גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיות שלא צריך לדבר עליהן

כמה דברים שכדאי לחשוב ולעשות בטרם מציגים לבוס בעיות וכשלים, ואף חמורים, בארגון

טורו האישי והנוקב של עובד קומברס, "קומברס קורסת לתוך עצמה", מעלה שאלות קשות. אולם טור זה נכתב בדיעבד, לאחר פיטוריו של אותו עובד. אך מה יעשה מי שמגלה טעויות מהותיות של הארגון או ההנהלה תוך כדי עבודה? לפני הכל, עליו לשאול את עצמו כמה שאלות:

1. מהו ותק העובד?

לפני העלאת כל רעיון מהפכני וביקורתי, חשוב לרכוש מעט ותק בחברה. עובדים חדשים מגיעים לעתים מרובי ניסיון, מקבלים מיד סמכויות, ושוכחים שאינם בעלי ותק בארגון. הם רואים זאת כהמשך ישיר לתפקידיהם הקודמים, וכמי שהבשורה בפיהם, רוצים לשנות את העולם.

זו כמובן טעות: עובדים חדשים חייבים לקחת מספר "חודשי ספיגה", ולא רק כשהם מבחינים מיד בבעיות, גם במקרים קיצוניים שבהם המנהלים שלהם מודעים לטעויות הארגון ומצפים מהם להוביל שינוי.

לא מזמן סיפרה לי מנהלת שבהגיעה לארגון אמר לה הבוס: "אני מצפה ממך למהלך מהפכני שיוציא אותנו מהבוץ". הובלתי אותה ליידע אותו שלא תעשה שום דבר מהפכני בחודשיים הקרובים, לפני שהיא לומדת את הארגון לעומק, ולהפתעתה, הוא קיבל זאת בהבנה.

2. מה טיב המוניטין של העובד?

להבדיל, בעבור מנהלים ועובדים בכירים וותיקים, הצורך לשפר ולתקן עוולות בארגון לא מסתכם רק בסיפוק אישי - זו חובתם המקצועית. מנהלים צריכים להתנהג כמנהלים, ולמכור את רעיונותיהם לדרגים הגבוהים ולהביאם לידי יישום. במידה ולא יעשו זאת, לא ימצו את מעמדם ויתייגו עצמם כחסרי השפעה - מהלך פוליטי שיגרום לכפופים להם ולקולגות להבחין באזלת ידם ולזלזל בסמכותם.

יחד עם זאת, חשוב שיעשו זאת בהתאם למוניטין שלהם בעיניי הדרגים הגבוהים: התעקשותו של מנהל ותיק, שחוזר ללא הרף על אותה ביקורת ולא זוכה לקשב ההנהלה, עלולה לפגוע במעמדו הפוליטי. למנהל כזה ייטב למצוא דרכים חלופיות להעברת המסר, למשל להיעזר בגורם השפעה אחר בארגון שיוכל להניע את השינוי.

3. מה אופי הארגון?

בכל מצב של ביקורת כלפי המנהל או הארגון, חשוב לעמוד על טיב התרבות הארגונית. לא כל ארגון מאפשר ביטוי ביקורתי. בחברות בעלות אופי עבודה קריאטיבי ותרבות ארגונית גמישה ופתוחה, יש מקום להפגנת אי שביעות רצון וחתירה לשינוי, אך בארגונים מקובעים ובירוקרטיים, תהליכי העבודה וזרימת המידע בדרך כלל מיושנים וחסרי גמישות.

במצבים כאלה, הבעת ביקורת תפגע במעמד הפוליטי של דוברה, ותוביל להחמצת מטרתו המקורית, משום שלרוב זו תאבד בדרך.

4. מה ידוע על הבעיה?

לפני כל פנייה ביקורתית למנהל חשוב לבדוק עד תום את הטענה לבעיה. פעמים רבות נראה לעובדים ש"עלו על משהו", ובשל ההתרגשות מהעניין והרצון להגיב ולתקן, נפסק העיסוק האובייקטיבי בעצם העניין.

גם אם התגלה דבר מה מכעיס או שגוי בארגון, ריצה בהולה לבוס היא רעיון גרוע. עובד שממהר להנהלה עם בשורת איוב - גם אם בטוח שתרעיש את חבריה - עלול לחזור משם מבויש לאחר שיקבל פרטי מידע נוספים שמשנים את התמונה, ולהצטייר כעובד לא יסודי, שתר אחר סערות בכוס מים.

במקום זאת, כדאי לחכות מעט שההתרגשות תחלוף, ולבדוק לעומק את מהות הבעיה. כדאי לחשוב אילו פרטי מידע אינם נגישים ועשויים להציג תמונה שונה, ולנסות להבין מה הרציונל העומד מאחורי ההתנהלות הבעייתית. לשם כך אפשר להיוועץ בקולגות ולשאול לדעתם - יתכן שיש ברשותם מידע נוסף.

5. מהן השלכות הביקורת?

לפני שנוקטים בכל צעד שהוא, חשוב לחשוב על ההשלכות האפשריות של הצפת הבעיה, בהתאם להיקפה: האם הביקורת תיחשב כהאשמת גורמים ארגוניים שונים בכישלון? האם זו אצבע מאשימה כלפי המנהל שאליו פונים? האם הדבר יוביל לפיטורים של קולגה? האם צפוי בעקבות הביקורת שינוי במדיניות הארגונית, והאם שינוי זה עלול להתפרש כשלילי וכפוגע בתנאי אחרים?

על העובד לבחון גם במבט קדימה איזו השפעה עשויה להיות לביקורת כלפי עצמו, ולבדוק אם היא לא מסכנת את מעמדו בארגון בעיני הקולגות או המנהלים. לאחר שיעלה את ההשלכות האפשריות, יוכל להחליט אם הדבר כה מהותי בעבורו, ואם הוא מוכן לשאת בתוצאות כגון אלה למען השינוי.

6. מה טענות הנגד לביקורת?

חשוב לשקלל את טענות הנגד שצפויות לעלות מצד ההנהלה בתגובה לביקורת, ולהכין מראש תגובה משכנעת לכל אחת מטענות הנגד הצפויות. לעתים, עצם הפעולה גורמת לשינוי בנקודת המבט המקורית של יוזם הביקורת.

במקרה של ביקורת הנובעת מעימות עם גורם אחר בארגון, הדבר אף עשוי לנטוע בעובד מוטיבציה לטפל בבעיה בדרך של שיתוף פעולה עם האדם או הגוף שמנגד.

7. מי צריך להיות נוכח במעמד הביקורת?

יש לברור היטב את הדמות שאליה פונים, למשל - להימנע מפנייה לגורמים מרכזיים לכאורה אך חסרי כוח בפועל, ולהיזהר מעקיפת סמכויות. במקביל לכך, לחשוב מה יהיה יעיל יותר, בהתאם למקרה: להפנות את הטענה הביקורתית לבד, או לחבור לגורמים נוספים?

לעתים פנייה מלוכדת מקדמת את המטרה, ומגדילה את הסיכויים למוסס את ההתנגדות הצפויה בהנהלה. מצד שני, פנייה קבוצתית מסכנת את עקביות המסר ודיוקו, ועלולה להוביל לסערות גדולות ממדים שלא לצורך. בעיקר במקרים רגישים, היא גם עלולה לגרום לנמען לחוש מאוים ומואשם, ורק להעצים את האנטגוניזם.

- באילו מקרים רצוי להציף ביקורת, ובאילו עדיף להימנע?

- מניסיונכם, כיצד עוברת ביקורת בארגונכם, וכיצד היא מתקבלת?

יעל מהודר היא יועצת ארגונית (B.A בעבודה סוציאלית, M.A בסוציולוגיה ארגונית). תוכן מאמריה מבוסס על הניסיון והידע הרב שרכשה באינספור תהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני היי-טק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להסתמך עליהם ככאלה.

פניות ליעל מהודר לקבלת ייעוץ אישי יש לשלוח לדוא"ל: Yaelmehoudar@gmail.com.

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט