גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מנהלות ביצ'יות מסמנות בארגון נשים דומות להן ותוקפות"

מחקר שנערך בקרב 20 אלף נשים מראה כי הן מעדיפות מנהל גבר ■ סקר אחר מראה כי 60% מהמנהלים המתעמרים הם דווקא גברים ■ האם באמת מדובר רק בתפיסה שגויה?

מה הייתם מעדיפים מעליכם בארגון: בוס או בוסית? אינטואיטיבית, לשאלה הזו מרבית הנשים בוחרות בחלופה הראשונה. ואכן, כבר בשנות ה-70 נבדק נושא זה על 20 אלף נשים והראה כי הן הן מעדיפות מנהל גבר על פני בוסית אישה, וכי אישה בתפקיד ניהולי נתפסת כמעט באוטומט כביצ'ית: מסרבת לחלוק בכוח שלה, מחזיקה את האינפורמציה לעצמה, קנאית לקבל קרדיט על כל דבר קטן שהיא משיגה, וקרה יותר כלפי הכפיפים שלה.

סקר אחר שנערך בחברת Zogby, על התעללות נפשית בעבודה, תומך בתחושה האינטואיטיבית של נשים כפיפות ומראה, כי כ-40% מהמנהלים המתעללים בעבודה הן נשים. הממצאים מלמדים כי אמנם 60% מן המתעללים הם גברים, אבל בסגנון ההתעללות בין גברים לנשים יש הבדל מובהק: גברים מכסחים באופן שווה כפיפים וכפיפות, אצל נשים מנהלות שמתעללות - הנטייה תהיה להיטפל דווקא לאישה אחרת.

אופני ההתעללות בארגון יכולים להתבטא באופנים שונים וביניהם הפחדה, בידוד חברתי, ביקורת שנאמרת תוך העלבה אישית, צרחות, רכילות מרושעת במשרד, גניבת קרדיט, התנהגות משפילה, "ישיבה על הווריד", התעלמות או האשמת מושא ההתעללות בכל דבר שמשתבש.

אמיר מנדל, פסיכיאטר ארגוני; אירית ברטמן, מנהלת משאבי אנוש חברת הזרע; ושלומית לוי, סמנכ"ל משאבי אנוש קודאק - מסבירים מה הופך אישה מנהלת ל"סוציופתית בחצאית", למה היא נטפלת לאחיותיה הנשים כשהיא צומחת במעלה ההיררכיה, ומציעים לנו להטיל ספק בפרדיגמות שלנו ולבדוק - האם מי שאנו מכנים "ביצ'ית" אינה אלא מנהלת שכל חטאה היה לשבור לנו את הסטריאוטיפ.

למה מנהלות נטפלות דווקא לנשים?

כאמור, הממצאים מלמדים כי גברים מכסחים באופן שווה כפיפים וכפיפות, אבל אצל מנהלות שמתעללות - הנטייה תהיה להיטפל דווקא לאישה אחרת. מדוע?

"נשים לעומתם מוכנות לספוג יותר"

שלומית לוי / צלם עינת לברון

לוי: "סיבה אחת שאני יכולה לשער היא, שעדיין חלק מהנשים בתפקידי ניהול יוצאות מנקודת ההנחה שעם גברים פחות כדאי להן להתעסק. התנהגות בריונית אלימה במקום עבודה (כמו במקומות אחרים), היא התנהגות שדורשת קורבן.

"ברגע שכפיף מסרב להיות קורבן התנהגות הזאת מיורטת. ההשערה שלי היא, שגברים סובלניים פחות להתנהגות מתעמרת. גם אם היה ניסיון למתוח את הגבולות מצד המנהלת, הגברים הפסיקו אותו מידית.

"נשים, לעומת זאת, נמנעות יותר מעימות ישיר ומוכנות לספוג יותר עד לרגע התגובה. סיבה אפשרית שנייה היא שנשים עשויות לחוות תחושה של התעמרות דווקא ממנהלת אישה, כיוון שהן מדברות בשפה דומה וקולטות את הקודים הנסתרים שלה, בשעה שגבר נוטה להיות מכוון תוכן ופחות מוכוון הקשר.

"כך למשל, אמירה צינית עוקצנית מצד אישה מנהלת תעבור מעל ראשו מבלי שהוא בכלל יתעכב עליה. כפיפה, לעומת זאת, תתייחס להקשר, לצורה, לאריזה של הדברים, ותתפוס את ההתנהלות כרודנית".

"הן מסמנות לעצמן את מי שדומה להן. הרי מה אנו מתעבים בזולתנו?"

אמיר מנדל / צלם תמר מצפי

מנדל: "הממצאים שעולים מנתוני הסקר אומרים בעצם, שעלייתן של נשים למדרגות ניהול בכירות עדיין לא שינתה את ערכי היסוד של המערכת. למעשה, המערכות הניהוליות נשארו גבריות ביסודן: תחרותיות, כוחניות, מערכות של אגו שליטה וכוח. עדיין לא מערכות של שיתוף, הקשבה ועבודת צוות. ה'ביצ'יות' מספחות לעצמן כלים ומניירות גבריות כדי לטפס במערכת.

"אז למה הן נטפלות דווקא לנשים? כי הן מסמנות לעצמן את מי שדומה להן. הרי מה אנו מתעבים בזולתנו? את השתקפות החולשות שלנו. כך אותה מנהלת תיטפל לאותה כפיפה שמשקפת את החולשה הנשית, כדי להכחיד את החולשה הנשית שלה ממש.

"מהסיבה הזו תהיה לה נטייה להתעמר בכפיפה שסופגת יותר או עובדת שנוטה לקחת ללב. אישה רכה, מעצבנת לה את העיניים, שהרי אלה התכונות שהיא טורחת להכחיד בעצמה, ולכן על עובדים כאלה ממש היא תדרוך".

מה ההבדל בין התעללות מנהלות למנהלים?

נתון נוסף שעלה בסקר הוא, שמנהלים גברים שמתעללים בכפיפים עושים זאת תוך זריקת "כל כובד משקלם", באופן ישיר וגלוי. נשים, לעומת זאת, הרבה יותר מתוחכמות. אצלן ההתעמרות נעשית בצורה שקטה יותר, מאחורי דלתות סגורות, דרך הטלפון, ובהסוואה של "לטובת העבודה", למשל, דרך פיקוח יתר, הפעלת לחץ או הטלת עבודה נוספת על הכפיף.

"מנהלת לא תגיד משהו ישיר, אלא תייצר בצוות כולו אווירת נגד"

לוי: "מקובל לחשוב שלנשים יש מיומנויות בינאישיות גבוהות יותר. אם זו הנחת העבודה, הרי שגם בערוץ זה, של התעללות נפשית בעבודה, סגנון ההתנהלות של נשים מנהלות יהיה פחות ישיר ופחות כוחני בצורה גלויה, פחות פשטני, מתוחכם יותר, וישלב מספר רבדים עמוקים בתהליך".

- מה הכוונה?

לוי: "נשים מנהלות נחשבות כבעלות יכולות טובות יותר לעבודת צוות, אבל את היכולת הזו אפשר להפעיל גם למניפולציה שלילית של שימוש בצוות. אני יכולה, למשל, לחשוב על מנהלת שלא תבוא ותגיד משהו ישיר כנגד מושא ההתעללות שלה, אלא תייצר בצוות כולו אווירה נגד הקורבן, כך שההסתייגות ממנו תבוא מהצוות ולא ממנה".

"גם התבטאות סרקסטית, צינית, לא בריונית אלא יותר מעודנת, היא כלי שאופייני לסגנון מתעמר של נשים. מנהלת כזו תאמר משהו כמו: "יש פה אנשים בחדר ש...", ואחר-כך תבוא אמירה מעליבה. כך היא לא מצביעה באופן נקודתי על מישהו, אבל כולם יודעים למי היא מתכוונת. כך, מבלי לנקוב בשם המפורש, היא מלבינה את פניו".

"סיפחו לעצמן מניירות גבריות, אך הן רותמות במקביל את העידון"

מנדל: "נשים מתעללות בתפקידי ניהול, מנסות ליהנות מכל העולמות. אמנם הן סיפחו לעצמן מניירות גבריות, אבל הן רותמות במקביל את העידון, התחכום, האיפוק, דחיית הסיפוקים ויכולת ההכלה לטובת דורסנות.

"הן לומדות בתחכום את המערכת ולא מרביצות ישירות עם החרב, אלא מסוות אותה. נתקלתי, למשל, בישיבה רבת משתתפים בארגון גדול, באישה בתפקיד ניהול שזרקה לאחד היושבים בחדר: "כן, הבטחנו לך 1, 2, 3, אבל נדמה לי שלא הספקת להכין 4, 5, 6'. כך, במשפט חינני, אלגנטי ומנומס, היא הפכה את עבודתו בחצי שנה האחרונה לעפר ואפר. הוא הרגיש שהוא מת תוך חצי דקה. במקום להתנהג כמו 'פיל בחנות חרסינה' היא משתמשת במניירות פסיביות אגרסיביות".

האם מנהלות נתפסות כביצ'יות רק בגלל שהן נשים?

האם ייתכן שאלה שאנו מכנים בתיעוב "מנהלות ביצ'יות", אינן אלא נשים שלא עומדות בציפיות שלנו? האם אנחנו מדביקים לנשים מנהלות תוויות גנאי רק בגלל שאנחנו קושרים תכונות של אסרטיביות ואמביציה עם המין הזכרי דווקא? דבר אחד ברור - לגברים מנהלים מתייחסים כאל בוסים, לנשים מנהלות עדיין מתייחסים כאל נשים. האם ייתכן שהכינוי "ביצ'ית" נובע מעצם זה שהבוסית שלך היא אישה?

"מנהל שלא גמיש בנושאי ילדים-משפחה נתפס כנוקשה, מנהלת נתפסת כביצ'ית"

אירית ברטמן / צלם תמר מצפי

ברטמן: "על סמך ניסיוני, התעללות בעבודה היא התנהגות תלוית אופי ולא בהכרח תלוית מגדר. יכול מאוד להיות שקשה לכפיפה לקבל בוסית מנהלת מעליה, כי מנקודת מבטה של הכפיפה ההתייחסות למנהלת תהיה בנוסח: 'מי בכלל נתן לה סמכות? היא אישה בדיוק כמוני'.

"כלומר, קל לנו יותר לקבל גבר כממונה מאשר מנהלת אישה. קיימת גם ציפייה שאישה מנהלת 'תבין אותי ותעשה לי הנחות כי גם לה יש משפחה, ילדים'. כשהפנייה של הכפיפה היא בנושאי ילדים, בעיות נשיות (הריון, פוריות, לידה), או משפחתיות, והבוס שלה הוא גבר, היא ממילא תנסה פחות להגיע אליו עם הבעיות ה'נשיות'. לעומת זאת, ממנהלת אישה היא תצפה להבנה.

"או אז, כשגבר מנהל לא מסכים או כועס בנושאי בית-ילדים-משפחה הוא נתפס כנוקשה, כשאישה מנהלת לא מסכימה איתי היא נתפסת כביצ'ית, כי מראש הציפייה ממנה שהיא תבין ותהיה רכה יותר.

"יתר-על-כן, לעתים המנהל הגבר נוטה יותר לוותר לכפיפה שלו בנושאים המשפחתיים, כי הוא לא ממש מתמצה בהם. מנהלת אישה, לעומתו, עשויה להתמודד עם הכפיפה שלה באופן ישיר יותר דווקא בנושא הזה, כי גם היא אישה ('גם לי יש ילדים')".

"מצפות גם מהעובדות לעשות ויתורים בחייהן"

לוי: "נתקלתי בנשים מנהלות שנתפשו קרות מאוד על-ידי הכפיפים והכפיפות שלהם, כי הן דיברו על המשימה באופן ענייני, כי הן לא הפנו משאבים לחלקים הרגשיים אישיים, כי הן טיפלו ב'דליברי' ופחות התייחסו למאפיינים שמצופים מהן (הבנה, שיתופיות, הקשבה, עבודת צוות). מהכפיפות של מנהלת כזו שומעים: 'אי-אפשר לבוא אליה עם בעיה אישית, לא מעניין אותה שום דבר חוץ מכסף, היא לא מקבלת נימוקים לגיטימיים ותופסת אותם כתירוצים'.

"לעתים זה דווקא בגלל שהמנהלת גם היא אישה, הרי נשים מנהלות עשו ויתורים גדולים בחיים האישיים שלהן: הן דחו לידות, הן קיצרו חופשות לידה, הן חוזרות מדי יום הביתה בשעות מאוחרות ומבלות עם הילדים פחות מכפי שהיו רוצות. הן מצפות גם מאחרות ללכת לפי כללי המשחק הללו".

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם