גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתמוך בסטודנט הערבי האלמוני

על האזרחים הליברליים לעשות את ההיפך ממה שאומרים לנו הכהניסטים החדשים

להלן תגובת סטודנט ערבי מהאוניברסיטה העברית באתר האינטרנט, על טוקבקים של יהודים המביעים חשש שכעת גם ערביי ישראל יתקוממו, כמו במדינות ערב:

"אכפת לנו אתם חושבים?

אנחנו חיים איתכם וביניכם, אין כמעט חיכוכים בין יהודים לערבים ישראלים, כולם עובדים אחד עם השני ולומדים אחד עם השני.

גם שאתם מפציצים פלסטינים או כשפלסטיני מפוצץ מטען, דווקא הפלסטיני פוגע בנו, עכשיו.

למדתי אני ומשפחתי עם השנים לקדש את הבן אדם ולא את האדמה ולכן אני אמשיך לחיות בדרכי שלום גם אם כל העולם יריד אחד עם השני.

לא אכפת לי לא מאירופה, לא מארה"ב, לא מרוסיה ולא ממדינות ערב, מה שאכפת זה שכולם יחיו בשלום, וכל עוד אני חי עם בני דודים יהודים, אז אני חולק את אותו האינטרס כמוכם והלוואי וכולנו נחיה בשלום.

אך אני כמו ערבים רבים אחרים חווים את גל הגזענות העולה והגואה בתקופה האחרונה אך מקווים שהוא יחזור והיהודים יתעוררו ויבינו שעם כל הקסאמים והשטויות, אנחנו ערביי נצרת, טירה, סכנין לא קשורים לזה בכלל!

אנחנו חיים אז עזבו אותנו בשקט, אני בכלל בדרך החוצא לצאת עם כמה חברים יהודים, ועוד שבועיים כולנו טסים ביחד לתאילנד, על איזה מלחמה עם ערבים ישראלים אתם מדברים, כי אותה אני לא רואה".

המחשבה הראשונה של קורא חשדן היא שלמכתב בעילום שם אין משמעות. אך מי שמכיר את המצב במגזר הערבי, יודע כי מכתבים מסוג זה חייבים להיות אנונימיים, במיוחד באווירה בה ערבי המתנדב לשירות אזרחי - אפילו כשמדובר בקהילתו - צפוי לקללות ולאיומים.

אין ערבי-ישראלי יכול להזדהות בשמו כשהוא כותב מכתב שכזה, אשר בעיני ההנהגה הערבית-ישראלית נחשב לבגידה. ועוד יחשוב הקורא החשדן שאין הוכחה שהטוקבק אכן נכתב בידי ערבי, שכן ודאי יהודי-שמאלני כתבו, ובאינטרנט כידוע, אין צורך בהזדהות. אך המכתב וסגנונו כה אותנטיים, כה אמיתיים, עד שקשה לתאר שיהודי כתבו.

וגם זה לא העיקר. העיקר הוא שיש לנו הוכחות שבתוך הציבור הערבי בישראל קיים מיעוט לא מבוטל שאינו שותף להסתה האנטי-ישראלית של ההנהגה. המכתב האלמוני תואם מציאות זו. סקרי דעת הקהל שעורך פרופסור בן דור מאוניברסיטת חיפה על הפטריוטיות, והמוצגים בכנס הרצליה, מאשרים, מדי שנה, את קיומו של מיעוט הרואה את ישראל כארצו וגאה בה; למרות הירידה בתמיכה בישראל בשנה שעברה, קיים עדיין מיעוט משמעותי הרואה עצמו פטריוט ישראלי, הגאה בישראל, שיש לו אמון במוסדות הביטחון וגם בפעולותיו הצבאיות של צה"ל; הביקוש לשירות אזרחי - למרות ההסתה והאיומים - עולה על ההיצע; במקומות העבודה היהודיים המעטים בהם משולבים ערבים, כגון הרופאים והאחים הערבים המסורים בבתי החולים, היחסים בין יהודים לערבים טובים להפליא; בגני הילדים ובתי הספר בערים המעורבות בהם לומדים ילדים יהודים וערבים יחדיו, אין אלימות בין שתי הקבוצות; ובערים אלה גדל הביקוש לרישום ילדים ערבים לגנים ולבתי הספר היהודיים, גם אם ביקוש זה מוכתב מהרצון ליהנות מהאיכות הגבוהה יותר של החינוך היהודי, הוא לא היה מתאפשר לו הייתה קיימת שנאה עמוקה בין שתי הקהילות.

יש גם קולות גלויים אמיצים. עלי זחלקה, מנהל בית ספר יסודי בכפר קרע תוקף בחריפות את ההנהגה הקיצונית של ערביי ישראל, קרא לשירות חובה אזרחי ומוסיף כי "לא רק קיפוח יוצר פערים... אלא גם דפוסים מסורתיים בחברה הערבית שעבר זמנם" (הארץ 23.2.2010). אכן, מי שמכיר סכסוכים לאומיים-אתניים-לשוניים-דתיים - ובישראל כל המרכיבים האלה קיימים יחד - ידע להעריך את ההישג הישראלי המתומצת במכתב זה.

יש לזכור. כל זה מתרחש כשהממשלה והכנסת מתנכרות לאינטרסים של המיעוט הלאומי-ערבי: בין 30 השרים של ממשלה זו, לא נמצא מקום לשר ערבי אחד - כמו זה שהיה קיים בממשלת אולמרט; ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לא ביקר ברשות מקומית ערבית; בהסכם הקואליציוני אין שום התחייבות לגבי ציבור המונה 20% מאוכלוסיית המדינה; הרוב הימני בכנסת עושה כל מאמץ כדי למנוע רגיעה במישור הרגיש של יחסי יהודים-ערבים, ולהיפך, מרבה בחקיקה פרובוקטיבית ומיותרת המלבה יצרים; רבנים ידועי-שם מפרסמים גילוי דעת כהניסטיים הקוראים לחרם על כל ערבי באשר הוא ערבי - ואין ננקטת שום פעולה נגדם.

בנסיבות כאלו, המציאות הישראלית היומיומית טובה יותר מהמציאות הפוליטית. מה יכולים אנו, כאזרחים ליברליים, לעשות כדי לשפר מציאות זו? לעשות את ההיפך ממה שאומרים לנו הכהניסטים החדשים: להעסיק ערבים; להשכיר להם דירות; לנהוג בהם כבבני אדם וכאזרחיים שווים; לגנות כל הסתה - גם זו של יהודים, גם זו של מנהיגים ערבים! - ובכך להעניק תמיכה לסטודנט הערבי האלמוני ולמנהל בית הספר שכתבו מכתבים כה חשובים.

הכותב הוא מרצה למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, שר החינוך וח"כ לשעבר, חתן פרס ישראל לחקר המשפט (2006)

עוד כתבות

קניות / צילום: שירה ספיר

לא רק היערכות לחג הפסח: קניות ה"פיצוי" של הישראלים במגמת עלייה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי המתנות לבית, האופנה ובתי הקפה רשמו את העליות הגבוהות ביותר

העברת תקציב המדינה לשנת 2026 / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

"השוק יעניש אותנו": המפגש הסגור עם מערכת הביטחון והמסר של בכירי המשק

משיחות שערכו גורמים במשרד הביטחון עם בכירים במשק עולה תמונה מדאיגה לפיה תקציב הביטחון עומד להיגמר, יממה לאחר שאושר ● בשוק מעריכים שאם המלחמה תימשך עד לסוף אפריל תקציב הביטחון ייפרץ בכ-20 מיליארד שקל והגירעון הממשלתי יעמוד על 6%

מתקן ההפקה המיועד למאגר סי ליון, שנאוויטס 65% מהזכויות בו

מנכ"ל נאוויטס מממש כמחצית מהחזקותיו בחברה תמורת כ-60 מיליון שקל

שותפות חיפושי הנפט דיווחה כי המנכ"ל עמית קורנהאוזר מממש כ-49% מסך החזקותיו הסחירות בה, בסכום של כ-57.7 מיליון שקל ● קורנהאוזר הדגיש כי "מדובר בצעד אישי, שאינו גורע כהוא זה מהאמון המוחלט, העמוק והמלא שלי בשותפות"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

באפט מגלה איזו מניה הוא מצטער שמכר, וגם מה הוא חושב על מצב השוק

שלושה חודשים אחרי שפרש, באפט עדיין שותף בהחלטות ההשקעה של ברקשייר, אבל לא עושה שום דבר ללא הסכמתו של המנכ"ל החדש ● על מניה אחת הוא מצטער: "מכרתי מוקדם מידי" ● הבשורה הגדולה: הוא מחזיר לחיים את ארוחת הצדקה המפורסמת שלו, הפעם עם טוויסט מדהים

האם ישראלים ברילוקיישן ש''נתקעו'' בארץ עלולים להיות מחויבים במס? / צילום: Shutterstock

האם ישראלים ברילוקיישן ש"נתקעו" בארץ עלולים להיות מחויבים במס?

ישראלים שהגיעו לארץ ואינם יכולים כרגע לצאת ממנה, עלולים להיקלע למצב שהם יעברו את מכסת הימים שמותר להם לשהות בישראל מבלי להיחשב תושבים לצורכי מס ● רשות המסים: "קיימת לנישום אפשרות לטעון בפני פקיד השומה שהוא זכאי להיחשב תושב חוץ למרות מספר ימי שהותו בישראל"

לארי אליסון, יו''ר ומייסד אורקל / צילום: ap, Eric Risberg

אלפי עובדים קיבלו מייל: אתם מפוטרים החל מהיום

אורקל החלה בפיטורים המוניים, כך נחשף הלילה ב-Business Insider ● החברה, שסובלת מצניחה במחיר המניה, בעקבות התחייבות להשקעת עתק בבינה מלאכותית, מתכוונת לקצץ על פי הערכות 20-30 אלף משרות ● כך נראה המייל שקיבלו העובדים, ומה יהיו פיצויי הפיטורים?

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: הנאשם השני בפרשת "הימור מסוכן" הוא עומר זיו, בן 30 ממרכז הארץ

הקצין, ששמו טרם הותר לפרסום, עדכן את זיו במידע מבצעי בהודעות וואטסאפ, והאחרון ניצל זאת להשקעות בפולימרקט על מועד התקיפה באיראן ביולי האחרון ● לאחר זכייה של כ־162 אלף דולר בוצעו הימורים נוספים שהניבו עוד כ־23.8 אלף דולר ● במסגרת ההליך צפויים להעיד כ-45 עדי תביעה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ לטלגרף הבריטי: "שוקל ברצינות להוציא את ארה"ב מנאט"ו"

רצף שיגורים מאיראן: 14 פצועים בבני ברק מטיל מתפזר, בת 11 במצב אנוש ● טראמפ הכריז: "נעזוב את איראן בתוך שבועיים-שלושה"; הוא צפוי לשאת "הצהרה חשובה" בלילה שבין רביעי לחמישי ● טיל ששוגר מתימן לעבר הדרום יורט ● באיראן מדווחים על גל תקיפות נרחב בטהרן ● דיווח: איחוד האמירויות נערכת לסייע בפתיחת מצר הורמוז בכוח

תורים בקופות ברשת אושר עד / אילוסטרציה: יונתן כיתאין

למרות המחסור בכ"א: העובדים הזרים לא יאיישו את הקופות בסופר לפני החג

ניסיון לאפשר לעובדים זרים לשמש כקופאים ברשתות המזון נבלם ע"י מנכ"ל משרד העבודה - למרות המחסור בכוח-אדם ברשתות בימים רגישים אלה

פרויקט חיזוק בראשל''צ / צילום: ארן הרשלג

מעבר לגבולות המגרש: המפקח מוסמך להעניק זכויות בבניין גם לשכנים מבחוץ

פסק דין תקדימי קובע: סמכות המפקח בתמ"א 38 אינה מוגבלת רק ליחסי הדיירים בינם לבין עצמם ● אם העירייה דורשת זכות מעבר לבניין שכן כתנאי להיתר - המפקח מוסמך לאשר זאת כ"אילוץ תכנוני" הגובר על זכות הקניין

עשרות שכונות ישנות צפויות לגדול משמעותית בשנים הקרובות / אילוסטרציה: Shutterstock

מפת השכירות של ישראל משתנה: השכונות החדשות שמושכות את המשקיעים

מאז התחילה המלחמה לפני כשנתיים וחצי, שכונות מסוימות שינו את פניהן והפכו לאזורים עם דומיננטיות גבוהה של שוכרים ● איזו שכונה חוותה את הקפיצה הגדולה ביותר, איפה מספר הדירות המושכרות הוכפל ואף יותר ואיפה משיגים המשקיעים את התשואה הטובה ביותר?

מכלית וספינת מטען במצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

מה יקרה למחירי הנפט אם המלחמה באיראן תסתיים מחר?

חסימת מצר הורמוז ע"י איראן ותקיפת תשתיות נפט במדינות המפרץ הביאו לזינוק במחיר הנפט ● בענף חוששים כי העלייה במחירי הנפט אינה רק מיידית, אלא צפויה להימשך גם אם המלחמה תסתיים מחר ● ויש מי שמסמן את המרוויחים הגדולים

ינון ניר, מנהל חדר מסחר בנק ירושלים / צילום: ינאי יחיאל

מנהל חדר המסחר שממליץ על שתי מניות שנחתכו וכעת יעלו "דרמטית"

כשינון ניר, מנהל חדר המסחר של בנק ירושלים, מסתכל על השווקים, הוא מוצא מעט סיבות לאופטימיות ● אינפלציה בשילוב מיתון, מלחמת עולם ושחיקה של הדולר - כולם סיכונים שהוא חושש שאורבים למשקיעים כיום ● ובכל זאת הוא מתעקש: "אל תעשו שינויים דרמטיים בתיק"

גיל מאסטי / איור: גיל ג'יבלי

חברת הנדל"ן תובעת מנהל בכיר: חייב לנו מיליונים וסידר לעצמו דירה בתל אביב

רותם שני הבורסאית טוענת כי גיל מאסטי, לשעבר מנכ"ל חברה-בת, שנחקר ברשות ני"ע בחשד להטעיית משקיעים, לא החזיר לה הלוואות ב-6 מיליון שקל, וכמו כן הרחיב דירה פרטית שרכש באחד הפרויקטים שלה על חשבונה ● מאסטי: "בריונות שנועדה לנשל אותי מהחזקותיי"

מבצעי מימון / צילום: דרור מרמור

הצגת המבצעים בדוחות לא עזרה לפזר את הערפל מעל מחירי הדירות

רשות ניירות ערך דרשה מהיזמיות לדווח בסיכום 2025 על שווי הטבות המימון במחירי הדירות, אולם מרביתן הסתפקו בהצגת מספרים כלליים ● הפניקס: "הדוחות עלולים לטשטש את התמונה"

עמי לוטבק, ממייסדי WIZ / צילום: WIZ

הדרך לאקזיט הענק והחיים ביום שאחרי: עמי לוטבק ממייסדי וויז בראיון בלעדי

עמי לוטבק נמנה עם ארבעת החברים שהולכים יחד מתקופת הצבא ועשו את הבלתי אפשרי עם מכירת החברה שהקימו לגוגל בסכום של 32 מיליארד דולר ● כעת הוא בטוח שכל החברות בעולם נמצאת בסכנה, מספר איך תשתלב וויז בתוך האימפריה הרב־לאומית וחוזר לנקודה שבה הכול השתנה ● ראיון ראשון ובלעדי של מייסד וויז מאז השלמת העסקה

דינה בן טל גננסיה / צילום: יונתן בלום

הקנס, הפרישה והתוכניות לעתיד: מנכ"לית אל על היוצאת מדברת

ארבע שנים של תהפוכות עברו על דינה בן טל גננסיה כמנכ"לית אל על בתקופה הכי סוערת שידע ענף התעופה בישראל ● אלא שדווקא כשהחברה רשמה את הרווח הגבוה בתולדותיה, הודיעה האישה הראשונה שכיהנה בתפקיד שהיא פורשת ● בראיון לגלובס היא מדברת על ההחלטה, הקנס והפער בשכר מול המחליף: "לא אפליה" ● ראיון בלעדי

הנשיא טראמפ ושר ההגנה פיט הגסת' / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: הברוקר של שר ההגנה ניסה להשקיע בחברות ביטחוניות ערב המלחמה

ה"פיינשל טיימס" מדווח כי ברוקר של שר המלחמה האמריקאי פיט הגסת' ניסה לבצע השקעה גדולה בקרן סל על חברות ביטחוניות ערב המלחמה ● ההשקעה לא יצאה אל הפועל ● הפנטגון מכחיש את הדברים

כותרות העיתונים בעולם

המלחמה באיראן חושפת את מגבלות הכוח הרוסי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: שגריר איראן מסרב לעזוב ולבנון מאבדת אחיזה, האם הרפורמיסטים ינצלו את רגע החולשה באיראן? וגם: המלחמה באיראן חושפת את מגבלות הכוח הרוסי • כותרות העיתונים בעולם

חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

הפרשי שערוך שלחו את דוראל להפסד ענק אבל התחזית אופטימית

חברת האנרגיה המתחדשת דוראל מדווחת על הפסד נקי של 604 מיליון שקל בשנה, לעומת הפסד של 15 מיליון שקל בשנה הקודמת ● לטענתה, חלק ניכר מהפסד זה נובע משינוי בשיערוך הדולר מול השקל, כמו גם התרחבות דרמטית שצפויה יותר מלהכפיל את ההכנסות עד 2027