גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קצת פחות דמוקרטיה

יוזמת בעלי ההון מתחמקת מהשאלה: האם הגיע הזמן לכונן ממשלה אוטוריטרית?

האומנם עייפותם של אנשי עסקים מן המערכת הפוליטית היא חדשות טובות? זה תלוי. בגרמניה של ימי ואיימר - זו הרפובליקה הדמוקרטית שנולדה על הריסות מלחמת העולם הראשונה - העייפות הניבה את אדולף היטלר. לא מפני שהעייפים רצו לכונן דיקטטורה גזענית רצחנית, אלא מפני שהם רצו, בין השאר, ממשלה אפקטיבית. קנצלרים התחלפו בזה אחר זה, שרים עלו וירדו במהירות, ענן של אי-ודאות ריחף תדירות.

בקליפורניה של אמצע שנות ה-60, מולטי-מיליונרים (שהיום היינו מכנים מיליארדרים) רצו לשים קץ להידרדרות החברתית של ימי מלחמת וייטנאם, וגם רצו לשלם הרבה פחות מסים. הם המציאו מועמד רפובליקני למושל, שמעולם לא נבחר לשום כהונה ולא רכש שום ניסיון ניהולי או פוליטי. הוא נבחר, בכספם. שנתיים אחר כך הם רצו שהוא יהיה מועמד לנשיאות. היה עליהם לחכות עוד 12 שנה לפני שנכנס לבית הלבן. שמו היה רונלד רייגן.

אין צורך לבזבז את זמנו של הקורא על הטעמת המרחק העצום בין היטלר לרייגן. זה מובן מאליו. הדמיון הוא רק בין הנסיבות. אנשים עשירים מאוד ומעטים מאוד קשרו קשר לשנות את מהלך ההיסטוריה. אוליגרכיה, זאת אומרת שלטון המעטים? פלוטוקרטיה, זאת אומרת שלטון העשירים?

הבה לא נתחסד יותר מדי. הדמוקרטיות המערביות היו לעתים קרובות מאוד אוליגרכיות ופלוטוקרטיות, גם כאשר בחרו פרלמנטים.

זיוף מסיבי של רצון הבוחר

מה לכם שיטת בחירות מבטיחה יציבות יותר מן השיטה הבריטית. היא צריכה להתאמץ מאוד כדי שלא להניב ממשלה חד-מפלגתית עם רוב ברור (הנוכחית היא יוצאת מאוד מן הכלל). כמעט כל ממשלות בריטניה מאז מלחמת העולם הראשונה ייצגו מיעוט של ציבור הבוחרים. האם זה טוב? ייתכן.

האם מרגרט תאצ'ר הייתה טובה לבריטניה? סביר מאוד. היא חילצה אותה ממשבר כלכלי סיסטמי עמוק. היא הזריקה נסיוב של דינמיות ושל העזה לוורידיה. היא שחררה את הממשלה מן הצורך לנהל תאגידים, בתי חרושת, מכרות, תחבורה ציבורית. היא פטרה את התעשייה מן הקפריזות של איגודים מקצועיים רדיקליים וחסרי אחריות. הערכה לתאצ'ר אפשר למצוא כיום גם בין ליברלים ואנשי שמאל מתון.

תאצ'ר כנראה לא הייתה יכולה להוציא את הרפורמות הנועזות שלה אל הפועל, אילו שיטת הבחירות הבריטית דמתה לשיטה הגרמנית, קל וחומר לשיטה הישראלית. הסיבה פשוטה מאוד: אפילו כאשר הרוב שלה בפרלמנט היה גדול ממאה מושבים, התמיכה האלקטורלית בה לא עלתה מעל 44%. אילו הייתה צריכה לכונן קואליציה, היא הייתה מתקשה מאוד לעשות מה שעשתה במשך 11 שנה, עם שלושה ניצחונות רצופים.

לשון אחר, דמוקרטיה ייצוגית, שאין בה זיוף מסיבי של רצון הבוחר, לא הייתה מאפשרת לבריטניה להיחלץ. עובדה, שום דמוקרטיה מערב אירופית לא הצליחה לעשות מה שהיא עשתה.

מי יקפוץ מעל הרף

הבה נדון עכשיו ברצונם העיקרי של בעלי היוזמה לשינוי מבנה השלטון בישראל: הם רוצים ממשלה מתוקנת ויציבה, שתהיה חופשית מסחיטה בלתי פוסקת של קבוצות אינטרסים, ותוכל להתרכז במשימות הלאומיות העיקריות. הם רוצים, בין השאר, להעלות את אחוז החסימה.

כבר היו דברים מעולם. הייתה פעם מפלגה ששמה הציונים הכלליים. בבחירות לכנסת השנייה היא קיבלה 22 מושבים, והאמינה שהיא החלופה הטבעית לשלטון מפא"י. כטוב לבה ביין, היא קראה להעלות את רף הייצוג בכנסת ל-10%. היא חשבה שתיפטר בזה מכל שחקני המשנה, והיא ומפא"י יוכלו להסיר את הכפפות, ולהתמודד על השלטון כמו גדולים. אילו מפא"י הייתה נענית, הציונים הכלליים לא היו מיוצגים בכנסת השלישית, מפני שקיבלו פחות מ-10%.

הגנרלים בטורקיה חוללו הפיכה צבאית ב-1980. שנתיים אחר כך הם הורישו לטורקיה חוקה, שקבעה בין השאר 10% חסימה. הכוונה הייתה שקופה: למנוע ייצוג פרלמנטרי לאסלאמיסטים ולפשיסטים. ההיסטוריה חמדה לצון. עשרים שנה אחר כך, האחוז הזה חסם את כניסתן של כמעט כל המפלגות החילוניות לפרלמנט. האסלאמיסטים קיבלו קצת יותר משליש הקולות, אבל בהיעדר רוב המפלגות האחרות הם זכו כמעט בשני שלישים של מושבי הפרלמנט. זה קרה ב-2002. תראו מה קרה מאז לאסלאמיסטים, לחילונים ולגנרלים.

שעשוע בהעלאות רף מניב תוצאות לא חזויות. מה יקרה אם שום ערבי לא ייבחר לכנסת? או שום חרדי? או שום שמאלני? או שום מתנחל? מה יקרה אם מפלגת מיעוט תקבל את רוב המושבים בכנסת? בארץ מפולגת ומקוטבת, עם שיעורים קטנים מאוד של סובלנות ושל גינוני נימוס, הפוליטיקה תגלוש אל הרחוב, ותלבש צביון אלים ואולי ניהיליסטי.

נהגי הקטר

כאשר אנשי העסקים ובעלי ההון מעמידים את המטרה מעל האמצעים, הם מודיעים בעצם שדמוקרטיה אינה מניבה תוצאות, ולפיכך צריך קצת פחות דמוקרטיה. אולי הם צודקים. אבל הם חייבים מידה של כנות. מותר לבקש מהם שיגידו דברים כהווייתם, כדי שיהיה אפשר לדון בהם לגופם.

יש אנשים רציניים החושבים שממשלות אוטוריטריות - עם כסות דמוקרטית, אבל עם מעט מאוד תוכן - מיטיבות יותר מדמוקרטיות. השוו נא, נניח, את אירלנד, או את פורטוגל, עם סינגפור; או את פקיסטן עם קזחסטן; או אפילו את הודו עם סין. אילו האוליגרכים והבנקאים של גרמניה היו מצליחים להיפטר מן הדמוקרטיה של ואיימר חמש שנים קודם, נניח ב-1928, הם היו יכולים אולי להחליף אותה במשטר צבאי שמרני. הנאצים היו אז שוליים לחלוטין. אולי בכלל יפה שעה אחת קודם.

הדברים האלה אינם נכתבים בלעג או בסרקזם. כשלעצמי אני חושב שהרעיונות המנסרים כיום על שינוי המשטר הם, בחלקם לפחות, בוסר. אבל הרלבנטיות שלהם אינה מוטלת בספק. לעומת זאת, נדמה לי שהציבור אינו יוצא נשכר מן ההתחמקות הכרוכה באופן הצגת השאלה. צמצום הייצוג הישיר, והגדלה מלאכותית של כוח המפלגות הגדולות, נוגעים לעצם ההגדרה של הדמוקרטיה הישראלית.

כיוצא בזה, ההכרזה שבעלי היוזמה אינם רוצים תפקיד פוליטי לעצמם אינה עומדת במבחן ההיגיון והציפיות. אם הם ימשכו את הרכבת בכיוון חדש, הם יהיו נהגי הקטר. גם אם לא יתבעו חזקה על תהליך קבלת ההחלטות, הם בהכרח יהיו שותפים לא-נבחרים בו. שאלה נוספת היא, אפוא, אם יש מקום להעניק תפקיד קבוע במשטר חדש לקבוצות לא-נבחרות.

הדמוקרטיה הבריטית שלפני מלחמת העולם הראשונה הייתה רבת חיוניות, קפצנית, רעשנית ופתוחה. גם כך שלטה בה, במידה רבה, אוליגרכיה של בעלי קרקעות. אם ישראל רוצה באוליגרכיה של יזמים, של בנקאים ושל סוחרי נדל"ן - זו זכותה. אבל כדי להחליט על התשובה היא צריכה תחילה לשמוע את השאלה.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית