גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכה? עוד לא

תוספת של שני שחקנים לשוק הסלולר המקומי לא מבטיחה תחרות לאורך זמן

1. אפשר להבין את צהלות השמחה, ההצהרות האופטימיות והכמיהה לתחרות אגרסיבית יותר עם הבחירה השבוע של שני המפעילים החדשים בשוק הסלולר.

הטריאופול הסלולרי שהתגבש בישראל אכן שירת הרבה יותר את בעליו מאשר את צרכניו, שהרגישו בו היטב: תעריפים גבוהים, דחיפת שירותים אגרסיבית, לפעמים שלא לצורך, קנסות יציאה מנופחים (עד לאחרונה), חשבוניות מעורפלות שקשה למצוא בהן את הידיים והרגליים, שיעורי רווחיות שעלו מדי שנה ותעריפים נמוכים מאוד לסקטור העסקי (מתחת ל-10 אגורות לדקה), שסבסדו את התעריפים הגבוהים בסקטור הפרטי (עד 60 אגורות לדקה).

בקיצור, כשל שוק ברור ומובהק. עם זאת, ולמרות פסטיבל האופוריה הצרכנית השבוע, חייבים גם לגלות ספקנות בריאה ולא להיסחף לגוזמאות.

העלייה במספר השחקנים מ-3 ל-5 אינה מעידה בהכרח על תחרות לחיים ולמוות לאורך זמן. התפיסה הרווחת כאילו מספר רב של שחקנים בשוק מסוים הוא עדות חותכת למידת התחרותיות בשוק אינה יכולה להיחשב תורה מסיני. אנחנו זוכרים היטב את כניסת סלקום לשוק ב-1994 ואת כניסת פרטנר ב-1998. גם אז לוותה כניסת המפעילות החדשות בפסטיבל של אופוריה, במידה כזו או אחרת.

סלקום זכתה במכרז על המחיר הנמוך, שהסתכם אז בפחות מ-10 אגורות לדקה - מחיר שרק עובדים מאוגדים מקבלים היום (עם סייג אחד - דמי הקישוריות היו אז גבוהים מאוד). פרטנר זכתה בזמנו במכרז על דמי הרישיון הכי גבוהים ושילמה 400 מיליון דולר, פי 2 מהמחיר ששילמו הזוכות השבוע, וזאת בלי להביא בחשבון את היחלשות הדולר.

בסופו של דבר, אחרי תקופה מסוימת של תחרות בין השלוש, נוצר שיווי-משקל חמים ונעים; סלקום, פרטנר ופלאפון לא קיימו ביניהן תחרות בריאה.

המחירים די זהים, ההעלאות נעשו בסמיכות זמנים מעוררת פליאה, ואף חברה לא ניהלה קמפיין אגרסיבי למען הלקוחות. האם אחרי שמירס ואקספון ייכנסו לשוק באגרסיביות, יורידו מחירים ויגיעו לנתח שוק גדול מספיק, ייווצר שיווי-משקל חדש שבו 5 החברות יעדיפו שלא לשלוף את הציפורניים?

האם אחרי שמירס ואקספון יחזירו לעצמן את הסכום העצום ששילמו במכרז - 700 מיליון שקל - בהגיען לנתח שוק של 7% לפחות, כפי שהמדינה הבטיחה להן, יזוזו שוב הצדה האינטרסים של הצרכנים? זה בהחלט תסריט לא דמיוני.

פטריק דרהי וחזי בצלאל הורידו השבוע את הציפיות לקרקע המציאות. אם שר התקשורת, משה כחלון, ציפה לירידת מחירים של 50% (כפי שהציגה התוכנית העסקית של "הקבוצה הצרפתית" שהפסידה במכרז), הם דיברו רק על 30%.

למרות ההצהרות הסופר-מפרגנות לצרכנים שהפריחו השניים השבוע, צריך לזכור כי אנשי עסקים אינם מונעים משיקולים אלטרואיסטיים, ועסקים אינם פילנתרופיה צרכנית. דרהי ובצלאל יצטרכו לשרת את ההשקעות העצומות בדמי הרישיון ובהקמת הרשת ולחשוב גם על רווח שמן. רווחים שמנים עוברים דרך כיסם של הצרכנים.

אנשי עסקים יכולים לחבק את הצרכנים במסיבות עיתונאים, אבל בחדרי הישיבות, בלי המיקרופונים והציטוטים בעיתונים, הם יעלו מחירים בלי למצמץ, אם תנאי השוק כמובן יאפשרו זאת.

המהפכה הסלולרית, כפי שכולנו מקווים שתתרחש, תהיה לא אפקטיבית אם כניסת המפעילים החדשים לא תצית שינוי בכללי המשחק בשוק התקשורת. משק-בית מוציא היום הון תועפות על סל התקשורת שלו - מטלוויזיה דרך אינטרנט ועד טלפונים נייחים וניידים. בעלי משקי-הבית גם לא ממש מבינים על מה הם משלמים ולמה הם מתעסקים עם יותר מדי חברות ויותר מדי חשבוניות.

המהפכה הצרכנית האמיתית תתרחש כשהלקוחות יקבלו הצעות המשלבות אינטרנט, טלוויזיה וטלפוניה במחיר קבוע שלא תלוי בהיקף השימוש. לא עוד חבילות גלישה, תעריפי ערב, תעריפי יום וסיפורי אלף ולילה - רק חבילת מחיר קבוע עם גלישה ושיחות ללא הגבלה.

המהפכה הזו תלויה ברגולציה, במיזם האינטרנט של חברת החשמל ובשורה של גורמים נוספים. היא חייבת להתרחש, ולא - ההבטחות למהפכה השבוע ייראו בעוד כמה שנים מגוחכות, בדיוק כמו שההבטחות של סלקום ופרטנר נראות כיום.

2. התעלומה הגדולה של מכרז הסלולר היא חזי בצלאל. אם סלקום הביאה את בלסאות', פרטנר את האצ'יסון ודרהי את היתרונות של מירס והשילוב עם הוט, חזי בצלאל מביא איתו את... חזי בצלאל ואקספון, חברה פצפונת ששווייה מוערך ב-10 מיליון דולר.

השאלה הטריוויאלית היא: מהיכן הכסף? והתשובה הטריוויאלית היא שבצלאל עשה את הונו באפריקה, בין היתר בתיווך של עסקאות נשק. כמה הוא הרוויח? איש, כמובן, אינו יודע. אנחנו כן יודעים שכדי לקבל אשראי ענק לתשלום דמי המכרז ולהקמת הרשת החדשה הוא ייאלץ להביא מהבית (הון עצמי) בסך מאות מיליוני שקלים. נראה כי בצלאל יהיה חייב למצוא שותף שיישא בעול.

בכל מקרה, התחושה שלנו היא שבצלאל מחפש, יותר מכל, הכרה ציבורית לאחר עשרות שנים של חשאיות. התחושה הזאת התגברה לאחר שקראנו את הריאיון המרתק והנדיר שהעניק ל"מעריב" לפני כשנתיים. הנה מספר ציטוטים ממנו, בליווי הערות שלנו.

"יש לי רק גאווה על מה שאני עושה. זה שיש בני זונות שנותנים לזה אינטרפרטציות שליליות - שיהיו בריאים. בדרך-כלל אלה העלוקות שלא תרמו שום דבר למדינה... באפריקה סוגדים לאנשים שמצליחים ועוזרים להם. בארץ רק מחפשים אותך".

צודק (ולא בציניות). ישראלים מתקשים לפרגן להצלחות, עסקאות נשק מריחות להם לא טוב. העיתונות הכלכלית בישראל היא עלוקתית. אתה עכשיו בחזית, והיא לא תרד ממך.

"שבועיים לפני נוחי דנקנר, גם אני קניתי ומכרתי מניות של קרדיט סוויס ברווח גדול. על נוחי דנקנר כולם כתבו, עליי אף אחד לא יודע. ככה אני אוהב את זה. אבל אל תוציאי אותי טוב מדי, איש עסקים צריך להיות בן זונה".

צודק. איש עסקים צריך להיות "בן זונה". מה זה אומר על היחסים העתידיים בין אקספון לצרכנים?

"חשיפה מפריעה לעסקים. תראי מה קרה לגד זאבי. הוא הגיע לישראל אחרי שהות ארוכה באפריקה, קנה את בית"ר ירושלים, נחשף בתקשורת ואז חטף כתב אישום בפרשת מניות בזק".

שוב צודק. אבל עכשיו אתה חשוף לגמרי וצריך לקוות שחזי בצלאל הוא לא מהדורה של גד זאבי.

"הבעיה שבארץ קל לעשות כסף קטן, פשוט מביאים לכאן כסף גדול שהופך מיד לכסף קטן. ב-25 שנות עבודה באפריקה אף פעם לא עקצו אותי, כאן עקצו אותי כבר 3 פעמים".

בצלאל צריך לקוות שהכסף הגדול - 700 מיליון שקל שהוא עומד לשלם למדינה - והאשראי שהוא נוטל מהבנקים לא יהפכו לכסף קטן. אם כך יקרה, זה עוד עלול להיות העוקץ הרביעי שהוא חווה בישראל, והפעם בחסות המדינה.

"המשק הישראלי מרוכז היום יותר מאשר במפא"י של שנות ה-50, שהייתה סמל הרוע של המדינה. רוב ההון נמצא בידיים של 5 משפחות".

פגעת בול. עכשיו יש לך בעיה עם משפחת דנקנר (סלקום), משפחת בן-דב (פרטנר) ומשפחת אלוביץ' (בזק ופלאפון). אל תתבלבל, חזי, 3 גורילות הסלולר יעשו הכול, אבל הכול, כדי שהכסף הגדול שתביא להקמת רשת סלולר חדשה יהפוך לכסף קטן. ככה זה כשמתחילה תחרות משוגעת - היא עלולה לחסל את הקטנים.

כל שנותר לנו הוא לאחל לך בהצלחה, הצלחתך היא הצלחת הצרכנים. התוצאה של ההצלחה הזו היא שגם אתה תהיה חלק מהמשפחות הללו בעוד כמה שנים.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד