גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישרעמסס

עם כל הכבוד להגדה, נדמה שמשנה לשנה אנחנו פחות בני ישראל ויותר המצרים

א. מערכת החינוך מטריפה אותי. בגן הילדים של הילדים שלי טוחנים להם את השכל על פסח מהרגע שנגמר פורים. לא שפורים היה כזה להיט חינוכי, כן? לימדו אותם שם שושתי לא כיבדה את אחשוורוש, מה שאילץ אותי להעביר שיעור ראשון בפמיניזם (לא, ילדים, זה היה אחשוורוש שלא כיבד את ושתי; אתה לא מציג לראווה כמו חיה מישהו שאתה מכבד), ושכולם רוצים להרוג את היהודים כל הזמן.

פסח לא שונה בהרבה. אם כבר, הוא גרוע יותר, שהרי בפורים עוד אפשר להתעלם מהמסרים הקלוקלים בעזרת השמחה שבהתחפשות והבלגן הכללי. אבל בפסח, אתם יודעים, אין מי יודע מאחורי מה להתחבא.

וככה הילדים שלי, ואיתם כל הילדים האחרים, לומדים בעיקר את עשר המכות. בחיים שלי לא ראיתי אותם נלהבים מדקלום כמו שהם נלהבים מלדקלם את המכות. מה כל-כך דחוף ללמד ילדים בני 3 וחצי על עשר המכות? למה הם צריכים להתעסק במכת בכורות? מילא שחין, מילא חושך, אבל בכורות? כל היום הם שואלים אותי רק על זה: מה זה מכת בכורות? למה הוא הרג את הילדים?

והכי מפחיד שהם גם עונים את מה שדחפו להם שם: שכל המצרים היו רעים וכולם רצו להרוג אותנו. שזה, אם תשאלו אותי, ממש שטויות. אפילו ההגדה עצמה לא אומרת את זה. הרי כתוב בפירוש שאלוהים הכביד את לב פרעה. פרעה, אני אומר לילדים, דווקא היה בחור הגיוני שרצה לתת לבני ישראל לצאת למדבר, זה פשוט אלוהים שדפק לו את השכל.

מעצבן. כבר אי-אפשר ללמד על האביב? על התחדשות, פריחה, דברים כאלה? כבר אי-אפשר לדבר על ארבעת הבנים? למה ילדים בגיל הזה צריכים לדמיין ילדים מתים ומצרים טובעים בים?

אני כבר לא יכול לחכות לתוכנית החינוכית של הגן ליום השואה.

ב. ואתם יודעים מה? מילא זה. הרבה יותר מטריד אותי העניין עם העבדות והחירות. בני ישראל היו עבדים, את זה לימדו את הילדים יפה מאוד. מה זה עבדים, אני שואל אותם. עבד, הם עונים לי, הוא בן אדם שעובד קשה. ומהי חירות, אני מוסיף ומקשה: חירות זה שעושים מה שרוצים, הם עונים לי.

הו, ילדים קטנים ותמימים, אני אומר להם, זה בדיוק, אבל בדיוק הפוך. חירות היא הדבר שעובדים קשה בשבילו ועבדות היא כשעושים מה שרוצים. בגבולות השלשלאות כמובן.

תסתכלו מסביב על רוב האנשים האלה: הם עושים מה שהם רוצים, אבל מה שהם רוצים זו בדיוק הבעיה - הם רוצים לראות תוכניות מטומטמות בטלוויזיה, הם רוצים לקנות דברים אידיוטיים בחנות, הם רוצים לנהוג כמו רוצחים סדרתיים, הם רוצים לזרוק זבל בדיוק איפה שבא להם, הם רוצים לדבר בקול ובגסות, הם רוצים להשפיל את האחר.

כשאתם רואים בן אדם שעושה בדיוק את מה שהוא רוצה בדיוק ברגע שהוא רוצה לעשות את זה, חמודים קטנים שלי, דעו לכם: אתם מביטים בעבד.

הביטו באמכם, ילדים. היא עובדת קשה, מאוד קשה. האם היא שפחה? לא. הביטו באבא שלכם, גם הוא עובד (לא כל-כך קשה, אבל עובד), הוא לא עבד, וככה כל הדודים שלכם, ואף אחד מהם הוא לא עבד. העבודה הקשה היא המרכיב הקטן ביותר והקל ביותר בעבדות, ילדים. האנשים הכי חופשיים שהכרתי בחיי היו אנשי עמל.

אילו מין שטויות מכניסים להם שם בגן, אני אומר לכם. אחר כך מתפלאים שרמת התלמיד הישראלי, ובעקבותיה רמת הבוגר הישראלי, הולכת ויורדת. איך לא תרד אם בגיל 3 וחצי דוחפים להם לראש שלעבוד קשה זה להיות עבד ושלעשות מה שרוצים זו השאיפה העליונה?

לא יודע מה אתכם; אני אולי לא מחנך דגול, אבל אני מאמין שאין גיל מוקדם מדי להקניית ערכים בסיסיים, ואין דבר כזה ילד שמוקדם מדי להרעיל את מוחו.

ג. ולגבי החירות, נדמה שבימים אלה אין צורך להוכיח עד כמה היא עבודה קשה. אנשים, ממש לא רחוק מפה, מתים על זכותם להיות חופשיים; וגם פה אצלנו, במדינת ישראל, מעמידה הדמוקרטיה הישראלית המפוארת חירויות בסיסיות בסימן שאלה עבור המיעוט שבה, חירויות שאין בסיסיות מהן, כמו הזכות לחשוב ולהאמין במה שאתה רוצה, הזכות לומר מה שאתה רוצה, הזכות להתאגד, הזכות לנוע, הזכות לחנך, הזכות להתפרנס בכבוד.

לפעמים אני מרגיש כמו נודניק לחזור ולומר את אותם הדברים כל הזמן, אבל נדמה שאין ברירה - חשוב לומר את הדברים האלה כמה שיותר, כי מי יודע אם מחר יהיה מותר. בקצב שבו אנחנו מתקדמים, כלומר נסוגים, נראה כאילו כל חג חירות הוא חג החירות האחרון. משנה לשנה אנחנו פחות בני ישראל ויותר המצרים. אחרי הכול, יש לנו אלילים (הכסף, הצבא), יש לנו עבדים (מהגרי עבודה, עובדי קבלן), יש לנו פירמידות (מגדלים דוחים), ויש לנו מלכים שבדרך פלא מתעקשים לעשות בדיוק את ההפך מהאינטרס הלאומי שלנו, בדיוק כמו פרעה מההגדה.

חירות, ואי-אפשר להגיד את זה פחות מדי פעמים, היא גם אחריות. אתה לא יכול להיות חופשי אם החופש שלך כולל שעבוד או נטילת חירות של מישהו אחר. זה פשוט לא עובד ככה. זה לא יכול לעבוד.

ד. ומעניין לעניין באותו עניין (פחות או יותר). מה שקורה בדרום די מטריף אותי, האמת. אני אמנם שמאלני אחושילינג שרוצה לסיים את הכיבוש, לחלק את ירושלים, ובעד מדינה פלסטינית, אבל כל זה לא קשור למה שקורה בעזה עם החמאס. שמאלני כן, אבל פציפיסט אף פעם לא הייתי.

יש בעיות שאין להן פתרון. אנחנו נירה, הם יגיבו, אנחנו נגיב, הם יסלימו וכך הלאה. זה כמובן נכון, אבל זה שאין לבעיה פתרון לא אומר שאפשר להתעלם ממנה. אנחנו פשוט לא יכולים להמשיך ולסבול את הירי הזה שלהם עלינו. ולא מפני שחבורת האידיוטים הרצחניים האלה עם הטילונים המפגרים שלהם מהווה סכנה קיומית למדינה. ברור שלא. אנחנו חזקים יותר, טובים יותר, חכמים יותר, וכן, גם מוסריים יותר.

זה פשוט בגלל העניין הפשוט הזה שמדינה לא יכולה לסבול ירי מתמשך על אזרחיה. פשוט בגלל העניין הפשוט הזה שאין מה ואין על מה לדבר עם החמאס. מה לעשות והם באמת מבינים רק כוח ולא שום דבר אחר. מה לעשות שהם באמת לא בני אדם שאתה יכול להגיע איתם לאיזשהו הסדר.

אז ברור שאין טעם להיכנס לעזה ולהפציץ ולהחריב ולהרוג ולשטח כמו בפעם הקודמת. זה לא יעזור בכלום מלבד להמשיך וללבות את השנאה. אבל מאחר שאין שום דבר אחר שאפשר לעשות, ובאמת שאין, הרי שחייבים לעשות משהו. להכות בהם, לשבור אותם, להעיף אותם משם. לא להרוג אזרחים תמימים, כמובן, לא לירות בלי הבחנה כמו שהם עושים. לא להכביד עוד ועוד על האנשים המסכנים בעזה שסובלים גם הם מהחמאס.

אני לא גנרל ולא בנו של גנרל, אבל נראה שיש רק שתי אופציות: או להפציץ בפינצטה עד כמה שאפשר את המפקדות שלהם ולהרוג את המפקדים שלהם, ואז את אלה שיחליפו אותם, ואז את אלה שיחליפו את המחליפים עד שיקום מישהו שם שיגיד די, בואו נגיע להסדר; או להיכנס בכל הכוח ולכבוש אותם מחדש. לא לעשות את זה בשביל להשכיח את הנהנתנות של ביבי, את חוסר הסיכוי של ברק או את החקירות של ליברמן. לעשות את זה כי פשוט אין ברירה אחרת.

אני שונא את עצמי שאני אומר את זה, אבל באמת שאין שום דבר אחר. צריך לאפשר לרשות הפלסטינית להקים מדינה, וחייבים למוטט את החמאס. זה לא רק הדבר היחיד שאנחנו צריכים לעשות, זה גם הדבר המוסרי לעשות. גם בשביל תושבי הדרום וגם בשביל תושבי עזה. גם הם צריכים לצאת לחופשי.

דרור פויר

הרהור

כשאתם רואים בן אדם שעושה בדיוק את מה שהוא רוצה בדיוק ברגע שהוא רוצה, דעו לכם: אתם מביטים בעבד

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה