גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעד קטן לאדם

באמריקה נחשפים פרטים על נחיתת חוצנים, וכאן מתעסקים בביבר-ביבי. אז מי כאן החוצן?

א. "כמה קטנים אנחנו" היא התגובה ששמעתי הכי הרבה פעמים בקשר לאסון ביפן. בתחתית העמוד מצורף לינק לסרטון הכי מזעזע ומרשים שראיתי מהצונמי. כשאתה צופה בו, קטנות האדם, כמו המבנים שהוא בנה והטכנולוגיה שהוא פיתח, היא בהחלט אחד הדברים הראשונים שעולים לראש אל מול הנחשול. איך אפשר שלא?

אפשר. כל מה שצריך הוא לשנות במעט את נקודת המבט. כשמסתכלים על הצונמי ביפן או על אסונות טבע גדולים אחרים, ועל העולם כולו באופן כללי, אפשר להיווכח בקלות ש(גם) ההפך הגמור הוא הנכון.

נכון שהטבע מכה בנו בכל הכלים שעומדים ברשותו - האש, המים, המחלות, הקיץ וכולי - אבל תראו אותנו איך שאנחנו עומדים יפה. המצאנו את המזגן, גילינו את האנטיביוטיקה, בנינו את הסכר. אז נכון, לא בכל קרב אנחנו מנצחים, אבל קטנים אנחנו לא. סימנים והוכחות לגדלות המין האנושי נמצאים בכל מקום.

יהיה זה לא נכון לשפוט את האדם הבודד, את המכונית הבודדת או את הבית הבודד כשהם עומדים מול גל בגובה עשרה מטרים שמתקרב אליהם במהירות אדירה, שנאמר: אריה שאג מי לא יירא.

צריך לשפוט את המין האנושי בכלל - לא היה גל שלא התגברנו עליו. את כל הימים חצינו, לכל הפסגות העפלנו, אל כל השחקים המראנו. מלבד הזמן לא נותר לנו אויב אמיתי, וגם אותו, אינשאללה, ננצח יום אחד.

ב. הנה, עוד הוכחה לגדולתנו כי רבה: השבוע לפני 50 שנה שלחנו, המין האנושי, את הנציג הראשון שלנו אל החלל החיצון. יורי גגרין. הו, יורי הטוב. קוראים נאמנים של הטור הזה מכירים אולי את חיבתי הרבה לאיש, שתמונתו תלוי בחדר העבודה שלי, ולחלל בכלל. "כמה יפה כוכב הלכת שלנו!", קרא בפליאה כשיצא לראשונה את גבולות עולמנו, והוסיף: "אני לא רואה כאן שום אלוהים".

ורק על מנת שנעריך יותר את המשפט: להשוואה, לפני כשנה נשלח לראשונה ציוץ טוויטר מהחלל. שלח אותו האסטרונאוט האמריקאי טי. ג'יי קריימר. כמה עלוב היה הציטוט ההוא כשמשווים אותו למשפט האלמותי של גגרין. דבר לא היה בו מלבד סמיילי.

אני זוכר שכמעט נעלבתי מהציוץ הזה. בן אדם, כמה קטן אתה יכול להיות? שולחים אותך לחלל - לחלל! - וכל מה שיש לך לומר זה :-)? לאדם כמוך לא הייתי מאשר לחצות את רחוב ז'בוטינסקי מתל-אביב לפתח-תקווה.

אין מה לומר, התגעגעתי לגגרין.

ג. לחגיגות היובל ליציאת מצרים האמיתית של גגרין ושל כולנו, מהארץ אל היקום, התווסף השבוע עוד פן מעניין שהוכיח דווקא את קטנותנו. מדובר במסמכים של ה-FBI שהתפרסמו השבוע, ובהם ניתן היה למצוא אישור לכאורה לנחיתה של חוצנים ברוזוול בארצות-הברית.

במסמך מדובר ב-3 כלי טיס עגולים שמרכזם מוגבה, בקוטר של כ-15 מטרים, שנחתו במדבר, ובתוך כל אחד מהן 3 גופות של יצורים דמויי אנוש בגובה של 90 סנטימטרים, לבושים בבד מתכתי.

עכשיו, יכול להיות שמדובר בשום דבר, עורבא פרח, אבל גם יכול מאוד להיות שלא. מה גם שהוא מתווסף לעוד ועוד עדויות בנושא, שלפיהן נחיתות של כלי רכב מהחלל החיצון הן עניין לא נדיר כלל ועיקר.

חלקן, אגב, מושמעות מפיהם של אנשים רציניים למדי. אפילו סטיבן הוקינג, אחד האנשים החכמים בעולם, משוכנע כי קיימים חיים נוספים מחוץ לכדור-הארץ, אם כי הוא משוכנע שכל מפגש איתם יהיה הרה אסון עבורנו. וכמוהו יש עוד רבים.

בכל מקרה, המסמך של ה-FBI לא עורר סערה מיוחדת. פה, למשל, העדיפו להתעסק במאבק הענקים בין ג'סטין ביבר לביבי, ולזה בדיוק אני מתכוון כשאני אומר "הוכיח את קטנותנו".

זו הקטנות שלנו שמונעת מאיתנו להתעסק ברצינות בשאלה הזו, ללא ספק שאלה ענקית. הכי ענקית שיש. אנחנו מניחים את העיסוק בה למוזרים שבינינו.

בכל פעם שאני שומע ראיון עם אחד מהעוסקים בחוצנים, אני לא יכול שלא לשמוע ולראות את החיוך של המראיין, חיוך שכולו זחיחות-דעת. מעניין שאת החיוך המזלזל הזה הוא אף פעם לא שומר לפרשן המדופלם שמכסה באדיקות איזו תקרית-פח שולית במסדרונות הכנסת.

חוקר החוצנים הוא מוזר. להתעסק בביבי-ביבר או בהרצוג-פרץ זה לא מוזר, זה רציני. הנחמה שאנחנו מוצאים בעיסוק בקטנות האלה אל מול חדשה עצומה מהסוג החוצני היא דבר מטריד משהו, לא ככה?

ד. בואו נצא מתוך נקודת הנחה שיש אמת במסמך ההוא של ה-FBI. שחלליות נחתו, שהיו בהן גופות, שהגופות נלקחו, שמנהיגי העולם ידעו ויודעים והסתירו ומסתירים את העובדה הזו. האם לא מדובר בדבר הכי מרעיש אי-פעם?

חשבו על זה רגע: אנחנו לא לבד! באו לבקר אותנו מהחלל החיצון. אנשים קטנים בבגדי גוף מתכתיים. האם זה לא יכול להסביר כמה מפריצות הדרך הטכנולוגיות המסעירות ביותר שהתרחשו כאן?

תמיד חינכו אותנו להאמין, וזה כנראה נכון, שחלק גדול מאותן פריצות דרך הגיעו בזכות חקר החלל, אבל אם משנים רק במעט את נקודת המבט, אז למה שהן לא הגיעו בזכות החקר של החלל אותנו, אם אתם מבינים למה אני מתכוון.

אבל הרי ברור שזה בכלל לא רק עניין של טכנולוגיה. אם חוצנים באמת באו ובאים לכאן הרי זה דבר שאמור לשנות את הכול. אבל הכול. זה דבר שאמור לשנות מן הקצה אל הקצה את הדרך שבה אנחנו תופסים את עצמנו; כפרטים, כאומות, כדתות, כמין. שינויים דרסטיים כאלה הם בהחלט מסוג הדברים שלאנשים רבים מאוד יש אינטרס לשמור שהם לא יגיעו.

ה. אבל אתם יודעים מה הדבר היפה בלהיות בני אדם? שאנחנו מתרגלים לכול, ובמהירות עצומה. אנחנו מביטים בהשתאות בילדינו שעבורם מסכי מגע הם הדבר הכי טבעי שיש, באותה ההשתאות הביטו בנו הורינו כשהתחלנו לדבר בטלפון במקום לשרוק מהרחוב, ובאותה ההשתאות הביטו בהם ודאי הוריהם.

בהנחה שהוקינג טועה ושהחוצנים הם דווקא יצורים חביבים למדי שאין להם שום רצון מיוחד להשמיד אותנו, סביר הרבה יותר להניח שאחרי כמה שנים של הלם טוטאלי נתרגל גם לזה בכיף גדול, ונחזור להתעסק באותן השטויות בדיוק כמו היום.

זה בדיוק כמו עם אלוהים. נניח לרגע שיש אלוהים, ונניח לרגע שמחר בבוקר הוא מתגלה לעולם בצורה שלא תשאיר שום ספק, ולו הקל שבקלים. אלוהים אורגינל, עם כל הגישעפט - השגחה כללית, השגחה פרטית, שכר ועונש, גן עדן וגיהינום, נסים, נביאים והכול. מה אתם חושבים שישתנה בדיוק? יהיו פחות גנבים? פחות רוצחים? אנשים הרי צפצפו על אלוהים גם כשהם היו רק שניים בעולם כולו.

כנ"ל הולך לקרות גם עם החייזרים; באמת שאני לא מבין למה להסתיר אותם מאיתנו. אז נהיה קצת בהלם אל מול גזע מתקדם בהרבה שמגיע חמוש בטכנולוגיות שאנחנו לא יכולים אפילו לדמיין ועם כישורים שלנו לא יהיו לעולם, אבל תיק-תק נתרגל והכול יחזור לקדמותו.

אם לא הפסקנו להתעסק בביבי-ביבר כשנפלו טילים בדרום, כשיפן הופכת לצ'רנוביל וכשסוריה בוערת, למה שנפסיק להתעסק בזה כשחללית ענקית תעמוד מעל ירושלים וכשיצורים קטנים בבגדים מטאליים יסתובבו בקניונים ויתחילו לנו עם הבחורות?

ו. אז אני לא יודע אם זה מעיד על גדלות או על קטנות. נראה שעל גם וגם. למעשה, אני לגמרי בטוח שהשילוב הזה הוא בדיוק מה שהופך אותנו למה שאנחנו.

אני חושב שוב על יורי גגרין. הנה הוא בחללית שלו, מביט בחלון ורואה כמה יפה הוא העולם שלנו, שולח מבט לכל הצדדים, מחפש ומחפש אבל לא רואה שם שום אלוהים. אני מוכן להתערב על 20 שקל שגם בדקות ההיסטוריות האלה, הרות-הגורל האלה, גירד לו בתחת, או כאבה לו השן, או שהוא חשב על חשבון החשמל שטרם שילם.

אנחנו זה רק מה שאנחנו. לא יותר, אבל גם בטח לא פחות. אז בחייאת - הבו לנו את החוצנים האלה, נראה מה הסיפור הגדול ביותר בתולדות האנושות, ואז נחזור להתעסק בביבי נתניהו.

סרטון ב-YouTube שאתם חייבים לראות: http://youtu.be/8vZR0Rq1Rfw

דרור פויר

הרהור

הנה יורי גגרין בחללית שלו, מביט בחלון ורואה כמה יפה הוא העולם שלנו, מחפש ומחפש אבל לא רואה שם שום אלוהים

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה