גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופש זה בעיקר עניין של הגדרה

טרנד הוויקיליקס שסוחף את העולם החופשי יכול לטמון בתוכו בדיוק את ההפך

הנה טרנד שסוחף בזמן האחרון את כל העולם (טוב, אולי חוץ מהצונאמי ביפן), וגם נורא מתאים לפסח: החופש. זה מה שצעקו ההמונים בכיכר תחריר, זה מה שרוצים המורדים בלוב (או לפחות מה שהם חושבים שהם רוצים), זה מה שדורשים המפגינים בסוריה, בתימן ובבחריין, וזאת המילה שאנחנו, הישראלים, אוהבים כל-כך לפתוח בשמה במלחמת חורמה בכל פעם שנדמה לנו שהיא מאוימת (ע"ע חופש המידע, חופש הביטוי, חופש אקדמי ובערך כל דבר חוץ מהחופש הגדול).

בעוד העולם האוטוקרטי נלחם על החופש שלו, תהליך דומה קורה גם בעולם הדמוקרטי. החופש ששרר עד היום במדינות הדמוקרטיות כבר לא באמת עושה את זה לאף אחד, וצצות לא מעט קבוצות של אנשים שדורשות חופש גדול יותר.

אצלנו, למשל, נדמה כי האינטרפרטציה האהובה ביותר של חופש הביטוי היא לצרוח "פאשיזם" בכל פעם שמישהו אומר משהו שלא מוצא חן בעינינו.

צודקים המפגינים בעולם הערבי - להם באמת יש על מה להתלונן. אלה אנשים שנוצלו במשך שנים ארוכות, חיו תחת חוקים פרימיטיביים, בפחד מוות, ותחת עריצות של מיעוט שגזל מהם בגסות את כל העושר ואת היכולת לחיות ולהתקיים בכבוד.

אבל מה איתנו?

חופש הוא מושג חמקמק. מה זה בעצם חופש? תמיד אפשר לשאוף לעוד חופש, אבל השאלה היא כמה גבולות אפשר לפרוץ בלי שהמסגרת בסוף קורסת לגמרי.

חישבו על זה כך: האם שיא החופש שהאדם אי-פעם חווה היה בעצם בתקופות קדמוניות, בהן הוא הסתובב עירום וחופשי לגמרי לצוד לעצמו ארוחת ערב ולא להיות מחויב לשום דבר חוץ מזה?

שהרי הבגדים הם סוג של הגבלה (במיוחד אם אתה קורבן אופנה), וכך גם צביעות וגינונים חברתיים (במיוחד אם אתה ג'ון גליאנו), שמירה על החוקים (במיוחד אם אתה פוליטיקאי), ועוד המון דברים שמגבילים אותנו יום-יום.

בואו נודה בזה - חופש אמיתי בעולם המודרני הוא עניין של הגדרה, ואנחנו חופשיים להיות אלה שינסחו אותה.

אפשר להסתכל למשל על וויקיליקס - שהגדיר מחדש את כל מה שנופל תחת חופש המידע. מצד אחד, זה מקסים. שום דבר ואף אחד אינו מוגן יותר, כי כל מילה וכל מייל שנשלח בהיסח הדעת ממישהו למישהו יכול למצוא את עצמו מפורסם מחר בכל כלי התקשורת בעולם.

אין ספק כי כלי התקשורת מרוצים ממלאי הכותרות הסנסציוניות שזה מספק להם. אבל מצד שני, איפה הטרנד הזה משאיר את המדינות הדמוקרטיות?

החלק הארי של המידע שמפורסם בדרך הסקסית של הוויקיליקס, הוא מידע סודי ואינטימי של ממשלים דמוקרטיים. כן, אלה שמקדמים את החופש, ומעודדים גם את אזרחי המדינות האוטוקרטיות לדרוש חופש, כפי שמגיע להם.

בגלל החופש שקיים בהן, קל יותר להגיע למידע הסנסציוני הזה בתוך מדינות דמוקרטיות. קל יותר לשתול חפרפרות וגם קל יותר להשיג משתפי פעולה, בעיקר בגלל שבמדינות הדמוקרטיות אנשים לא חיים בפחד שאם ידליפו משהו, יענו אותם או יסקלו אותם ואת משפחתם באבנים בכיכר העיר.

אז המידע הזה מפורסם, אבל מה הוא באמת נותן לנו, האזרחים? הרבה מאד מידע שאין לנו כל-כך מה לעשות איתו, אך הוא עושה נזקים רבים לאלה שאמורים לנווט עבורנו את הספינה שכולנו שטים עליה.

כך שהנהנים העיקריים הם דווקא השליטים האוטוקרטיים, שלא ממש מעוניינים בחופש של מישהו זולת הם עצמם. הם מקבלים המון מידע, בלחיצת כפתור וללא כל מאמץ. התופעה הזו מחלישה ממשלים דמוקרטיים, אם כך, ומחזקת על חשבונם את האחרים.

זה קצת מזכיר את הדרך שבה הטרור המודרני למד לנצל לרעה את חופש התנועה בארה"ב כדי להוציא לפועל את המגה-פיגוע של 11 בספטמבר. לאן, אם כן, כל זה יוביל?

קצת קשה לדעת, אבל כרגע, זה לא נראה טוב. אני יודעת שזה נורא לא נאור ופוליטיקלי קורקט לומר את זה, אבל כדי שיתקיים משטר שדוגל בחופש, צריך לשלם מחיר מסוים כדי שהממשל הזה גם יוכל להתנהל, לעבוד ולהתגונן בפני אלה שמעוניינים לחסל אותו, וברוך השם יש לא מעט.

לפעמים אנחנו לא יודעים כמה טוב מה שיש לנו, עד שהוא לא נלקח מאיתנו. אנחנו רוצים עוד ועוד, בלי להבין איפה עובר הגבול העדין בין משטר מסודר לבין אנרכיה, ובלי להפנים עד הסוף את המחיר הכבד שאנחנו עלולים לשלם עבור עוד כמה פרומילים של חופש מדומה, שרובנו לא ממש נפיק ממנו הרבה תועלת.

במקום לבדוק את הגבולות החדשים והכללים שיתאימו יותר לדמוקרטיה בריאה של התקופה המודרנית, אנחנו עסוקים בסיסמאות, ומנסים למתוח את גבולות "הדמוקרטיה הישנה" עד אינסוף. האם זה חכם?

אז בחג החירות הזה, שני דברים אני מאחלת. לאלה שהם באמת מסכנים כי הם כבולים לחיי גיהינום, לקבל את החופש המינימלי המגיע להם כבני אדם שזכותם לחיות בכבוד (ולא, תושבי תל-אביב, הכוונה אינה אליכם).

ולאלה שיודעים לצעוק סיסמאות על חופש, כי הם כבר קצת משועממים מכל הדברים הטובים שעוטפים אותם - להפסיק להיתפס לשטויות, ובמקום זה לראות איך הם מתעלים את האנרגיה שלהם כדי לעזור לאלה שבאמת כבולים לחיי גיהינום.

חג שמח.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק