזי עשה הכול כדי שיבואו שב"כ ומשטרה, ידפקו על הדלת ויקחו אותי" ■ דובר צה"ל: "דוחה את השקרים"

"בחלק מהספר שלי, שהחלטתי בסופו של דבר לא לפרסם, היו פרטים מזעזעים על שימוש במתקנים סודיים ביותר של צה"ל ובמשאבים כספיים גדולים, כדי לייצר לקצינים בכירים תנאים ואפשרות לקיים יחסי מין עם חיילות. כך, למשל, במקום מסוים נרכשו בכספים המיועדים למבצעים חשאיים בעורף האויב מקלחות, סאונה וג'קוזי, ובשעות הלילה היו מגיעות לשם חיילות כדי לפגוש קצינים".

כך טוען העיתונאי ואיש הטלוויזיה, ד"ר רונן ברגמן, בראיון המתפרסם השבוע בגיליון "ליידי גלובס".

ברגמן התייצב לאחרונה במרכז סערה נוספת, עם צאת ספרו "הבור" (שכתב יחד עם דן מרגלית), שפורסם יום לפני שהרמטכ"ל היוצא, גבי אשכנזי, סיים את תפקידו. במרכז הספר עומדת פרשת בועז הרפז, הקצין שהצליח לחדור למסדרונות מערכת הביטחון, להניח את ידיו על סודות כמוסים ביותר ולעשות בהם כבשלו.

במקביל מתאר הספר את סוף הקדנציה של אשכנזי, אחד הרמטכ"לים הנערצים במדינה, וחושף במלוא כיעורה את מלחמת העולם שבין אשכנזי לבין אהוד ברק ויואב גלנט, אז אלוף פיקוד דרום, שהיה גם מועמד להחליפו. חוקרי המשטרה המליצו להעמיד לדין את הרפז באשמת זיוף "מסמך גלנט", אבל כתב אישום טרם הוגש, וחקירת מבקר המדינה בנושא טרם הסתיימה.

- אתה טוען שהספר, שמציג את משבר המנהיגות החמור בתולדות צה"ל, מתאר רק את קצה הקרחון שמאיים על ביטחון המדינה.

"אני סקפטי ביכולת של כל גורמי החקירה להגיע לחקר האמת. בועז הרפז גרם במעשיו נזק אדיר לביטחון המדינה, ואם הצנזורה לא הייתה מונעת מאיתנו לספר מה הוא עשה, כל אזרחי המדינה הזו היו לוקים בהלם על האופן שבו הדברים התנהלו. יש פה כישלון קולוסלי של כל מערכות הבקרה. מה שמדאיג כרגע הוא הנזק שנגרם לקהילת המודיעין הישראלית כתוצאה מהפרשה, עד לרמת סיכון חיי אדם. זה נזק חסר תקדים בתולדות המדינה".

- איך קיבלת את ההחלטה לכתוב את הספר?

"הדי מעשיו הנואלים של הרפז וקשריו עם קצינים בכירים הגיעו אליי, אך לא הבשילו לכתבה. פניתי לקהילת המודיעין, שם הבטיחו לי שלא היה ולא נברא. ככל שהתבררו לי עוד פרטים, הסיפור הפך כל-כך אפל, חמור ופנטסטי, שסירבתי להאמין.

"את ההחלטה לכתוב את הספר קיבלתי תוך כדי הרצאה בפני כמה מראשי הביטחון בישראל על הגינות בעבודה עיתונאית. כשיצאתי מההרצאה ידעתי שאם יש שמץ הגינות בעבודה שאני עושה, הרי שהיא מחייבת אותי לטפל בפרשת הרפז ללא מורא.

"בדרך חזרה התקשרתי לדן מרגלית, שטיפל בנפרד בפרשה, ושכנעתי אותו לכתוב על זה ספר. במהלך הכתיבה נדהמנו מעוצמת היצרים, מעומק השחיתות, מהאופן שבו אנשים איבדו כל רסן ושליטה על מעשיהם.

"אם יש משהו שהאירועים האחרונים ביפן יכולים ללמד אותנו, זה שאסור לסמוך על המערכת שתבדוק את עצמה. כמו שאסור לסמוך על הטבע, כך אי-אפשר לסמוך על מהנדסים שבונים כור ואומרים שהוא בטוח באופן מוחלט. בישראל התופעה הזו בלטה בפרשת הרפז. אנשי מערכת הביטחון מבטיחים שהכול בסדר, שיש על מי לסמוך, כשבעצם אין. אגב, אפילו סקס לא חסר בפרשה הזאת".

"קוראים לי ליאחב"ל"

ברגמן מדגיש: "אני עיתונאי ישראלי ציוני, שיש לו גבולות ברורים. אני מקווה שברור לך שזה לא אני שמדליף ומוציא החוצה סודות אסטרטגיים, סודות ליבה, ושלעולם לא אסכן חיי אדם. את 'הבור' העברתי לצנזורה וצייתתי לפסיקתה, גם אם חשבתי שהיא מוטעית.

"בשלב מסוים ביקשתי מהם שיבדקו את עצמם. בלתי אפשרי שעיתונאי יעביר חומר לצנזורה כאזרח שומר חוק, ואחר-כך החומר הזה שהוא העביר עושה סיבוב ומשמש כדי להגיש תלונה נגדו על ריגול חמור.

"ביקשתי פעם מהצנזורית שתגיד לי אם היא או מישהו מהמערכת שלה קם פעם באיזה בוקר או הלך לישון או ישב לאכול בפחד מתמיד שהשב"כ ידפוק לו בדלת; שאלתי אותה אם הם מכירים את ה'סטייט-אוף-מיינד' הזה; שאולי אם היו מכירים, לא היו מצדיקים באופן כל-כך גורף את אשכנזי, שעשה מצדו הכול כדי שיבואו לביתי שב"כ ומשטרה, ידפקו על הדלת ויקחו אותי ואת החומר שלי".

- זו האשמה די חמורה.

"מה שאני אומר הוא שאני נמצא במרכזו של תהליך שמחריף. בהתחלה היה ריטואל קבוע שקוראים לי ליאחב"ל, מראים לי את הכתבה שהעברתי לצנזורה ושואלים אותי מי המקורות. הייתי טוען להגנה על מקורות עיתונאיים וסירבתי לענות.

"עם הזמן החקירות נעשו יותר אגרסיביות, ועברו לחיפושים וחקירות וחדירה למחשב הפרטי שלי. לפני שנתיים קראו לי בגלל פרשת מלחמת יום כיפור ופתחו לי תיק על ריגול חמור. ועכשיו, כדי לחסום את הספר, אשכנזי פנה בתחילה לשב"כ ואחרי זה ליועץ המשפטי לממשלה, וטען שאנחנו מחזיקים חומר סודי, ושצריך לפעול נגדנו כמו שפעלו נגד אורי בלאו. לכן התעכבה יציאת הספר".

תגובת דובר צה"ל, תא"ל אבי בניהו:

"דובר צה"ל, תא"ל אבי בניהו, דוחה בצניעות את המחמאות המקצועיות ואת היכולות הייחודיות שמרעיף עליו ומייחס לו ד"ר ברגמן ודוחה בשאט-נפש את הטענות על דבר שקר.

"באשר לספר 'הבור' - מדובר בפרסום מגמתי עם חשש דיבתי שכוון לפגוע ברמטכ"ל היוצא ערב פרישתו מצה"ל ולהוציא דיבתו רעה. זהו 'ספר מטעם' שנכתב בחופזה על-ידי שני אנשים שעמדתם ידועה, והם נוקטים צד באופן אובססיבי במאבק להכפשת שמו של רא"ל אשכנזי ומונעים מרוח גבית של גורמים אינטרסנטיים. נזכיר כי מבקר המדינה חוקר את הנושא, ואנו מעדיפים להמתין לסיום עבודתו".

הראיון המלא עם ברגמן - ב"ליידי גלובס"

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט