גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא הקמתי את טוויטר לבד, אך בלעדיי היא לא הייתה מוקמת"

עם הכסף הגדול מגיעים הוויכוחים: את הקמת שירות המיקרו-בלוגינג נהוג לייחס למייסדים אוון ויליאמס, ביז סטון וג'ק דורסי ■ כעת, יזם היי-טק בשם נוח גלאס טוען: "אני ממייסדי החברה"

לכל אחת מחברות האינטרנט הענקיות שזוכות באחרונה לשוויים מפוצצים, יש דמויות שמזוהות עמה לאורך כל הדרך. פייסבוק היא מארק צוקרברג וההפך; סטיב ג'ובס הוא הדמות הצבעונית שמקושרת לענקית המחשבים אפל, ואילו סרגיי ברין, לארי פייג' ואריק שמידט הם הפרצופים העיקריים שמלווים את גוגל לאורך שנותיה.

מאחורי הקלעים של החברות הללו מתרחשים הסיפורים האמיתיים, הדרמות והתככים. וכמו בכל סקנדל ציבורי שמעורבים בו מאות מיליוני דולרים, הדרך לכלי התקשורת היא בלתי נמנעת. חלק גדול מהסטארט-אפים הלוהטים מצאו את עצמם במרכזן של שערוריות הכוללות טענות בדבר נישול של מייסדים, גזלת כספים ואי-מתן קרדיט הולם.

השבוע שירות המיקרו-בלוגינג טוויטר עומד במרכז שערוריית האינטרנט החדשה. האתר Business Insider פרסם אתמול (ד') ראיון עם יזם היי-טק בשם נוח גלאס, שטען כי הוא אחד ממייסדי טוויטר. זאת, למרות שמאז שטוויטר הוקם ב-2006, נהוג לייחס את הרעיון ל-3 יזמים בלבד: ג'ק דורסי, אוון ויליאמס וביז סטון.

"הרגשתי מההתחלה שזה משהו גדול"

גלאס היה אחד היזמים שמאחורי אתר הפודקאסטים Odeo, שם הכיר את דורסי, סטון ואת ויליאמס, מנכ"ל החברה ואחד מהמשקיעים. באותה תקופה Odeo נקלעה למצב בעייתי, וגלאס כבר חשב קדימה, על האופן שבו אנשים נוהגים לתקשר אחד עם השני ברשת. "ראיתי איך אנשים מנסים לתקשר והבנתי שהמערכות הקיימות לא עוצבו לשרת את האופן שבו אנשים השתמשו בהן", ציין גלאס ל"ביזנס אינסיידר".

הרעיון של פלטפורמה כמו טוויטר נולד בתוך Odeo, וגלאס האמין בכך כבר מתחילת הדרך. הוא גם טוען כי היה זה שהעניק לשירות את השם המוצלח שלו, "טוויטר", שמלווה אותו עד היום.

"התוכנית הייתה לקחת את הרעיון הזה ולעשות לו ספין-אוף מ-Odeo", אמר גלאס. "הייתה לי הרגשה מוזרה שלא הייתה לי מעולם - שזה משהו גדול. הרגשתי את זה כבר מההתחלה".

גם ויליאמס הבין את הפוטנציאל הגלום בטוויטר, כאשר פנה למשקיעים של Odeo בבקשה לרכוש את חלקם בחברה, אך היה נבון מספיק בשביל לא לחשוף את התחזיות האופטימיות שלו בפני המשקיעים. "זה מוקדם מכדי להגיד מה יש בדיוק בטוויטר", כתב ויליאמס למשקיעים. "אמשיך להשקיע בטוויטר אבל קשה לומר כעת אם זה מוצדק".

וכך, הם הסכימו למכור את האחזקות שלהם ב-Odeo. בעקבות הצעד הזה, גלאס נאלץ לעזוב את החברה עוד לפני ששירות טוויטר הושק בפועל. הוא נדחק הצידה, אבל טוען כי למרות שלא פעם הרגיש נבגד, אין בליבו על ויליאמס. "הוא איש עסקים ממולח", אמר עליו.

לשאלה אם הוא סבור שוויליאמס הבין כבר מההתחלה את הפוטנציאל העסקי של טוויטר אך בחר להסתיר זאת מיתר המשקיעים, הוא עונה: "אני לא חושב שאני רוצה להגיב על כך".

טוויטר מאפשרת למשתמשים לפרסם סטטוסים קצרים (עד 140 תווים), והיא כלי לתקשורת בזמן אמת. עם השנים, היא הפכה לאחת מחברות האינטרנט המבטיחות ואף זכתה למספר הצעות רכש מענקיות האינטרנט, בהן פייסבוק וגוגל. זאת, למרות שמייסדיה עדיין לא הצליחו למצוא את המודל העסקי הנכון שיאפשר להם לייצר הכנסות משמעותיות.

על-פי הערכות, שווי החברה הוא 4.5 מיליארד דולר, אולם היא רחוקה מלהיות רווחית. עד כה גייסה החברה 360 מיליון דולר מקרנות הון סיכון ובהן יוניון סקוור וספארק קפיטל, וממשקיעים פרטיים מפורסמים כמו מארק אנדרסן, מייסד נטסקייפ ורון קונווי, מהמשקיעים הראשונים של גוגל.

מעל ל-200 מיליון גולשים פתחו חשבון בטוויטר, וכמיליארד ציוצים מועלים בשירות מדי שבוע. ואולם, חלק ניכר מהחשבונות בטוויטר כלל אינו פעיל, ואחת הבעיות העיקריות של הפלטפורמה טמונה בכך שמשתמשים רבים מתקשים להבין מה בדיוק אמורים לעשות בטוויטר.

"הוא באמת המציא את השם הגאוני"

בניגוד לסיפורים אחרים, שבהם יזמים ניסו לזקוף לזכותם קרדיט כשהכסף הגדול נכנס לתמונה, גלאס דובר אמת - לפחות על-פי אנשי טוויטר עצמה. ויליאמס צייץ בטוויטר אישור לסיפור: "זה נכון שנוח לא קיבל מספיק קרדיט עבור תפקידו המוקדם בטוויטר. בנוסף, הוא זה שהמציא את השם הגאוני הזה שלנו".

למרות האישור הזה, השם של גלאס הושמט באופן עקבי כמעט בכל פעם שמייסדי טוויטר סיפרו את תולדות החברה. גלאס מציין שהשתדל להימנע מלהקשיב לראיונות שהעניקו המייסדים לאורך השנים. "אני מנסה שלא להקשיב לכך בשנים האחרונות", אמר לביזנס אינסיידר. "עברתי ללוס אנג'לס לפני שנתיים כדי להתרחק מכך. להתרחק מכל הרעש הזה, שכן זה מנע ממני להמשיך הלאה. אני לא הקמתי את טוויטר בעצמי, זה נולד מתוך שיחות בינינו. אבל אני כן יודע שלולא אני, טוויטר לא היה נולד, והדבר נכון גם לגבי דורסי, ויליאמס וסטון".

לא יצא בידיים ריקות

גלאס לא יצא בידיים ריקות, אם כי יש להניח שרווחיו היו גבוהים יותר לו היה נשאר בחברה. "לא יצאתי ללא כלום", הוא אומר. "ובתקופה מאוחרת יותר קיבלתי גם קצת מניות בטוויטר". כמה בדיוק? גלאס לא מוכן לפרט.

קרבות הקרדיט הללו מזכירים במידה רבה את השערורייה שהעמידה את צוקרברג באור לא מחמיא, גם בסרט ההוליוודי "הרשת החברתית". אמנם, צוקרברג רשם השבוע ניצחון במאבק המשפטי שניהל נגד התאומים טיילר וקמרון ווינקלווס, שטענו כי הוא גנב מהם את הרעיון לפייסבוק ודרשו סכום פיצויים גבוה ממה שנפסק לטובתם בעבר - 65 מיליון דולר, אבל צוקרברג עדיין מתמודד עם תביעתו של פול סליה, שטוען כי יש לו בעלות על מחצית מהמניות של פייסבוק.

את החודשים האחרונים מבלה צוקרברג בניסיונות לטיהור שמו תוך התנערות מהתדמית המפוקפקת שלו העולה מהסרט ההוליוודי, כמי שהונה את אחד מיזמי החברה, אדוארדו סברין, ונישל אותו ממרבית האחזקות שלו בפייסבוק.

הציוצים של טוויטר

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?