גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד כספי: "רה"מ צריך להביע נכונות לוותר על השטחים ולחלק את ירושלים"

כמעט 50 שנה עו"ד רם כספי תופר עסקאות לבכירי המשק ■ עכשיו הוא חולם לתפור את "עסקת המאה": הסדר שלום עם הפלסטינים ■ בראיון חגיגי ל"גלובס", פרקליט-העל מציע פתרון מדיני

הבוקר נפתח בסערה במשרד עוה"ד רם כספי. "את שומעת רעשים?", שואל כספי ומביט לעבר פתחי האוורור בתקרת המסדרון. קשה לפספס את הקולות הבוקעים משם. צווחות של חיה לכודה שמתרוצצת אנה ואנה ממלאות את החלל. "יש שם עטלף", מעדכנת אחת המזכירות ונעמדת מאחורי גבו של עו"ד כספי בלי משים. הבוס יגן עליה. פתאום נשמעות צרחות והמולה מעמדת המזכירות הנמצאת בקצה השני של המסדרון. "עטלף מסכן. טעה בדרך, נלכד פה ואנחנו עוד מפחידים אותו", אומר כספי, ומודיע: "אנחנו נתפוס את העטלף ונשחרר אותו". כמה דקות אחר-כך האירוע מסתיים, העטלף חופשי, והשקט חוזר למשרד.

כשהדרמה שוככת מתיישב כספי על כיסא עור בחדר הישיבות. "גם לעטלפים יש זכות לחיות. יש להם תפקיד חשוב בטבע, כי הם מחסלים חרקים. בטבע לכל חיה יש תפקיד, ולכן אסור להרוג אף חיה שאלוהים ברא".

- ומה התפקיד של בני האדם בטבע?

"התפקיד של בני האדם הוא לשמור על העולם הזה לדורות הבאים, לא להרוס את העולם, להתחיל לחשוב פוזיטיבית איך מבטיחים שבני אנוש יוכלו לחיות בעולם בעוד 1,000 שנה. לצערי, כיום האדם פועל הפוך. בני אדם הם הרוצחים הגדולים ביותר, גם של הטבע וגם של עצמם. עד היום עם כל חקר החלל עוד לא גילינו כוכבי לכת שיש בהם חיים. אולי זה העולם היחיד ביקום שיש בו חיים. בוא נשמור עליו. לכן, אני תומך בירוקים, תומך בטבע ובכל דבר שנעשה בעולם כדי לשמור עליו מפני אסונות, ולא רק אסונות טבע".

כספי אמנם שוחר נלהב של איכות הסביבה, אך "האסונות" שבאמת מטרידים את מנוחתו הם "אסונות מעשה ידי אדם", ובמיוחד אלה המשפיעים על מדינת ישראל, שאותה הוא "אוהב אהבת נפש", כלשונו.

בראיון חגיגי ל"גלובס" ממפה עוה"ד הוותיק את הסכנות האורבות לנו בתחום המשילות, היחסים הבינלאומיים, התרבות והכלכלה - "אם לא נתאפס על עצמנו, ומהר" - אך גם מסביר שהפתרונות פשוטים יחסית, שאנחנו לא מושחתים כמו שאנחנו אוהבים לטעון, ושאת "המוח היהודי" אף אחד לא יכול לקחת מאתנו, חוץ מאתנו כמובן.

"אם נקדם את השלום עם מדינות ערב, נפעל להקמת מדינה פלסטינית שכנה, נשנה את שיטת הממשל, נדאג לחינוך ונמלא את הארסנל התרבותי שלנו מחדש - הכול יהיה בסדר", מרגיע עוה"ד שידו בכול.

אנטישמיות זה לא תירוץ

כספי פותח במה שהוא מכנה "היחס לישראל". "פעם היה יחס של אהבה והערצה לישראל, וכיום רק ביקורת. למה? איך הגענו לכך? ישראל הייתה, ובצדק, מושא להערצה. מדינה עם ערכים, חלוציות, כיבוש השממה, ועם כל הפיתוחים האדירים שלנו שבאמצעותם סייענו למדינות נחשלות באפריקה ובאסיה בתחומי החקלאות והמים. מה קרה מאז?".

התשובה, לפחות בעיניו, ברורה. "זאת לא אנטישמיות. הטענה שהעולם הפך לאנטישמי אינה נכונה. אנטישמיות לא יכולה להיות תירוץ לכל מה שקורה לנו. האמת היא, שהעולם לא מוכן לקבל את העובדה שיושבים בקרבנו כ-3 מיליון פלסטינים שחפצים במדינה עצמאית משלהם, ואנחנו בעיני אומות העולם כובשים. לא יועיל לנו ולא נוכל להסתיר את, כי זה לא כשל בהסברה. אני תמיד מביא דוגמה, שאם היה סכסוך בין צ'ילה לארגנטינה ואנשים בטלוויזיה היו רואים ילד צ'יליאני זורק אבנים על טנק ארגנטינאי, אז כל העולם הצופה יזדהה עם הילד שזורק אבנים על הטנק, ולא עם הטנק, גם אם ארגנטינה צודקת במאבק שלה בצ'ילה.

"יש דברים שלא ניתן להסביר והפתרון להם הוא אחד ויחיד: להתקדם בתהליך השלום. אם היה הסדר עם הפלסטינים היו מוחאים לנו כפיים בכל האוניברסיטאות בעולם שבהן היום מקללים את המרצים הישראלים שמופיעים בהן".

זה לא סוד שכספי חושק בתפקיד מנהל המשא-ומתן עם הפלסטינים. בשנים האחרונות הוא מכריז בכל הזדמנות כי הוא מוכן לעזוב את המשרד "מחר בבוקר" אם רק יפקידו בידיו את התפקיד.

"לעיתים דומה שאנו 'רוקדים על הטיטאניק' - אני רואה קרחון ענק מתקרב, ולצערי הקברניט מתעלם ממנו. רה"מ בנימין נתניהו חייב לגלות מנהיגות עם עמוד שדרה, ולא עם חוט שדרה, כמו בן-גוריון, בגין, רבין ושרון. אחרת, אנו מבססים במו ידינו מדינה דו-לאומית בימינו. זה חלום בלהות. החלום שלי הוא להביא פתרון לבעיה הזו".

- למה שלא תיכנס לפוליטיקה ותגשים את החלום הזה?

"אני לא רוצה להיכנס לפוליטיקה. אני לא בנוי לזה. אני רוצה רק דבר אחד: לנהל את המשא-ומתן עם הפלסטינים. אני מרגיש ש-I can deliver, שאני אוכל להביא את הפתרון, אם רק יהיה גיבוי להצעות שלי בנוגע לירושלים, לפינוי התנחלויות מרוחקות ועוד. זה בוער בעצמותיי".

האש שבוערת בעצמותיו של כספי הולידה גם רעיונות קונקרטיים והמלצות לראש הממשלה נתניהו. קודם כול, כספי מבהיר, "על ראש הממשלה להתוות בקווים כלליים את הנכונות הישראלית לוויתורים, לפינוי יישובים תוך שמירת גושי ההתיישבות וחילופי קרקעות; לחלוקת ירושלים תוך ויתור על השכונות הערביות ולהסדר של ריבוניות משותפת ישראלית-פלסטינית בעיר העתיקה, ובנוסף לקליטת פליטי 48' בתחומי המדינה הפלסטינית תוך פיצוי כספי הולם לאלה שלא יחפצו בכך - לא יהא הסדר כלשהו ללא פתרון לירושלים".

בנוסף, "יש לחוקק חוק פינוי ופיצוי הולם שיוחל על כל שטח ביהודה ושומרון שהממשלה תחליט לפנותו, גם בהיעדר הסדר שלום סופי; על ראש הממשלה לפעול יחד עם ה-G8 לגיבוש תוכנית מרשל למזרח התיכון לעשר שנים לשם חיזוק הכלכלה הפלסטינית, ליצירת תשתיות, מקורות תעסוקה, קליטת פליטים, וכן לשם יצירת המקורות הכספיים לעלויות העתק שישראל תישא בהן לשם פינוי ישובים והעתקת מתקנים צבאיים".

כל זה יושג, כך כספי, רק אם תכונן באורח מיידי קואליציה של המפלגות הציוניות הגדולות, ובכללן: ליכוד, קדימה, עצמאות ועבודה. "אם מפלגה כלשהי חפצה לפרוש מהקואליציה, שתפרוש".

- פשוט וקל.

"למה לא? כמי שהינו דור שמיני בארץ, ברצוני לומר שהיינו כאן לפני הפלסטינים ונהיה כאן לעד, במדינה עצמאית ויהודית שוחרת שלום לצידה של מדינה פלסטינית. ייסוד מדינה פלסטינית חזקה הוא אינטרס עליון של ישראל. פעם אמרנו שהזמן פועל לטובתנו, וכיום, לצערי, הזמן פועל לרעתנו".

- ומה תשיב לאלה שאומרים שאין לנו שותף אמיתי לתהליך? המצב סביב רצועת עזה מתחלף כל העת בין שקט מתוח לירי טילי נ"ט וקטיושות.

"הפלסטינים צריכים להבין כי ידינו מושטת לשלום, אבל לא נהסס להילחם אם יהא צורך בכך. יש לי ביקורת חריפה על הפלסטינים בעניין הזה. יצאנו מעזה עד הסנטימטר האחרון, והם יורים טילים. מה קרה פה? במקום לפתח את עזה להונג קונג של המזרח התיכון, להראות איך אפשר לפתח כלכלה לטובת התושבים, הם יורים. אני רוצה לדעת מה היו עושים כל אלה שמבקרים אותנו, כולל גולדסטון לפני השינוי דעה שלו, אם היו יורים על שטוקהולם, ז'נבה, לונדון, ניו יורק או מוסקבה? הם היו אומרים 'פשעי מלחמה' או היו פוגעים ביריות במקורות הירי? מועצת זכויות האדם בג'נבה לא הייתה אפילו דנה בזה.

"זה המוסר הכפול של אומות העולם. כולם צריכים להבין שכשאנחנו הולכים לתהליך של שלום, ביד אחת אנחנו מחזיקים ענף של עץ זית וביד השנייה נחזיק את כל הנשק שיש בעולם כדי לשמור על ביטחון ישראל. אם מישהו יעז לפגוע בביטחון המדינה אני אפגע בו".

רק הליכוד יכול

- ביבי יכול להביא שלום?

"הוא יכול לנסות. מעולם לא הצבעתי ליכוד. כל חיי הצבעתי למפלגת העבודה, חוץ מפעם אחת שהצבעתי לקדימה, ומה שהניע אותי זה שתהיה לנו יכולת הכרעה, כי היום אין יכולת הכרעה במדינה. אבל הגעתי למסקנה שבלי הליכוד אף גורם פוליטי רציני לא יוכל להגיע להסדר. הייתי מצפה מביבי, שיש לו עוד שנתיים לכהונה, שהוא יוליך משהו ענק, יצרף את כל המפלגות הציוניות לממשלה שלו וילך על מהלך היסטורי ענק. אני לא מבטיח לו שהוא יצליח. יכול להיות שייכשל. לפחות הוא ייכנס להיסטוריה כמי שניסה, גם אם נכשל. אבל לא לעשות כלום, זו לא מדיניות. העיקר שתהיה מנהיגות".

בעל החזון-והפתרון

היעדר המנהיגות כיום מאוד מטריד את כספי. "איפה בן-גוריון, איפה בגין, איפה רבין. הממשלה גימדה וסירסה את עצמה", הוא טוען.

אבל כספי, באופן שיטתי ומאפיין, לא מתלונן על ליקוי בלי שיש לו פתרון. לדבריו, שינוי שיטת הממשל מחויב המציאות. "המבנה הפוליטי והמפלגתי שלנו מקשה על ראש הממשלה לבצע את המדיניות של הממשלה מחשש של אובדן השלטון".

אז איך נרגיע את המנהיג? שוב שולף כספי פתרון: "נחזק את מעמדו של ראש הממשלה באופן הבא: אי-אמון בממשלה יהיה רק ברוב מיוחס של 60%; נחיל חובת מינוי רבע מהשרים שהם אנשים מקצועיים בעלי ידע וניסיון מוכח בכל תחומי העשייה; נגדיל את אחוז החסימה ל-5%; ונקבע איסור התפלגות, אלא אם רוב חברי הסיעה חפצים בכך".

הפוזיציה של "בעל החזון-והפתרון" אינה זרה לכספי, מעורכי הדין המובילים בישראל. ב-50 השנה האחרונות הוא תופר עסקאות לבכירי המשק בתפירה-עילית, משמש כבורר וכמייצג בסכסוכים עסקיים כשמאות מיליונים ולעיתים אף מיליארדים עומדים על הפרק, מייצג פוליטיקאים ונמצא בצומתי ההכרעה המשמעותיים בשוק ההון. לכל אחד מהמקומות הללו הוא בא עם רעיונות ופתרונות מוכנים. לא תתפסו אותו לא מוכן. גם היום, כשהוא כבר סיים "לעשות לביתו" ויכול ללגום קוקטיילים עד סוף ימיו, כספי לא עוצר לרגע. ברבעון האחרון בלבד, ייצג, בין היתר, את שר הביטחון, אהוד ברק, בפני ועדת טירקל לחקר אירועי המשט; את מאיר שמיר במכירת מניות תנובה; את קבוצת דלק בפני ועדת ששינסקי, ואת ג'קי בן זקן בעסקים מול שותפים זרים; ניהל את המשא-ומתן למכירת האחזקות של אי.די.בי בכלל ביטוח; ערך את הסדר של בני שטיינמץ בסקורפיו נדל"ן והניע את עסקת מכירת השליטה בעיתון "מעריב" לנוחי דנקנר ועוד.

וכשאתה נמצא בכל מקום ונוגע בכול, מטבע הדברים, יש לך גם דעות על הכול-מכול-וכול.

- חלפו כשנתיים מהצונאמי הכלכלי בעולם, שגליו נשקו לחופי ישראל, מה מצבנו כיום?

"לפעמים אני נפעם איך ישראל והכלכלה שרדו את הנפילה של 2008. לזכותו של סטנלי פישר אומר, שהוא נקט את כל הצעדים הנכונים. במקביל, את הקרדיט הגדול צריך לתת לעם ישראל, למנהלים, לעובדים, שגילו חוש אחריות, שידעו לקבל החלטות נכונות בעתות המשבר. גם היום הסימנים הם חיוביים, הכלכלה שלנו בעלייה, אבל אם לא יהיה הסדר פוליטי עם הפלסטינים וגם עם סוריה, אני רואה עננים קודרים מתקרבים לעברנו, וזה עלול לפגוע גם בכלכלה. לא לעולם חוסן ואסור לנוח על זרי דפנה".

- האם המנהלים התנהגו בצורה אחראית גם במה שקשור לשכר המנהלים?

"כן. בטבלאות השכר שמתפרסמות על שכר הבכירים בחברות ציבוריות יש הטעיה. טבלת שכר שמתפרסמת מדברת על עלות העסקה כוללת, אבל היא לא אומרת שיש שם מספר מרכיבים, גם שכר וגם מה שנקרא שווי האופציות או פנטומים וכדומה, וזה מה שמסנוור. מרבית כלי התקשורת לא מסבירים לציבור מהו השכר האמיתי שמנהל לוקח הביתה. מתברר, שהמספרים לא דומים אפילו למספרים שפורסמו בתקשורת ששיאני השכר מקבלים 20 מיליון ו-30 מיליון שקל, אלא הם מקבלים שכר מאד-מאד סביר.

"דוגמה לכך היא ארז ויגדומן, מנכ"ל מכתשים-אגן, שעלות שכרו השנתית לפי העיתונים עולה על 11 מיליון. וואו. יכול להיות שמגיע לו, עיני לא צרה בו, אבל זה לא מה שהוא מקבל בפועל. כשמפרקים את זה לגורמים, שכרו הוא 770 אלף שקל לחודש ו-64 אלף שקל נטו בחודש. צלצלו לויגודמן, תשאלו איפה עוד 9 מיליון אופציות? הוא יגיד 'אין'. אז למה מטעים את הציבור?

"גם על עקיבא מוזס, מנכ"ל כי"ל, מהחברות הגדולות, מצליחות, אדירות ואחד המנהלים הכי מוכשרים שיש, מפרסמים שעלות שכרו כמעט 22 מיליון שקל. בפועל הוא לוקח 400 אלף שקל הביתה בחודש, ומגיע לו. מגיע לו יותר. אבל זה לא דומה למה שמפרסמים".

- בשורה התחתונה, בלי ניתוחים והבהרות, יש מנהל שמגיע לו לקבל יותר ממיליון שקל ובחודש?

"כן. אני חושב שלמנכ"ל חברת ענק כמו כי"ל, טבע או בנק לאומי, כן מגיע מיליון שקל לחודש. אני לא רואה בזה פסול. הלוואי שהוא ירוויח הרבה, שהעובדים ירוויחו דרך תוכניות, אופציות ותגמולים אחרים, ושישיאו רווחים לבעלי המניות. עיני לא צרה בכך. מי שצריך לקבוע את זה, זה רק הדירקטוריון. כך מקובל בעולם. זה מרגיז שעינם של אנשים צרה".

כספי מבקש להבהיר כי "מדינת ישראל היא לא מדינה מושחתת". "אני לא אומר שאין שחיתויות, יש, וצריך להיאבק בהן, למגר אותן. אין מקום בעולם שעושים משהו ואין שחיתות. אולי בכוכב לכת שאנחנו לא מכירים. אבל לומר שישראל היא מדינה מושחתת, זו שחיתות. מי שאומר שהמדינה מושחתת, הוא מושחת".

גם נשיא לשעבר שנידון למאסר בגין עבירות מין; שר משפטים לשעבר שמרצה עונש מאסר בגין גניבה; ראש ממשלה לשעבר על ספסל נאשמים בפרשיות שונות וחברי-כנסת ושרים שצועדים לחדרי חקירות במשטרה לא ישכנעו אותו שדבק רבב במדינה.

"יש בישראל 300 אלף עובדי ציבור. בין זה שמישהו מעל, גנב, חטא ועד האמירה שהמדינה מושחתת, הדרך ארוכה. חבל שאנחנו עושים לעצמנו את הנזק הזה, שאנחנו לא ראויים לו. אם יש מושחתים, אז צריך להגיד תודה למערכת אכיפת החוק ולמערכת המשפט שלנו, שלמרות רום מעמדם, הם נתנו את הדין על מעשיהם".

בעיניו של כספי, איבדנו את הפרופורציות והגבולות במה שקשור ליחס שלנו לאישי הציבור ולשחיתות. לדוגמה הוא מביא את פרשת "ביביטורס". "זכותה של התקשורת לבצע תחקירים, זו גולת הכותרת שעוד נותרה לעיתונות. מכאן הדרך מוליכה לבדיקה על-ידי מבקר המדינה. אבל מכאן להגיע למסקנות בטרם בדיקה, בטרם מבקר המדינה מפרסם את ממצאיו ובטרם הציבור יודע מה היה ומה לא היה ולהטיל אות קין במצחו של ראש הממשלה? כך לא נוהגים. קל וחומר שכך לא נוהגים לגבי ראש ממשלה".

תרבות "האח הגדול"

רגע לפני הסוף, כספי מבקש להעביר עוד מסר: "יש דבר שחשוב לי לומר - וזה שישראל חזקה, העם היהודי הוא עם חכם, שחרף היותו שתי אלפיות מאוכלוסיית העולם, הוא תרם לה במשך אלפי שנים בכל תחומי החיים יותר מכל עם אחר. אך עלינו להקדיש יותר אמצעים ותקציבים לחינוך, חינוך ועוד פעם חינוך. ובקיצור, יותר חינוך והשכלה ופחות "האח הגדול".

- צפית ב"אח הגדול"?

"לא. אמרו לי שזו תכנית נהדרת (ציני, א' ל"ו). מה זה נהדרת? שהיה לזה רייטינג של 46% בסיום. זה משהו מדהים. אני חושב שאם ראש הממשלה וראש האופוזיציה היו נפגשים עם אסאד בכנסת, היה לזה פחות רייטינג. זו בושה. היכן התרבות והאמנות?

"האח הגדול זה סממן, לא המחלה. יש הידרדרות תרבותית. לאן הגענו? שאנשים מסתגרים בבית, לא יודע מה עושים שם בכלל, מתפשטים מול מצלמות, אין לי מושג, והם כוכבי התרבות שלנו?".

- זה מסמל בעיניך התפשטות מערכים של החברה הישראלית?

"לא. אנחנו לא כל-כך נוראים. אסור להתלהם ולעשות עליהום על המדינה והחברה שלנו. עדיין ישראל זו מדינה של העם היהודי, אין לנו מדינה אחרת. כולם מקטרים, אבל כולם אוהבים את המדינה. דברים אדירים קורים בה כל הזמן, יש לנו דור צעיר מדהים ואנחנו לא רוצים להיות בשום מקום אחר בעולם. פה נחיה. אבל בגלל שפה נחיה, אנחנו צריכים גם להבין שאנחנו לא בחלל, ויש לנו שכנים שצריך להסתדר איתם, ומעבר לזה לדאוג לחינוך ולתכנן לטווח ארוך, כך שבמקום שיהיו לנו כאן 50 אלף גאונים, שיהיו מיליון גאונים".

וכך, בנימה אופטימית המאפיינת אותו, מסיים כספי את הריאיון: "אחרי כל מה שאמרתי, אני חייב לומר שאין מדינה שאין לה בעיות, אבל לנו יש גם דברים רבים שאפשר להתפאר בהם, כחול-לבן, ואני מאוד גאה במדינה שלי".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים