גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלת הארמון: נירה יצחקי עשתה מהפך לתרבות בתל-אביב

יצחקי, הרוח החיה שמאחורי גלריה שלוש, גאלה את בית התאומים ברחוב מזא"ה משממונו בהשקעה של מיליון שקל, והצליחה להפוך את הגלריה למוסד תרבות מרכזי בת"א ■ תערוכות, קונצרטים, אמנים ישראלים ואורחים מפתיעים מחו"ל מעירים את לב העיר

כששואלים את נירה יצחקי אם היא לא מרגישה מוזר בווילה העירונית ההיסטורית שהפכה לחלל הגלריה שלה, היא אומרת בפשטות "לא". "לי זה לא מוזר. אני מאז ומתמיד חשבתי בגדול. חמש שנים כבר ידעתי שהגלריה צריכה לעבור ופשוט לא מצאתי את המקום המתאים, עד שהגעתי לכאן".

"כאן" הוא בית התאומים ברחוב מזא"ה בתל-אביב, בניין היסטורי שתכננו האדריכל יוסף ברלין והמהנדס ריכרד פסובסקי בתחילת שנות ה-20. הבית, ששימש בימי תל-אביב הקטנה למגורי משפחותיהם לצד משרד ובית ספר לאדריכלות, הפך מאוחר יותר, בשנות ה-50, לחלק מבית החולים הדסה ששכן בסמוך. מאז שנות ה-80 עמד נטוש ומצבו הלך והידרדר, עד שנבנה פרויקט לב העיר היוקרתי, ונטל על עצמו, על-פי דרישת העירייה, את פיתוח החצר המשותפת ושיפוץ הבניין ההיסטורי בתנאי שימור מחמיר, כחלק מהתנאים לזכויות בנייה לגובה.

בית התאומים כשמו כן הוא, שני מבנים זהים בני שלוש קומות. העירייה מייעדת את המתחם כולו לשימושי תרבות אך לצורך הפעלת המקום היא ממתינה ליזמים בעלי חזון ויכולת. כך קרה שיצחקי הגיעה לפני קרוב לשנתיים לראות את המבנה שעמד בשיפוצו, ונדלקה, בעוד המחצית השנייה של הבית ממתינה עדיין.

גלריה שלוש מצטרפת לטרנד של הזמן האחרון, בו גלריות מובילות בתל-אביב מתרחבות לחללים גדולים יותר. אך מרביתן עושות זאת במעבר חד לדרום העיר - גלריה דביר פתחה שלוחה במחסן 2 בנמל יפו, בלי לזנוח את מעונה הוותיק ברחוב נחום שבצפון ת"א; גולקונדה של רוני פורר ביצעה מהפך תדמיתי ופתחה את קונטמפוררי בדרום רחוב הרצל; חזי כהן נדדה מרחוב פרישמן הצפוני לוולפסון הדרומי ויותר מהכפילה את שטחה; רוזנפלד נטשה את צפון דיזנגוף לטובת שביל המפעל במרכז המלאכה שבין הרחובות שוקן ושד' הר ציון.

שונה מכל אלה המקרה של גלריה שלוש, שכעת אוחזת בחלל היוקרתי והמרשים בלב העיר, בלי להתרחק ממתחם הגלריות השוקק של שד' רוטשילד ובלב אזור התיירות המתפתח ברחובות ההיסטוריים של תל-אביב הקטנה. לעומת החללים המסחריים, התעשייתיים והאלטרנטיביים שבטרנד, המעון החדש של שלוש מזכיר יותר גלריות אירופיות השוכנות בווילה וינאית או איטלקית, בקנה מידה מקומי, כמובן.

- זו קפיצת מדרגה רצינית.

יצחקי: "הפעילות של הגלריה הלכה וגדלה. כל הזמן נוספו עוד אמנים גם מהארץ וגם מחו"ל והרגשתי שהחלל ברחוב חיסין מצר את צעדי. היו הרבה תערוכות ופרויקטים שרציתי לעשות ולא יכולתי. רציתי מקום יותר גדול, שיאפשר גם לארח ולעשות פעילויות תרבות ואמנות נוספות, שיתמכו בתערוכות".

פריצה עולמית

גלריה שלוש הוקמה בשנת 1985 כעמותת אמנים ששכנה ברחוב שלוש בנווה צדק. יצחקי הצטרפה כמנהלת הגלריה ובהמשך פיתחה כיוון עסקי למקום. ב-1989 עברה לרחוב חיסין, שם שכנה עד לאחרונה.

"כבר בנווה צדק, אחרי זמן מאוד קצר, הבנתי שעולם האמנות כאן מתנהל בעצם ביציאה לחו"ל ובקשר עם חו"ל. היה לי מאוד חשוב להיות מקושרת לזירה בינלאומית ובזה הייתי חלוצה. הגלריות בארץ היו אז מאוד מסוגרות ואמנים כמעט לא יצאו לחו"ל וכמעט לא הגיעו לכאן אוצרים מהעולם. היום המצב שונה לגמרי, כמובן. כל רבע שעה מגיע אוצר אחר וזה נראה לנו מובן מאליו - זה כמו לדבר על תקופה שלא היו טלפונים בבתים. אני כבר מצעדיי הראשונים הבנתי שאני חייבת להיות בינלאומית. אם אשאר מקומית אני אהיה עוד מקום קטן שמוכר תמונות".

- זה ענף מאוד מיוחד התחרות עזה ויחד עם זאת הכול נורא מנומס. באמת הכול טוב או שמתחת לפני השטח רוחשים יצרים?

"בארץ היחסים בין הקולגות טובים. בין הגלריסטים הרציניים יש אווירה של כבוד הדדי. כל מי שעובד בצורה רצינית מבין את החשיבות והמורכבות של העבודה שלנו ולא מזלזל. בוודאי שיש יצרים, כי כל התחום הזה הוא מאוד יצרי, אבל אני חושבת שבכל זאת יש קולגיאליות. לא גונבים לקוחות ולא גונבים אמנים, יש שיתופי פעולה בין גלריות, וגם תחרות".

יצחקי השקיעה מיליון שקל בשיפוץ המבנה החדש לגלריה שלוש והתחייבה לשכור את הבניין ל-15 שנים, צעד שמשמעותו הכלכלית מתבטאת בכמיליון שקל לכל שנה. זוהי התחייבות נכבדת לעסק שישב עד לפני חצי שנה במרתף ברחוב חיסין.

- את ישנה טוב בלילות?

"עכשיו כן. קודם לא ישנתי כי חיכיתי למכרז, החלטתי שהמקום הזה יהיה שלי ויהי מה. התהליך הבירוקרטי לקח כמעט שנה, כך שהמתח היה רב ונדרשתי להרבה סבלנות. עברתי את כל שלבי האישורים, אפילו שר הפנים היה צריך לאשר את זה, וקיבלתי את המפתח. ההתחייבות שלי היא ל-15 שנים".

- מאיפה הכסף?

"השאלה הזו לא רלבנטית. כשנוחי דנקנר קונה את מעריב אף אחד לא שואל אותו מאיפה הכסף. יש כאן השקעה שלי אישית, מכירות שהקדשתי ספציפית לנושא הזה. זו התפתחות עסקית שהבשילה לאורך זמן. אני 20 שנה גלריסטית. בניתי את העסק שלי נדבך על נדבך והגעתי להישגים מקצועיים שאני גאה עליהם".

יצחקי השכירה את קומת הכניסה ל"תולעת ספרים", חנות הספרים ובית הקפה בעלי הנטייה האמנותית, כחלק מהמימון השוטף: "היה לי חשוב לדעת איזה עסק יפעל כאן. אני חושבת שהמודל של 'תולעת ספרים' הוא מאוד מוצלח גם מבחינה תרבותית. בדיוק את האווירה הזו רציתי שתהיה כאן בבניין".

- זה יותר מוסד אמנות מאשר גלריה?

"אני תופסת את המקום שלי כיותר מגלריה. אני רוצה לתת לאמנות ולתרבות נראות יותר גדולה. מקום שיכבד את כל העשייה הזו - מקום שיארח אמנים מחו"ל, אוצרים, אירועים ומפגשי אמנות ותרבות, מוזיקה מופעים קאמריים. אני רוצה לפתוח פרויקט רזידנסי לאמנים ויוצרים מחו"ל, שמתארחים לזמן קצוב לצורך פרויקט. יש מעט מקומות בארץ שעושים את זה".

בשבתות אחת לחודש מתקיימת בקומה השלישית של הגלריה סדרת קונצרטים של מוזיקה קאמרית בניהולו של יגאל טוני, הכנר הראשי של הפילהרמונית עם רביעייה של נגני הפילהרמונית. לדברי יצחקי "הרחוב הזה היה שומם קודם ועכשיו אנשים מלב העיר יורדים לרחבה נכנסים לקונצרט או לגלריה ויושבים לקפה. זו הפרחת השממה - חוויה של תרבות עירונית אינטימית. הלוואי שלי היה מתחת לבית כזה דבר".

- כיוונת למקום שאת נמצאת בו היום?

"בפירוש כן, תכננתי הכול מראש, אני רואה את עצמי כאצנית למרחקים ארוכים. אני מתכננת את המסלול וההשקעה בכל חלק מהדרך. אפילו כשנדמה שאני מאיטה, זה נעשה לצורך האצה מחדש. אני תמיד יודעת מה אני עושה ואיפה אני נמצאת ולקראת מה אני הולכת. לא סתם קורים לי דברים. מכל עבר אני שומעת 'איך העזת' ולי זה נראה הכי מובן מאליו".

עוד כתבות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת ב-12% אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

סנאטור המקורב לטראמפ: "ההחלטה בנוגע לאיראן כבר התקבלה" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק וחצה את רף 3.14 שקלים

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוז לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים ווי וורק, יוניליוור וקבוצת ניאופארם