גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלת הארמון: נירה יצחקי עשתה מהפך לתרבות בתל-אביב

יצחקי, הרוח החיה שמאחורי גלריה שלוש, גאלה את בית התאומים ברחוב מזא"ה משממונו בהשקעה של מיליון שקל, והצליחה להפוך את הגלריה למוסד תרבות מרכזי בת"א ■ תערוכות, קונצרטים, אמנים ישראלים ואורחים מפתיעים מחו"ל מעירים את לב העיר

כששואלים את נירה יצחקי אם היא לא מרגישה מוזר בווילה העירונית ההיסטורית שהפכה לחלל הגלריה שלה, היא אומרת בפשטות "לא". "לי זה לא מוזר. אני מאז ומתמיד חשבתי בגדול. חמש שנים כבר ידעתי שהגלריה צריכה לעבור ופשוט לא מצאתי את המקום המתאים, עד שהגעתי לכאן".

"כאן" הוא בית התאומים ברחוב מזא"ה בתל-אביב, בניין היסטורי שתכננו האדריכל יוסף ברלין והמהנדס ריכרד פסובסקי בתחילת שנות ה-20. הבית, ששימש בימי תל-אביב הקטנה למגורי משפחותיהם לצד משרד ובית ספר לאדריכלות, הפך מאוחר יותר, בשנות ה-50, לחלק מבית החולים הדסה ששכן בסמוך. מאז שנות ה-80 עמד נטוש ומצבו הלך והידרדר, עד שנבנה פרויקט לב העיר היוקרתי, ונטל על עצמו, על-פי דרישת העירייה, את פיתוח החצר המשותפת ושיפוץ הבניין ההיסטורי בתנאי שימור מחמיר, כחלק מהתנאים לזכויות בנייה לגובה.

בית התאומים כשמו כן הוא, שני מבנים זהים בני שלוש קומות. העירייה מייעדת את המתחם כולו לשימושי תרבות אך לצורך הפעלת המקום היא ממתינה ליזמים בעלי חזון ויכולת. כך קרה שיצחקי הגיעה לפני קרוב לשנתיים לראות את המבנה שעמד בשיפוצו, ונדלקה, בעוד המחצית השנייה של הבית ממתינה עדיין.

גלריה שלוש מצטרפת לטרנד של הזמן האחרון, בו גלריות מובילות בתל-אביב מתרחבות לחללים גדולים יותר. אך מרביתן עושות זאת במעבר חד לדרום העיר - גלריה דביר פתחה שלוחה במחסן 2 בנמל יפו, בלי לזנוח את מעונה הוותיק ברחוב נחום שבצפון ת"א; גולקונדה של רוני פורר ביצעה מהפך תדמיתי ופתחה את קונטמפוררי בדרום רחוב הרצל; חזי כהן נדדה מרחוב פרישמן הצפוני לוולפסון הדרומי ויותר מהכפילה את שטחה; רוזנפלד נטשה את צפון דיזנגוף לטובת שביל המפעל במרכז המלאכה שבין הרחובות שוקן ושד' הר ציון.

שונה מכל אלה המקרה של גלריה שלוש, שכעת אוחזת בחלל היוקרתי והמרשים בלב העיר, בלי להתרחק ממתחם הגלריות השוקק של שד' רוטשילד ובלב אזור התיירות המתפתח ברחובות ההיסטוריים של תל-אביב הקטנה. לעומת החללים המסחריים, התעשייתיים והאלטרנטיביים שבטרנד, המעון החדש של שלוש מזכיר יותר גלריות אירופיות השוכנות בווילה וינאית או איטלקית, בקנה מידה מקומי, כמובן.

- זו קפיצת מדרגה רצינית.

יצחקי: "הפעילות של הגלריה הלכה וגדלה. כל הזמן נוספו עוד אמנים גם מהארץ וגם מחו"ל והרגשתי שהחלל ברחוב חיסין מצר את צעדי. היו הרבה תערוכות ופרויקטים שרציתי לעשות ולא יכולתי. רציתי מקום יותר גדול, שיאפשר גם לארח ולעשות פעילויות תרבות ואמנות נוספות, שיתמכו בתערוכות".

פריצה עולמית

גלריה שלוש הוקמה בשנת 1985 כעמותת אמנים ששכנה ברחוב שלוש בנווה צדק. יצחקי הצטרפה כמנהלת הגלריה ובהמשך פיתחה כיוון עסקי למקום. ב-1989 עברה לרחוב חיסין, שם שכנה עד לאחרונה.

"כבר בנווה צדק, אחרי זמן מאוד קצר, הבנתי שעולם האמנות כאן מתנהל בעצם ביציאה לחו"ל ובקשר עם חו"ל. היה לי מאוד חשוב להיות מקושרת לזירה בינלאומית ובזה הייתי חלוצה. הגלריות בארץ היו אז מאוד מסוגרות ואמנים כמעט לא יצאו לחו"ל וכמעט לא הגיעו לכאן אוצרים מהעולם. היום המצב שונה לגמרי, כמובן. כל רבע שעה מגיע אוצר אחר וזה נראה לנו מובן מאליו - זה כמו לדבר על תקופה שלא היו טלפונים בבתים. אני כבר מצעדיי הראשונים הבנתי שאני חייבת להיות בינלאומית. אם אשאר מקומית אני אהיה עוד מקום קטן שמוכר תמונות".

- זה ענף מאוד מיוחד התחרות עזה ויחד עם זאת הכול נורא מנומס. באמת הכול טוב או שמתחת לפני השטח רוחשים יצרים?

"בארץ היחסים בין הקולגות טובים. בין הגלריסטים הרציניים יש אווירה של כבוד הדדי. כל מי שעובד בצורה רצינית מבין את החשיבות והמורכבות של העבודה שלנו ולא מזלזל. בוודאי שיש יצרים, כי כל התחום הזה הוא מאוד יצרי, אבל אני חושבת שבכל זאת יש קולגיאליות. לא גונבים לקוחות ולא גונבים אמנים, יש שיתופי פעולה בין גלריות, וגם תחרות".

יצחקי השקיעה מיליון שקל בשיפוץ המבנה החדש לגלריה שלוש והתחייבה לשכור את הבניין ל-15 שנים, צעד שמשמעותו הכלכלית מתבטאת בכמיליון שקל לכל שנה. זוהי התחייבות נכבדת לעסק שישב עד לפני חצי שנה במרתף ברחוב חיסין.

- את ישנה טוב בלילות?

"עכשיו כן. קודם לא ישנתי כי חיכיתי למכרז, החלטתי שהמקום הזה יהיה שלי ויהי מה. התהליך הבירוקרטי לקח כמעט שנה, כך שהמתח היה רב ונדרשתי להרבה סבלנות. עברתי את כל שלבי האישורים, אפילו שר הפנים היה צריך לאשר את זה, וקיבלתי את המפתח. ההתחייבות שלי היא ל-15 שנים".

- מאיפה הכסף?

"השאלה הזו לא רלבנטית. כשנוחי דנקנר קונה את מעריב אף אחד לא שואל אותו מאיפה הכסף. יש כאן השקעה שלי אישית, מכירות שהקדשתי ספציפית לנושא הזה. זו התפתחות עסקית שהבשילה לאורך זמן. אני 20 שנה גלריסטית. בניתי את העסק שלי נדבך על נדבך והגעתי להישגים מקצועיים שאני גאה עליהם".

יצחקי השכירה את קומת הכניסה ל"תולעת ספרים", חנות הספרים ובית הקפה בעלי הנטייה האמנותית, כחלק מהמימון השוטף: "היה לי חשוב לדעת איזה עסק יפעל כאן. אני חושבת שהמודל של 'תולעת ספרים' הוא מאוד מוצלח גם מבחינה תרבותית. בדיוק את האווירה הזו רציתי שתהיה כאן בבניין".

- זה יותר מוסד אמנות מאשר גלריה?

"אני תופסת את המקום שלי כיותר מגלריה. אני רוצה לתת לאמנות ולתרבות נראות יותר גדולה. מקום שיכבד את כל העשייה הזו - מקום שיארח אמנים מחו"ל, אוצרים, אירועים ומפגשי אמנות ותרבות, מוזיקה מופעים קאמריים. אני רוצה לפתוח פרויקט רזידנסי לאמנים ויוצרים מחו"ל, שמתארחים לזמן קצוב לצורך פרויקט. יש מעט מקומות בארץ שעושים את זה".

בשבתות אחת לחודש מתקיימת בקומה השלישית של הגלריה סדרת קונצרטים של מוזיקה קאמרית בניהולו של יגאל טוני, הכנר הראשי של הפילהרמונית עם רביעייה של נגני הפילהרמונית. לדברי יצחקי "הרחוב הזה היה שומם קודם ועכשיו אנשים מלב העיר יורדים לרחבה נכנסים לקונצרט או לגלריה ויושבים לקפה. זו הפרחת השממה - חוויה של תרבות עירונית אינטימית. הלוואי שלי היה מתחת לבית כזה דבר".

- כיוונת למקום שאת נמצאת בו היום?

"בפירוש כן, תכננתי הכול מראש, אני רואה את עצמי כאצנית למרחקים ארוכים. אני מתכננת את המסלול וההשקעה בכל חלק מהדרך. אפילו כשנדמה שאני מאיטה, זה נעשה לצורך האצה מחדש. אני תמיד יודעת מה אני עושה ואיפה אני נמצאת ולקראת מה אני הולכת. לא סתם קורים לי דברים. מכל עבר אני שומעת 'איך העזת' ולי זה נראה הכי מובן מאליו".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?