גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהירות, תרופות: כל מה שצריך לדעת על תרופות ללא מרשם

שימוש בתרופות ללא מרשם הוא בדרך-כלל בטוח ■ אבל לפני שאתם ממהרים לרוץ לבתי-המרקחת, יש כמה עובדות שצריך לדעת ומספר כללי זהירות שצריך לנקוט

אקמול, נורופן, אגיסטן, קל-בטן, אוטריווין, פולידין - תרופות מוכרות, שנמצאות בכל בית, משמשות גם לטיפול בתינוקות וילדים. לפעמים נמנעים מהן כי "לא טוב יותר לקחת מדי תרופות", ולפעמים לוקחים כי "למה סתם לסבול". התהליך בדרך-כלל לא יכלול התייעצות עם רופא, ורק לעתים נדירות עם רוקח. תרופות ללא מרשם הן המקרה שבו כולנו החולה, הרופא והרוקח בו-זמנית.

הפגיעה שספגה הצעירה שירלי מרדר, ככל הנראה מנטילת מינון גבוה של נורופן, העלתה שוב את החששות מפני התרופות הללו. עתה, כשמרדר יצאה מכלל סכנה, שבים החיים למסלולם.

רגע לפני שנאפסן את שאלותינו לגבי תרופות מרשם בארון האמבטיה, הנה כמה דברים שאולי שווה לדעת עליהן.

1. מתי תרופה הופכת לנטולת מרשם?

  • תרופות ללא מרשם אינן שונות מהותית מתרופות מרשם, אלא שהן בעצם תרופות מרשם שיש איתן הרבה ניסיון. בדרך-כלל לאחר תקופה של 10-20 שנה, ולפעמים אפילו פחות, אם התרופה היא כזו שיש היגיון למכור אותה ישירות לצרכן, חברת התרופות יכולה להגיש בקשה למשרד הבריאות. בדרך-כלל יסתמך המשרד על התקדימים מחו"ל.

"תרופה שניתן למכור אותה ללא מרשם היא בדרך-כלל כזו שהיא פשוטה לשימוש, בטוחה יחסית, שהחלון התרפויטי שלה גדול - כלומר שהיא בטוחה גם במינונים הרבה יותר גבוהים מהמומלץ, ולכן למשל לא ניתן להתאבד בעזרתה", מסביר שי וגנר, בעברו רוקח ומנהל בית-מרקחת והיום מנהל בחברת טבע. "כמו כן, לא נהוג לתת ללא מרשם תרופות ממכרות, שיש מי שמשתמש בהן כסמים".

אבי אובל, ראש ארגון תל"מ (תרופות ללא מרשם) ומנכ"ל חברת מדיטרנד, מוסיף כי בישראל ישנן תרופות שיוצאות למכירה ללא מרשם למרות שאין ניסיון של עשרות שנים של שימוש בהן, משום שישנה תפיסה שהציבור ירוויח מהנגישות שלהן יותר מכפי שיפסיד.

למשל, תרופת פוסטינור, גלולת "היום שאחרי" למניעת הריון לאחר קיום יחסי מין, הוצאה למכירה ללא מרשם בהנחה כי כך יוכלו נשים שמעוניינות להפסיק הריון לא רצוי, להגיע לתרופה במהירות ובקלות כדי לבצע את המהלך בזמן, כשהחלופה יכולה להיות הפלה - הליך הרבה יותר מסוכן ויקר למערכת הבריאות. כלומר, מדובר בשאלה של ניהול סיכונים.

2. האם בישראל צורכים הרבה תרופות ללא מרשם?

לדברי אובל, רק 14%-15% מההקצאה של הצרכן הישראלי למוצרי בריאות מיועדת לתרופות ללא מרשם, לעומת בערך רבע ברוב המדינות המערביות. הנתון הזה הוא כספי, ואינו מעיד על מספר הקפסולות הנצרכות.

"ישראל היא אחת המדינות היחידות שבהן חלק מתרופות המרשם נכללות בסל הבריאות, ולכן מחירן נמוך יחסית", אומר אובל. "כמו כן, יש שוק יחסית לא מפוקח של מוצרים מתחרים, שהמחירים שלהם הם לפעמים גבוהים".

כרבע מהתרופות ללא מרשם הנצרכות בישראל הן תרופות נגד כאבים, כרבע נגד שיעול וצינון וכ-10% תרופות לעיניים, לעור ולעיכול.

3. יש מוצרים שאתם חושבים שהם תרופות ללא מרשם, אבל הם לא.

כשאתם מגיעים לרוקח ומבקשים תרופה למחלה מסוימת, הוא ישאל לפעמים "האם אתם רוצים משהו טבעי?". תוספי תזונה הם מוצרים שמופקים מצמחים שגוף האדם אמור להכיר מראש, ולכן הם אינם זוכים לפיקוח כתרופות.

למשווקות של תוספי התזונה אסור לטעון כי למוצרים יש סגולות ריפוי, אלא אם נבדקו מחקרית. לעתים הן עושות זאת בכל זאת, והפיקוח על העניין דל. משרד הבריאות אינו מפקח על מינוני החומר הפעיל בתרופה או על כך שהחומר הפעיל יהיה בכמות זהה בכל קפסולה.

ישנה גם קטגוריה שלישית: תכשירים רפואיים, שמוגדרים בחוק כמכשירים רפואיים, אפילו שהשם הזה נוצר כדי לכלול מוצרים כמו סטנטים, קטטרים ומערכות הדמיה.

התכשירים הרפואיים הללו, כמו למשל מוצרים לכאב גרון כמו רוניות, פרופוליות, או רוב המוצרים בקטגוריות של הכינים ושל פצעי הבגרות, הם מוצרים שנרשמו גם בעולם (בדרך-כלל באירופה) כמכשירים רפואיים, ולכן ניתן לשווקם גם בארץ תחת הגדרה זו. בדרך-כלל מדובר במוצר שהחומר הפעיל בו לא נכנס ממש לתאים בגוף, אך יש גם חריגים לכלל הזה.

בעיקרון, הפיקוח על תכשירים רפואיים, בישראל ובחו"ל, נמוך מאשר הפיקוח על התרופות. "במוצרים הללו החברות אמורות לפקח על עצמן", מסביר זאת אובל. אם בסופו של דבר גילה צרכן כי המוצר אינו עושה את מה שהתיימר לעשות, הוא יכול לתבוע את החברה, אך אלה כמובן מקרים נדירים מאוד.

"במוצרים הללו אני נוהג לבדוק מי האבא והאמא של המוצר", אומר אובל. "אם מדובר במוצר המשווק למשל על-ידי טבע או MSD, כנראה שהטענות שלו מגובות. אם זו חברה לא מוכרת - אז מי יודע".

- איך ניתן להבדיל בין המוצרים הללו לבין תרופות?

אובל: "לא ניתן. לצרכן זה קשה. נהוג להציג את המוצרים הללו בצורה דומה מאוד לתרופות, עם גרפיקה דומה, יש להן גם עלון לצרכן". אם המוצר נמכר מחוץ לדלפק הרוקח, והוא קצת יותר יקר ומפרסמים אותו בהרחבה, יש סיכוי טוב שאיננו תרופה.

4. האם מותר לפרסם ולקדם תרופות ללא מרשם?

מותר, אך משרד הבריאות מפקח על הטענות בפרסומות ברמה כזו שבדרך-כלל זה לא כדאי. בבית-המרקחת לא ניתן להציג את התרופות על המדף עצמו אלא אם התקבל לכך אישור מיוחד. לכן, רוב המוצרים שאתם נתקלים בפרסומות שלהם בתוך בית המרקחת, אינם תרופות.

חברות התרופות, כמו גם החברות המשווקות מכשירים רפואיים ותוספי תזונה, נוהגות לתמרץ את עובדי בית-המרקחת, כולל את הרוקחים, למכור כמויות גדולות יותר. "עושים תחרויות, משחקים, זה כיף", אומר וגנר.

אובל: "אין שום בעיה בקידום של מוצרים רפואיים כל עוד זה נעשה לפי החוק ותחת הקוד האתי של כל חברת תרופות".

- זה לא גורם לצריכה של תרופות שאין בהן צורך?

"בדרך-כלל התמרוץ הוא לקידום של תרופה על פני המתחרה שלה, והתגמול הוא קבוצתי ולא עבור רוקח אחד. אני לא מאמין שנמכרות תרופות שאנשים לא צריכים".

5. האם ניתן לקנות תרופות ללא מרשם מחוץ לבית-המרקחת?

עד לפני כ-5 שנים, תרופות ללא מרשם ניתנו על-ידי רוקחים בלבד. בשנים האחרונות מיושם בישראל מהלך שאומץ מארה"ב, לפיו כ-100 תרופות יימכרו גם בחנויות מזון ובחנויות נוחות ובמדפים רגילים של רשתות פארם, בתנאים מגבילים. הכוונה גם כאן היא להגדיל את הנגישות של תרופות הנחשבות בטוחות ויומיומיות, לאפשר לאנשים להצטייד באקמול, למשל, בלי לעמוד בתור.

בינתיים המהלך לא נחשב להצלחה גדולה בישראל. "ברשתות הפארם זה הולך נהדר", אומר אובל. "המגבלות שהטיל משרד הבריאות, הן על נקודת המכירה והן על חברת התרופות - למשל מגבלות לגבי גודל החבילה ואופן הדפסת המידע עליה, שהפכו את המהלך לפחות כדאי עבורן. אני מאמין שזה עניין של זמן עד שהשינוי הזה יוטמע".

6. מהם הסיכונים בתרופות ללא מרשם?

* מינון יתר: מינוני יתר של תרופות ללא מרשם יכולים להיות מסוכנים, כפי שראינו השבוע, אולם מדובר במקרים נדירים, שכן תרופות שמקבלות אישור להימכר ללא מרשם הן כאלה שהסיכון במינון יתר שלהן הוא נמוך.

* השפעה לטווח ארוך: ישנן תרופות שבמתן חד-פעמי אין בהן סכנה, אולם במתן ממושך הן יכולות לגרום נזק, וכדאי להתייעץ עם רופא כדי לוודא מעקב נכון אחר המדדים הרפואיים שיכולים להתריע בזמן על היווצרות בעיה.

* תגובה בין תרופתית: הסיכון הגדול ביותר הוא כנראה תגובות בין תרופתיות מסוכנות. לא כל רוכשי התרופות מתייעצים עם הרוקחים באריכות, ולכן איש אינו מבקר האם נטילת כמה תרופות יחד יכולה לגרום לסכנה, או להפחית מההשפעה של אחת התרופות. כך למשל, ישנו סוג של אנטיביוטיקה שמפריע ליעילות של גלולות למניעת הריון.

וגנר: "לרוקחים אין פרוטוקול ברור של רמת הייעוץ שהם צריכים לתת. הרוקח אוהב לייעץ, אבל התור ארוך, והלחץ למכור במהירות וביעילות הוא רב. מי שלא מתייעץ מיוזמתו, עלול שלא לקבל ייעוץ כלל".

אובל: "כאשר נוטלים תרופה לראשונה, אני ממליץ בכל זאת להתייעץ עם רופא, או לכל הפחות להתייעץ ארוכות עם רוקח. תרופות ללא מרשם נועדו למצבים שהחולה כבר מכיר".

7. האם זול יותר להצטייד במרשם כדי לקנות תרופה ללא מרשם?

רבות מן התרופות ללא מרשם נכללות בסל הבריאות, וכולן זולות יותר כאשר רוכשים אותן עם מרשם.

"זוהי כנראה אחת הסיבות לכך שבישראל חלקן של התרופות ללא מרשם בהוצאה האישית על בריאות נמוך", אומר אובל. "לא רק שהמחיר נמוך אלא שאם כבר הגעת לרופא, הוא עלול לומר לעצמו - מה, אני ארשום לו אקמול? עדיף שאתן לו משהו רציני".

8. כבר קניתי את התרופה. שווה להפחיד את עצמי עם העלון?

חשוב מאוד לקרוא את העלון לצרכן. הוא כולל לא רק מידע על תופעות הלוואי האפשריות, שהוא אכן מחמיר יחסית, אלא גם על אופן נטילת התרופות ועל אוכלוסיות מסוימות שלהן התרופה אינה מיועדת, או שחייבות בפיקוח רופא. בעולם התרופות ללא מרשם, העלון לצרכן הוא הייעוץ הרפואי הכי משמעותי שתקבלו.

מרשם ללא רופא - האם כדאי?

הפתרון לקיצור התורים אצל הרופאים לא עובר בהכרח דרך תרופות ללא מרשם. חברת קומסיין, המתמחה בחתימות אלקטרוניות, מטמיעה בחודשים האחרונים בקופות-החולים הכללית, מכבי ומאוחדת, מערכת שתאפשר לרופאים לחתום באמצעים ממוחשבים.

התוצאה הישירה של המהלך היא שהחולים לא יהיו חייבים להגיע פיזית לחדר הרופא, אל האחות או אפילו לפקס, כדי לקבל את המרשם. "נלך לרופא רק כשאנחנו חולים", אומר זאב שטח, מנכ"ל החברה.

שטח מסביר כי כ-70% מהמרשמים ניתנים לתרופות למחלות כרוניות. כל 3 חודשים יש לחדש את המרשם, אך החידוש הזה נעשה כמעט באופן אוטומטי.

בשיטה של קומסיין, אם אין בעיה מיוחדת, המרשם יתחדש אוטומטית או לאחר אישור רופא במחשבים המרכזיים של קופות-החולים, וישודר למערכות של רשתות הפארם ובתי-המרקחת, שם ניתן יהיה לרכוש את המוצר בלי שום חתיכת נייר.

"אם אכן כל 70% החידושים הללו ייעשו טלפונית או בחידוש אוטומטי ללא תור, המהלך יחסוך חצי שעה ביום מכל חולה, ומעם ישראל, לפי החישובים שלנו, ייחסכו 5 מיליארד שקל לשנה באיבוד זמן עבודה, בהידבקות במחלות ובמקרים שבהם לא הספקנו להגיע לרופא", אומר שטח.

יתרון נוסף הוא שחתימה אלקטרונית, לעומת מרשם, כמעט ואיננה ניתנת לזיוף.

סביר להניח כי המעבר יהיה אטי. לא כל החולים הכרוניים יוותרו על המפגש עם הרופא, לא כל הרופאים יהיו מוכנים כך לשחרר את החולה בלי לחייב אותו, באמצעות המרשם, להגיע מעת לעת לבדיקה. כמו כן, לא כל החולים המבוגרים או השמרנים יותר יהיו מוכנים לשנות את אורחות חייהם ולוותר על מרשם הנייר שנוסך בהם ביטחון. אך גם במגבלות האלה מדובר בחיסכון משמעותי.

שירותי בריאות כללית היא הקופה המתקדמת ביותר במהלך, וכבר העבירה 1,000 רופאים למערכת, שתעלה לה כמה מיליוני שקלים ויכולה לחסוך לה לדברי שטח מעל 40 מיליון שקל לשנה בזמן רופאים, אם אכן כל החולים הכרוניים יועברו לשיטה זו.

עוד כתבות

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

המבקר לרה"מ: משרדך לא משתף פעולה בביקורת על המלחמה

רה"מ נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקני בלינקן והבהיר בפניו: "נפעל ברפיח" • זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • צה"ל תקף בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאויש של החות'ים בתימן • עדכונים שוטפים

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים צוללות

הנאסד"ק יורד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר